3 DIES PER CARCASSONNE I EL PAÍS CÀTAR - 2a part



Chateaux de Lastours, Aude, Pays Cathare, France, Ruta Càtara




Aude, Pays Cathare, France, Ruta Càtara

Mapa de l'Aude amb els llocs visitats per nosaltres encerclats en vermell


2n dia – Dissabte 7 de desembre – LA MUNTANYA NEGRA (MONTAGNE NOIRE)

Avui fem un recorregut amb cotxe per alguns indrets fortament relacionats amb el catarisme.

El 1r que visitem és Lastours, un petit poble molt a prop de Carcassona – 17 km - situat als peus de 4 espectaculars castells i als contraforts del massís de la Muntanya Negra (Montagne Noire).

Aquests 4 castells, en un estat de conservació més que acceptable, pertanyien a la Senyoria de Cabaret, citada per 1ª vegada a la documentació l’any  1067, que va tenir una important vinculació amb el catarisme de la regió, atès que va acollir molts càtars destacats, entre els que trobem alguns perfectes i bisbes; i a més és força probable que el Senyor de Cabaret fos un membre més de la comunitat càtara.


Chateaux de Lastours, Aude, Pays Cathare, France, Ruta Càtara

Lastours


A més dels 4 castells situats damunt la carena del turó que domina la vall, a tocar del riu trobem les restes del Castrum, el 1r assentament medieval, on hi ha les restes del 1r castell que es va construir.

Sens dubte podem concloure Lastours és un dels llocs càtars més impressionants de tota la regió i és de visita obligadíssima, si voleu fer la ruta càtara.

Chateaux de Lastours, Aude, Pays Cathare, France, Ruta Càtara

Castells Tour Regine i Cabaret, Lastours

Finalitzada la visita de Lastours, en endinsem per les carreteres de la Muntanya Negra, que són una meravella, ja que travessen boscos, majoritàriament de roure i castanyer, i sorprenentment mantenen encara els típics tons groguencs i marrons tan típics dels caducifolis a la tardor. També és de destacar que quan el bosc desapareix, la panoràmica dels Pirineus és excepcional, amb un extens camp visual que arriba fins les nevadíssimes muntanyes del Pirineu lleidatà i del Couserans. Crec sincerament que és un dels millors miradors dels Pirineus que fins ara he conegut.

Montagne Noire, Aude, Pays Cathare, France, Ruta Càtara, Muntanya Negra

Colors de tardor als boscos de la Muntanya Negra


Arribem a Saissac, una altra petita població amb castell medieval, nucli antic, i lligada al catarisme, si bé respecte Lastours té un interès menor.

Saissac, Aude, Pays Cathare, France, Ruta Càtara

Saissac


Després de Saissac encara tenim temps a fer la darrera visita amb llum solar, i es tracta de Saint Papoul, on trobem una Abadia fundada al S VIII.

Arribem quan l’Abadia acaba de tancar, però ens podem considerar molt afortunats, perquè 10 minuts més tard 2 persones grans tornen a obrir-la per tal de tenir-la a punt per la celebració de la missa i molt amablement ens deixen visitar-la.

 L’Abadia destaca especialment per 2 aspectes:
-1r, pels absis romànics amb capitells esculpits del Mestre de Cabestany, un dels millors escultors de l’Europa Occidental del S XII, que també va treballar a Sant Pere de Rodes, Navarra i la Toscana.
-En 2n lloc  pel bonic claustre del S XIV amb molts capitells esculpits.

Saint Papoul, Aude, Pays Cathare, France, Ruta Càtara

Abadia de Saint Papoul


Al sortir de Saint Papoul comença a fer-se fosc, però encara no és hora de tornar a l’hotel, ja que ens espera la Cité de Carcassona il.luminada, un espectacle que també és obligadíssim de contemplar. Per tant repetim el passeig per la Cité.

A més a més, coincidint amb un acte benèfic, des de la Cité organitzen una  vistosa baixada de torxes fins la Bastide de Saint Louis o ciutat nova i ens hi afegim.

Carcassonne, Aude, Pays Cathare, France, Ruta Càtara, Carcassona


Baixada de torxes, Cité de Carcassonne

Degut a la proximitat del Nadal, la ciutat nova també està molt animada, i és que acaben d’inaugurar una atractiva Fira i mercat nadalencs amb moltes parades, una gran sínia i una immensa pista de patinatge a la cèntrica Place Carnot.

Carcassonne, Carcassona, Aude, Pays Cathare, France, Ruta Càtara

Fira i Mercat nadalenc a la Bastide de Saint Louis, Carcassonne


3r dia – Diumenge 8 de desembre – Lagrasse, Narbonne i Pech-Maho

Avui ens llevem amb una temperatura sensiblement baixa: el termòmetre marca -4 C i els vidres del cotxe són ben glaçats. Sort que hem anat a una zona de clima mediterrani i amb hiverns “suaus”...

La 1a destinació del dia és Lagrasse, un bonic poble medieval situat al massís de les Corbieres, a uns 40 km al Sud-Est de Carcassona.

Lagrasse, Aude, Pays Cathare, France, Ruta Càtara

Lagrasse


El poble de Lagrasse va néixer a partir de l’Abadia de Sainte Marie d’Orbieu, que actualment encara es conserva en bon estat, i fundada a finals de S VIII, possiblement al mateix indret on ja existia un monestir.
 Segles més tard la població abandona el seu emplaçament al costat de l’Abadia, a la riba esquerra del riu Orbieu, per bastir un nou burg a la riba dreta, on és ara l’actual Lagrasse.

Lagrasse encara conserva bonics carrers i cases medievals, restes de les muralles, l’església parroquial d’estil gòtic, un pont medieval, i com a més destacat la Plaça del Mercat, on tenia lloc el mercat, amb una original coberta al mig de la plaça (la Halle en francès), també d’època medieval.


Lagrasse, Aude, Pays Cathare, France, Ruta Càtara

Place de la Halle, Lagrasse



Després de passejar per Lagrasse anem a Narbona ( Narbonne en francès), una ciutat que no coneixíem i que ens sorprèn molt positivament.


Què és el que fa que Narbona ens agradi tant?

Per començar perquè és una ciutat amb més de 2.000 anys d’història;  va ser fundada pels romans l’any 118 a C.  i d’aquella època encara es conserven algunes restes com l’Horreum, un petit tram de l’antiga Via Domitia, o el Museu Lapidari.

En segon lloc per l’espectacular Catedral gòtica, que amb una nau de  41 m és la 3a més alta de tota França.

Narbonne, Narbona, Aude, Pays Cathare, France, Ruta Càtara

Catedral de Narbona


Pel Palau medieval dels Arquebisbes, situat al costat de la Catedral, un complex arquitectònic excepcional amb un eclecticisme d’estils: des del carolingi, romànic, gòtic i renaixentista fins el neomedieval de Viollet-le Duc, el mateix arquitecte que va restaurar la Cité de Carcassona.

A més a més té un bonic i asolellat passeig arbrat situat a banda i banda del canal de la Robine; el traçat romà i medieval dels carrers del centre històric, algunes esglésies gòtiques, i el Mercat (Les Halles), pavelló d’estructura metàl·lica construït a inicis de S XX i amb un ambient i moviment de persones que fa patxoca, inclús els diumenges i festius.

Es una llàstima que Narbona estigui una mica oblidada, potser degut a la proximitat a Carcassona o a Montpellier, però us asseguro que és una ciutat molt agradable de visitar i conèixer.

Narbonne, Narbona, Aude, Pays Cathare, France, Ruta Càtara

Canal de la Robine, Narbona


Havent dinat deixem Narbona i ens dirigim a Sigean, 15 km al Sud de Narbona , especialment conegut perquè a molt pocs km. d’allí es troba la Reserva Africana de Sigean, però no tenim pas la intenció d’entrar-hi.

El motiu de desviar-nos a Sigean és ben diferent, es tracta de visitar l’oppidum de Pech-Maho, un poblat preromà de l’Edat del Ferro.
Sort que abans de sortir havia imprimit a casa un mapa molt detallat amb la situació exacta del jaciment, perquè si no, encara l’estaríem buscant.

Pech-Maho, Aude, Pays Cathare, France, Ruta Càtara

Oppidum de Pech-Maho, muralles

Pech-Maho és un poblat fundat aproximadament a mitjans del S VI a C que aconsegueix un elevat estadi de desenvolupament i urbanisme, i que encara conserva notables restes de l’antic sistema de fortificacions així com de moltes cases, carrers i fins i tot de clavegueram.

Per algunes inscripcions trobades en llengua ibèrica sobre plom, pel sistema defensiu, per alguns edificis singulars,  que tenen clar paral·lelisme amb alguns jaciments ibèrics de Catalunya, molts arqueòlegs consideren que Pech-Maho és un jaciment ibèric de la tribu dels Elisyques.

Les abundants restes de ceràmica d’importació, tant ibèrica, etrusca, campaniana com grega o fenícia, demostren que va tenir un importat paper com a centre comercial i d’intercanvi, situat a un lloc de pas molt estratègic, entre les colònies gregues d’Empúries i de Massalia (Marsella).


Oppidum, Pech-Maho, Aude, Pays Cathare, France, Ruta Càtara

Pech-Maho, restes de l'antic clavegueram

El poblat és incendiat i destruït  sistemàticament a finals de S III a C. , molt possiblement pels romans, com a represàlia per haver ajudat l’exèrcit cartaginès del general Aníbal durant la 2a Guerra Púnica.


Quan el sol és ben a prop de l’horitzó marxem de Pech-Maho i donem per finalitzada aquesta  apassionant sortida de 3 dies  pel País Càtar.

Finalitzaré deixant-vos 4 interessants enllaços i els posts del meu blog relacionats:

Pàgina de l'Associació des sites du Pays Cathare, una web amb informació molt complerta en castellà de tots els indrets càtars, tant castells, abadies, com pobles i un mapa interactiu de la zona.

Abadia de Saint Papoul, molt bona web en castellà amb detalladíssimes explicacions.

Pàgina oficial de l'Oficina de turisme de Narbona, amb bona informació en castellà i amb fulletons i mapes en format pdf per a descarregar.

Oppidum de Pech-Maho, article de la wikipedia en francès, però amb una informació molt complerta

-Posts relacionats

-3 dies per Carcassone i el País Càtar - 1a part




3 DÍAS POR CARCASSONNE Y EL PAÍS CÁTARO - 2º parte (diciembre 2013)

2º día – Sábado 7 de diciembre – LA MONTAÑA NEGRA (MONTAGNE NOIRE)

Hoy hacemos un recorrido en coche por algunos lugares altamente relacionados con el catarismo.

Lo 1º que visitamos es Lastours, un pequeño pueblo muy cerca de Carcasona – 17 km - situado a los pies de 4 espectaculares castillos y en los contrafuertes del macizo de la Montaña Negra (Montagne Noire).

Estos 4 castillos, en un estado de conservación más que aceptable, pertenecían a la Señoría de Cabaret, citada por 1ª vez en la documentación en 1067, que tuvo una importante vinculación con el catarismo de la región, dado que acogió muchos cátaros destacados, entre los que encontramos algunos perfectos y obispos; y además es muy probable que el Señor de Cabaret fuera un miembro más de la comunidad cátara.

Además de los 4 castillos situados encima la carena del cerro que domina el valle, junto al río encontramos los restos del Castrum, el 1r asentamiento medieval, donde hay los restos del 1r castillo que se construyó.


Sin duda podemos concluir que Lastours es uno de los lugares cátaros más impresionantes de toda la región y es de visita obligadíssima, si queréis hacer la ruta cátara.

Finalizada la visita de Lastours, nos adentramos por las carreteras de la Montaña Negra, que son una maravilla, puesto que atraviesan bosques, mayoritariamente de roble y castaño, y sorprendentemente mantienen todavía los típicos tonos amarillentos y marrones tan típicos de los caducifolios en otoño. También es de destacar que cuando el bosque desaparece, la panorámica de los Pirineo es excepcional, con un extenso campo visual que llega hasta las nevadísimas montañas del Pirineo leridano y del Couserans. Creo sinceramente que es uno de los mejores miradores de los Pirineos que hasta ahora he conocido.


Llegamos a Saissac, otra pequeña población con castillo medieval, casco antiguo, y ligada al catarismo, si bien respecto Lastours tiene un interés menor.

Después de Saissac todavía tenemos tiempo a hacer la última visita con luz solar, y se trata de Saint Papoul, donde encontramos una Abadía fundada en el S VIII.

Llegamos cuando la Abadía acaba de cerrar, pero nos podemos considerar muy afortunados, porque 10 minutos más tarde 2 personas mayores vuelven a abrirla para tenerla a punto para la celebración de la misa y muy amablemente nos dejan visitarla.

La Abadía destaca especialmente por 2 aspectos: 

-1º, por los ábsides románicos con capiteles esculpidos del Maestro de Cabestany, uno de los mejores escultores de la  Europa Occidental del S. XII, que también trabajó en Sant Pere de Rodes, Navarra y la Toscana.

- en 2º lugar por el bello claustro del S XIV con muchos capiteles esculpidos.

Al salir de Saint Papoul empieza a anochecer, pero todavía no es hora de volver al hotel, puesto que nos espera la Cité de Carcasona iluminada, un espectáculo que también es obligadísimo de contemplar. Por lo tanto repetimos el paseo por la Cité.

Además, coincidiendo con un acto benéfico, desde la Cité organizan una vistosa bajada de antorchas hasta la Bastide de Saint Louis o ciudad nueva y nos añadimos.
Debido a la proximidad de las Navidades, la ciudad nueva también está muy animada, y es que acaban de inaugurar una atractiva Feria y mercado navideños con muchas paradas, una gran noria y una inmensa pista de patinaje en la céntrica Place Carnot.


3r día – Domingo 8 de diciembre – Lagrasse, Narbonne y Pech-Maho


Hoy nos levantamos con una temperatura sensiblemente baja: el termómetro marca -4 C y los cristales del coche tienen una buena capa de escarcha. Menos mal que hemos ido a una zona de clima mediterráneo y con inviernos “suaves”...

El 1r destino del día es Lagrasse, un bonito pueblo medieval situado en el macizo de las Corbieres, a unos 40 km al sudeste de Carcasona.

El pueblo de Lagrasse nació a partir de la Abadía de Sainte Marie de Orbieu, que actualmente todavía se conserva en buen estado, y fue fundada a finales de S VIII, posiblemente en el mismo lugar donde ya existía un monasterio.
Siglos más tarde la población abandona su emplazamiento junto a la Abadía, en la orilla izquierda del río Orbieu, para construir un nuevo burgo en la orilla derecha, donde está ahora el actual Lagrasse.

Lagrasse todavía conserva bonitas calles y casas medievales, restos de las murallas, la iglesia parroquial de estilo gótico, un puente medieval, y como más destacado la Plaza del Mercado, donde tenía lugar el mercado, con una original cubierta en medio de la plaza (la Halle en francés), también de época medieval.

Después de pasear por Lagrasse vamos a  Narbona ( Narbonne en francés), una ciudad que no conocíamos y que nos sorprende muy positivamente.

Qué es lo que hace que Narbona nos guste tanto?

Para empezar porque es una ciudad con más de 2.000 años de historia; fue fundada por los romanos en el 118 a C. y de aquella época todavía se conservan algunos restos como el Horreum, un pequeño tramo de la antigua Vía Domitia, o el Museo Lapidario.

En segundo lugar por la espectacular Catedral gótica, que con una nave de 41 m. es la 3ª más alta de toda Francia.


Por el Palacio medieval de los Arzobispos, situado junto a la Catedral, un complejo arquitectónico excepcional con un eclecticismo de estilos: desde el carolingio, románico, gótico y renacentista hasta el neomedieval de Viollet-le Duc, el mismo arquitecto que restauró la Cité de Carcasona.


Además tiene un bonito y soleado paseo arbolado situado a ambos lados del canal de la Robine; el trazado romano y medieval de las calles del centro histórico, algunas iglesias góticas, y el Mercado (Las Halles), pabellón de estructura metálica construido a inicios de S XX y atestado de gente, incluso los domingos y festivos. 


Es una lástima que Narbona esté un poco olvidada, quizás debido a la proximidad a Carcasona o a Montpellier, pero os aseguro que es una ciudad muy agradable de visitar y conocer.


Después de comer dejamos Narbona y nos dirigimos a Sigean, 15 km al sur de Narbona , especialmente conocido porque a muy pocos km. de allí se encuentra la Reserva Africana de Sigean, pero nuestra intención està lejos de entrar en la Reserva. 


El motivo de desviarnos a Sigean es muy diferente; se trata de visitar el oppidum de Pech-Maho, un poblado pre-romano de la Edad del Hierro.

Suerte que antes de salir había imprimido en casa un mapa muy detallado con la situación exacta del yacimiento, porque si no, todavía lo estaríamos buscando.


Pech-Maho es un poblado fundado aproximadamente a mitad del S VI a C que logra un elevado estadio de desarrollo y urbanismo, y que todavía conserva notables restos del antiguo sistema de fortificaciones así como de muchas casas, calles e incluso de alcantarillado.

Por algunas inscripciones halladas en lengua ibérica sobre plomo, por el sistema defensivo, por algunos edificios singulares, que tienen claro paralelismo con algunos yacimientos ibéricos de Cataluña, muchos arqueólogos consideran que Pech-Maho es un yacimiento ibérico de la tribu de los Elisyques.


Los abundantes restos de cerámica de importación, tanto ibérica, etrusca, campaniana como griega o fenicia, demuestran que tuvo un importante papel como centro comercial y de intercambio, situado en un estratégico lugar de paso, entre las colonias griegas de Ampurias y de Massalia (Marsella).


El poblado es incendiado y destruido sistemáticamente a finales de S III a C. , muy posiblemente por los romanos, como represalia por haber ayudado al ejército cartaginés del general Aníbal durante la 2a Guerra Púnica.



Cuando el solo está bien cerca del horizonte abandonamos Pech-Maho y damos por finalizada esta apasionante salida de 3 días por el País Cátaro.

Finalizaré dejando 3 enlaces interesantes, y los posts de mi blog relacionados:

Página de l'Association des sites du Pays Cathare, una completa web amb informació molt completa en castellano de todos los sitios cátaros, tanto castillos, abadías, com pueblos y un mapa interactivo de la zona.

-  Abadia de Saint Papoul , muy buena web en castellano con detalladísimas explicaciones.

Página oficial de la Oficina de turismo de Narbona, con buena información en castelano y con folletos en formatopdf para poder descargar.

Oppidum de Pech-Maho, artículo de la wikipedia en francés, pero con informació muy completa

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT