LA ZONA ARQUEOLÒGICA DE EL POZUELO, HUELVA

Arqueologia, patrimoni cultural, Andalusia


El primer dia de la meva escapada a Huelva  vaig visitar el Conjunt dolmènic de El Pozuelo, situat a uns 55 km al nord-est de Huelva, al municipi de Zalamea la Real. És una zona arqueològica de gran importància, i per aquest motiu, l'any 2002 la Junta de Andalucía va declarar el Conjunt dolmènic de El Pozuelo com a bé d’interès cultural en la categoría de Zona Arqueològica.

El Conjunt dolmènic de El Pozuelo va ser descobert l'any 1946 per  Carlos Cerdán, i ell mateix va dirigir les primeres campanyes d’excavacions arqueològiques, que van començar aquell mateix any. Aquests treballs arqueològics han evidenciat que el Conjunt dolmènic de El Pozuelo és un dels més complets conjunts megalítics no només d’Andalusia, sinó també de tota la Península Ibèrica. D’aquesta manera, tal com sosté la Dirección General de Patrimonio Histórico de la Junta de Andalucía “són les primeres arquitectures prehistòriques de la província de Huelva i les més antigues de la façana atlàntica, així com les més originals en la seva concepció, sense trobar cap altre paral·lelisme a la resta de la Península Ibèrica”.

El Conjunt dolmènic de El Pozuelo té 5 sectors diferenciats, amb un total de 13 dòlmens o sepulcres megalítics, essent el sector denominat de “La Veguilla” el que en té més, amb 5 dòlmens, seguit pel sector de “Los Llanetes”, amb 4 dòlmens, el sector del “Riscal”, amb 2 dòlmens, i els sectors de “Los Rubios” i de “Martín Gil”, amb 1 dolmen cadascun.


Quant a la tipologia dels dòlmens cal destacar que és variada i complexa en alguns casos: dòlmens amb cambra simple, dòlmens amb cambra allargada, dòlmens amb galeria coberta i amb pilars centrals, dòlmens amb cambres múltiples en diferents espais, dòlmens de planta cruciforme amb 3 cambres, i dòlmens amb túmul. Fins i tot en un dels dòlmens de planta més complexa alguns autors hi han trobat un paral·lelisme amb el temple prehistòric de Ġgantija, a l’illa de Gozo, a Malta. D’acord amb les excavacions arqueològiques, molts d’aquests dòlmens estan construïts en diverses fases, de manera que els primers dòlmens tenen una simple estructura d’una sola cambra, i en moments posteriors s’amplien a diverses cambres, de manera que alguns dòlmens poden arribar a tenir un horitzó cronològic de gairebé 2.000 anys de vida útil, des del Neolític mitjà fins el Bronze inicial.

Respecte l’antiguitat dels dòlmens de El Pozuelo, tradicionalment s’ha establert una cronologia d’entre el 3.000 i el 2.500 a. de C., però un estudi recent, amb anàlisis de noves mostres de Carboni 14 (C14), ha avançat la cronologia, de manera que els primers dòlmens s’han pogut datar del Neolític mitjà, amb una datació del 3.970 aC. corresponent a un dels dòlmens del sector de “Los Llanetes”.  

La major intensitat en la construcció i utilització dels dòlmens de El Pozuelo es va produir al IV mil·lenni aC, quan es van succeir diversos models de dòlmens, aparentment sense interrupcions. No obstant, durant el III mil·lenni aC es documenta una intensa activitat funerària i ritual en tots els models arquitectònics, de tal manera que en alguns dòlmens s’han arribat a trobar centenars d’ofrenes votives a la vora dels morts. Les ofrenes més freqüents són les eines de pedra tallada i polida i vasos ceràmics, però també cal destacar la presència dels adorns personals, com denes de collar, així com objectes relacionats amb les creences religioses: ídols cruciformes i ídols de placa, generalment pintats o gravats amb motius geomètrics. La  pintura no és exclusiva d’aquests objectes votius, perquè també s’han trobat  traces de pintura en alguns  ortòstats (grans blocs de pedra vertical que formen part del dolmen).

Arqueologia, patrimoni cultura, Andalusia
Reproducció moderna del poblat Neolític de El Pozuelo


Un cop feta una breu descripció dels dòlmens prehistòrics del Conjunt dolmènic de El Pozuelo, cal assenyalar que aquesta zona té 2 altres elements a més dels monuments funeraris prehistòrics:

1- El primer són les mines de Chinflón, situades molt a prop dels dòlmens del sector de “Los Llanetes”, on encara són visibles les restes de les trinxeres obertes per tal d’extreure la calcopirita, el mineral del coure. Aquestes mines van ser excavades als anys 70 del s XX, i d’acord  amb l’estratigrafia i el material trobat a les excavacions arqueològiques de les 3 mines i del poblat metal·lúrgic de Chinflón només hi ha l’evidència que van ser explotades al Bronze Final i a èpoques posteriors. Per tant, de moment seria aventurat datar les mines de períodes anteriors com el Calcolític o el Bronze Inicial i Mig.

2- El segon  és la reproducció moderna d’un poblat neolític, amb 5 cabanes circulars, situat entre els sectors de “La Veguilla” i “El Riscal”. Malauradament està molt deteriorat i sense cap senyalització ni plafó explicatiu.

Arqueologia, patrimoni cultural, Andalusia

La manca de senyalització i de plafons del poblat neolític que he comentat al paràgraf anterior també la faig extensible a la majoria de dòlmens que vaig visitar (no els vaig visitar tots) del Conjunt dolmènic de El Pozuelo. Inclús tampoc existeix cap rètol d’indicació a aquesta zona arqueològica des de la carretera nacional. I és una autèntica llàstima, perquè és una zona arqueològica de gran valor patrimonial que és mereixedora d’una senyalització digna. Bé, això serveixi de crítica per a les administracions públiques, que a l’hora de fer inversions amb els diners públics, a vegades tenen uns criteris i prioritats que són difícils d’entendre. 

Jo vaig visitar els dòlmens amb cotxe, perquè no tenia temps suficient per a fer la ruta a peu, però si us interessa, aquí us deixo aquest enllaç al wikiloc  amb la ruta a peu pel Conjunt dolmènic de El Pozuelo (són gairebé 11 km). És una ruta molt ben explicada, amb bona informació dels dòlmens i també amb bones fotografies.

Mapa amb la ubicació dels dòlmens, la mina Chinchón i el poblat neolític de la Zona arqueològica de El Pozuelo

 

Com arribar al Conjunt dolmènic de El Pozuelo

 Arqueologia, patrimoni cultural, Andalusia


El Conjunt dolmènic de El Pozuelo és a 55 km de Huelva. Des de Huelva o des de Sevilla cal agafar l’autovia A-49, desviar-vos a la sortida 75 (indica Trigueros, Badajoz i San Juan del Puerto) i continuar per la carretera N-435, que haureu de seguir fins al pk 179. Pocs metres després d'aquest punt quilomètric us haureu de desviar a mà dreta, direcció El Pozuelo per la carretera HU-5103. Uns 500 m després haureu d'agafar a mà esquerra una pista sense asfaltar en bon estat. Afortunadament a la cruïlla amb la pista hi ha la senyalització del Conjunt dolmènic de El Pozuelo, on hi arribareu després de recórrer 4 km de pista sense asfaltar.


Comentaris

  1. Molt interessant la Ruta! Hi haurem d anar!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola. Si t'agrada l'arqueologia, és una ruta que recomano. És força a prop de les Minas de Ríotinto, de manera que queda un dia rodó si visites les 2 coses. Salutacions

      Elimina
  2. Bon dia! Magnífica explicació. Així que pugui faré la ruta completa com proposes. Salutacions.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies. Huelva és una província que em va sorprendre moltíssim, que té molt per veure més enllà de Doñana, el Rocío i les platges. Salutacions

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT