SCOTLAND, UN SOMNI FET REALITAT - 4a PART




Tarda del 4t dia

Mapa del nostre recorregut durant el quart i cinquè dies per Escòcia

Un cop acabat el recorregut per “Falls of Bruar” i ja al cotxe, hem de decidir on anar: encara és aviat, però hem de fer una mica més de 100 km per arribar a Stirling i possiblement  no tinguem prou temps per a veure bé el castell de Stirling, atès que és un castell molt gran, amb moltes dependències, i els monuments tanquen a les 17.30 h.

No obstant, a molt pocs km d’Stirling hi ha un altre castell del que tenim molt bones referències, que és més petit i que tindrem temps de sobres per a visitar-lo amb tranquil·litat.

Es tracta de Doune Castle, un castell del S XIII, si bé les estructures actuals són de finals de S XIV i inicis S XV, i restaurades parcialment –especialment les cobertes -  a finals de S XIX.

Malgrat tot és un dels castells medievals millor conservats de tota Escòcia i és una visita altament aconsellable, fins i tot  m’atreviria a dir que gairebé imprescindible.



Doune Castle


Degut a aquest aspecte gairebé inalterat des del S XV, ha estat escenari d’algunes conegudíssimes pel.lícules i sèries de televisió ambientades en l’Edat Mitjana – Ivanhoe, Monty Phyton -.


Del castell destacaria com a més interessant el gran saló (Great Hall), i la cuina, que conserva un forn i una immensa xemeneia.


Doune Castle, gran saló (Great Hall)


Després de visitar Doune arribem a Stirling amb temps de sobres per a fer un passeig pel petit i bonic casc antic de la ciutat, que encara conserva part de les muralles, traçat sinuós dels carrers i alguns edificis d’època medieval, com l’església gòtica de Holy Rude.


Holy Rude Church, Stirling


Com a anècdota comentaré que avui fem un sopar gens britànic, ja que molt a prop de l’Hostel hem descobert un restaurant asiàtic amb buffet lliure a un preu molt interessant – 29 Lliures tots 2 amb postres i pinta de cervesa inclòsos – tenint en compte que és festiu.


5è dia : Stirling Castle i Saint Andrews



Stirling Castle


Comencem el dia amb una visita a un altre castell, en aquest cas el d’Stirling, històricament un dels més importants d’Escòcia, ja documentat al S XII, i que va arribar a esdevenir residència reial en èpoques posteriors.

A diferència del de Doune, que és un únic edifici, el castell d’Stirling és un gran complex fortificat amb diferents dependències i edificis i la seva visita ens ocupa gairebé tot un matí, malgrat que intentem anar ràpids per tal d’aprofitar el dia.


Destacaria sobretot 2 coses:

-per una part el Palau Reial, un magnífic edifici d’estil renaixentista, construït pel Rei James V entre els anys 1530 i 1542, amb una façana ricament decorada amb estàtues de diferent temàtica.


Palau Reial, Stirling Castle


Detall d'escultura, façana renaixentista del Palau Reial



-D’altra banda el Gran Saló (Great Hall) és l’altre edifici més notable del castell, construït al voltant de 1503 durant el Regnat de James IV dissenyat com a saló de banquets i que es caracteritza per les grans dimensions i per tenir 5 enormes xemeneies.


Great Hall, Stirling Castle


Finalitzada la visita a Stirling ens encaminem a Saint Andrews, una encantadora ciutat situada a la costa Est d’Escòcia.

Saint Andrews


Saint  Andrews és possiblement la gran sorpresa del viatge per diferents raons:

- Per què té un bonic passeig que ressegueix els penya-segats de la costa,

Saint Andrews, passeig vora la costa


-Pel castell medieval a la vora del mar, i que la boira li configura un toc misteriós i fantasmagòric.

Saint Andrews Castle enmig de la boira


-Per les restes de la imponent catedral gòtica de Saint Andrews – en el seu moment la més gran de tota Escòcia -  i del no menys espectacular cementiri que l’envolta, amb moltes tombes que tenen centenars d’anys

Saint Andrews Cathedral


-per la meravellosa platja de West Sands Beach, ideal per a passejar tranquil.lament i contemplar la ciutat, i escenari de les primeres seqüències de la mítica pel.lícula britànica Charriots of Fire (Carros de Foc), guanyadora de 4 Oscars l’any 1982.

Charriots of Fire
West Sands Beach


-per la Universitat de Saint Andrews, amb més de 500 anys d’història, i que encara conserva alguns edificis d’aquest període com St Salvator’s Chapel

-Pel plaer de trepitjar la gespa  on s’han consagrat les grans estrelles mundials del golf: Saint Andrews és la seu on s’ha disputat més cops el  British Open,  possiblement el torneig de golf més prestigiós del món.

 Saint Andrews Links, història pura del golf
(la platja que es veu al fons és West Sands Beach)


Òbviament tots aquests atractius fan que dediquem la tarda sencera a gaudir relaxadament de Saint Andrews.


Després de Saint Andrews ens dirigim a Dunfermline, població situada a 30 km al Nord d’Edinburg, que serà el lloc on passarem les 2 darreres nits a Escòcia, i per fi canviarem l’austeritat dels hostels pel confort d’un hotel – reservat per internet a un preu excel.lent a booking.com-.


Posts relacionats

- Scotland, 1a part del viatge: Loch Lomond, Loch Awe, Glen Coe i Fort William

- Scotland: 2a part del viatge: Eilean Donan Castle i Isle of Skye

- Scotland: 3a part del viatge: Loch Ness, Glen Affric i Bluar Falls

Enllaços

-Doune Castle (wikipedia en anglès)
-Stirling Castle
-Portal oficial de Saint Andrews

Relats d'altres viatgers #Postamics

- Robinju dedica un article a Saint Andrews i fa un recorregut per la història de la ciutat
- Viajar Code: Verónica dedica un article a Loch Leven i Saint Andrews





SCOTLAND, UN SUEÑO HECHO REALIDAD - 4ª PARTE 

4º día por la tarde

Una vez acabado el recorrido por “Falls of Bruar” y ya en el coche tenemos que decidir donde ir: todavía es pronto, pero tenemos que hacer algo más de 100 km para llegar a Stirling y posiblemente no tengamos suficiente tiempo para ver bien el castillo de Stirling, dado que es un castillo muy grande, con muchas dependencias, y los monumentos cierran a las 17.30 h.


No obstante, a muy pocos km de Stirling hay otro castillo del que tenemos muy buenas referencias, que es más pequeño y que tendremos tiempo de sobra para visitarlo con tranquilidad
Se trata de Doune Castle, un castillo del S XIII, si bien las estructuras actuales son de finales de S XIV e inicios S XV, y restauradas parcialmente –especialmente las cubiertas - a finales de S XIX.


A pesar de todo es uno de los castillos medievales mejor conservados de toda Escocia y es una visita altamente aconsejable, incluso me atrevería a decir que casi imprescindible.

Debido a este aspecto casi inalterado desde el S XV, ha sido escenario de algunas cono pelícidísmias culas y series de televisión ambientadas en la Edad Media – Ivanhoe, Monty Phyton -.



Del castillo destacaría como más interesante el gran salón y la cocina, que conserva un horno y una inmensa chimenea.



Después de visitar Doune llegamos a Stirling con tiempo de sobra para hacer un paseo por el pequeño y bonito casco antiguo de la ciudad, que todavía conserva parte de las murallas, trazado sinuoso de las calles y algunos edificios de época medieval, como la iglesia gótica de Holy Rude

.

Como anécdota comentaré que hoy hacemos una cena en absoluto británica, puesto que muy cerca del Hostel hemos descubierto un restaurante asiático con buffet libre a un precio muy interesante – 29 entre los 2 con postres y pinta de cerveza incluidos – teniendo en cuenta que es festivo.



5º día : Stirling Castle y St Andrews



Empezamos el día con una visita a otro castillo, en este caso el de Stirling, históricamente uno de los más importantes de Escocia, ya documentado en el  S XII, y que llegó a ser residencia real en épocas posteriores.


A diferencia del de Doune, que es un único edificio, el castillo de Stirling es un gran complejo fortificado con diferentes dependencias y edificios y su visita nos ocupa casi toda una mañana, pese a que intentamos ir rápidos para aprovechar el día.


Destacaría sobre todo 2 cosas:


-Por una parte el Palacio Real, un magnífico edificio de estilo renacentista, construido por el Rey James V entre los años 1530 y 1542, con una fachada ricamente decorada con estatuas de diferente temática.


-Por otro lado el Gran Salón (Great Hall) es el otro edificio más notable del castillo, construido alrededor de 1503 durante el Reinado de James IV diseñado como salón de banquetes y que se caracteriza por las grandes dimensiones y por tener 5 enormes chimeneas.

Finalizada la visita a Stirling nos encaminamos a Saint Andrews, una encantadora ciudad situada en la costa este de Escocia.



Saint Andrews es posiblemente la gran sorpresa del viaje por diferentes motivos:


- por qué tiene un bonito paseo que sigue los acantilados de la costa,


-por el castillo medieval al lado del mar, y que la niebla le configura un toque misterioso y fantasmagórico

.
-por los restos de la imponente catedral gótica de Saint Andrews – en su momento la más grande de toda Escocia - y del no menos espectacular cementerio que la rodea, con muchas tumbas que tienen centenares de años


-por la maravillosa playa de West Sands Beach, ideal para pasear tranquilamente y contemplar la ciudad, y escenario de las primeras secuencias de la mítica película británica Charriots of Fire (Carros de Fuego), ganadora de 4 Oscars en 1982.


-por la Universidad de Saint Andrews, con más de 500 años de historia, y que todavía conserva algunos edificios de este periodo como St Salvator’s Chapel


-Por el placer de pisar el césped donde se han consagrado las grandes estrellas mundiales del golf: Saint Andrews es la sede donde se ha disputado más veces el British Open, posiblemente el torneo de golf más prestigioso.



Obviamente todos estos atractivos hacen que dediquemos la tarde entera a disfrutar relajadamente de Saint Andrews.



Después de Saint Andrews nos dirigimos a Dunfermline, población situada 30 km al norte de Edimburgo, que será el lugar donde pasaremos las 2 últimas noches en Escocia, y por fin cambiaremos la austeridad de los hostels por el confort de un hotel – reservado por internet a un precio excelente en booking.com-.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT