DESCOBRINT MALLORCA EN 4 DIES (I): ITINERARI I ALGUNES DADES PRÀCTIQUES





Mallorca, turisme de sol i platja, Balears, Països Catalans



Mallorca és una de les illes més turístiques del Mediterrani, en què molts estrangers, especialment alemanys i britànics hi arriben tot cercant sol i platja, i hauríem d’afegir  que també per part d'alguns cercant alcohol i festa.

Malgrat aquests tòpics puc afirmar que després d’haver-hi estat 4 dies durant el mes de juny, afortunadament existeixen moltes Mallorques: la de la tranquil.litat,  la dels grans paisatges com Formentor i la Serra de Tramuntana, l’arqueològica, la medieval dels castells i esglésies, la de les petites cales ...



Mallorca arqueològica, turisme de sol i platja, Balears, Països Catalans


Mallorca, on el turisme de sol i platja és totalment compatible amb l'arqueològic




A continuació us donaré unes pinzellades del marc històric, detallaré el nostre itinerari per Mallorca, en què hem pogut fer una mica de tot – sol i platja inclosos– prioritzant la zona nord de l’illa, on teníem l’allotjament;  i finalitzaré amb algunes dades pràctiques com l’allotjament, transport, i visites al patrimoni.


Marc històric


La història de Mallorca és molt interessant, perquè d'acord amb el registre arqueològic mostra un horitzó d’ocupació de l’illa de gairebé  10.000 anys,  des que les primeres comunitats de caçadors-recol·lectors van arribar-hi a finals de VIII o inicis de VII mil·lenni aC.

Tot i que el Neolític i Calcolític han deixat alguns testimonis, la primera gran cultura en deixar una forta empremta a Mallorca va ser la talaiòtica , que s’estèn des de finals de II Mil.lenni a C fins la conquesta romana,  l’any 123 a C.


Mallorca arqueològica, turisme de sol i platja, Balears, Països Catalans


Can Capocorb Vell (Llucmajor). La cultura talaiòtica té una important presència a Mallorca




Malgrat que els monuments talaiòtics més coneguts són a la veïna illa de Menorca, a Mallorca també hi ha una important presència, i us asseguro que la seva visita ens va sorprendre molt agradablement, perquè alguns d’ells es conserven força bé, molt més enllà de les típiques “ quatre pedres”.

La implantació romana a l’illa està molt ben documentada a la ciutat romana de Pollentia (Alcúdia), si bé al nucli antic de Palma també s’han anat descobrint diferents restes arqueològiques romanes.

La següent etapa històrica important de Mallorca és la de la dominació islàmica, que va durar més de 300 anys, des de l’any 902 fins l’any 1229.



Mallorca arqueològica, turisme de sol i platja, Balears, Països Catalans


Banys Àrabs de Palma de Mallorca, testimoni de la presència sarraïna a l'illa




Alguns castells emblemàtics de l’illa com el d’Alaró o el de Pollença són d’aquesta època, tot i que les restes més importants que es conserven són posteriors, quan Mallorca ja havia estat conquerida pel Rei Jaume I.

El llegat que van deixar els sarraïns a Madina Mayurca, el nom àrab de Palma, va ser important, en què cal destacar els banys àrabs, el Palau de l’Almudaina i restes de les muralles.

Finalment, l’any 1229 el Rei Jaume I conquereix l’illa de Mallorca, i en poc temps Palma esdevindrà una de les ciutats més importants de la Corona d’Aragó, amb monuments tan emblemàtics de l’art gòtic com la Catedral, la Llotja, o el Castell de Bellver.


Palma de Mallorca, Mallorca medieval, turisme de sol i platja, Balears, Països catalans


Castell de Bellver, Palma, ordenat construir pel Rei Jaume II a inicis de S XIV



Itinerari



Mapa de Mallorca amb els llocs visitats per nosaltres









DADES PRÀCTIQUES


Allotjament

Durant els 4 dies sencers que hem estat a Mallorca hem dormit a un únic allotjament: l’Hostal Apolo, a Can Picafort, a prop d’Alcúdia, a la zona nord de l’illa.
Vam fer la reserva a través de booking.com i per 3 nits amb esmorzar en habitació doble amb bany vàrem pagar un total de 120 euros.



Mallorca, turisme de sol i platja, Balears, Països Catalans


Panoràmica de Can Picafort, des de l'habitació de l'hotel


La nostra puntuació és d’un 6, perquè considerem que les habitacions són senzilles, amb algunes mancances: no hi ha tv, ni wifi –només arriba a la 1a planta-, ni aire condicionat, ni sabons o gels; i a més l’esmorzar buffet era molt “justet”, amb poca varietat. Cal matisar que per a suplir la manca d’aire condicionat l’habitació té ventilador de sostre, suficient almenys per a nosaltres.

En canvi com aspectes positius cal assenyalar-ne 4: habitació sempre ben neta – detall importantíssim-, proximitat de la platja (només 100 m), cessió gratuïta de para-sols per a la platja, i les bones vistes des de la 4a planta.

Afegiré que la zona on hem estat, Can Picafort, equival en petit al Lloret de Mar de la Costa Brava, per tant ideal per a les persones que busquen animació i molta oferta de botigues, bars i restauració; i també ideal per a qui vol practicar idiomes, especialment alemany i anglès ;).


Transport

Tant els bitllets d’avió com el lloguer de cotxe han estat reservats a través del cercador skyscanner.es.

Per descomptat sóc totalment partidari de llogar cotxe a Mallorca, primer per la llibertat que dóna tant d’horaris com de desplaçaments, i en 2n lloc pel preu: 70 euros per quatre dies amb franquícia de 400 Euros -amb la companyia “Hiper Rent a Car”-.


Mallorca, turisme de sol i platja, Balears, Països Catalans


Platja de Muro. El cotxe proporciona llibertat total per a triar qualsevol platja de Mallorca


És important que tingueu en compte que algunes companyies de lloguer de cotxe apliquen la política de "dipòsit ple-buit”; és a dir que es pot retornar el cotxe amb el dipòsit buit, però a canvi carreguen OBLIGATÒRIAMENT un elevat suplement pel dipòsit ple, sense dret a reemborsament si el torneu amb el dipòsit ple o mig ple. Personalment crec que no surt a compte per a pocs dies i més encara en una illa com Mallorca on les distàncies són relativament petites.

Un altre tema a tenir en consideració si us moveu amb cotxe és el dels pàrquings de pagament: els carrers més cèntrics de Palma són zona blava, i en algunes platges també hi ha aparcaments de pagament, en ocasions molt car, com a Formentor, on fan pagar 9 euros. De totes maneres a Formentor podeu aparcar amb compte pels costats de la carretera, per tal d’estalviar-vos aquesta despesa.


Mallorca medieval, turisme de sol i platja, Balears, Països Catalans

Aparcar al nucli antic de Palma és exposar-se a rebre una multa


Visites a monuments i museus

Un dels aspectes que més ens ha sorprès de Mallorca en quant a patrimoni cultural ha estat el de les visites als monuments i museus, atès que, excepte la Catedral (7 Euros) i alguns monuments/museus de Palma, les tarifes són barates o molt barates.

No obstant si teniu previst allotjar-vos a Palma o anar-hi de visita més d’un dia, l’Ajuntament de Palma ofereix el Palma Pass, un passi que inclou l’entrada a diferents monuments i museus amb 3 modalitats diferents. 

Nosaltres vam descartar adquirir-lo, perquè no ens sortia a compte, i a Palma vam entrar als següents monuments:

- Banys Àrabs (entrada 2.5 euros)
- Castell de Bellver (entrada 4 euros)



Mallorca, turisme de sol i platja, Balears, Països Catalans


Castell de Capdepera. Els castells medievals, un dels tresors del patrimoni cultural mallorquí


Per a la resta de monuments de Mallorca vam pagar 2 euros per cada poblat talaiòtic que vam visitar – el de Can Capocorb Vell i el de Ses Païsses-, i 4 euros per l’entrada del castell de Capdepera.
Les 2 necròpolis que vam visitar tenen accés lliure.

Si sou uns apassionats de l’arqueologia, Mallorca és un indret on podeu gaudir molt, perquè a més a més vam trobar molt poca gent durant les visites. Ens va donar la sensació que les administracions promocionen molt poc a nivell internacional el turisme cultural, optant clarament pel turisme de sol i platja.

Finalitzo amb un enllaç a una web molt complerta,  arqueomallorca, dels principals jaciments arqueològics visitables de Mallorca.






Comentaris

  1. A pesar d'un tipus de turisme que freqüenta algunes zones de l'illa, crec que Mallorca té una immerescuda mala fama. És una illa preciosa, amb molts atractius naturals, culturals i arquitectònics.

    Una abraçada i bones vacances si encara no les has fetes!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola M Teresa,
      La nostra impressió de 4 dies a Mallorca va ser molt positiva. Efectivament existeix el turisme de sol, platja i borratxera en alguns indrets de l'illa, però per sort encara hi ha fantàstics racons poc coneguts pel turisme de masses. Encara no hem fet les vacances, hem d'esperar fins a finals d'agost. Bones vacances per a vosaltres també. Una abraçada

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT