RUTA MEDIEVAL I ARQUEOLÒGICA PEL BAGES (BARCELONA)




Ruta pel Bages medieval, Catalunya, patrimoni cultural


El Bages és una comarca situada a la Catalunya central, essent Manresa la seva població més important i alhora la capital administrativa.

A nivell turístic el Bages és un territori amb una àmplia oferta, ja sigui a nivell de patrimoni cultural, medieval i arqueològic, de visita d’espais naturals, de senderisme, d’esports d’aventura (escalada, vies ferrades...), de gastronomia, d’enologia i fins i tot d’astronomia.

Precisament un dels indrets més visitats i coneguts de tota Catalunya pertany al Bages i no és un  altre que... MONTSERRAT, el gran referent de la comarca.

No obstant no us portaré de ruta per Montserrat, un paratge al què ja hi he dedicat 2 entrades.

La ruta que  us proposo és de descoberta de 5 indrets de patrimoni medieval i arqueològic situats al nord del Bages, als municipis  de Sallent, Balsareny i Navàs; una zona malauradament poc coneguda de la comarca, però no pas mancada d’interès.

Bé, som-hi amb la ruta,



Mapa amb la localització dels 5 indrets de la ruta medieval i arqueològica pel Bages



1 – POBLAT IBÈRIC DEL COGULLÓ (Sallent)


ruta arqueològica i medieval pel Bages, Sallent, Catalunya, arqueologia, patriomoni cultural,



El poblat ibèric del Cogulló és dalt d’un turó situat al marge dret del riu Llobregat, en una posició estratègica que permetia controlar la vall del Llobregat.

Les excavacions arqueològiques, iniciades l’any 1965, han posat de manifest que el poblat ibèric del Cogulló s’ocupa durant uns 4 segles, amb una cronologia inicial de 2a meitat del  s. V a C, i una fase final d’abandonament al  s. I a C.

Malgrat les reduïdes dimensions del poblat, uns 5.000 m2, cal destacar que el Cogulló té unes estructures defensives de certa complexitat, amb una muralla que el protegeix en 3 dels 4 costats del seu perímetre.

Aquest esforç a fortificar un poblat tan petit ha fet suposar als arqueòlegs que el Cogulló va tenir una posició de gran jerarquia i de domini respecte els altres poblats dels lacetans, nom que rep la tribu ibèrica que va ocupar els territoris de la Catalunya central.

A més de la muralla, que en alguns punts supera els 2 m d’alçada i els 2 m de gruix, encara es conserven parts de l'antic fossat, algunes  restes dels carrers, així com alguns habitatges.

Com aspecte negatiu del poblat ibèric del Cogulló cal esmentar la seva proximitat a la muntanya de residus salins de les mines de potassa, que des de fa alguns anys ja supera en altura al turó del Cogulló, fet que causa un notable impacte visual. 


ruta arqueològica i medieval pel Bages, Sallent, Catalunya, arqueologia


Muralla del poblat ibèric del Cogulló


Dades pràctiques (accés i horaris de visita):

El poblat ibèric del Cogulló només és visitable durant els matins del 1r dissabte de cada mes, excepte l’hivern, que és tancat, i cal que us hi apunteu de manera gratuïta al telèfon 93 837 09 66.

L’accés es realitza per la sortida 60,  que indica “Cabrianes”, de l’autovia C-16. Un cop hagueu sortit, cal passar per sota de l’autovia, travessar un grup de cases d’una sola planta construïdes per als miners, i estar atents al senyal que indica la pista a mà esquerra cap el Poblat ibèric del Cogulló. Arribareu al poblat després de recórrer uns 3 km de pista sense asfaltar, però en bon estat per a turismes, i sempre en ascens.

Heu de tenir en compte que no podríeu visitar el poblat en un altre dia, perquè és en terrenys de l’empresa de les mines de potassa, i només obre la tanca d’accés a la pista del Cogulló els dies que es visita.


2 – ESGLÉSIA DE SANT ESTEVE I SANT SEBASTIÀ (Sallent)


Art romànic, ruta medieval pel Bages, Catalunya


L’església de Sant Esteve i Sant Sebastià apareix citada per primer cop a la documentació al  s. XI, com a part del recinte del Castell de Sallent, si bé d’aquest darrer monument malauradament només es conserven alguns panys de paret.

L’Església de Sant Esteve i Sant Sebastià és de gran interès perquè és un dels pocs exemples que es conserven a Catalunya de temple romànic de planta circular.

Durant la dècada dels anys 70 del s. XX l’església va ser objecte d’una profunda restauració, atès que durant la Guerra Civil havia patit greus desperfectes.

Les obres de restauració van permetre recuperar l’original aspecte romànic de l’església, perquè tant el cimbori com la sagristia, afegits en èpoques molt posteriors, van ser desmuntats.


Dades pràctiques (accés i horaris de visita):

A l’igual que al poblat ibèric del Cogulló, fan visites guiades gratuïtes a l’església de Sant Esteve i Sant Sebastià durant els matins del 1r dissabte de cada mes, i cal que us hi apunteu trucant al telèfon 93 837 09 66.

De totes maneres la pista d’accés no té cap tanca que impedeixi la circulació, i per tant és possible pujar-hi qualsevol dia de la setmana. L’únic inconvenient és que no podríeu visitar l’església per dins.

Per trobar la pista, cal sortir de Sallent per una petita carretera que va per la riba esquerra del Llobregat direcció Cabrianes. A la sortida de Sallent, hi ha la indicació de la pista que surt a mà esquerra i que puja fins l’església i el castell, després de passar pel costat d'una de les galeries de les mines de potassa.



3 – CASTELL DE BALSARENY


Ruta medieval pel Bages, Art gòtic, Catalunya


El castell de Balsareny és un d’aquells castells de Catalunya que injustament passa desapercebut, i possiblement mai surti a cap llista dels ”millors castells de Catalunya”, que tant agrada fer als anomenats “influencers”.

El castell de Balsareny és una edificació gòtica del S XIV, ben visible des de la distància, atès que està al capdamunt d’un turó solitari i rodejat de pins.

A nivell arquitectònic és més un palau fortificat que no pas un castell, i es caracteritza per la seva planta pentagonal, per tenir tota la façana coronada de merlets, i per un gran i elegant pati interior amb arcades tant a la planta baixa com a la planta noble.

Malgrat ser un castell restaurant, vaig tenir la impressió que conserva un cert aire decadent i una mica descuidat, que hi dóna un toc especial.

Al costat del castell hi trobareu la petita església romànica de Santa Maria, del s. XII.

Ruta medieval pel Bages, patrimoni cultural, art gòtic, Catalunya

Visita teatralitzada al Castell de Balsareny


Dades pràctiques (accés i horaris de visita):

L’accés no té pèrdua: des de l’autovia C-16 cal agafar la sortida 69, “Balsareny nord” , i de seguida trobareu les indicacions per arribar al castell de Balsareny.

El Castell de Balsareny únicament és visitable el 1r dissabte de cada mes a les 17.00  amb una visita teatralitzada d’1 hora de duració, i que heu de reservar prèviament al telèfon 973 400 265. Malgrat que la visita teatralitzada sigui una mica més cara, 10 euros, és una experiència molt recomanable.



4- ESGLÉSIA DE SANT RAMON DE SOBIRANA DE FERRANS (Balsareny)


ruta medieval pel Bages, ruta del Romànic, art romànic, patrimoni cultural, Catalunya, Balsareny


Es tracta d’una petita església romànica del s. XII, amb la particularitat que el Mas Sobirana està adossat pel mur de ponent.

És un senzill temple rural de 2 naus, amb 2 absis semicirculars al cantó de llevant i una  torre quadrada a ponent, afegida en època gòtica.


Dades pràctiques (accés i horaris de visita):

L’accés és molt fàcil; des de Balsareny cal agafar la ctra. BP-4313 direcció Súria, i a l’alçada del km 46 hi trobareu la desviació a mà dreta molt ben indicada.

Segons els autors del web catalunyamedieval.es, al Mas Sobirana tenen les claus i deixen visitar-la. A nosaltres no ens va semblar que en aquell moment hi hagués ningú al Mas i ens vam conformar amb la visita exterior.


5- SANT CUGAT DEL RACÓ (Navàs)


Ruta medieval pel Bages, art romànic, Catalunya, Navàs


L’església de Sant Cugat del Racó està situada a l’extrem nord del Bages, gairebé a tocar amb el límit comarcal del Berguedà, en un entorn bucòlic de gran bellesa.

A nivell arquitectònic presenta 2 grans singularitats dins el romànic del s. XI: la primera d’elles és la planta de creu grega, i la segona és el seu bonic cimbori circular.



Dades pràctiques (accés i horaris de visita):

L’accés és molt fàcil: Heu d'arribar fins a Navàs, sortida 71 de l’autovia C-16, i un cop a Navàs trobareu les indicacions per agafar la carretera local a Sant Cugat del Racó, situada a uns 6 km de Navàs.

Per visitar l’església heu de demanar les claus a la Masia el Soler (telèfon 937449072), situada molt a prop de Sant Cugat del Racó.





Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT