VIATGE AL PERIGORD (I): ITINERARI, ALLOTJAMENT I ALGUNES DADES PRÀCTIQUES

 

Riu Dordonya, Dordogne, França, road trip, patrimoni de la humanitat


El Perigord és un territori històric situat entre el centre i el sudoest de França, i a nivell administratiu pertany al Departament de la Dordonya i a la gran regió francesa de la “Nouvelle Aquitanie” (Nova Aquitània). Els límits territorials del Perigord i la Dordonya són exactament els mateixos, però durant la Revolució Francesa (1789), i en el marc d’una gran reforma administrativa, l’antiga província del Perigord va passar a denominar-se definitivament Departament de la Dordonya. No obstant, a nivell turístic i de "marqueting" la denominació de Perigord continua ben vigent. Quant a l'etimologia, Perigord és un mot d’origen molt antic, que deriva de Petrocoris, el poble gal que fa més de 2.000 anys habitava en aquesta zona.

Dins del Perigord cal distingir quatre grans zones turístiques, que són les següents:

1- Perigord negre, anomenat així pels grans boscos d’alzines de fullatge fosc que hi són presents. Sarlat-la-Caneda és la població més important del Perigord negre.

2- Perigord verd, caracteritzat pels boscos de roures clars i de castanyers, i pels prats verds. Nontron és la població més important del Perigord verd.

3- Perigord blanc, que es distingeix pel color blanc de les roques calcàries de la zona. Molts monuments i cases del Perigord blanc han estat construïts amb la pedra blanca procedent de les pedreres de la zona. Perigueux és la població més important del Perigord blanc, i és alhora la capital administrativa del Perigord.

4- Perigord porpra, anomenat així pel color de les vinyes de la zona. Bergerac és la població més important del Perigord porpra.

 

Perigord, França, road trip
Perigueux, la població més important del Perigord verd, i alhora la capital administrativa del Perigord


De tots 4 Perigords al meu parer el més atractiu a nivell turístic és el Perigord negre, on hi trobareu la Vall del Vézère, declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco per l’excepcional concentració de coves i abrics del Paleolític, amb jaciments arqueològics mundialment coneguts com Lascaux, La Madeleine o Cromanyó. A més a més al Perigord negre podreu visitar molts pobles amb encant, castells medievals que semblen de conte de fades, jardins de disseny espectacular, l’increïble centre històric de Sarlat-la-Caneda i molts altres elements de gran interès tant cultural o natural com gastronòmic. No obstant, els altres 3 Perigords també són interessantíssims, i per la meva part seria injust si us desaconsellés visitar-los.

En la present entrada tinc intenció de compartir amb vosaltres el nostre itinerari pel Perigord durant la primera setmana d'octubre de 2022, així com l’allotjament i algunes dades pràctiques. El balanç d’aquest primer viatge al Perigord és realment molt satisfactori, però també reconec que no ha estat complet, perquè bàsicament ens hem centrat en el Perigord negre, amb una petita incursió als departaments veïns del Lot, Corrèze, i Lot i Garona. Nogensmenys, així tenim l’excusa per tornar a aquest fantàstic territori i descobrir els altres 3 Perigords.

Bé, començo amb l’itinerari pel Perigord:


ITINERARI PEL PERIGORD


Mapa interactiu del Perigord, amb tots els llocs visitats per nosaltres

 

-Dia 1: Viatge d’anada i visita aVilareal (Lot i Garona), Monpazier (Perigord) i Domme (Perigord)

-Dia 2: Vall del Vézère (Perigord negre)

-Dia 3: Rocamadour (Lot), Gouffre de Padirac (Lot), Altoire (Lot), Carennac (Lot) i Collonges-la-Rouge (Corrèze)

-Dia 4: Perigueux (Perigord blanc) i 3 indrets del Perigord verd

-Dia 5: Cova de Rouffignac, Limeuil, Breves i Beynac (tots 4 indrets són al Perigord negre)

-Dia 6: Sarlat-la-caneda, Jardins de Marqueysac, Castell de Castelnaud i la Roque-Gajeac (tots 4 indrets són al Perigord negre)

-Dia 7: Gourdon (Lot), Cahors (Lot) i tornada a Catalunya

 

ALLOTJAMENT AL PERIGORD

Perigord, Dordonya, França
Sarlat-la-caneda, la capital del Perigord negre i el nostre "camp base" durant la nostra estada al Perigord


Durant les 6 nits que hem dormit al Perigord hem estat  en un únic allotjament, situat a només 1 km de Sarlat-la-caneda, la capital del Perigord negre. Si bé és cert que Sarlat és gairebé a l’extrem sudoriental del Perigord, en una ubicació gens equidistant respecte altres zones del Perigord, no és menys cert que és relativament a prop (una mica més de 50 km) de dos indrets d’excepcional interès: Rocamadour i la Gouffre de Padirac, situats al veí Departament del Lot.

Respecte l’allotjament triat, "Les 4 saisons" , un petit apartament de 2 pisos, la valoració és molt bona, i crec que la puntuació de 9.2 al portal Booking hi fa justícia. Si viatgeu amb nens és una bona opció, perquè té 1 llit doble i 2 llits individuals, ampli jardí exterior amb barbacoa i una piscina comunitària. L’única crítica negativa és el wifi, que sovint no funcionava bé.

Per 6 nits vam pagar un total de 294 euros, i va ser reservat via booking.

 

GASTRONOMIA AL PERIGORD

Perigord, foie, França, road trip
El "canard" (l'ànec), un dels grans referents de la gastronomia del Perigord

La gastronomia és un altre dels punts forts del Perigord, i l’ànec en les seves diferents modalitats hi té bona part de culpa: des del cotitzadíssim “foie”, fins el “maigret”, el “confit de canard” o bé amb embotit. Heu de tenir present que el Perigord és una de les principals zones productores de “foie” a França, i sovint s’atribueixen la paternitat d’aquesta meravella gastronòmica. Si sou amants del "foie", heu de saber que al Perigord existeix la Ruta del foie-gras, que compta amb diversos establiments adherits, ja siguin granges productores, botigues, o bé restaurants, dedicats a aquest exquisit menjar.

No obstant, el Perigord destaca també per altres notables delícies gastronòmiques, com la tòfona negra, les nous, els vins (Denominació d’origen Bergerac, al Perigord porpra), el cabécou (formatge de cabra) o els bolets (quan és època).

Molts d’aquests productes gastronòmics els podreu comprar als mercats setmanals que organitzen moltes poblacions del Perigord, una excel·lent forma d’afavorir el comerç de proximitat. El mercat de Sarlat-la-caneda, que es fa els dimecres i dissabtes, és un dels que més fama té de tot el Perigord. Nosaltres vam poder passejar un dissabte al matí pel mercat de Sarlat i us asseguro que és una experiència molt recomanable.

Òbviament també us recomano ni que sigui una vegada, tastar alguns d’aquests productes gastronòmics del Perigord a algun restaurant. Si no voleu gastar molts diners el millor és anar-hi a dinar entre setmana, perquè molts restaurants fan menús als migdies a preus més assequibles, aproximadament a partir dels 16-17 euros (el vi va apart). No obstant, alguns restaurants també ofereixen el menú de migdia per sopar, tal com ens va passar a nosaltres a Sarlat-la-caneda, on vam sopar al restaurant "La petite borie" , que té molt bona valoració al portal Tripadvisor, valoració que també compartim.

 

VISITES AL PATRIMONI CULTURAL I ALTRES ATRACCIONS TURÍSTIQUES DEL PERIGORD


Unesco Heritage, Vézére, França, road trip, arqueologia
Entrada a la Cova de Rouffignac, un dels béns culturals del Perigord que vam visitar

Hi ha alguns béns culturals del Perigord que només podreu visitar si heu adquirit l’entrada prèviament per internet, com és el cas de les coves prehistòriques de Font de Gaume, Combarelles i Cap-Blanc. Si us interessa reservar les entrades d’aquests 3 jaciments arqueològics de la Vall del Vézère, heu d'entrar a aquí:  www.sites-les-eyzies.fr/

A altres béns culturals i naturals com la  "Gouffre de Padirac"  és possible comprar l’entrada directament in situ, però no us ho recomano si teniu previst anar-hi en temporada alta, perquè és una cova molt visitada.

Pel contrari, la Cova de Rouffignac no accepta reserves prèvies, excepte grups d'un mínim de 20 persones. Heu de comprar l’entrada in situ el mateix dia que la vulgueu visitar, i en temporada alta és recomanable anar-hi abans de les 9 h si no us voleu quedar sense entrades.

Finalitzo aquest apartat amb el "Pass Perigord", una targeta que ofereix descomptes a molts béns culturals i altres atraccions turístiques del Perigord. Haureu de valorar si us surt a compte o no comprar aquesta targeta. En el nostre cas no ens sortia a compte.


MOURE’S AMB AUTOMÒBIL PEL PERIGORD


Perigord, Dordonya, França, road trip
Vehicles aparcats en zona blava, centre històric de Perigueux

Malgrat que el Perigord sigui un territori d’alçades molt modestes, té una orografia peculiar, amb turonets i valls amb penya-segats, sobretot el Perigord negre, i això es reflecteix en la seva xarxa viària, amb molt poques vies ràpides i amb carreteres generalment sinuoses, de manera que no us fieu de les distàncies, encara que siguin curtes. En la majoria de casos podeu tardar 1 h en fer 60 km.

D’altra banda, es fa difícil trobar aparcament gratuït, inclús a les petites poblacions. A més a més a pobles molt petits que en 1 hora es poden visitar, el tiquet del parquímetre és per un mínim de 2 hores. En fi... A poblacions com  Sarlat-la-caneda o  Perigueux podreu trobar aparcament gratuït, però allunyat del centre històric. A Rocamadour també vam poder aparcar gratuïtament, a la carretera, en un petit tram on està permès, però possiblement en temporada alta hagueu de matinar molt per poder trobar places lliures en aquest mateix espai d'aparcament.

 

AGRAIMENT FINAL

Finalitzo la present entrada amb un agraïment a María Belén, de "Mis viajes y sensaciones", per tota la informació i consells facilitats del Perigord.


Comentaris

  1. Muchas gracias por tus palabras. Vaya recorrido tan completo para 6 días.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un placer. Algunas de vuestras recomendaciones nos fueron muy bien. Saludos

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT