FLORÈNCIA: ELS MUSEUS ESTATALS I LA FIRENZE CARD


Els millors museus de Florència, Toscana, Itàlia



El nostre segon dia per Florència va ser dedicat exclusivament a visitar museus, i això obeïa a una gran raó de pes – o monetària, millor dit -: a Itàlia els museus estatals són gratuïts el 1r diumenge de cada mes, i va resultar que coincidia amb els dies que teníem previst anar a la Toscana, una autèntica casualitat o “carambola”, perquè ho vam esbrinar quan ja teníem planificat el viatge i havíem fet alguna reserva.

Per tant valia la pena dedicar el primer diumenge de setembre a visitar alguns museus emblemàtics de Florència per l’estalvi de diners molt considerable que suposava.

Breument us comento els museus que vam veure tot seguint l’ordre cronològic amb què vam visitar-los:


GALERIA UFFIZI


Els millors museus de Florència, Toscana, Itàlia


Possiblement la majoria estaríeu d’acord en què si féssim una llista amb els 10 museus més importants del món, un d’ells seria la Galeria UffiziLa quantitat de quadres de fama mundial exposats és realment llarga: el naixement de Venus (Boticelli), l’Anunciació (Leonardo da Vinci), la Coronació de la Verge (Fra Angelico), el Sacrifici d’Isaac (Caravaggio), la Sagrada Família (Miquel Àngel),  Maestà di Ognisanti (Giotto)...

Atès que no pretenc escriure una monografia, aquí us deixo aquest enllaç que recomana quines són les sales més importants dels Uffizi que cal visitar. Considero que és necessari que hi dediqueu unes 3 hores per a recórrer les 45 sales, tot i que depèn molt de les prioritats i ritmes de cadascú.

A més dels quadres exposats la Galeria Uffizi té un gran interès arquitectònic, perquè l’edifici és obra del gran arquitecte renaixentista Giorgo Vasari, que l’any 1560 havia rebut l’encàrrec de Cosme I de Mèdici de construir la seu de les dependències administratives i judicials de Florència, una funció inicialment ben diferent de la què acabaria tenint.


Els millors museus de Florència, Toscan, Itàlia

"Cena con sponsali", del pintor flamenc Gherardo delle Notti, una de les pintures d'autors "menys coneguts" que més em va agradar dels Uffizi


Quant a dades pràctiques: horaris, preus, compra d’entrades on-line... us deixo aquest enllaç a la  web oficial del museu.  Us recomano especialment comprar les entrades per internet, perquè podeu estalviar-vos llargues cues (fins a 3 hores). Així mateix heu de tenir present que hi ha altres webs que també venen les entrades on-line, però amb una comissió més elevada.

Finalment si voleu aprofitar a visitar-lo gratuïtament el 1r diumenge de cada més, us aconsello de llevar-vos ben d’hora ben d’hora, perquè a les 7.30 ja vam haver de fer una mica de cua (obren a les 8).


GALERIA PALATINA (Palazzo Pitti)


Els millors museus de Florència, Toscan, Itàlia

La Galeria Palatina és un dels 7 museus que estan allotjats dins del  Palazzo Pitti, un gran palau renaixentista del S XV situat al barri d’Oltrarno que va esdevenir la residència dels Mèdici, després d'haver-lo comprat a la família Pitti a mitjan  S XVI.

La Galeria Palatina ocupa la planta noble del Palazzo Pitti, i al meu parer és el més interessant dels 7 museus del palau. Les 28 sales de la Galeria Palatina exposen els quadres que van formar part de la col.lecció particular dels Mèdici, que inclou moltes obres de pintors de gran renom (Botticcelli, Rafael, Tiziano, Rubens...). 

Malauradament la forma en què estan exposats els quadres hi resta atractiu, perquè s’ha respectat la manera amb què s’exhibien, ocupant gairebé tot l’espai disponible de les parets, de forma que amb prou feines es poden apreciar els quadres situats a les parts més elevades. També cal destacar la decoració de les sales i estances dels Mèdici, algunes d’elles amb frescos del pintor Pietro da Cortona.


Els millors museus de Florència, Toscan, Itàlia

Detall de la façana principal del Palazzo Pitti, que a la seva planta noble allotja la Galeria Palatina



L’entrada a la Galeria Palatina també inclou l’accés als següents 4 museus: Galeria d’art modern, Apartaments Reials, Tresor dels Granduchi i el Museu de la Moda i dels Costums.

Si esteu interessats, aquí teniu l’enllaç a la web oficial del Palazzo Pitti, amb dades pràctiques dels horaris, preus, així com la possibilitat de comprar les entrades on-line, tot i que al Palazzo Pitti no és tan necessari, perquè no es formen llargues cues.


JARDINS DE BOBOLI


Els millors museus de Florència, Toscana


Els Jardins de Boboli van ser dissenyats per encàrrec de la família Mèdici al S XVI tot aprofitant el gran terreny lliure que quedava entre el Palau Pitti i el turó de Boboli.

L’any 1550 van començar els treballs sota la direcció de l’arquitecte i escultor Niccolò Tribolo, que no va escatimar en recursos en dissenyar uns jardins que havien d’estar a l’alçada d’una de les famílies més poderoses d’Europa, els Mèdici.  Així no és estrany que alguns grans artistes renaixentistes que després van passar a la posteritat com Miquel Àngel o Giambologna hi treballessin.

El resultat és un gran espai verd cuidat fins el darrer detall, que integra zones de vegetació, amb escultures, fonts, llacs, grutes i fins i tot un petit amfiteatre per a espectacles.

Els Jardins Boboli són Patrimoni de la Humanitat des de l’any 2013 com a part integrant del bé “Vil.les i jardins dels Mèdici a la Toscana”, que inclou 14 vil.les i/o jardins.

Tot i ser Patrimoni de la Humanitat, considero que no són un dels imprescindibles de Florència, i més tenint en compte que l’entrada no és barata (10 Euros en temporada alta). De totes maneres és una opinió molt personal, que no necessàriament heu de compartir.


GALERIA DE L'ACADÈMIA


Els millors museus de Florència, Toscana, Itàlia


Va ser el darrer museu de Florència que vàrem visitar i afortunadament vam fer poca cua, uns 15 minuts, però heu de tenir en compte que també és dels que té fama de llargues cues. Per tal d’evitar-les, podeu reservar les entrades online a la web oficial de la Galeria de l'Acadèmia ,  a un preu (actualitzat 2018) de 12 euros.

És un dels museus més coneguts i visitats de Florència, i la majoria de visitants només hi van atrets per una sola obra d’art: el David de Miquel Àngel.

El David és una de les escultures més conegudes de  Miquel Àngel, però curiosament no va ser l’artista escollit inicialment per fer el David, sinó que ho havia estat Agostino di Duccio, d’acord amb l'encàrrec de l’Opera del Duomo de Florència l’any 1464, que volia una escultura que decorés un dels contraforts de la Catedral de Florència.

Finalment Agostino de Duccio hi va renunciar i l’Opera del Duomo va decidir-se per contractar l’any 1501 Miquel Àngel, un jove artista que en aquell moment només tenia 26 anys.

Un cop acabat el David l’any 1504, les autoritats de la ciutat van decidir ubicar-lo a la Piazza della Signoria de Florència on hi va estar fins l’any 1873, quan va ser traslladat a la seva actual ubicació, a la Galeria de l’Acadèmia, per tal de protegir-lo de les inclemències meteorològiques.

Malgrat que el David acapari gairebé tot el protagonisme, seria injust obviar la resta d’obres de la Galeria de l’Academia, perquè hi trobareu una interessant col.lecció de pintura italiana medieval i del Renaixement, amb quadres de Giotto, Boticelli, Lippi i Fra Bartolomeo.

D’altra banda hi ha algunes sales dedicades a escultura, amb algunes obres menors de Miquel Àngel i altres escultors italians.


Els millors museus de Florència, Toscana, Itàlia

Rèplica del David, situada a la Piazza della Signoria, on hi va estar l'original fins el seu trasllat a la Galeria de l'Acadèmia  l'any 1873


Finalment hi ha una sala amb una col.lecció d’instruments musicals, alguns d’ells amb més de 3 segles d’antiguitat.

A diferència dels Ufizzi i de la Galeria Palatina del Palazzo Pitti, la Galeria de l’Academia és un museu relativament petit que es visita ràpid, i que al meu parer té un preu massa car (12 euros).


Altres museus estatals de Florència


La Galeria de l’Academia va ser el darrer museu de Florència que vam visitar, després d’un dia intens i esgotador.
De totes maneres a Florència hi ha més museus estatals que també tenen entrada gratuïta el primer diumenge de cada mes. A continuació us detallo els que considero més interessants:

Museu Arqueològic nacional de Florència: és un dels més importants quant a art i arqueologia etruscs.

- Museu Bargello: ubicat al bonic palau medieval homònim, allotja una de les millors col.leccions d’escultura renaixentista. 

- Capella del Medici: Forma part de la Basílica di San Lorenzo, i un dels seus elements, la Sagristia Nova, va ser dissenyada per Miquel Àngel. Igualment és notable la Capella dels Prínceps, un vistós mausoleu revestit amb marbre fosc i pedres semiprecioses.


FIRENZE CARD


Els millors museus de Florència, Toscana, Itàlia


No puc acabar aquesta entrada dedicada als museus de Florència sense fer una breu menció a la Firenze Card una tarjeta que us permet visitar durant 72 hores un total de 72 monuments i museus, no només de Florència, sinó també d’altres poblacions properes on es localitzen les vil.les renaixentistes dels Medici, o els jaciments arqueològics del municipi de Fiesole.

El preu total és de 72 euros, tot i que pagant 5 euros més podreu adquirir la Firenze Card Plus, que dóna dret al transport públic de Florència, i a descomptes a bars, restaurants i botigues.


Òbviament els museus estatals de Florència queden inclosos dins la Firenze Card, i per tant, si heu comprat la targeta, no caldrà que espereu al 1r diumenge de cada mes a visitar-los gratuïtament.

El preu és elevat, però si us apassiona l’art i els museus, i penseu estar un mínim de 3 dies sencers a Florència, crec que la podreu amortitzar amb escreix.









Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT