RUTA PER LA COSTA BRAVA: CAMINS DE RONDA I RUÏNES IBÈRIQUES AL BAIX EMPORDÀ







El primer cap de setmana d’octubre de 2013 vàrem fer una escapada “llampec” d’un dia a la Costa Brava, aprofitant l’avinentesa que era el 13è  Cap de Setmana Ibèric.

En el marc d’aquesta activitat ja ben consolidada que organitza cada any el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), els jaciments ibèrics gestionats pel MAC tenien l’entrada lliure, i alguns d’ells amb visita guiada gratuïta, entre els quals estava el poblat d’Ullastret, que feia molts anys que no visitàvem – més de 20 – , i per tant una bona excusa per a tornar-hi.


Mapa de la Costa Brava central amb els llocs visitats encerclats en vermell


Atès que la visita guiada estava programada per a les 16.30 de la tarda, vàrem decidir que podíem aprofitar el matí, i res millor que fer algun dels camins de ronda senyalitzats que voregen la Costa Brava.
El recorregut escollit és el tram que travessa el municipi de Begur, concretament entre Aiguablava i Fornells, amb una durada aproximada de 2'5 hores entre anada i tornada i a ritme contemplatiu.


El Camí de Ronda al seu pas per Fornells, ben arran de mar

Aquí us deixo l'enllaç a la web de l'Ajuntament de Begur, on us podeu descarregar un fitxer PDF amb els camins de ronda:



Es tracta d’una de les zones més belles de la Costa Brava, amb petites cales, litoral poc urbanitzat, i frondoses pinedes que arriben fins la mateixa línia de costa.


Panoràmica d'Aiguablava i Fornells des del Camí de Ronda


A més a més, hem d’afegir que fa un dia assolellat, amb temperatura ideal - entorn els 22 C - , i trobem poca gent. Només tenim dubtes si serà possible banyar-nos i fer el comiat de la temporada de platja, perquè el dia anterior hi va haver temporal marítim i encara es noten els efectes. Aquest dubte el resolem gairebé al final del recorregut, quan trobem una cala molt protegida, en què les onades arriben prou esmorteïdes, i no hi ha perill per al bany J.



Gaudint del merescut bany en una cala idíl.lica


Havent dinat ens dirigim al jaciment d’Ullastret, situat a uns 7 km. de la Bisbal d’Empordà.

Ullastret és un dels jaciments ibèrics més grans de Catalunya, datat entre els S VI i II a C, i va ser la capital de la tribu ibèrica dels indigets, que van controlar una bona part del Nordest de Catalunya.



Cisterna de l'oppidum ibèric del Puig de Sant Andreu, Ullastret


A més d’Ullastret, encara es conserven altres poblats dels indigets, entre els que podem esmentar com a més importants El Castell (Palamós) i el Puig de Castellet, (Lloret de Mar), tots 2 visitables.

Per tal de no estendre’m gaire, només esmentaré el que considero que és el més destacat d’Ullastret, que no és altra cosa que les muralles de l’oppidum del Puig de Sant Andreu, que en alguns punts superen els 4 m d’alçada.



Muralles ibèriques del Puig de Sant Andreu, Ullastret

Per si us interessa aprofundir amb  Ullastret, els indigets i la cultura ibèrica, us deixo 1 enllaç molt interessant a la web del MAC , que explica molt detalladament els 3 jaciments més coneguts dels indigets:


No puc obviar tampoc, que molt aprop  d’Ullastret – a menys de 25 km. -  es troba l’altre jaciment arqueològic més important de les terres gironines, les ruïnes d’Empúries, colònia grega fundada per comerciants de Focea al   S VI a C. i després ocupada pels romans a partir del S II a C.
Aquí us deixo l’enllaç a la web del MAC, en que fa un recorregut molt interessant per la història i jaciment d’Empúries:


Acabada la visita d’Ullastret, comprovem que encara és aviat, les 18.30 h, i que ens dóna temps a fer una darrera activitat.
Finalment ens decidim per visitar un poble medieval, ja que estem possiblement dins la zona de Catalunya amb major concentració de pobles medievals: Peratallada, Pals, Cruïlles, Monells, Vulpellac, Palau-sator, Ullà, Sant Martí d’Empúries, ...



Palau-sator

El poble triat és inicialment Peratallada, però hem de canviar de plans, perquè hi celebren una fira medieval, els seus accessos estan col·lapsadíssims, tant de gent com de vehicles, i no hem vingut a fer cues ni trobar massificacions.

A només 2 km. està Palau-sator, un notable conjunt monumental d’època medieval en què destaca el nucli antic fortificat, la torre de les Hores, l’antic castell i estrets carrers molt ben conservats.



Torre de les Hores, Palau-sator


Acabem la visita de Palau-sator que comença a fer-se fosc, això vol dir que és hora de tornar.

Relats d'altres viatgers #Postamics


- Diario de viaje de Kiana ha publicat Begur, una de las perlas de la Costa Brava



LA COSTA BRAVA: CAMINOS DE RONDA, YACIMIENTOS ARQUEOLÓGICOS Y PUEBLOS MEDIEVALES


El primer fin de semana de octubre de 2013 hicimos una escapada “relámpago” de un día a la Costa Brava, aprovechando la coyuntura que era el 13º Fin de semana ibérico

En el marco de esta actividad ya muy consolidada que organiza cada año el Museo de Arqueología de Cataluña (MAC), los yacimientos ibéricos gestionados por el MAC tenían la entrada libre, y algunos de ellos con visita guiada gratuita, entre los cuales estaba el poblado de Ullastret, que hacía muchos años que no visitábamos – más de 20 – , y por lo tanto una buena excusa para volver.

Dado que la visita guiada estaba programada para las 16.30 de la tarde, decidimos que podíamos aprovechar la mañana, y nada mejor que hacer alguno de los caminos de ronda señalizados que bordean la Costa Brava.

El recorrido escogido es el tramo que atraviesa el municipio de Begur, concretamente entre Aiguablava y Fornells, de una duración aproximada de 2'5 horas entre ida y vuelta y a un ritmo contemplativo.
Aquí os dejo el enlace a la web del Ayuntamiento de Begur, con un archivo en PDF de los caminos de ronda para descargar:


Se trata de una de las zonas más bellas de la Costa Brava, con pequeñas calas, litoral poco urbanizado, y frondosos pinares que llegan hasta la misma línea de costa.
Además, tenemos que añadir que hace un día soleado, con temperatura ideal - en torno los 22 C - , y encontramos poca gente. Sólo dudamos de si será posible bañarnos y hacer la despedida de la temporada de playa, porque el día anterior hubo temporal marítimo y todavía se notan los efectos. Esta duda lo resolvemos casi al final del recorrido, cuando encontramos una cala muy protegida, donde las olas llegan amortiguadas, y no hay peligro para el baño.


Después de comer nos dirigimos al yacimiento de Ullastret, situado a unos 7 km. de la Bisbal d'Empordà.


Ullastret es uno de los yacimientos ibéricos más grandes de Cataluña, datado entre los S. VI y II a. C., y fue la capital de la tribu ibérica de los indiketes, que controlaron una buena parte del Nordeste de Cataluña. 

Además de Ullastret, todavía se conservan otros poblados de los indiketes, entre los que podemos mencionar como más importantes El Castell (Palamós) y el Puig de Castellet, (Lloret de Mar), los 2 visitables.


Para no extenderme excesivament, sólo mencionaré lo  que considero que es lo más destacado de Ullastret, que no es otra cosa que las murallas del asentamiento del Puig de Sant Andreu, que en algunos puntos superan los 4 m de altura.

Por si os interesa profundizar con Ullastret, los indiketes y la cultura ibérica, os dejo 1 enlace muy interesante a la web del MAC , que explica muy detalladamente los 3 yacimientos más conocidos de los indiketes:


No puedo obviar tampoco, que muy cerca de Ullastret – a menos de 25 km. - se encuentra el otro yacimiento arqueológico más importante de las tierras gerundenses, las ruinas de Empúries, colonia griega fundada por comerciantes de Focea en el S. VI a. C. y después ocupada por los romanos a partir del S II a. C.
Aquí os dejo el enlace a la web del MAC, que hace un recorrido muy interesante por la historia y  el yacimiento de Empúries


Acabada la visita de Ullastret, comprobamos que todavía es pronto, las 18.30 h, y que nos da tiempo a hacer una última actividad.

Finalmente nos decidimos por visitar un pueblo medieval, puesto que estamos posiblemente dentro de la zona de Cataluña con mayor concentración de pueblos medievales: Peratallada, Pals, Cruïlles, Monells, Vulpellac, Palau-sator, Ullà, Sant Martí  d'Empúries, ...


El pueblo elegido es inicialmente Peratallada, pero tenemos que cambiar de planes, porque celebran una feria medieval, sus accesos están colapsadísimos tanto de gente como de vehículos, y no hemos venido a hacer colas ni encontrar masificaciones.

A sólo 2 km. está Palau-sator, un notable conjunto monumental de época medieval donde destaca el casco antiguo fortificado, la torre de las Horas, el antiguo castillo y estrechas calles muy bien conservadas.


Acabamos la visita de Palau-sator cuando empieza a oscurecer, esto significa que ya es hora de regresar.





- Diario de viaje de Kiana ha publicado Begur, una de las perlas de la Costa Brava







Comentaris

  1. Yo he estado en Begur y Palafurgell, los Caminos de Ronda y los yacimientos arqueológicos aún no los conozco. Me lo anotaré para mi próxima escapa. Un saludo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Cristina,
      Si te gusta la arqueología, Ullastret merece la pena, porque tiene unas murallas espectaculares. De todos los yacimientos ibéricos que he visitado en Catalunya, para mi es el mejor

      Elimina
  2. Tenemos muy buenos recuerdos de la Costa Brava!! Sin duda lo mejor la zona de las calas y playas de Begur :) Un abrazo viajero Dani!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Begur es una zona emblemática de la Costa Brava, pero a mi también me gusta mucho el sector que está entre Palamós y Calella de Palafrugell, con algunas calas y playas espectaculares.

      Elimina
  3. Como siempre no dejas rincón sin recorrer! Otra ruta para agregar a la lista. Gracias por la Info, Dani!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola,
      aunque Catalunya sea pequeña, aún me falta mucho por conocer.
      Sin duda esta zona de la Costa Brava es muy completa, porque combinas grandes paisajes naturales y de costa con el patrimonio arqueológico y medieval. Saludos

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT