VANNES I EL GOLF DE MORBIHAN (BRETANYA)

 

Catedral de Vannes, Bretanya, França

El primer dia del nostre viatge per la Bretanya  vam visitar Vannes, la capital del Departament del Morbihan.

Vannes, - Gwened en idioma bretó- és una ciutat relativament petita, 53.438 habitants, i tant aquesta població bretona com els voltants compten amb importants atractius que la fan mereixedora d’una visita.

No obstant, abans de començar amb els llocs d’interès de Vannes, faré una breu introducció al marc històric d’aquesta ciutat bretona.

Vannes és un ciutat amb uns orígens que es remunten a més de 2.000 anys enrere, quan els romans van fundar Darioritum a finals de s. I aC, al territori que ara ocupa l’actual Vannes.

Gwened, Morbihan, Bretanya, França
Porte Poterne, Vannes

Les excavacions arqueològiques han permès documentar diverses restes de la Darioritum romana, que a partir de finals del s. III dC i lentament, comença a adoptar el nom de  Venetis, que deriva dels vènets, el poble celta que ocupava el sud de la Bretanya abans que arribessin els romans. Venetis va derivar en Vennes, pronunciat "djuened" i escrit Gwened en bretó.

A partir del segle V dC la ciutat de Vannes va créixer, i es va desenvolupar al voltant de dos centres: el castrum del turó de Méné i el turó de Boismoreau, lloc primitiu de la ciutat galo-romana. Però aquest últim va ser abandonat a l'alta edat mitjana en favor del castrum, on era la seu episcopal i la Catedral.

A la Baixa Edat Mitjana Vannes es va convertir en una de les principals ciutats de la Bretanya. El duc de Bretanya Joan IV (1365-1399) va establir la seva residència principal a Vannes,  hi va construir el castell-fortalesa d'Hermine, i va ampliar la muralla urbana. A més a més la ciutat va estendre’s cap al barri del port, que en aquell moment era un dels punts més importants del comerç marítim bretó.

La integració del ducat de Bretanya al regne de França l’any 1532 va fer perdre protagonisme a  Vannes en favor de Rennes i Nantes, però a nivell econòmic i comercial Vannes va continuar tenint un paper destacat.

Gwened, Morbihan, Bretanya, França
Château de l'Hermine, Vannes

No obstant, amb el temps el port de Vannes va perdre importància, perquè les aigües poc profundes no permetien l’accés als grans vaixells que comerciaven amb Amèrica i altres destins llunyans. Malgrat que al s. XVIII i XIX van fer-se algunes obres al port per millorar l’accés als grans vaixells, aquestes van resultar insuficients, i poc a poc la ciutat va entrar en una decadència econòmica.

L’arribada del ferrocarril l’any 1862 va significar una petita recuperació de la ciutat, i va suposar el naixement d’un nou barri al voltant de l'estació i de la caserna militar. L’Ajuntament de Vannes ho va aprofitar per emprendre aleshores algunes reformes urbanístiques.

Després de la breu introducció històrica de Vannes toca entrar en matèria, i us portaré als llocs que vaig visitar de la ciutat.


UN TOMB PER VANNES

Gwened, Bretanya, Breizh, França

En primer lloc, tal com he comentat abans,
Vannes és una ciutat relativament petita que podeu visitar en unes poques hores, i atès que les distàncies són curtes, podeu fer els desplaçaments a peu per aquesta ciutat.

El centre històric de Vannes està delimitat per la muralla medieval, que es conserva en tres quartes parts del seu perímetre, amb algun pany encara de la primitiva muralla gal·lo-romana.

Així mateix, algunes de les antigues portes d’entrada a la ciutat encara es mantenen dempeus, com la “Porte Prison” (Porta de la Presó), la “Porte de Saint-Vincent”, o la “Porte Poterne”. Aquesta darrera porta de la muralla dona accés al bonic “Jardin des Remparts” (Jardí de les Muralles), que té una bona panoràmica de les muralles orientals de Vannes i de la torre medieval del Conestable.

Dins del nucli antic de Vannes l’element més destacat és la Catedral de Sant Pere (Cathedral de Saint Pierre), d’estil essencialment gòtic. Va ser construïda damunt les restes de l’anterior temple romànic, i les obres es van allargar fins el s. XIX.

Com a dada curiosa, us pot sorprendre trobar a l’interior de la Catedral de Vannes  la senzilla tomba de l’il·lustre valencià Sant Vicenç Ferrer, que va morir a Vannes l’any 1419.

Gwened, Bretanya, Breizh, França
Cathedral de Saint Pierre, Vannes

Després de visitar la Catedral, us recomano passejar tranquil·lament pels carrers dels voltants, que estan plens de racons amb encant, com les típiques cases amb entramat de fusta, o alguns edificis medievals com la “Cohue”, que actualment allotja el Museu de Belles Arts de Vannes, i que a l’Edat Mitjana va tenir la doble funció de mercat i de seu del tribunal de justícia.

Si sortiu de l’antic recinte emmurallat per la Porta de Saint-Vincent, dels s. XVI-XVII, arribareu a la Place Gambetta, un bonic espai públic en foma d’hemicicle amb les cases amb les façanes de color blanc, i amb finestres a les golfes i teulades de pissarra.

Només uns pocs metres separen la Place Gambetta del port esportiu de Vannes, que s’estén per les 2 ribes del riu Marle abans que desemboqui al Golf de Morbihan.

El port de Vannes és un lloc molt agradable per a passejar, o per a prendre una copa o menjar a qualsevol de les terrasses que hi trobareu.


GOLF DE MORBIHAN

Morbihan, Bretanya, França

Morbihan és una paraula bretona que significa petit mar, un terme que  és ben fidel a la realitat del Golf de Morbihan, perquè és gairebé com un mar interior, amb només una petita entrada de les aigües de l’Atlàntic al sudoest del golf.

El Golf de Morbihan té una gran biodiversitat tant d’hàbitats com de fauna,  i els seus recursos naturals ja s’aprofitaven almenys des del Neolític, època de la què queden nombrosos testimonis en forma de dòlmens, menhirs i altres construccions megalítiques.

L’any 2014 va ser declarat parc natural regional, de manera que 64.200 ha d’aiguamolls, illes, dunes, boscos...quedaven protegides legalment.

Vaig poder fer un tast d’aquest bell territori i vaig visitar aquests 2 indrets que són a prop de Vannes:

1-PORT ANNA

Morbihan, Bretanya, França

Port Anna és un petit i agradable port pesquer situat a la punta d’una petita península davant de Vannes. Té molt bones vistes i un petit sender permet recórrer els petits penya-segats d’aquest tram de costa del Golf de Morbihan.


2- POINTE DU BILL

La Pointe du Bill és un petit cap situat a la mateixa península que Port Anna, però a l’extrem oposat. És un lloc ideal per a prendre el sol i banyar-s’hi a l’estiu, atès que hi trobareu 2 platges de gran bellesa, de sorra i amb els pins que arriben gairebé fins a la vora del mar.

A més a més, cal afegir que té unes vistes excel·lents del Golf de Morbihan, i per la seva orientació a l’oest, gaudireu d’unes fantàstiques postes de sol.


Mapa interactiu de Vannes i el Golf de Morbihan

Per a finalitzar, us deixo aquest enllaç molt útil a la web oficial de l'oficina de turisme del Golf de Morbihan , amb informació molt complerta de Vannes i del Golf de Morbihan, tant de patrimoni cultural, natura, com de dades pràctiques d'allotjament i de bars i restaurants.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT