DESCOBRINT EL BARRI DE LA RIBERA I EL BORN (BARCELONA)

 

La Ribera, el Born, art gòtic, patrimoni cultural, Catalunya

El Born i la Ribera és una zona de Barcelona que pertany a Ciutat Vella, i per tant queda dins el perímetre de l’antiga Barcelona medieval. No obstant, inicialment estava extramurs, i no va ser fins l’ampliació de les muralles a finals del s. XIII que va quedar dins la protecció del recinte emmurallat.

Al llarg del s. XIII va ser una de les zones de Barcelona que més va créixer, afavorida per la gran expansió del comerç de la Corona d'Aragó pel Mediterrani, de tal manera que a la Ribera s’hi van instal·lar la major part dels gremis d’oficis de la ciutat, tal com ho reflecteix la toponímia dels carrers (Espaseria, Sombrerers, Esparteria...).

A causa de la davallada del comerç pel Mediterrani al s. XVI el barri va anar perdent importància, i l’estocada definitiva va arribar amb la caiguda de Barcelona l’any 1714, quan Felip V va ordenar enderrocar mig barri de la Ribera per tal de construir-hi la Ciutadella.

La recuperació de la zona no va arribar fins la construcció del mercat del Born l’any 1876, que va ser el mercat minorista del barri de la Ribera fins que l'any 1921 va esdevenir el mercat central majorista de fruites i verdures.

En l’actualitat el Born i la Ribera han recuperat l’esplendor dels temps medievals, si bé els locals dels gremis medievals han deixat pas a museus, galeries d’art, antiquaris, tallers d’artistes, botigues de comerç de proximitat, així com també bars, restaurants i locals d’oci nocturn.

Per tant el Born i la Ribera torna a ser un barri amb una gran vitalitat.

Finalitzada aquesta breu introducció, us proposo fer un tast del Born i la Ribera, i us portaré a 7 indrets emblemàtics de la zona, que reflecteixen tant el seu brillant passat com el present.

Bé, som-hi amb aquesta passejada pel barri de la Ribera i el Born

 

1- ESTACIÓ DE FRANÇA

(Punt A al mapa interactiu)

El Born, la Ribera, Catalunya, patrimoni cultural


L’Estació de França és un dels millors exemples de construcció de l’arquitectura del ferro a Barcelona, amb unes dimensions que impressionen des de l’andana.

Va ser inaugurada l’any 1929 amb motiu de l’Exposició Universal i els autors del projecte van ser l’arquitecte Pedro Muguruza i l’enginyer Andreu Montaner, aquest darrer el responsable de l’espectacular estructura  metàl·lica que cobreix les vies i les andanes.

Així mateix mereix una menció especial el gran i luxós vestíbul noucentista, obra de l’arquitecte Ramon Duran i Reynals.

A nivell històric cal destacar que bona part dels immigrants que van venir a Barcelona durant els anys 40, 50 i 60 del segle XX van entrar a la ciutat per l’Estació de França, que continua en servei, si bé només per algunes línies de rodalies.

L’entrada al vestíbul i andanes de l’Estació de França és lliure.

 

2- LA LLOTJA DE MAR

(Punt B al mapa interactiu)

Art gòtic, patrimoni cultural, Catalunya,


La Llotja de Mar és un dels grans edificis històrics del barri de la Ribera i el Born, essent construïda a finals de s. XIV  per l’arquitecte Pere Arvei, perquè la senzilla llotja o lloc de contractació d’operacions comercials que hi ha havia a la Ribera, a tocar de la platja, s’havia quedat petita.

El nou edifici construït als terrenys que havia donat la poderosa família Montcada va satisfer totes les expectatives, i la part més important, la sala de contractacions, encara continua dempeus, igual de majestuosa que el primer dia.

A finals de s. XVIII la Llotja de Mar va ser objecte d’una gran ampliació i reforma, però per criteris econòmics la gran sala gòtica de contractacions va ser respectada i s’hi van fer únicament unes lleus modificacions.

Finalitzaré amb 2 dades històriques que considero interessants:

- A l’any 1708 s’hi van fer les primeres representacions d’òpera conegudes a Barcelona

- La Llotja de Mar és el principal edifici que surt a la primera fotografia feta a tot l’Estat espanyol l’any 1839, i Ramon Alabern en va ser l’autor.

En l'actualitat la Llotja de Mar és la seu oficial de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Barcelona. 

Aquí teniu un enllaç amb els horaris i els preus de les visites guiades a la Llotja de Mar

 

3- SANTA MARIA DEL MAR

(Punt C al mapa interactiu)

El Born, la Ribera, Catalunya, art gòtic, patrimoni cultural


Qui no coneix Santa Maria del Mar, la Catedral del Mar de l’exitosa novel·la d’Ildefonso Falcones?

Santa Maria del Mar és una de les grans joies del gòtic català, i és l'únic temple en aquest estil que fou completament acabat a l'època. La seva construcció va iniciar-se l’any 1329 sota la direcció dels mestres d'obres Berenguer de Montagut i Ramon Despuig, i el 1383 es col·locà la darrera pedra, per tant les obres “només” van durar 54 anys, un temps rècord en aquell moment. Posteriorment foren acabats els dos campanars que flanquegen la façana: el de ponent el 1496, i el de llevant el 1902.

L’època en què es va construir Santa Maria del Mar, Barcelona era una de les principals potències del Mediterrani gràcies a l’expansió marítima de la Corona d’Aragó. Mentre al veí barri de la Catedral s’hi trobava el centre eclesiàstic i polític, al barri de la Ribera -anomenat així per la seva proximitat al mar- s’hi concentrava bona part de la població vinculada a l’activitat portuària: des de mariners i pescadors, passant pels mercaders que s’havien enriquit gràcies al comerç marítim, fins als gremis més diversos.

Aquesta prosperitat va atreure nous habitants que van convertir el barri de la Ribera en un dels més dinàmics i densament poblats de Barcelona. En poc temps l’antiga església parroquial, una modesta construcció romànica anomenada Santa Maria de les Arenes, s’havia quedat petita i gràcies al suport de les autoritats eclesiàstiques es va decidir substituir-la per una de més gran, un nou temple que havia de reflectir l’esplendor comercial del moment.

El resultat va ser una obra mestra del gòtic català, fruit del treball i esforç col·lectiu: des de la mà d’obra generosa i imprescindible que van aportar els bastaixos (estibadors), fusters i vidriers, fins les grans donacions del rei Pere III el Cerimoniós i altres prohoms.

 Aquí teniu un enllaç amb els horaris i els preus de les visites de Santa Maria del Mar

 

4- FOSSAR DE LES MORERES

(Punt D al mapa interactiu)

El Born, la Ribera, patrimoni cultural, Catalunya


A tocar de Santa Maria del Mar hi trobareu el Fossar de les Moreres, una gran plaça on hi havia el cementiri de la parròquia de Santa Maria del Mar, on, segons la tradició, van ser enterrats els defensors de Barcelona morts durant el setge de les tropes de Felip V durant els anys 1713 i 1714. Per tant, ens trobem davant un indret molt simbòlic en la història de Barcelona i de Catalunya i hi ha constància que des dels volts de l'any 1870 ja s'hi celebrava la Diada de l'Onze de Setembre.

Amb el pas del temps el Fossar de les Moreres s'havia anat deteriorant molt, i no va ser fins l'any 1989 que es va adequar l'espai, amb un petit mur de granit vermell que reprodueix els següents versos de Serafí Pitarra (el pseudònim que va utilitzar Frederic Soler) : "Al fossar de les Moreres / no s’hi enterra cap traïdor; / fins perdent nostres banderes / serà l’urna de l’honor."

Posteriorment l'any 2001 s'hi va afegir un peveter vermell al centre del muret amb una flama perpètua en memòria dels caiguts en el setge de 1714.


5- CARRER DE MONTCADA

(Punt E al mapa interactiu)

El Born, la Ribera, art gòtic, Catalunya, patrimoni cultural


El carrer de Montcada, tot i que molt alterat per reformes successives i restauracions recents, constitueix un nucli d'arquitectura civil bàsicament medieval, de gran interès i qualitat, únic a Barcelona.

El carrer de Montcada fou traçat a partir de mitjan segle XII amb la finalitat de comunicar la Bòria amb la Vilanova de la Mar, dos antics ravals inclosos dins la segona muralla de la ciutat. Fins fa pocs anys era plenament acceptat que el carrer de Montcada era una zona totalment elitista, l’equivalent al Beverly Hills de la Barcelona dels s. XIII i XIV, però un exhaustiu treball de l’arquitecte i historiador Albert García Espuche  qüestiona aquesta teoria i rebutja que hi visquessin les famílies més adinerades i poderoses de la noblesa barcelonina. Segons aquest autor, hi residia gent acomodada, però en cap cas vivien en luxosos palaus, sinó més aviat en grans cases que amb el pas del temps s’anirien reformant i ampliant.

Entre les grans cases senyorials del carrer de Montcada cal destacar el Palau dels Marquesos de Llió (s. XIV-XVIII), la Casa Berenguer d’Aguilar (s. XIII-XVII), la Casa Dalmases (s. XV-XVIII) i la Casa Cervelló-Giudice (s. XV-XVI).

Cal destacar que la Casa Berenguer d’Aguilar allotja el Museu Picasso, un dels més visitats de Barcelona; i el Palau dels Marquesos de Llió allotja el Museu de Cultures del Món.

 

6- PORXOS DEL REC

(Punt E al mapa interactiu)

El Born, la Ribera, Barcelona medieval, patrimoni cultural


Al carrer del Rec - anomenat així perquè hi passava al descobert el Rec Comtal- hi ha un tram format per un continu de porxos,  que estan avançats respecte de la façana principal, i que van aprofitar l'espai residual en l'època en que es va cobrir l'antic rec a cel obert.

Mentre els edificis són tots obra dels segles XVIII al XX, el conjunt dels porxos té l’origen a la demanda presentada per un grup de cinc tonyinaires i assaonadors el 1786 per utilitzar-ho com a zona de treball. L'obra substituiria uns precaris avancés de fusta i en aquella època l’activitat pesquera hi era ben present en aquesta zona del barri de la Ribera.

Els porxos del Rec els trobareu al carrer del Rec fent gairebé cantonada amb el passeig del Born.


7- ANTIC MERCAT DEL BORN

(Punt F al mapa interactiu)

arqueologia, Barcelona, patrimoni cultural, Catalunya, la Ribera, Ciutat Vella


Inaugurat el 1876, l’antic mercat del Born va ser el primer gran edifici de l’arquitectura del ferro que es va projectar a Barcelona, i va estar en funcionament com a mercat fins l’any 1971.

Un cop tancat, les autoritats van preveure el seu enderroc, però les protestes veïnals i de diversos col·lectius ho van evitar.

Després de més de 20 anys en l’oblit, les administracions públiques van decidir adequar l'edifici de l’antic mercat del Born com a seu de la Biblioteca Provincial de Barcelona, però durant els treballs arqueològics previs a les obres i iniciats l’any 2001 van aparèixer importants restes arqueològiques.

Acabava de sortir a la llum un jaciment arqueològic en un excel·lent estat de conservació: un total de 42 carrers i 60 habitatges de la Barcelona del s. XVII i XVIII, però també restes més antigues que arribaven fins època romana.

Aquest barri de Barcelona va tenir un trist final, perquè va ser abandonat i enderrocat poc després de l’any 1714. Felip V va construir  la nova fortalesa militar de la Ciutadella, i una bona part del barri de la Ribera i el Born quedava dins del perímetre exterior de seguretat de la Ciutadella, que necessitava una gran esplanada on no hi podia haver cap mena d’edificació, atès què calia que les tropes de la fortalesa poguessin sortir sense tenir cap obstacle pel davant en cas d’una hipotètica nova revolta de la ciutat.

El resultat final va ser que entre 1716 i 1718 van ser enderrocades més de mil cases, van desaparèixer quaranta-dos carrers (cinc dels quals de forma parcial), es va desplaçar el vint per cent de la població de Barcelona i van desaparèixer catorze edificis entre elements del patrimoni eclesiàstic, edificis  públics i equipaments de la ciutat.

Davant d’aquesta excepcional troballa arqueològica les administracions van decidir museïtzar el jaciment arqueològic i abandonar el projecte de construir-hi una gran biblioteca.

Actualment aquest conjunt arqueològic forma part del Born Centre de Cultura i Memòria, un gran equipament cultural que ocupa l'edifici de l’antic mercat del Born i que també organitza diverses activitats culturals com exposicions, concerts i conferències.

Aquí teniu l’enllaç amb els preus i horaris de la visita guiada al conjunt arqueològic del Born.


Mapa interactiu de la ruta pel Barri de la Ribera i el Born

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ