ROCAMADOUR, LA GOUFFRE DE PADIRAC I ALTRES INDRETS AMB ENCANT DEL LOT (FRANÇA)

 

 

Els pobles més bonics de França, pobles amb encant, Occitània, França

El tercer dia del nostre viatge al Perigord vam visitar la Gouffre de Padirac i alguns pobles amb encant del Departament del Lot (Olt en llengua occitana), situat a la regió francesa d’Occitània, excepte Collonges-la-Rouge, bonic poble ja ubicat al Departament de Corrèze. Els quatre pobles que vam visitar són  Rocamadour, Autoire, Carennac i Collonges-la-Rouge, i pertanyen a l'Associació dels Pobles més bonics de França

Va ser un dia aprofitat al màxim, perquè vam arribar a Collonges-la-Rouge, el darrer poble visitat, quan el sol ja s’havia amagat a l’horitzó.

Bé, som-hi doncs amb la crònica d’aquesta ruta pel Departament del Lot,

 

1-ROCAMADOUR (Lot)

Lot, Occitània, Els pobles més bonics de França, Pobles amb encant, França


Rocamadour (Ròcamador en occità) és un dels pobles més bonics, emblemàtics i turístics de la regió d’Occitània, i possiblement també de tota França. La bellesa de l’indret, enclavat als vessants d’un penya-segat excavat pel riu Alzou, atreu molts milers de visitants cada any, de manera que en temporada alta és un indret excessivament massificat. No obstant, l’arribada massiva de visitants no és pas cap novetat, perquè a partir del s. XII Rocamadour va ser un important centre de peregrinació que acollia els pelegrins devots de la Verge Negre de Notre Dame de Rocamadour i de Sant Amador, la tomba del qual va ser descoberta l’any 1166 al mateix Rocamadour, i que segons la llegenda va ser un ermità que havia viscut a la zona uns segles abans. Nogensmenys, una altra llegenda, molt més inversemblant, identifica Sant Amador com a Zaqueu, un dels deixebles de Jesús.

El fet és que d’una modesta ermita amb una petita comunitat de monjos benedictins, a mitjan s. XII va transformar-se en un gran santuari amb 8 esglésies i capelles per on hi van passar devots il·lustres, entre ells alguns reis francesos.

Aquesta efervescència de Rocamadour com a gran centre europeu de peregrinacions va començar a decaure a partir del s. XV, i a més a més en èpoques posteriors les estructures del Santuari van patir greus desperfectes, especialment durant les Guerres de Religió del s. XVI i  la Revolució Francesa.

És per això que davant l’amenaça de ruïna dels edificis, al s. XIX  van realitzar-se unes importants obres de restauració que van finalitzar l’any 1872.

Lot, Occitània, Els pobles més bonics de França, Pobles amb encant, França
Rocamadour

Quant a la disposició urbanística de Rocamadour, la població s’estructura en tres nivells, que coincideixen amb els tres estaments medievals:

1- La part baixa de Rocamadour, la més propera al riu, és la concentrada a banda i banda de la “rue” de la Couronnerie, el carrer principal, i que va paral·lel al riu Alzou. Conserva 3 de les antigues portes d’entrada a la “cité” i actualment és un carrer ple de botigues i restaurants. Des de la “rue” de la Couronnerie surt la Gran Escala (Grand Escalier), un tram de 216 graons (algunes fonts donen 220 o 223 graons) que condueixen al gran Santuari de Rocamadour. Molts pelegrins van pujar de genolls aquests 216 graons

2- Part intermèdia: És la zona on està situat el Santuari, adossat a la paret rocosa de la cinglera. Al voltant de la Plaça de Sant Amador hi trobareu la basílica de Saint-Saveur, una cripta i set capelles, una de les quals, la capella de Notre-Dame, és la que custodia la Verge negra de Notre-Dame de Rocamadour. A l’interior d’aquesta capella també trobareu alguns exvots, com els grillets de presoners que havien complert condemna, o els vaixells de mariners que havien sobreviscut a naufragis. La presència de vaixells en miniatura és degut a que Notre-Dame de Rocamadour és considerada a la Bretanya com la patrona dels mariners i pescadors. Un viacrucis us portarà des del Santuari fins el castell de Rocamadour

3- Part superior. És la zona situada al capdamunt de la cinglera, on hi trobareu el castell de Rocamadour, que s’alça imponent 150 m per sobre de la vall del riu Alzou, i que en l’Edat Mitjana seria domini exclusiu de l’estament nobiliari. Actualment tothom, pertanyi o no a la noblesa, pot accedir a la part del castell oberta a les visites. Encara que sigui una part molt petita del castell, us recomano pagar els 2 euros d’entrada, perquè les vistes de Rocamadour i dels voltants són excel·lents. El castell, a l’igual que el Santuari, va haver de ser restaurat al s. XIX. A uns pocs centenars de metres del castell hi ha l’Hospitalet, un petit nucli de població que a l’Edat Mitjana era el lloc d’acollida dels pelegrins que arribaven a Rocamadour.


2- GOUFFRE DE PADIRAC (Lot)

Lot, Occitània, França


La Gouffre de Padirac és una immensa cavitat natural situada al cor del gran altiplà calcari de les Causses de Quercy. Abans de penetrar a les profunditats de la terra és possible adonar-se de les enormes dimensions de l’orifici: 35 metres de diàmetre i 75 metres de profunditat. No obstant, encara haureu de baixar a més profunditat, perquè el riu subterrani circula a 103 metres sota terra.

Avui en dia podeu baixar còmodament en ascensor o per escales, però el seu descobridor, Édouard-Alfred Martel, va baixar per primer cop l’any 1889 amb l’ajuda d’una gran escala de mà; i 10 anys més tard, l’any 1899 la Gouffre de Padirac va obrir oficialment al públic.

Dels més de 40 km de xarxa de galeries subterrànies, només són oberts al públic una mica més d’1 km, amb un petit tram pel riu subterrani que fareu amb barca.

Durant el recorregut prepareu-vos per badar davant de tanta meravella geològica: primer amb el passeig amb barca, que passa sota la Grande Pendeloque, una enorme estalactita de 60 metros de altura, que penja sobre el Lac de la Pluie  (Llac de la Pluja) amb la Grande Pendeloque. Després, durant el circuit a peu, podreu contemplar la increíble Salle du Grand Dôme (Sala de la Gran Cúpula), amb el sostre que  arriba a una alçada de 94 metres; i finalment el Lac des Gours (Llac dels Gours), un increïble llac format amb “gours”, dics de calcita naturals que donen el nom a aquest llac.

Encara que l'entrada sigui cara, 21,50 euros en temporada alta, és un indret que us recomano visitar sí o sí.


3- AUTOIRE (Lot)

Occitània, França, Pobles amb encant, els Pobles més bonics de França


Autoire (Altoire en occità) és un petit poble del Departament francès del Lot situat als peus del circ homònim, un bonic paratge natural, en què el riu s’engorja entre els penya-segats i forma un espectacular salt d’aigua  de 50 m.

Els orígens d’Autoire es remunten al menys a finals de s. IX, moment en què surt documentat per primer cop.

D’època medieval es conserva l’església de Sant-Pierre i Sant-Paul, construïda a finals del segle XI i principis del s. XII, si bé modificada i reformada en èpoques posteriors, especialment durant la Guerra dels 100 anys, que va ser fortificada.

Al voltant de l’església de Sant-Pierre i Sant-Paul trobareu alguns racons amb molt encant, com les cases amb entramat de fusta del carrer major, o la Place de la Fontaine (Plaça de la Font), presidida per una font decorada amb dofins de bronze.

També cal destacar que per ser un poble petit, hi trobareu un important número de palaus i mansions,  un reflex de l’època de més esplendor d’Autoire, quan ja havia finalitzat la Guerra dels 100 anys, va tornar la pau i les famílies benestants de Saint-Céré van instal·lar-hi les seves segones residències, com el bonic Castell de Limargue, situat als afores d’Autoire.

Per a finalitzar amb Autoire, cal esmentar que està merescudament considerat com un dels Pobles més bonics de França.

 

4- CARENNAC (Lot)

Occitània, els pobles més bonics de França, pobles amb encant, França


Carennac és un bonic poble del Departament francès del Lot situat a la riba del riu Dordonya, amb uns orígens que es remunten almenys fins el s. X, quan apareix mencionada l’església de Saint-Saturnin de Carennac.

Posteriorment, a mitjan s. XI, la poderosa Orde de Cluny hi funda el priorat de Saint-Pierre (Sant Pere), i s’hi instal·la una nombrosa comunitat monàstica, que al llarg dels segles XI XII s’anirà enriquint amb moltes donacions i donarà origen al poble de Carennac.

La Guerra dels Cent anys va afectar greument Carennac i el seu priorat, que va caure en la ruïna i l’abandó.

A partir de mitjan s. XV Carennac es recupera: es restaura el Priorat, i posteriorment al s. XVI es construeix el “chateau des Doyennes” (castell dels Degans) i es fortifica el conjunt del Priorat, davant els possibles perills de les Guerres de Religió de França del s. XVI.

Carennac és així un harmònic conjunt d’edificis de pedra amb les teulades de tons marronosos i vermellosos, en què destaca en primer lloc la imponent església romànica de Sant Pere, que té un magnífic timpà del s. XII, on hi apareix representat el Pantocràtor rodejat del Tetramorf (els símbols dels 4 evangelistes) i dels 12 apòstols. Per arribar a aquesta joia escultòrica del romànic haureu de traspassar una porta fortificada i entrar a un bonic pati, on hi trobareu l’església, i  2 altres elements notables de Carennac: el claustre, d’estil romànic i gòtic, i el castell dels Degans.

A l’igual que Autoire, Carennac és considerat com un dels Pobles més bonics de França.


5- COLLONGES-LA-ROUGE (Corrèze)

Els pobles més bonics de França, pobles amb encant, França


Collonges-la-Rouge (Colonjas en occità) és un bonic poble situat al Departament francès de Corrèze, amb una característica molt especial: el color vermell de la pedra sorrenca de les seves cases, que procedeix dels grans dipòsits de gres de la propera conca de Brive.

El naixement de  Collonges-la-Rouge és remunta a l’any 782, quan va esdevenir un priorat dependent de l'abadia de Charroux. Al voltant d'aquest establiment religiós es va formar una vila fortificada que va acabar per incorporar-se als dominis del Vescomtat de Turenne a mitjan s. IX.

El període de màxima prosperitat de Collonges-la-Rouge va ser al s. XVI, en una conjuntura de gran riquesa generada pel comerç del vi i de l’oli de nous. D’aquesta manera, la rica burgesia i la noblesa van promoure la construcció de  grans mansions i palaus, que a Collonges reben el nom de castells. Més de 25 edificis de Collonges-la-Rouge estan catalogats com a Monument Històric, la majoria dels quals són d’aquest període, com els castells de Benge, Maussac i Vassinhac dels segles XV i XVI, la casa Ramade de Friac, o la casa de la Sirena, del s. XVI, anomenada així per la presència a la façana de l’escultura d’una petita sirena. Moltes d’aquestes mansions i castells tenen grans torres, que ha fet que Collonges-la-Rouge rebi el sobrenom de la "ciutat de les vint-i-cinc torres".

Quant a arquitectura religiosa, cal destacar en primer lloc l’església de Saint-Pierre (Sant Pere), construïda als  segles Xi i XII ,  ampliada a finals de l'edat mitjana, fortificada durant les guerres de religió, i amb un magnífic timpà i campanar romànics. A uns pocs metres de la monumental església de Sant Pere trobareu la capella dels penitents, del segle XIV. 

En definitiva, passejar pels carrers de Collonges-la-Rouge és fer un viatge en el temps i tornar a finals de l’Edat Mitjana i al Renaixement.

Finalitzo amb una dada curiosa i interessant: va ser Charles Ceyrac, alcalde de Collonges-la-Rouge entre 1965 i 1996, el gran impulsor de l’Associació dels Pobles més bonics de França, de la què Collonges en forma part ben merescudament.


Mapa interactiu de la ruta per Rocamadour, la Gouffre de Padirac i altres pobles bonics del Lot

Algunes dades pràctiques

Lot, Occitània, França
Gouffre de Padirac

-Rocamadour 

En temporada alta és un poble massificat i si no arribeu molt aviat, haureu d'aparcar a uns 10-15 minuts del poble, en un gran aparcament de pagament.

-Gouffre de Padirac 

La Gouffre de Padirac rep més de 400.000 visites anuals, de manera que us recomano que en temporada alta compreu l'entrada anticipadament, per tal de no trobar-vos amb la sorpresa desagradable que no quedi entrada disponible el dia que us hi presenteu. Aquesta és la pàgina web de la Gouffre de Padirac on podreu consultar els preus, horaris i també comprar les entrades.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT