3 DIES PER CARCASSONNE I EL PAÍS CÀTAR - 1a part

Cite Carcassona Carcassonne Aude Pays Cathare





Aquest Pont de la Puríssima hem fet una escapada de 3 dies al Sud de França, concretament al Departament de l’Aude, zona on  es va implantar amb molt èxit el catarisme a l’Edat Mitjana ( s XII i XIII), un corrent ideològic cristià que defensava la dualitat  esperit-matèria i Déu–Satanàs, i molt crític amb l’Església Catòlica oficial, sobretot perquè s’havia tornat molt materialista acumulant riqueses i allunyant-se completament de la pobresa que predicaven els Evangelis.  

Òbviament això va ser un dels motius pels que l’Església Catòlica els declarés heretges i organitzés una implacable croada l’any 1209 contra aquests territoris del Sud de França.

Aquesta croada va tenir 2 conseqüències importants:

1- A nivell religiós, va suposar la gairebé total eradicació de les idees càtares al Migdia de França.
2- A nivell polític: els comtats on s’havia estès la doctrina càtara, eren vassalls de la Corona d'Aragó, i amb el triomf de la Croada van acabar sota els dominis del Rei Franc.

Acabada aquesta breu introducció històrica d’aquest territori del Sud de França, passaré a relatar el que vàrem visitar durant aquests 3 dies:


Mapa Aude Pays Cathare Carcassonne Lastours Narbonne Pech Maho

Mapa de l'Aude, amb els llocs visitats en cercle vermell



1r dia – CARCASSONA (CARCASSONNE)


Es pot afirmar amb rotunditat que Carcassona és una de les ciutats medievals més impressionants de tota Europa, atès que la Cité – la ciutadella o part alta – té no una única, sino una DOBLE línia de muralles que envolten TOT el perímetre.

Això ha estat motiu més que suficient per a ésser declarada Patrimoni de la Humanitat per la  Unesco l’any 1997.

Cite Carcassona Carcassonne Aude Pays cathare
La Cité de Carcassonne



Cal matisar que el recinte fortificat de la Cité estava força deteriorat  i  va haver de ser objecte d’una important restauració a partir de 1849, que va emprendre l’arquitecte i arqueòleg Viollet-le-Duc i que li va donar un fort segell personal no exempt de polèmica, com  els remats tant estètics amb forma cònica de les torres de les muralles.

Muralles de Carcassona Carcassonne Cite Aude Pays Cathare
Segona línia de les muralles, amb els característics remats cònics de les torres


La Cité mereix una visita pausada, ja que té molt per oferir: carrers i cases medievals, el Castell Comtal, la Basílica gòtica de Saint Nazaire, el passeig que envolta el perímetre entre la doble línia de muralles...


Castell de Carcassona Carcassonne Cite Aude Pays Cathare
Chateau Comtal  (Castell Comtal) 


Saint Nazaire, Carcassonne, Cité, Aude, Pays Cathare
Típic carrer medieval i la Basílica de Saint Nazaire 


Així doncs, dediquem tot el matí a la Cité i després de dinar la clàssica “cassoulet” – típic plat de la zona que té similituds amb la fabada asturiana - , molt aconsellable de tastar, baixem cap a la Bastida de Saint Louis, la ciutat baixa, nascuda el 1240, després de l’expulsió dels ciutadans de la Cité que  havien recolzat la revolta de Ramon Trencavell, el fill de Ramon-Roger Trencavell, el darrer Vescomte de Carcassona vassall del Rei Catalano-Aragonès Pere I, i que havia mort empresonat el 1209, pocs mesos després d’haver-se rendit davant el setge de la Croada.

Bastide de Saint Louis Carcassonne Aude
Típic carrer de la Bastide de Saint Louis


Aquesta part és també interessant de veure, amb un traçat del carrers quadriculat i molt ben delimitada respecte la  Carcassona més moderna i actual. D’aquesta zona podem destacar la Catedral gòtica de Saint Michel, l’església gòtica de Saint Vincent, o el Pont Vieux, del S XIV,  que travessa el riu Aude, i que ofereix molt bones vistes de la Cité.


Catedral Saint Michel Bastide de Saint Louis Carcassonne Aude
La Catedral de Saint Michel, a la Bastide de Saint Louis


No puc acabar Carcassone sense esmentar el Canal du Midi, gran obra d’enginyeria que travessa una part de la ciutat, construïda al s XVII, que uneix el riu Garona a Tolosa (Toulouse), amb el mar Mediterrani a Marseillan, amb un recorregut total de 241 km.
Es va dissenyar per tal de poder millorar per via fluvial tant les comunicacions com el transport entre la zona Mediterrània i l’Atlàntica – la conca del riu Garona és atlàntica -  ; i a l’igual que la Cité de Carcassona, està catalogat com a Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco des de l’any 1996.


Canal du Midi Carcassonne Aude
El Canal du Midi al seu pas per Carcassona


Per sort avui hem fet molt pocs km. amb el cotxe, atès que havíem arribat dijous al vespre, i que tenim l’hotel als afores de Carcassona – concretament un hotel de la cadena Première Classe ( http://www.premiereclasse.com/es ), amb uns preus excel·lents i totes les habitacions disposen de  wc i dutxa, televisió i wifi gratuït-.

Per finalitzar, us deixo 2 enllaços interessants, posts del meu blog relacionats i els #postamics:

-Pàgina oficial de la ciutat de Carcassone, amb una informació molt complerta en diferents idiomes, i mapes interactius tant de la Cité com de la Bastide de Sant Louis
-Canal du Midi, detallada informació de wikipedia que inclou més enllaços, per si voleu aprofundir en coneixements

Posts relacionats


- 3 dies per Carcassonne i el País Càtar (2a part)




  >>>>>>





Postamigo

Relats d'altres viatgers #Postamics

Goikoviajes ha publicat l'article Cap de Setmana càtar, en què visita Tolosa (Toulouse), Carcassona i altres pobles i castells càtars
Callejeando por el mundo ha publicat l'article Ruta pels països càtars, en que dedica 1 dia a visitar Carcassona, Saissac i Lastours
- Mis viajes y sensaciones ha publicat l'article L'abadia de Fontfroide i la Cité de Carcassonne

Comentaris

  1. Una escursió preciosa y ben a prop de casa. Yo recomano també fer una parada a la Abadia de Fontfroide, gòtic cistercenc, molt interessant també.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jordi,

      En efecte Carcassonne és escapada ideal de cap de setmana o de pont de 3 o 4 dies des de Barcelona. Tinc molt bones referències de Fontfroide, però no la conec. Atès que és una zona que suposo que hi tornarem, espero visita-a en futures escapades.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT