PENÍSCOLA I LA SERRA D'IRTA, molt més que un destí de sol i platja

Castell de Peníscola, Costa del Azahar


Peníscola és un municipi situat a la Costa dels Tarongers (Costa del Azahar en castellà), denominació que rep el litoral de la província de Castelló, dins la Comunitat Valenciana.

És un destí turístic de primer nivell, amb prop 10.000 places hoteleres, que  gairebé arriben al 100% d’ocupació durant el mes d’agost, en què rep els turistes que majoritàriament busquen sol i platja.






Situació de Peñíscola i dels llocs citats en aquesta entrada



Ara bé, Peníscola no només es limita a turisme de sol i platja; anem a veure quins altres atractius ens ofereix, que són molts:

En primer lloc trobem el nucli antic de Peníscola, declarat Conjunt Històric des de 1972, situat dalt d’un promontori rocallós rodejat de mar. Aquest enclavament tan privilegiat fa que Peníscola sigui un dels pobles més bonics de tota la costa mediterrània occidental.

Nucli antic de Peñiscola Costa del Azahar Castellon

Nucli antic de Peníscola


El que més destaca d’aquest nucli antic és el majestuós castell, construït pels Templers entre 1294 i 1307,  i que va ser durant uns anys la residència de 2  Papes que van ser part important dins el Gran Cisme d’Occident de l’Església Catòlica entre 1378 i 1417. D’aquests 2 Papes n’hi ha 1 que és molt conegut: Benet XIII, el Papa Lluna.

Castell de Peñiscola Costa del Azahar Papa Luna

Castell Templer de Peníscola


El castell està molt ben conservat, i la seva visita és gairebé obligada.

A més del castell, és molt recomanable recorre tranquil·lament tots els carrers del nucli antic amb les cases pintades de color blanc mediterrani, la interessant església de Santa Maria –barreja d’estils gòtic i barroc-, i les muralles. No obstant he d’advertir-vos que alguns d’aquests carrers estan plens de botigues de records, i que en temporada alta poden estar molt freqüentats.


Muralles de Peñiscola Costa del Azahar

Muralles de Peníscola


Fins aquí Peníscola, però encara queden molts altres punts d’interès que us vaig a explicar:

A molt pocs km. trobem la Serra d’Irta, un tram de costa d’uns 14 km. verge i sense urbanitzar, declarada parc natural i reserva natural marina des de 2002.
Aquest espai natural protegit té diversos accessos: des de Peníscola i Alcossebre per la costa, i des d’Alcalà de Xivert i Santa Magdalena de Polpís per l’interior.

Parc natural de la Serra d'Irta Peñiscola Costa del Azahar Castellon

Parc natural de la Serra d'Irta

És una zona ideal per a trobar cales tranquil·les per al bany i també per a fer algunes excursions tant a peu com en btt.
Una excursió molt aconsellable de realitzar és una ruta circular a peu d’unes 4 h. de durada que recorre el litoral Nord de la Serra d’Irta sortint des de la urbanització de Font Nova a Peníscola.
Aquí teniu l’enllaç a aquesta i altres rutes del Parc natural: Itineraris per la Serra d'Irta


Torre de Badun Parc natural de la Serra d'Irta Peñiscola Costa del Azahar Castellon

Torre de Badun, punt de pas de la ruta de Font Nova


Ara bé, a més dels valors naturals i ecològics la Serra d’Irta té un important patrimoni cultural, en que destaquen 2 espectaculars castells medievals: el Castell de Polpís i el Castell de Xivert. Tots 2 es conserven força bé i són accessibles a peu mitjançant itineraris ben senyalitzats amb algun tram de forta pujada, si bé només exigeixen un petit esforç d’uns 25-30 minuts. Recomano visitar-los tots 2.

Aquí teniu els enllaços  del seus accessos: Wikiloc Castell de Polpís i Wikiloc Castell de Xivert

Castell de Polpis Parc natural de la Serra d'Irta Castellon

Castell de Polpís


Tots 2 castells són construccions islàmiques dels S. X-XI (Xivert) i dels S XI-XII (Polpís), que al passar sota domini de la Corona Catalano-Aragonesa al S XIII van ser modificats i ampliats.

El Castell de Xivert presenta una insòlita inscripció àrab a un dels murs del sector S/SE que traduïda significa “pel rencontre de Déu”.

Castell de Xivert Alcala de Xivert Parc natural de la Serra d'Irta Costa del Azahar

Castell de Xivert


Inscripcio arab Castell de Xivert Alcala de Xivert Parc Natural de la Serra d'Irta Costa del Azahar

Detall de la inscripció en àrab al Castell de Xivert


Després de la Serra d’Irta només falta incloure un darrer  lloc de gran interès: es tracta del Puig de la Nao o Puig de la Nau, a les afores de Benicarló, a uns 12 km. al Nord de Peñíscola.

El Puig de la Nao és un jaciment ibèric ocupat entre inicis de S VII i inicis de S IV a C., moment en que s’abandona de manera pacífica, sense que s’hagi detectat cap evidència d'incendi o destrucció violenta.

Poblat iberic del Puig de la Nao Puig de la Nau Benicarlo Costa del Azahar Arqueologia

Puig de la Nao


Malauradament l’explotació d’una pedrera a la zona del poblat ibèric va fer desaparèixer la major part de les restes i estructures, però cal reconèixer que la part que continua dempeus està molt ben conservada, de tal manera que permet apreciar un urbanisme molt desenvolupat i planificat, amb un complex sistema de  muralles,  traçat de carrers, cases de 2 pisos amb murs de pedra, edificis destinats a magatzem, edificis de culte religiós...

El poblat es pot visitar durant tot l’any, però cal concertar dia i hora amb l’Ajuntament de Benicarló (tlf. 964460448), perquè sinó el podeu trobar tancat.

Carrer del Poblat iberic del Puig de la Nao Puig de la Nau Benicarlo Costa de Azahar Arqueologia

Carrer del poblat del Puig de la Nao


Aquí us deixo un enllaç per si us interessa aprofundir i conèixer la situació exacta del jaciment:  Puig de la Nao

Si ens allunyem de la costa i ens endinsem a l'interior de Castelló, hi ha una regió meravellosa que s'anomena Maestrat i que té molts atractius, però ho deixarem per una altra ocasió.

Ara només em falta un darrer consell: si us decidiu per visitar Peñíscola, millor en temporada baixa, perquè hi ha molta més oferta de places hoteleres i per tant els preus són molt més baixos. Inicis de juny o setembre és bona època: és possible banyar-se al mar i no fa excessiva calor.

Altres #Posts del blog que et poden interessar

La Costa Cálida (Murcia): De Mazarrón a Cartagena

 




  >>>>>>>>








Postamigo
Relats d'altres viatgers #Postamics 


-Mis viajes y sensaciones ha dedicat un article a Peñíscola y el enigmático Papa Luna


   Versión en castellano

PEÑÍSCOLA Y LA SIERRA D'IRTA, MUCHO MÁS QUE TURISMO DE SOL Y PLAYA


Peñíscola es un municipio situado en la Costa del Azahar, denominación que recibe el litoral de la provincia de Castellón, dentro de la Comunidad Valenciana.

Es un destino turístico de 1r nivel, con cerca 10.000 plazas hoteleras, que casi llegan al 100% de ocupación durante el mes de agosto, cuando recibe los turistas que mayoritariamente buscan sol y playa.


Ahora bien, Peñíscola no sólo se limita a turismo de sol y playa; veamos qué otros atractivos nos ofrece, que son muchos:


En primer lugar tenemos el casco antiguo de Peñíscola, declarado Conjunto Histórico desde 1972, situado en un promontorio rocoso rodeado de mar. Este enclave tan privilegiado hace que Peñíscola sea uno de los pueblos más bonitos de toda la costa mediterránea occidental.


Lo que más destaca de su casco antiguo es el majestuoso castillo, construido por los Templarios entre 1294 y 1307, y que fue durante unos años la residencia de 2 Papas que fueron parte integrante del Gran Cisma de Occidente de la Iglesia Católica entre 1378 y 1417. De estos 2 Papas hay 1 que es muy conocido: Benedicto XIII, el Papa Luna.
El castillo está muy bien conservado, y su visita es casi obligada.


Además del castillo, es muy recomendable recorree tranquilamente todas las calles del casco antiguo con las casas pintadas de color blanco mediterráneo, la interesante iglesia de Santa María –mezcla de estilos gótico y barroco-, y las murallas. No obstante debo advertiros que algunas de estas calles están llenas de tiendas de recuerdos que en temporada alta pueden estar muy abarrotadas.


Hasta aquí Peñíscola, pero todavía quedan otros muchos puntos de interés que os voy a explicar:

 A muy pocos km. se encuentra la Sierra de Irta, un tramo de costa de unos 14 km. virgen y sin urbanizar, declarada parque natural y reserva natural marina desde 2002.
Este espacio natural protegido tiene varios accesos: desde Peñíscola y Alcossebre por la costa, y desde Alcalà de Xivert y Santa Magdalena de Pulpis por el interior.
Es una zona ideal para encontrar calas tranquilas para el baño y también para hacer algunas excursiones tanto a pie como en btt.

Una excursión muy aconsejable de realizar es una ruta circular a pie de unas 4 h. de duración que recorre el litoral norte de la Sierra de Irta saliendo desde la urbanización de Fuente Nueva en Peñíscola. 

Aquí tenéis el enlace a esta y otras rutas del Parque natural: Itinerarios por la Serra d'Irta


Ahora bien, además de los valores naturales y ecológicos la Sierra de Irta tiene un importante patrimonio cultural, destacando 2 espectaculares castillos medievales: el Castillo de Pulpis y el Castillo de Xivert. Los 2 se conservan bastante bien y son accesibles a pie mediante itinerarios bien señalizados con algún tramo de fuerte subida, si bien sólo exigen un pequeño esfuerzo de unos 25-30 minutos. Recomiendo visitarlos los 2.

Aquí tenéis los enlaces de sus  accesos: Wikiloc Castillo de Pulpis i Wikiloc Castillo de Xivert


Los 2 castillos son construcciones islámicas de los S. X-XI (Xivert) y de los S. XI-XII (Pulpis), que al pasar bajo dominio de la Corona Catalano-Aragonesa en el S XIII fueron modificados y ampliados.


El Castillo de Xivert presenta una insólita inscripción árabe en uno de los muros del sector S/SE que traducida significa “para el reencuentro con Dios”.


Después de la Sierra de Irta sólo falta incluir un último lugar de gran interés: se trata del Puig de la Nao, situado en las afueras de Benicarló, unos 12 km. al norte de Peñíscola.

El Puig de la Nao es un yacimiento ibérico ocupado entre inicios de S. VII e inicios de S. IV a C., momento en que se abandona de manera pacífica, sin que se haya detectado ninguna evidencia de incendio o destrucción violenta.


Desgraciadamente la explotación de una cantera en la zona del poblado ibérico hizo desaparecer la mayor parte de los restos y estructuras, pero hay que reconocer que la parte que sigue en pie está muy bien conservada, de tal manera que permite apreciar un urbanismo muy desarrollado y planificado, con un complejo sistema de murallas, trazado de calles, casas de 2 pisos con muros de piedra, edificios destinados a almacén, edificios de culto religioso...


El poblado se puede visitar durante todo el año, pero hay que concertar día y hora con el Ayuntamiento de Benicarló (tlf. 964460448), porque sino lo podéis encontrar cerrado.

Aquí os dejo un enlace por si os interesa profundizar y conocer la situación exacta del yacimiento: Puig de la Nao

Si nos alejamos de la costa y nos adentramos en el interior de Castellón, hay una región fantástica llamada Maestrazgo, pero lo vamos a dejar para otra ocasión.

Ahora sólo me falta un último consejo: si os decidís por visitar Peñíscola, mejor en temporada baja, porque hay mucha más oferta de plazas hoteleras y por lo tanto los precios son mucho más bajos. Inicios de junio o septiembre es buena época: es posible bañarse en el mar y el calor no es excesivo.





Comentaris

  1. Que bonito se ve! No conozco la Comunidad Valenciana, a ver si ahora que la tengo más cerca la visito

    ResponElimina
  2. Hola María,

    Peñíscola es uno de los destinos de playa más bonitos de la Comunidad Valenciana, pero te aconsejo elegir bien la época, porque en temporada alta (julio-agosto y Semana Santa) está muy masificada y el precio de los hoteles sube mucho. Saludos

    ResponElimina
  3. Sempre m'ensenyes llocs que no tenia ni idea que existien! He estat un parell de cops a Peñíscola però, a part de visitar el castell i el casc antic, mai havia fet res més que tumbar-me al sol. Veig que la província de Castelló té cops amagats.

    ResponElimina
  4. Hola Sandra,
    en efecte Peñíscola i els voltants té un patrimoni molt interessant. M'ha agradat molt llegir-te que mostro llocs nous, és una de les principals raons de ser del meu blog. Salutacions

    ResponElimina
  5. Peñíscola me recuerda a la nueva serie "El Chiringuito de Pepe" ;) La verdad que Valencia no me atrae mucho. Tanto Valencia como Murcia son las dos comunidades autónomas que me faltan por visitar en España. Y Peñíscola después de ver la serie me ha convencido. Así que ya te contaré !!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Myriam, si no conoces Peñíscola, sin duda debes ir, además desde Barcelona son algo más de 200 km. todos por autopista, por lo que es escapada ideal de fin de semana o más días. También te aconsejo que visites tanto la Región de Murcia como la Comunitat Valenciana, te sorprenderían, ya verás que son mucho más verdes que Euskadi ;) Saludos

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT