12 GRANS CASTELLS I FORTALESES D'EUROPA

 

Els millors castells d'Europa, patrimoni cultural

Avui publico una entrada especial, dedicada a 12 grans castells i fortaleses d’Europa que he pogut visitar al llarg dels meus viatges i escapades.

És una entrada que feia temps volia publicar, perquè sento una especial debilitat pels castells i fortaleses, uns monuments que sovint ens fan volar la imaginació i ens porten a temps convulsos de lluites, setges inacabables, resistències heroiques, traïcions... No obstant, en alguns casos la funció militar era secundària, de manera que esdevenien autèntics palaus que ens evoquen ambients cortesans, vetllades amb trobadors i joglars, l’escalfor de les llars de foc...

En la present entrada hi trobareu castells de totes 2 tipologies, i en diferent estat de conservació. A més a més he optat pel criteri de només escollir 1 castell en representació de cada país, de manera que òbviament han quedat fora grans castells mereixedors d’entrar en aquest llistat.

Bé, som-hi doncs amb el recorregut per aquests 12 grans castells i fortaleses d’Europa.

 

1-  Castell d’Ogrodzieniec (Polònia)

els millors castells d'Europa, patrimoni cultural


El castell d’Ogrodzieniec és un dels castells que forma part de la Ruta dels Nius d'Àguila , al sud de Polònia. D’origen medieval, va ser objecte de diverses destruccions i reconstruccions, fins que després de ser incendiat per part de l’exèrcit de Carles XII de Suècia l’any 1702, ja no va tornar a ser reconstruït.

Un dels principals atractius del castell d’Ogrodzieniec és l’espectacular adaptació a l’orografia del terreny rocallós, de manera que en moltes zones les roques formen un mur natural infranquejable.

No puc deixar d’esmentar un altre atractiu del castell d’Ogrodzieniec: els fenòmens paranormals. En aquest cas es tractaria de l’espectre d’un gos negre, la suposada reencarnació de l’ànima d’Stanisław Warszycki, el malvat senyor propietari del castell al s. XVII.


2- Neuschwanstein (Alemanya)

Els millors castells d'Europa, patrimoni cultural


El castell de Neuschwanstein és un dels més visitats d’Europa i és un castell relativament modern, de la segona meitat del s. XIX, encarregat per Lluís II de Baviera, que volia aïllar-se de la vida pública i fer construir un nou palau i refugi en aquest indret dels Alps bavaresos.

El projecte inicial del castell de Neuschwanstein va ser modificat en diverses ocasions per desig de Lluís II de Baviera, que va morir l’any 1886 sense poder veure acabat el seu gran castell.

Lluís II de Baviera no va escatimar recursos per fer realitat el seu somni, un gran castell que combina de manera eclèctica l’estil romànic, gòtic i bizantí, i alhora incorporant grans avenços tecnològics de l’època com calefacció central d’aire calent, electricitat, aigua corrent...

En la decoració d'algunes estances del castell tenen gran protagonisme les òperes de Richard Wagner, un compositor molt admirat per Lluís II, que va esdevenir el seu mecenes.

 

3- Castell de Beersel (Bèlgica)

Els millors castells d'Europa, patrimoni cultural


El castell de Beersel està situat a Flandes, molt a prop de Brussel·les, amb uns orígens que es remunten a finals de s. XIII, si bé ha estat restaurat i/o reconstruït al llarg de diverses ocasions. D’aquesta manera ha pogut recuperar l’aspecte que tenia a finals de s. XV després de la restauració realitzada entre 1928 i 1939.

És un castell amb una marcada originalitat; en primer lloc per la seva arquitectura en maó, molt poc habitual en els castells de l’època. A més a més té un gran fossat amb aigua, un element també molt poc freqüent, almenys en els castells catalans, i que hi dóna un toc molt estètic a Beersel, perquè les aigües reflecteixen nítidament els murs i les torres del castell. Finalment cal destacar la seva planta gairebé circular, amb un gran pati interior, i les tres majestuoses torres.


4 – Tantallon castle (Escòcia)

Els millors castells d'Europa, patrimoni cultural


El castell de Tantallon és un castell auster, allunyat de la sumptuositat i el “glamour” dels castells-residència reials d’Edimburg o Stirling, però personalment crec que no té res a envejar a aquests 2 mencionats castells.

En primer lloc per la impressionant ubicació, al capdamunt d’un penya-segat en primera línia de la costa del Mar del Nord, de manera que va aprofitar una òptima defensa natural.

Va ser construït a mitjan s. XIV per William Douglas, el primer comte de Douglas, i la seva fi va arribar l’any 1651, amb la destrucció de bona part del castell per part de les tropes angleses d’Oliver Cromwell.

No obstant, encara es manté dempeus el gran mur de tancament, que continua desafiant els visitants amb les tres torres i la vistosa pedra calcària rogenca. De les 3 ales restants del castell només es conserva una part del mur septentrional.

Com a dada anecdòtica cal mencionar la possible existència d’un fantasma, que alguns asseguren haver fotografiat i gravat la seva veu.

  

5- Castell de Trécesson (França)


Els millors castells d'Europa

El castell de Trécesson, situat a la Bretanya, ja apareix esmentat al s. VIII, si bé l’actual castell és dels s. XIV i XIV. És una impressionant fortalesa envoltada en tot el seu perímetre per un gran fossar amb aigua, que quan surt sol reflecteix els murs i les torres d’esquist vermellós del castell.

Així mateix és un castell envoltat de misteri i llegendes, la més coneguda de les quals és la de la Dama Blanca, el fantasma d’una dama que va ser enterrada viva per haver deshonrat la família del castell i que apareix les nits de lluna plena.

És un castell de propietat privada, i malauradament no es pot visitar.


6- Fort de Sant Elm (Malta)

Malta, Els millors castells d'Europa, patrimoni cultural, patrimoni de la humanitat


Malta és una illa que ocupa una estratègica posició al Mediterrani central, i durant molts segles ha estat objecte de disputes per tal d’assegurar-se’n el seu control.

Per tal de defensar la Valletta i Malta dels atacs de l’Imperi Otomà, els Cavallers de l’Orde de Sant Joan van  començar el construir el Fort de Sant Elm l’any 1552, aixecat segons els innovadors criteris de la “Traça italiana”, un sistema de fortificació que havia nascut a Itàlia a finals de s. XV o inicis s. XVI, amb murs més baixos i gruixuts, baluards, i planta normalment en forma d’estrella, per tal de resistir millor els impactes de l’artilleria.

El Fort de Sant Elm ha estat remodelat i ampliat en diverses ocasions al llarg de la història, i  entre 2008 i 2015 va haver de ser rehabilitat profundament, atès que els darrers anys s’havia anat deteriorant molt.

Actualment el Fort de Sant Elm és un monument de titularitat estatal, és visitable i una part de les seves dependències allotgen el Museu Nacional de la Guerra.

 

7- Castell de Mystras (Grècia)

Els millors castells d'Europa, Patrimoni de la Humanitat, patrimoni cultural


El castell de Mystras domina les ruïnes de la ciutat homònima, situada la regió de Lacònia, a la península grega del Peloponès.

El castell va ser la primera edificació que va ordenar construir a Mystras el noble franc Guillem II de Villehardouin l’any  1249, i en èpoques posteriors va ser reformat i ampliat tant per part dels bizantins com dels otomans.

L’estat de conservació del  castell és força bo quant a les muralles, però la zona interior és en ruïnes.

El Lloc arqueològic de Mystras, que inclou tant el castell com la ciutat que va néixer als seus peus, va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l’any 1989.

 

8- Castell de Predjama (Eslovènia)

els millors castells d'Europa, patrimoni cultural


El Castell de Predjamana és una fortalesa atípica i molt singular, perquè enlloc d’estar ubicat al capdamunt d’un turó controlant una extensa franja de territori, va aprofitar un accident geològic natural, un gran forat a la paret de la muntanya.

El Castell és del s. XII, però el que avui es conserva bàsicament és el resultat de l’ampliació i reconstrucció que va emprendre l’any 1570 el baró von Cobenzl, si bé continuen dempeus algunes dependències d’èpoques anteriors.

Una altra peculiaritat molt interessant del Castell de Predjama és la gran xarxa de coves i galeries subterrànies naturals, aprofitant que està assentat en un terreny càrstic.

Aquesta xarxa de galeries de més de 14 km forma part d’una llegenda, segons la qual  Erazem Lueger, considerat el “Robin Hood d’Eslovènia” al s. XV, va utilitzar-les com amagatall i com a camí secret de sortida a l’exterior.


9- Castillo de Loarre (Aragó, Espanya)

Els millors castells d'Europa, patrimoni cultural


El Castell de Loarre junt amb San Juan de la Peña i la Catedral de Jaca possiblement són les 3 grans joies del romànic aragonès.

El Castell de Loarre va jugar un important paper en els inicis del Regne d’Aragó al s. XI, que començava a expandir-se més enllà dels Pirineus.

El resultat va ser una extraordinària fortalesa romànica construïda al llarg del s. XI, considerada com la millor conservada d’Europa, i que tenia no només la funció militar i defensiva, sinó també religiosa, perquè el rei Sancho Ramírez l’any 1071 va emprendre una important ampliació del castell de Loarre que incloïa un conjunt monàstic de l’orde dels agustinians.

L’església de Sant Pere i la seva cripta són una notable mostra de l’art romànic, amb una arquitectura magníficament adaptada a l’orografia del turó rocallós on va construir-se el castell de Loarre, i amb una fantàstica ornamentació escultòrica, tant interior com exterior.

A finals de s. XIII va protegir-se el castell amb una gran muralla perimetral reforçada amb nou torrasses semicirculars i una quadrangular.  El tram més meridional d’aquesta muralla ja no es conserva, perquè al s. XVI les seves pedres van ser aprofitades pels habitants de la zona per a construir llurs cases al nou nucli de Loarre , situat més avall.


10- Castell de Guimaraes (Portugal)

Els millors castells d'Europa, patrimoni cultural


Guimaraes és considerat el bressol de Portugal, i el seu castell és un dels testimonis del naixement d’aquest país.

El castell de Guimaraes ja apareix documentat a mitjan s. X, si bé l’actual aspecte és el resultat de les reformes i ampliació de la segona meitat del s. XIII.

El castell s’alça majestuós al capdamunt del turó que domina la ciutat de Guimaraes, presidit per la torre de l’homenatge i amb una imponent muralla amb sis torres.

 

11- Castel Nuovo, Nàpols (Itàlia)

Campània, Itàlia, Patrimoni de la Humanitat, els millors castells d'Europa, patirmoni cultural


El Castel Nuovo és un espectacular castell medieval situat al centre històric de Nàpols que va ser començat a construir l’any 1279 sota el regnat de Carles I d’Anjou.

Des del principi es va anomenar "Castrum Novum" per distingir-lo dels castells més antics de l'Ovo i Capuano.

Amb el pas del temps va anar canviant de mans i també va ser objecte de diferents reformes, la més destacada de les quals va ser al s. XV sota Alfons el Magnànim, rei d’Aragó i comte de Barcelona, que va fer construir la gran Sala dels Barons i l’arc triomfal de l’entrada principal.

Finalment, durant les 2 primeres dècades del segle XX va executar-se una altra important reforma, que va consistir en enderrocar els edificis moderns adossats al castell, per tal que tornés a lluir el seu aspecte original.

 

 

12- Castell de Miravet (Catalunya)

Terres de l'Ebre, els millors castells d'Europa


El castell de Miravet és una fortalesa medieval emblemàtica no només de les Terres de l’Ebre, sinó també de tota Catalunya. Està situat  al poble de Miravet, al capdamunt d’un turó que domina el curs del riu Ebre uns pocs quilòmetres abans del seu pas per Tortosa, i va ser construït per l’Orde del Temple al mateix emplaçament on anteriorment hi havia estat la fortalesa àrab, conquerida per les tropes del Comte de Barcelona Ramon Berenguer IV l’any 1153.

El castell de Miravet és un gran recinte emmurallat de planta irregular, construït a diferents nivells, que constitueixen el recinte jussà i el recinte sobirà. El recinte jussà encara conserva algunes construccions d’època templera com les cavallerisses i la cisterna, mentre que el recinte sobirà és el castell pròpiament dit, de planta rectangular, amb cinc torres, i amb el pati d'armes al centre. Algunes construccions del recinte sobirà són de l’antiga fortalesa andalusina. 


 Mapa interactiu amb la ubicació exacta dels 12 grans castells i fortaleses d'Europa

 

 


Comentaris

  1. Home, doncs la veritat, hi han castells, àrreu d'Europa bastant més bonics i interessants que aquests.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Això dels gustos és molt personal. Potser els castells que a tu t'agraden i que consideres que són més interessants que els del present llistat, a mi no em semblin res de l'altre món. Puc entendre que alguns castells de la llista no t'agradin, però Loarre, Miravet o Beersel o Predjama per a mi són autèntiques joies, i ben interessants. Salutacions

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT