RUTA PER VAL SUSA I VAL CHISONE ( ALPS PIAMONTESOS - ITÀLIA)

Susa , ValSusa, Piemonte, Torino, Italia


Susa



Val di Susa i Val Chisone -Piemonte

5è dia


Avui havíem planejat fer una altra excursió a peu per la muntanya, aprofitant que som als Alps i que no s’hi pot anar cada cap de setmana.
Malauradament,  tot i fer un dia millor que ahir, el temps continua insegur, amb núvols densos, i vent fred que reté els núvols, almenys al Briançonnais. Per tant, fer una excursió a peu és desaconsellable.




Mapa amb el recorregut realitzat



Avui tornarem a fer turisme cultural i ens fa il·lusió endinsar-nos a un nou país, Itàlia, que només és a una mica més de 10 km. de Briançon.

El 1r destí del dia és el poble d’Usseaux, catalogat com un dels "Borghi piu belli d'Italia".
Per arribar-hi hem de pujar el Col de Montgenevre, la frontera Franco-italiana, a 1854 m, “insignificant” altitud comparada amb l’Izoard, Galibier i Agnel. Faig un petit incís sobre el Col de Montgenevre: segons alguns historiadors, aquest podria ser el pas de muntanya dels Alps que va travessar el General cartaginès Aníbal i el seu exèrcit amb elefants per atacar la República de Roma durant la 2a Guerra Púnica cap el 218 a C.
Un cop superat el Col de Montgenevre, hem de passar per un altre port de muntanya, el de la famosa estació d’esquí de Sestriere, una de les seus de les Olimpíades de Torino 2006, i que sincerament considero que no destaca pel seu bon gust ni urbanístic ni arquitectònic.
Poc després de baixar de Sestriere hem de prendre el desviament cap a Usseaux, al que s’arriba en uns 3-4 km, en total una mica més de 50 km des de Briançon.
Usseaux és un poble petit de la Val Chisone, situat a mig vessant de la muntanya, amb bones vistes sobre la vall i que de seguida ens agrada: arquitectura de pedra molt ben cuidada, carrers estrets i empedrats. A destacar també que alguns murs dels carrers del poble han estat pintats per artistes, la qual cosa li dóna un toc de modernitat.
Per estar molt a prop d’una estació d’esquí s’ha lliurat molt bé de la febre del “totxo” i de les especulacions; només apreciem uns petits i nous habitatges unifamiliars, però separats del nucli del poble i sense causar impacte visual.

Usseaux , Val Chisone, Piemonte, Torino, Italia

Usseaux, Val Chisone, Piemonte, Torino, Italia

Usseaux


La següent població que volem visitar és Susa, situada a la vall veïna i  molt més gran que Usseaux, amb gairebé 7.000 habitants.
Per arribar-hi hem vist a Usseaux un gran cartell-mapa de la zona que té marcada una carretera de muntanya que va directa a Susa passant pel Colle delle Finestre, però no la reconeix el GPS, que ens indica una volta de més de 60 km. Ens decidim arriscar-nos i fer cas el cartell del poble, ja que a vegades succeeix que els GPS no troben algunes carreteres molt secundàries.
No ens penedim d’haver-nos decidit per la carretera local, ja que té molt bon panorama de tota la Val Chisone i la seva capçalera. Al Colle delle Finestre, a 2.176 m. hi ha un monument dedicat al pas del Giro d’Italia per aquesta carretera i les vistes són magnífiques.


Colle delle Finestre, Val Chisone, Piemonte, Torino, Giro d'Italia, Italia

Panoràmica de la Val Chisone des del Colle delle Finestre, a 2.176 m


Quan iniciem el descens cap a la Val di Susa entenem perquè la carretera no la reconeixia el GPS: és una pista sense asfaltar durant els 8 1rs km i a més a més, els darrers km són una sèrie interminable de revolts de 180º; en resum una carretera de muntanya súper espectacular i recomanable, però de molt mal conduir.
 Finalment arribem a Susa, població amb més de 2.000 anys d’història, atès que encara conserva monuments de la seva època romana, entre els que destaca l’Arc romà d’August. També té un notable i bonic nucli medieval amb la catedral, algunes esglésies romàniques, i carrers i places amb arcades.
Acabem la visita a Susa assaborint els 1rs “gelati” (gelats) italians del viatge (no seran els darrers), un plaer de 1a categoria per al paladar.

Susa, ValSusa, Val di Susa, Piemonte, Torino, Italia
Nucli antic de Susa


Susa, ValSusa, Val di Susa, Piemonte, Torino, Italia
Aqüeducte i Arc romà de Susa


Només ens falta una darrera visita, Exilles, ja de retorn al Col de Montgenevre i a Briançon. Exilles, a l’igual que Usseaux, és un poble petit amb arquitectura en pedra i bonica església romànica que el presideix.  A més a més té un ambient agradable, amb alguns veïns asseguts als bancs de la plaça major conversant entre ells.
Llàstima que la seva situació és massa enclotada al fons d’una vall en un indret on ja és molt estreta.
 
Exilles, Torino, ValSusa, Val di Susa, Piemonte, Italia
Exilles

Ara ja sí que són hores de tornar a Briançon i descansar després d’una llarga jornada de visites.



Tocando el cielo, un recorrido por los Alpes Occidentals: Hautes Alpes i Piemonte.(El patrimonio cultural, 2a parte) Septiembre 2011

Val di Susa -Piemonte
5º día




Hoy habíamos planeado hacer otra excursión a pie por la montaña, aprovechando que estamos en los Alpes y que no se puede ir cada fin de semana.
Desgraciadamente, a pesar de hacer un día mejor que ayer, el tiempo continúa inseguro, con nubes densas, y viento frío que retiene las nubes, al menos en el Briançonnais. Por lo tanto, hacer una excursión a pie es desaconsejable.
Hoy volveremos a hacer turismo cultural y nos hace ilusión adentrarnos en un nuevo país, Italia, que sólo está a algo más de 10 km. de Briançon.
El 1r destino del día es el pueblo de Usseaux, catalogado como uno de los “borghi più belli de Italia” (http://www.borghitalia.it/). Para llegar tenemos que subir el Col de Montgenevre, la frontera Franco-italiana, a 1854 m, “insignificante” altitud comparada con  el Izoard, Galibier y Agnel. Hago un pequeño inciso sobre el Col de Montgenevre: según algunos historiadores, este podría ser el paso de montaña de los Alpes que atravesó el General cartaginés Aníbal y su ejército con elefantes para atacar la República de Roma durante la 2a Guerra Púnica hacia el 218 a C.
Una vez superado el Col de Montgenevre, tenemos que pasar por otro puerto de montaña, el de la famosa estación de esquí de Sestriere, una de las sedes de las Olimpiadas de Torino 2006, y que sinceramente considero que no destaca por su buen gusto ni urbanístico ni arquitectónico.
Al poco de bajar de Sestriere tenemos que tomar el desvío hacia Usseaux, al que se llega en unos 3-4 km, en total algo más de 50 km desde Briançon.
Usseaux es un pueblo pequeño de la Val Chisone, situado a media vertiente de la montaña, con buenas vistas sobre el valle y que enseguida nos gusta: arquitectura de piedra muy bien cuidada, calles estrechas y empedradas. A destacar también que algunos muros de las calles del pueblo han sido pintados por artistas, lo cual le da un toque de modernidad.
Para estar muy cerca de una estación de esquí se ha librado muy bien de la fiebre del "ladrillo” y de las especulaciones; sólo apreciamos unas pequeñas y nuevas viviendas unifamiliares, pero separadas del núcleo del pueblo y sin causar impacto visual.
La siguiente población que queremos visitar es Susa, situada en el valle vecino y mucho más grande que Usseaux, con casi 7.000 habitantes.
Para llegar hemos visto en Usseaux un gran cartel-mapa de la zona que tiene marcada una carretera de montaña que va directa a Susa, pasando por el Colle delle Finestre, pero no la reconoce el GPS, que nos indica una vuelta de más de 60 km. Nos decidimos por arriesgar-nos y hacer caso el cartel del pueblo, puesto que a veces sucede que los GPS no encuentran algunas carreteras muy secundarias.
No nos arrepentimos de habernos decidido por la carretera local, puesto que tiene muy buen panorama de toda el Val Chisone y su cabecera. En el Colle delle Finestre, a 2.176 m. hay un monumento dedicado al paso del Giro de Italia por esta carretera y las vistas son magníficas.

Cuando iniciamos el descenso hacia el Val di Susa entendemos porque la carretera no la reconocía el GPS: es una pista sin asfaltar durante los 8 primeros km y además, los últimos km son una serie interminable de curvas de 180º; en resumen una carretera de montaña súper espectacular y recomendable, pero de muy mal conducir.

Finalmente llegamos a Susa, población con más de 2.000 años de historia, dado que todavía conserva monumentos de su época romana, entre los que destaca el Arco romano de Augusto. También tiene un notable y bonito núcleo medieval con la catedral, algunas iglesias románicas, y calles y plazas con arcadas.

Acabamos la visita a Susa saboreando los primeros “gelati” (helados) italianos del viaje (no serán los últimos), un placer de 1a categoría para el paladar.


Sólo nos falta una última visita, Exilles, ya de regreso al Col de Montgenevre y a Briançon. Exilles, al igual que Usseaux, es un pueblo pequeño con arquitectura en piedra y bonita iglesia románica que lo preside. Además tiene un ambiente agradable, con algunos vecinos sentados en los bancos de la plaza mayor conversando entre ellos.

Lástima que su situación es demasiada enclavada en el fondo de un valle, en un lugar donde ya es muy estrecho.

Ahora sí que ya son horas de regresar a Briançon y descansar después de una larga jornada de visitas.



Comentaris

  1. Interesante ruta, para visitar cuando pase por los Alpes. Afortunadamente, no todo es ski, también hay turismo cultural e histórico.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Luis, cierto, esa zona de los Alpes italianos tiene mucho patrimonio cultural, con más de 2000 años de antigüedad, desde los romanos hasta ahora pasando por la Edad Media. Saludos

      Elimina
  2. Crec que el nord d'Itàlia es mereix una visita amb calma perquè té pinta de ser una zona magnífica. I segons ens han dit, els italians del nord no tenen res a veure amb els del sud (o les illes), més sorollosos i desorganitzats. Un bon lloc per escapar-s'hi amb el cotxe i la tenda de campanya.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Correcte, és bon lloc per anar amb la tenda de campanya. És el que nosaltres vam fer, excepte les 3 darreres nits que ens vam veure obligats a buscar hotel, perquè era a finals de setembre i el camping tancava. Salutacions

      Elimina
  3. Buaaaa vaya rollamen lo del gps, si le llegas a hacer caso vete a saber donde te lleva :)!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Pedro,
      los Gps no son 100% fiables, tenemos alguna otra experiencia. Por eso me gusta, si es posible, comprobar antes las rutas con los clásicos mapas de papel, o bien con viamichelin.es. Saludos

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT