RUTA DE 2 DIES PER L'ALGARVE

 


Portugal


L’Algarve és la regió més meridional de Portugal, i és un dels principals destins turístics del país, amb una mica més de 200 km de costa que cada any atrauen centenars de milers de turistes que cerquen sol i platja. Faro és la capital de l’Algarve, amb una mica més de 65.000 habitants, i està situada a tocar de la llacuna de la Ria Formosa, a la costa central de l’Algarve. Quant a l’etimologia, Algarve deriva del mot àrab “al-gharb”, que significa occident.

A nivell geogràfic la costa de l’Algarve, la zona més turística, té gran varietat de platges, des de grans extensions d’arenals fins a sectors de costa més abrupta, amb penya-segats i petites cales, que són un delícia paisatgística, i que trobareu a la costa oest de l’Algarve.

Malgrat que algunes zones del litoral de l’Algarve hagin sucumbit a la pressió turística i urbanística i estiguin sobreedificades, no és menys cert que la costa de l’Algarve té amplis sectors protegits, en què destaquen el “Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina”, i el “Parque Natural da Ria Formosa”.

Bé, doncs durant la ruta de 2 dies que vaig fer per l’Algarve em vaig limitar a la zona est, vaig poder fer un petit tast del “Parque Natural da Ria Formosa”, i també vaig poder visitar alguns pobles amb encant, alguns jaciments arqueològics, i fins i tot vaig tenir temps a fer una estona de sol i platja.

Bé, som-hi doncs amb aquesta ruta de 2 dies per l’Algarve.

 

1- ESGLÉSIA DE SÃO LOURENÇO (ALMANCIL)

Algarve, Portugal

L’aparença externa de l’església barroca de São Lourenço d’Almancil és la d’un modest i senzill temple amb la façana emblanquinada, però l’interior és una autèntic espectacle visual, perquè tant les parets com la volta i la cúpula de la nau estan decorades amb rajoles, els famosos “azulejos” de Portugal, de manera que no hi queda cap centímetre quadrat sense enrajolar.

Les rajoles de les parets i la volta narren la vida, martiri i ascensió al regne celestial de Sant Llorenç, i són obra de Policarpo de Oliveira Bernardes, que les va dissenyar l’any 1730, tal com consta a una inscripció de la façana de l’església.

Així mateix cal destacar el gran retaule daurat barroc situat darrera l’altar major,  dedicat a Sant Llorenç.

 

2- VIL·LA ROMANA DE MILREU

Algarve, Portugal, arqueologia


La vil.la romana de Milreu és un dels jaciments arqueològics romans més importants de tot l’Algarve, essent construïda al s. I dC, i ampliada posteriorment al s. IV dC.  Durant l’Alta Edat Mitjana encara va estar explotada pels visigots i els àrabs, fins que un fort terratrèmol al s. X va causar el seu abandonament. No obstant, segles més tard, al s. XVI s’hi va construir una casa damunt les ruïnes de la vil·la romana.

La vil·la romana de Milreu va ser construïda molt a prop de la ciutat romana d’Ossonoba, l’actual Faro, i va ser destinada al conreu i explotació de l’olivera i de la vinya.

Les ruïnes de la vil·la romana de Milreu encara permeten apreciar les distintes parts del jaciment arqueològic: la zona residencial, les termes, i el temple. Tots 3 espais encara conserven alguns mosaics, fet que evidencia que els propietaris de la vil·la tenien un estatus econòmic i social. 

El temple és l’estructura millor conservada de tot el conjunt arqueològic, amb alguns murs que s’eleven uns quants metres per damunt del sol. Va ser construït a mitjan s. IV dC, i probablement va ser dedicat a divinitats marines, una hipòtesi reforçada pels mosaics trobats al temple, en que apareixen animals i sers mitològics marins. Posteriorment al s. VI dC va ser transformat en basílica paleocristiana, tal com ho demostren les restes del baptisteri i d’enterraments cristians.


3-OLHAO

Algarve, Portugal

Olhao és una ciutat situada a la costa de l’
Algarve, que no destaca especialment pel seu patrimoni cultural.  No obstant, això queda compensat amb escreix per altres atractius. En primer lloc, perquè Olhau té un passat i un present molt vinculats amb l’activitat pesquera, i el seu port pesquer és el més important de l’Algarve. Per això, us recomano donar un tomb pel seu port pesquer i contemplar tranquil·lament les barques amarrades al moll, les xarxes i aparells utilitzats en la pesca, els peixos i mariscs capturats, així com tot l’ambient que genera el món de la pesca. En segon lloc per la proximitat d’Olhau al Parc Natural da Ria Formosa, que ofereix no només espectaculars platges de grans extensions, sinó també rutes a peu amb bicicleta o amb barca pels diferents ecosistemes del parc.

Algarve, Portugal, sunset, capvespre
Meravellós capvespre que vaig poder contemplar durant la ruta amb barca pels voltants d'Olhao

En aquesta ocasió vaig optar per visitar el Parc Natural da Ria Formosa amb un mitjà de locomoció que no és el meu habitual, la barca, i no va ser una decisió premeditada, sinó que va ser fruit de la improvisació: passejant pel passeig marítim d'Olhao vaig veure que hi havia algunes empreses locals que oferien excursions amb barca a un preu de 25 euros per contemplar la posta de sol, i fent cas de la meva intuïció o sisè sentit, vaig contractar-ne una. Bé, doncs us asseguro que la intuïció no em va fallar i va ser una fantàstica experiència, amb una inoblidable posta de sol sobre el mar!


 4-TÚMUL MEGALÍTIC DE SANTA RITA

Algarve, Portugal, arqueologia, prehistòria

El túmul megalític de Santa Rita va ser el primer indret visitat durant el segon dia de la ruta per l’est de l’
Algarve, i vaig haver de suar força per a trobar-lo, atès que l’accés facilitat per “google maps” és per una pista que té una tanca ben alta que no permet passar, ni tan sols si aneu a peu. Finalment vaig aconseguir arribar al monument megalític per una pista asfaltada que surt des del poble de Santa Rita, i gràcies a les indicacions d’un amable veí, perquè la senyalització és inexistent.

Les campanyes d’excavacions arqueològiques han permès datar el monument megalític de Santa Rita, amb una cronologia inicial de finals de IV Mil·lenni aC. Va ser en aquest moment que el túmul megalític va tenir la funció de sepulcre col·lectiu, amb restes òssies documentades de més de 20 individus.  Aquesta funcionalitat del monument com a lloc d’enterrament col·lectiu va continuar fins el I Mil·lenni aC, si bé amb variacions en els rituals funeraris.

Pel que respecta a l’estructura  del túmul megalític de Santa Rita, encara conserva les lloses verticals de la cambra funerària i del passadís d’accés, però el túmul que cobriria tota l’estructura ja ha desaparegut.


5- CACELA VELHA

Algarve, Portugal


Cacela Velha és un petit poble situat en un promontori que domina la costa, format per una vintena de cases agrupades entorn de l’església i de l’antiga fortalesa.

El color blanc de les cases del poble de seguida us farà volar la imaginació i transportar-vos a pobles emblemàtics del Mediterrani com Cadaqués, Oia (Santorini) o Altea. Cacela Velha és d’aquests pobles en què qualsevol racó té un encant especial, amb el valor afegit de la seva ubicació privilegiada, un balcó enlairat que ofereix una excel·lent panoràmica de la costa de l’Algarve. Us recomano d’anar-hi aviat, o bé a darrera hora, perquè durant les hores centrals del dia és força freqüentat

 

6- PRAIA DE CACELA VELHA

Algarve, Portugal

La platja (praia en portugués) de Cacela Velha és just davant del poble homònim, i és ben visible des del mirador de l’església del poble. Si la visita a Cacela Velha ha deixat el llistó molt alt, la seva platja és un indret que tampoc decep, perquè està situada en una bonica zona de llacunes, dunes i aiguamolls, dins del Parc Natural da Ria Formosa.

Per accedir a la platja de Cacela Velha hi ha dos camins que baixen des del poble fins la llacuna interior, separada del mar obert només per una estreta franja d’arena i dunes. Un cop arribeu a la llacuna interior podeu travessar-la a peu (l’aigua arriba fins els genolls) i arribar fins la platja a mar obert. No obstant, heu de tenir en compte que només podeu travessar a peu la llacuna  amb marea baixa, perquè en plenamar tota la llacuna s’inunda i hauríeu de nedar ben bé uns 200 o 300 metres. De fet, es la casuística que em vaig trobar per tornar de la platja al poble, però al ser una platja relativament popular, hi ha una petita barca a motor que en plenamar fa el recorregut des del poble de Cacela Velha fins la platja i viceversa (el trajecte amb la barca costa 1,5 euros).


7- TAVIRA

Algarve, Portugal

Tavira és una petita ciutat de l’
Algarve situada a la riba del riu Gilão, poc abans que desemboqui a l’Atlàntic, i amb un nucli antic espectacular, que mereix una visita a ritme lent.

Tavira és una ciutat amb un passat que es remunta a la prehistòria, i posteriorment hi van deixar la seva empremta els fenicis, romans i àrabs, abans de ser reconquerida pels Cavallers de l’Orde Militar de Santiago l’any 1242.

Precisament un dels moments de màxim esplendor de Tavira va ser sota domini islàmic, quan va esdevenir una de les ciutats més importants de tot el sud de Portugal. Del període islàmic es conserven alguns vestigis, com el castell, que va ser reconstruït al s. XIII. Val la pena que us arribeu fins les ruïnes del castell, situat gairebé al capdamunt del turó que domina el nucli antic, perquè les vistes són excel·lents.

Algarve, Portugal
Pont Vell, Tavira

Posteriorment, durant el s. XVI Tavira va conèixer una altra època de gran brillantor, essent una de les ciutats més importants de l’Algarve, amb un port de gran importància estratègica. La bellesa del centre històric es deu en gran part a l’urbanisme d’aquell moment, si bé  el període barroc també va aportar bonics palaus i esglésies al nucli antic de Tavira. Algunes de les cases amb la teulada triangular, l’anomenat “tesouro”, són d’aquesta època.

Fora de l’antic recinte emmurallat, val la pena creuar el riu Gilão pel Pont Vell, un bonic pont d’origen romà, amb 7 arcs de mig punt. Des de l’altra ribera del riu tindreu molt bona vista panoràmica de les boniques cases situades a la vora del riu, i del nucli antic de Tavira, que s’enfila turó amunt buscant la protecció del castell.


Mapa interactiu amb els llocs visitats i l'allotjament durant la ruta de 2 dies per l'Algarve


DADES PRÀCTIQUES DE L’ALGARVE

ALLOTJAMENT A L’ALGARVE

Algarve, Portugal
Piscina climatitzada de l'Hotel Navegadores, Monte Gordo, Algarve

Durant la ruta per l’Algarve he estat allotjat 2 nits a l’Hotel Navegadores,   situat a la població costanera de Monte Gordo,  molt a prop de la frontera amb Huelva i a uns 20 km de Tavira. Per 2 nits sense esmorzar vaig pagar un total de 63 euros i vaig reservar-ho a través del portal booking.com. La meva valoració té gairebé la nota màxima, perquè es tracta d’un hotel de 4**** amb tota mena de luxes i comoditats, entre ells una piscina coberta climatitzada i un ús limitat a unes hores del gimnàs i l’spa. En resum, va ser una ganga d'allotjament, que en comptades ocasions és possible aconseguir.


AUTOPISTES DE PEATGE A L'ALGARVE

A l’Algarve hi ha una autopista principal, la A22,  que travessa tota la regió gairebé de punta a punta i que és de peatge, però un peatge especial, perquè no té cap barrera que s’obre i es tanca després de pagar. És dels anomenats peatges electrònics, que disposa de diversos punts de pas amb càmeres que llegeixen les matrícules dels vehicles i després calculen els imports en funció dels quilòmetres recorreguts. Per això, és imprescindible registrar la matrícula del vehicle, però és un pas senzill, perquè si entreu a l’Algarve per autopista des de Huelva, de seguida trobareu les indicacions per entrar a l’àrea amb les taquilles per pagar. Són taquilles automàtiques on només haureu d’introduir la vostra targeta bancària, que automàticament quedarà vinculada amb la matrícula del vostre vehicle i durant 30 dies. Després d’introduir la targeta de crèdit us sortirà un comprovant amb la vostra matrícula i un codi. Òbviament és molt important que conserveu aquest comprovant, perquè us servirà per donar de baixa la matrícula del cotxe a la web de les autopistes de Portugal, immediatament després de tornar de l’Algarve i Portugal. Això us ho recomano de fer especialment si aneu amb cotxe de lloguer, per evitar sorpreses posteriors.

És obvi que ningú us posarà la pistola al pit per registrar la matrícula del cotxe per al peatge electrònic de Portugal (a Suïssa gairebé sí que surten amb les “pistoles” a la duana per a que pagueu la “vignette”), però considero que per uns quants euros és una ximpleria no pagar i arriscar-vos a que la policia us sancioni amb un import considerable.

AGRAIMENT FINAL

No puc acabar sense  agrair a l'Antonio, de Naturaleza y Viajes, tots els seus excel·lents consells i recomanacions de l’Algarve.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT

15 MONUMENTS EMBLEMÀTICS DE L'ART ROMÀNIC