RUTA PER FORMENTOR I EL NORD DE MALLORCA



Mirador d'es Colomer o de sa Creueta, Patrimoni de la humanitat, Illes Balears



El tercer dia de la nostra escapada a Mallorca vam fer una ruta amb cotxe per un dels indrets més bonics i emblemàtics de l’illa: la Península de Formentor, situada a la punta més septentrional de Mallorca.

La bellesa de Formentor és coneguda des de fa molt de temps, i n’és un bon testimoni el poema “El pi de Formentor”, que va escriure l’any 1875 el gran poeta mallorquí Miquel Costa i Llobera.

En dates més recents – any 2011 –la Serra de Tramuntana, de la qual Formentor en forma part,  va rebre el reconeixement oficial de la Unesco, al ser declarada Patrimoni de la Humanitat en la Categoria de Paisatge Cultural.

Per tant és una visita altament recomanable, un dels imprescindibles de l’illa, i paga la pena l’esforç de fer els gairebé 20 km per una estreta i sinuosa carretera que sembla interminable.

Sense més preàmbuls us explicaré tot el que va donar de si la nostra ruta per Formentor i el Nord de Mallorca:



Mapa amb la ruta realitzada per la Península de Formentor i el Nord de Mallorca


1 - MIRADOR DE SA CREUETA O D'ES COLOMER

(Punt B al mapa)


Península de Formentor, Mallorca, Illes Balears, Patrimoni de la Humanitat


El Mirador de sa Creueta és la primera parada “obligada” de la ruta al cap de Formentor, amb una ubicació ideal, a menys de 6 km del Port de Pollença, que permet estirar les cames i fer un descans estratègic en una carretera amb tants revolts.

Des de l’aparcament un camí  ens acosta fins  el mirador, situat a la vora superior d’un imponent penya-segat a més de 200 m d’alçada sobre el mar. No cal dir que el panorama de la costa és sensacional, amb racons realment fotogènics, com el de l’illot d'es Colomer, l’altre nom amb el qual també es coneix el mirador.

Per l’orientació del mirador, és molt recomanable anar-hi per contemplar la posta de sol, tot i que malauradament nosaltres hi vam anar a mig matí.


Mallorca, Península de Formentor, Illes Balears, Països Catalans


Com a  petit apunt històric he de  comentar-vos que el mirador va ser construït l’any 1961, i pocs anys més tard, al 1968, es va aixecar un petit monument en memòria de l’enginyer Antoni Parietti Coll, l’autor del projecte de la carretera a Formentor l’any 1925.

Finalitzaré amb una recomanació: si teniu temps, des del mateix aparcament surt una estreta carretera asfaltada que porta fins un altre mirador, la Talaia d’Albercutx, que possiblement tingui millors vistes.


2 - CAP DE FORMENTOR

(Punt C al mapa)


Illes Balears, Països Catalans, Patrimoni de la Humanitat


El Cap de Formentor és el punt més septentrional de Mallorca i és un d’aquells indrets on tindreu la sensació d’estar a la fi del món.

Damunt dels penya-segats del cap, a més de 200 m. d’altura, i  com si fos un niu d’àligues,  hi trobareu el  Far, inaugurat l’any 1863.

Òbviament les vistes des del Far de Formentor no tenen res a envejar a les del Mirador de sa Creueta, i si el dia és nítid, podreu contemplar Menorca.

La construcció del Far va suposar tot un repte a mitjan s. XIX, perquè no existia cap carretera ni camí per fer-hi arribar els materials de construcció, de manera que va haver de fer-se un nou camí de 17 km des de Cala Murta. De fet aquest camí va ser l´única via de comunicació terrestre amb el Cap de Formentor fins l’any 1951, en què va ser inaugurada l’actual carretera.


Illes Balear, Països Catalans, Patrimoni de la Humanitat

Una gavina que ens va donar la benvinguda al Cap de Formentor


Acabaré amb una recomanació important: l’accés al Cap de Formentor en temporada alta, especialment juliol i agost, és complicat, amb llargues cues de cotxes. Per tant si teniu intenció d’anar-hi en aquestes dates haureu de matinar molt.

De totes maneres és més que probable que en un futur més o menys immediat (estiu de 2018 o 2019) prohibeixin l’accés al Cap de Formentor amb vehicle particular, i només s’hi pugui arribar amb busos llançadora.


3 - CALA FORMENTOR

(Punt D al mapa)


Illes Balears, Patrimoni de la Humanitat, Països Catalans

Aquesta cala, que també s’anomena Cala Pi de la Posada, està situada gairebé a mig camí entre el Cap de Formentor i el Mirador de Sa Creueta.

Si penseu en una platja paradisíaca d’aigües cristal.lines, amb els pins que arriben fins a ran de mar, i una badia de gran bellesa, sens dubte Cala Formentor és la vostra platja ideal.

Un dels primers en descobrir i aprofitar-se de la bellesa de Cala Formentor va ser el ric poeta argentí Alan Diehl, que l’any 1929 va inaugurar l’Hotel Formentor en aquest idíl·lic paratge. Al llarg dels més de 80 anys d’història d’aquest hotel s’hi han allotjat destacadíssimes personalitats del món de la política, cinema o art, entre elles Winston Churchill, Grace Kelly o Camilo José Cela.


Illes Balears, Patrimoni de la Humanitat, Països Catalans

Banyar-se a la Cala Formentor és una experiència inoblidable


Afortunadament l’Hotel Formentor és un edifici força discret que no trenca amb l’harmonia del paisatge.

Com aspecte negatiu de Cala Formentor he de comentar que la franja d’arena és molt estreta, i per tant la platja de seguida s’omple. A més a més el parking és molt car (9 euros), però nosaltres vam tenir sort i vam trobar lloc a un dels marges de la carretera.


4 - NECRÒPOLIS DE CALA SANT VICENÇ

(Punt E al mapa)


Illes Balears, arqueologia, patrimoni cultural, Països Catalans


La necròpolis de Cala Sant Vicenç és un jaciment arqueològic de 15 coves artificials o hipogeus d’una cronologia de l’Edat del Bronze, tot i que és un jaciment molt malmès i no s’ha pogut datar de manera precisa.

Actualment només es conserven 6 coves artificials: 4 són d’enterrament col.lectiu, i 2 són d’habitatge. Alguns dels hipogeus destinats a enterrament encara conserven alguns elements com fosses, bancs correguts i nínxols.


5 - ERMITA DE LA VICTÒRIA

(Punt F al mapa)


Mallorca, Illes Balears, Països Catalans, patrimoni cultural


L’Ermita de la Victòria està situada a la Península d’Alcúdia, una àrea natural protegida, separada de la Península de Formentor per la Badia de Pollença.

L’Ermita de la Victòria és d’origen medieval, atès que està documentat que a l’any 1395 hi vivia l’ermità Arnau Got. No obstant l’actual Santuari és de finals de s. XVII, però encara conserva al seu interior la imatge gòtica de la Mare de Déu de la Victòria, patrona d’Alcúdia.

A més del seu interès monumental, l’Ermita de la Victòria ofereix un bon panorama tant de la Badia de Pollença com de la Península de Formentor.



Formentor, Patrimoni de la Humanitat, Mallorca, Illes Balears, Països Catalans

Vista de la Península de Formentor des dels voltants de l'Ermita de la Victòria



Igualment cal esmentar que l’Ermita de la Victòria és el punt de partida d’algunes rutes senderistes de gran interès, entre les què destaca la pujada a la Talaia d’Alcúdia, un excel.lent mirador de la zona Nord-occidental de Mallorca.

Finalment no puc obviar que a la Península d’Alcúdia trobareu algunes platges i cales de gran bellesa, com s’Illot, o Ses Caletes.

Des de l’Ermita de la Victòria vam posar fi a una fantàstica ruta per la Península de Formentor i el Nord de Mallorca.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT