RUTA SENDERISTA PEL PARC NATURAL DE LES MADONIES, SICÍLIA

 

Ruta senderista, natura, Itàlia

El Parc Natural de les Madonies (Parco delle Madonie en italià) és un espai natural protegit situat al nord de Sicília, a uns 90 km al Sud-est de Palerm.  

És un paradís geològic i geomorfològic, format bàsicament per roca calcària, que ha modelat espectaculars paisatges, fins el punt que l’any 2015 va ser inclòs dins la xarxa de Geoparks mundials de la Unesco. No obstant, el Parco delle Madonie també té una extraordinària biodiversitat, amb espècies de flora i fauna típicament mediterrànies, altres que són més pròpies de zones més septentrionals d’Europa, com el faig o el cérvol, i amb alguns endemismes de flora, com l'avet Nebrodi (Abies nebrodensis).

Per tant, si pensàveu que a Sicília només existeix l’Etna, quant a muntanyes, geologia i natura, doncs estàveu ben equivocats.

La ruta senderista que us proposo us permetrà descobrir alguns racons i arribar fins el punt més alt (el Pizzo Carbonara) d’aquest petit paradís natural del nord de Sicília, que és el Parco delle Madonie.

Bé, som-hi doncs amb aquesta ruta senderista pel Parco delle Madonie

 

DADES DE LA RUTA SENDERISTA PEL PARCO DELLE MADONIE

 

Mapa interactiu amb la ubicació del Parco delle Madonie, i del punt punt de sortida i arribada de la ruta senderista, marcat amb una P


-Durada total: Unes 3,5 hores, comptant les parades per fer fotos. A bon ritme és possible baixar de les 3 hores.

-Longitud:  Uns 9,3 km.

-Desnivell: Uns 450 m positius.

-Nivell de dificultat tècnic i físic: Tècnicament no té cap dificultat, i a nivell físic la dificultat és baixa-mitjana, perquè el desnivell és inferior a 500 m. No obstant, heu de tenir en compte que alguns trams del sender són molt pedregosos, de manera que és molt important que porteu bon calçat.

-Senyalització: Bona, gairebé tot el camí està marcat amb pintura blanca i vermella. El cim del Pizzo Carbonara també està ben senyalitzat, amb un rètol de fusta.

-Millor època: Tot l'any, però heu de tenir en compte que el Pizzo Carbonara fa gairebé 2.000 m, i per tant a l’hivern hi trobareu neu i temperatures baixes.

-Fonts: No.

-Circular: Si

-Punt de sortida i arribada: Battagliatta, a la carretera SP113 / N 37°52'47" - E 14°01'43". També l'he marcat al mapa interactiu amb una P.

-Enllaços disponibles de la ruta: Sí, al wikiloc 


DESCRIPCIÓ DE LA RUTA SENDERISTA PEL PARCO  DELLE MADONIE

Sicília, Itàlia, ruta de senderisme


La ruta senderista pel Parco delle Madonie comença a Battagliatta, una gran dolina situada molt a prop de Piano Battaglia, una petita estació d’esquí del nord de Sicília. Haureu d’aparcar el cotxe al costat del cartell indicador del “Sentiero Pizzo Carbonara”, a la carretera SP 113, i just a l’inici d’un ample revolt a l’esquerra i en lleugera pujada.

El camí comença per terreny pla, per la bonica i gran dolina de Battagliatta, però poc a poc va guanyant alçada en ziga-zaga per terreny pedregós i aviat començareu a divisar els primers faigs, que aquí a Sicília és la zona més al sud d’Europa on creixen. Per tant, si llegiu en algun diari o revista que la fageda més meridional d’Europa és la del Retaule, al Parc natural dels Ports, o el Hayedo de Montejo, a Madrid, és incorrecte, perquè ho són les fagedes de Sicília, que són presents tant aquí, a les Madonies, com als vessants septentrionals i meridionals de l'Etna.

Fageda, ruta senderista, Itàlia, natura
Travessant una de les fagedes que trobareu a la ruta senderista pel Parco delle Madonie


Durant el camí de pujada podeu trobar cérvols, de manera que us recomano de ser el màxim de silenciosos que pugueu, per tal de no espantar-los. Nosaltres vam tenir la sort de poder veure uns quants cérvols al llarg de tota aquesta ruta senderista pel Parco delle Madonie, un dels quals estava a una mica més d'un centenar de metres de distància. Per qüestió de només unes poques setmanes, havíem arribat tard al gran espectacle de la brama del cérvol, que als Pirineus succeeix entre mitjan-finals de setembre i mitjan octubre. 

Després de recórrer 3,8 km arribareu al Pizzo Carbonara, que amb 1.979 m és el punt més elevat de tota la serralada de la Madonie, i el segon més alt de Sicília, essent només superat pels cràters volcànics de l’Etna. Les parts més altes de la serralada de la Madonie són un extens altiplà arrodonit, caracteritzat per una sèrie de pics, Pizzo Carbonara (1979 m), Pizzo Antenna o della Principessa (1977 m), Pizzo Palermo (1964 m) i Pizzo Scalonazzo (1904 m); i per la presència de més de 400 dolines amb un diàmetre des d'uns pocs metres fins a més de 300 metres.

El panorama que podeu divisar des del cim del Pizzo Carbonara ha de ser fantàstic, amb l'Etna, la costa nord de Sicília, les illes Eòlies, i el centre de Sicília. Malauradament, nosaltres vam tenir boira i no vam poder gaudir de les vistes.

senderisme, Itàlia, natura
Metres finals de l'ascensió al Pizzo Carbonara


L'itinerari continua en lleugera baixada, vorejant algunes dolines, amb el faig com a vegetació predominant.

Al km 6,3 trobareu una desviació cap a les restes del refugi Scalonazzo. Arribar fins aquest refugi són només uns 5 minuts,  i podeu continuar uns centenars de metres més fins arribar a un petit cim amb una estela de pedra dedicada al gos Argo, fidel company d'un excursionista que era un apassionat d'aquestes muntanyes de Sicília.

Després de contemplar el paisatge i l’estela dedicada a Argo, cal tornar pel mateix camí fins la desviació. A partir d’aquí el pendent es fa més pronunciat i el camí baixa en ziga-zaga. En aquesta zona hi ha més clarianes, i us permetrà de gaudir d’un bon panorama de la costa nord de Sicília. El camí acaba a la carretera SP118, que haureu de seguir durant 1 km fins a Battagliatta.

 

senderisme, Itàlia, natura, fageda
Espectacular paisatge càrstic, de dolines i fagedes al Parco delle Madonie


Dades pràctiques d'allotjament al Parco delle Madonie

Finalitzo amb informació pràctica d'allotjament al Parco delle Madonie. A l'estació d'esquí de Piano Battaglia, situada molt a prop del punt de sortida i arribada d'aquesta ruta senderista pel Parco delle Madonie, hi ha el Refugio Marini, on podeu pernoctar i menjar. Si voleu saber els preus i reservar, aquí teniu l'enllaç al web del Refugio Marini 

Comentaris

  1. Quina ruta tant xula!!!!😍

    ResponElimina
    Respostes
    1. Síii, molt recomanable i fàcil de fer si estàs acostumat a fer muntanya

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT