LES COVES DEL SALNITRE I COLLBATÓ

Montserrat, Catalunya


Montserrat és una muntanya molt especial, amb unes originals formacions geològiques que gairebé la fan única al món.

En el lloc on ara trobem Montserrat, fa uns 40 milions d’anys era una plana a la vora del mar, que a causa dels sediments que aportaven els rius va transformar-se en un delta. Lentament aquests sediments, formats per còdols i sorra van acabar per  endurir-se i transformar-se en roca, en el  característic conglomerat de Montserrat. Els moviments tectònics i l’erosió van acabar per modelar aquesta fantàstica muntanya.

Aquesta erosió és també la causant d’un altre fenomen ben característic de Montserrat: el sistema càrstic, o de coves, ben present al massís.

Les coves més conegudes de Montserrat són les anomenades Coves del Salnitre, situades a la part sud del massís, a 1,5 km. del poble de Collbató.


Montserrat, Catalunya


El cercle vermell senyala la ubicació exacta de les Coves del Salnitre


Aquestes coves van ser utilitzades per l’home des de la Prehistòria, concretament des del Neolític Antic, fa uns 7.500 anys, com a lloc d’hàbitat estacional, o bé com a lloc d’enterrament.
Amb més o menys continuïtat van ser freqüentades fins el Bronze Final, i posteriorment no tornen a ser utilitzades fins  la Baixa Edat Mitjana pels Monjos de Montserrat, que van saber obtenir profit del salnitre de les coves – d’aquí li ve el nom de la cova – amb la seva comercialització i venda.
El salnitre és un mineral compost bàsicament per nitrat de potassi que s’origina per l’acumulació i sedimentació dels excrements de rat-penat al llarg de milers d’anys, i la seves aplicacions principals eren com a fertilitzant agrícola i com a component de la pólvora.




Coves del Salnitre

Segles més tard, a inicis de S XIX, durant les Invasions Napoleòniques – la Guerra del Francès – les coves seran refugi del guerriller Mansuet entre altres.

L’any 1930 s’inaugura la il.luminació elèctrica de les coves, que ja són visitables, però a causa de la Guerra Civil aquesta es deteriora i queda inservible.

Finalment, l’any 1985 es fa una nova instal.lació de la il.luminació i les coves tornen a ser visitables definitivament.

Les Coves del Salnitre tenen un total de 958 m de recorregut, dels quals es visiten uns 530 m.
De la part visitable destaca en 1r lloc la sala que trobem gairebé només entrar, que s’anomena Sala de la Catedral per les seves grans dimensions (és la mes gran de tota la cova): 60 m. de longitud per 35 m. d’alçada.


Sala de la Catedral

Passada la Sala de la Catedral el recorregut inicia el descens per un estret pou amb 66 graons anomenat Pou del Diable.

Després d’haver baixat un desnivell de gairebé 20 m. ens endinsem per uns estrets passadissos fins trobar diferents sales, amb unes formacions càrstiques i d’estalagmites i estalactites molt originals, algunes de les quals, i segons algunes versions, podien haver inspirat el genial arquitecte Antoni Gaudí.
El recorregut no és circular, i per tant tornem pel mateix camí.





Després – o abans -  de la visita de les Coves del Salnitre us aconsello fer un passeig per Collbató, poble que té un petit, però interessant nucli antic medieval, i que encara conserva alguns elements d’aquesta època, com l’Arc d’en Bros, que era la porta Sud de la muralla medieval, o la casa de Cal Tutor.

Catalunya

Collbató


També trobem algunes cases dels S XVI i XVII, les ruïnes del castell, i l’església barroca de Sant Corneli.

Finalment destacaré que a la part més elevada del nucli antic de Collbató, i camí de l’ermita de la Salut, hi ha un excel.lent mirador, anomenat Mirador de la Salut, des del qual podreu contemplar l’espectacular vessant sud del massís de Montserrat.




Nucli antic de Collbató



Dades pràctiques:

- Web de les Coves del Salnitre o Coves de Montserrat, amb els preus i horaris
- Informació dels horaris de la companyia d'autobusos que fa el trajecte entre Barcelona i Collbató: Hispano Igualadina 


Altres #posts del blog relacionats

Caminant per Catalunya: Montserrat




  VERSIÓN EN CASTELLANO


LAS CUEVAS DEL SALNITRE Y COLLBATÓ

Montserrat es una montaña muy especial, con unas originales formaciones geológicas que la hacen casi única en el mundo.


En el lugar donde ahora se encuentra Montserrat, hace unos 40 millones de años era una llanura junto al mar, que debido a los sedimentos que aportaban los ríos se transformó en un delta. Lentamente estos sedimentos, formados por guijarros y arena acabaron por endurecerse y transformarse en roca, en el característico conglomerado de Montserrat. Los movimientos tectónicos y la erosión acabaron por modelar esta fantástica montaña.


Esta erosión es también la causante de otro fenómeno muy característico de Montserrat: el sistema kárstico, o de cuevas, muy presente en el macizo.


Las cuevas más conocidas de Montserrat son las llamadas Cuevas del Salnitre, situadas en la parte sur del macizo, a 1,5 km. del pueblo de Collbató.


Estas cuevas fueron utilizadas por el hombre desde la Prehistoria, concretamente desde el Neolítico Antiguo, hace unos 7.500 años, como lugar de hábitat estacional, o bien como lugar de enterramiento.

Con más o menos continuidad fueron frecuentadas hasta el Bronce Final, y posteriormente no vuelven a ser utilizadas hasta la Baja Edad Media por los Monjes de Montserrat, que supieron obtener provecho del salnitre de las cuevas – de aquí le viene el nombre de la cueva – con su comercialización y venta.
El salnitre es un mineral compuesto básicamente por nitrato de potasio que se origina por la acumulación y sedimentación de los excrementos de murciélago a lo largo de miles de años,  cuyas aplicaciones principales eran como fertilizante agrícola y como componente de la pólvora.


Siglos más tarde, a inicios de S. XIX, durante las Invasiones Napoleónicas – la Guerra del Francés – serán refugio del guerrillero Mansuet entre otros.


En el año 1930 se inaugura la iluminación eléctrica de las cuevas, que ya son visitables, pero debido a la Guerra Civil esta se deteriora y queda inservible.


Finalmente, en 1985 se hace una nueva instalación de la iluminación y las cuevas vuelven a ser visitables definitivamente.


Las Cuevas del Salnitre tienen un total de 958 m de recorrido, de los cuales se visitan unos 530 m.

De la parte visitable destaca en 1r lugar la sala que encontramos a los pocos metros de entrar, que se denomina Sala de la Catedral por sus grandes dimensiones (es la más grande de toda la cueva): 60 m. de longitud por 35 m. de altura.


Pasada la Sala de la Catedral el recorrido inicia el descenso por un estrecho pozo con 66 escalones llamado Pozo del Diablo.


Después de haber bajado un desnivel de casi 20 m. nos adentramos por unos estrechos pasillos hasta encontrar diferentes salas, con unas formaciones kársticas y de estalagmitas y estalactitas muy originales, algunas de las cuales, y según algunas versiones, podían haber inspirado el genial arquitecto Antoni Gaudí.
El recorrido no es circular, y por lo tanto volvemos por el mismo camino de ida.


Después – o antes - de la visita de las Cuevas del Salnitre aconsejo hacer un paseo por Collbató, pueblo que tiene un pequeño, pero interesante casco antiguo medieval, y que todavía conserva algunos elementos de esta época, como el Arco de en Bros, que era la puerta sur de la muralla medieval, o la casa de Cal Tutor. 


También encontramos algunas casas de los S. XVI y XVII, las ruinas del castillo, y la iglesia barroca de Sant Corneli.


Finalmente destacaré que en la parte más elevada del casco antiguo de Collbató, y camino de la ermita de la Salud, hay un excelente mirador llamado Mirador de la Salud, desde el que se contempla la espectacular vertiente sur del macizo de Montserrat.

Información práctica

- Web del Ayuntamiento de Collbató con información de los horarios y precios: Cuevas del Salnitre

- Información  de los horarios de la compañía de autobuses que realiza el trayecto entre Barcelona y Collbató: Hispano Igualadina 


Otros #posts del blog relacionados

Caminando por Catalunya: Montserrat

Comentaris

  1. Te quieres creer que con todas las veces que he ido a Montserrat... no he visitado las cuevas! :S

    ResponElimina
    Respostes
    1. Me lo creo. Nosotros las visitamos hace 2 semanas (yo era la 1a vez), y mira que tambén hemos estado veces en Montserrat. Suele pasar, igual que muchos monumentos emblemáticos de BCN que no he visitado, o que ha sido para acompañar a familiares o amigos que no conocen la ciudad. Saludos

      Elimina
  2. Mira que hem estat vegades a Montserrat i encara no hi em anat!!! Prenem nota per a la propera, a veure si aquest estiu! :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo també he tardat molts anys en anar-hi; no va ser fins l'any passat i una mica per casualitat, com a alternativa a una excursió per Montserrat cancel.lada pel mal temps

      Elimina
  3. Veig que no sóc l'única que ha anat un munt de cops a Montserrat i encara no ha visitat les coves!! A veure si hi començo a posar remei. Gràcies per apuntar-me un altre lloc per fer turisme de proximitat aquest agost!

    ResponElimina
    Respostes
    1. És una bona opció per l'agost, perquè a dins s'hi està d'allò més fresquet, mentres a l'exterior fa un caloret de mil dimonis ;)

      Elimina
  4. Que interesante! He ido a Montserrat pero no había visitado las cuevas, me lo apunto para la próxima!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola María, su visita merece la pena, pero creo recordar que cuando fuimos, en la entrada había un cartel que ponía que los seguidores del Sevilla tenían que pagar 30 euros para visitar las cuevas XD :P Saludos

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT