DESCOBRINT CASTILLA-LA MANCHA: ALBACETE I ENTORNS - 1a part



Lagunas de Ruidera, Albacete, Castilla La Mancha, Parcs naturals d'Espanya

Lagunas de Ruidera



Per Setmana Santa de 2014 vam decidir-nos a darrera hora – pràctica força habitual en nosaltres- per fer una escapada de 4 dies i aquest cop el destí escollit va ser Albacete.
I per què Albacete? Us preguntareu. La resposta és prou senzilla: les previsions meteorològiques pels dies finals de Setmana Santa anunciaven mal temps sobretot a la meitat Nord Peninsular, i per tant calia buscar destins més meridionals. Albacete era una província que  s'ajustava als nostres requisits, a més d'estar a una distància raonable, i amb prou atractius tant a nivell de patrimoni cultural com natural i gastronòmic.


Vam arribar a Albacete dijous al vespre i a continuació passaré a fer una crònica  del que vam visitar durant els 4 dies següents:

 

Mapa d'Albacete amb els llocs visitats 



1r dia – divendres 18 d’abril

Avui tenim previst un dia intens, amb una “agenda” força atapeïda de llocs per veure.

La 1a visita del dia és Alcaraz, població situada a  80  km  al SudOest d’Albacete.

Té un casc antic molt interessant, en que destaca especialment la Plaza Mayor, un bonic conjunt renaixentista i parcialment porticat, que en la meva opinió té poc a envejar a la Plaza Mayor de Salamanca.


Alcaraz, Sierra de Segura, Albacete, Castilla la Mancha

Plaza Mayor d'Alcaraz, vista parcial

Les 3 llotges presents a la Plaza Mayor evidencien un passat de gran esplendor econòmic, especialment entre els s XIV i XVI, i molt relacionat amb el comerç.

No obstant la visita no ha de limitar-se a la Plaza Mayor, perquè pel nucli antic és possible trobar algunes cases senyorials renaixentistes amb les façanes decorades amb els escuts nobiliaris i altres motius, així com restes de muralles, de l’aqüeducte i del castell islàmic, situat al turó que domina la població i des del que tenim molt bones vistes tant d’Alcaraz com de la comarca.


Alcaraz, Sierra de Segura, Albacete, Castilla la Mancha

Carrer del nucli antic d'Alcaraz


Finalitzada la visita d’Alcaraz, canviem el patrimoni cultural pel natural, perquè a poc més de 40 km. trobarem un dels paratges naturals més sorprenents i emblemàtics no només d’Albacete, sinó també de tota Castilla La Mancha:   El Nacimiento (o Chorros) del río Mundo

Es tracta d’un  paisatge kàrstic impressionant, en que el riu neix a una cova situada a mig vessant d’un gran circ muntanyós i fa 2 espectaculars salts d’aigua abans d’arribar al fons de la vall.


Sierra de Segura, Chorros del rio Mundo, Albacete, Castilla La Mancha, Amanece que no es poco, La Suiza Manchega

Nacimiento del Río Mundo


Es pot arribar molt còmodament en cotxe, perquè hi ha un parking proper situat a uns 10 minuts a peu de los Chorros del Río Mundo, però heu de tenir en compte que en dates senyalades i en temporada alta es col·lapsa i el cotxe ha de deixar-se a un altre aparcament més allunyat, aproximadament a 1 hora a peu, que és el que vam haver de fer nosaltres.

Després de visitar la meravella natural del Nacimiento del Río Mundo és hora de tornar a agafar el cotxe i continuar la ruta per la Sierra de Segura, una zona que desmenteix el tòpic que Castilla la Mancha és plana i només té camps de cereals i poca cosa més: durant molts km. trobem un bonic paisatge muntanyós amb molt bosc de pi, que ens recorda algunes zones del Prepirineu i Pirineus.

Sierra de Segura, Albacete, Castilla La Mancha, Amanece que no es poco, La Suiza Manchega

Espectaculars paisatges de la Sierra de Segura


La següent parada és el poble de Liétor, situat estratègicament dalt d’un penya-segat que domina la vall del Río Mundo. Llàstima que el poble per dins no destaqui especialment, excepte la cripta del Convent de los Carmelitas Descalzos, on es poden contemplar les anomenades “mòmies de Liétor" , que malauradament nosaltres no vam poder fer.


Liétor, Albacete, Castilla La Mancha, Amanece que no es poco, La Suiza Manchega

Liétor


El següent poble a visitar és Ayna,  del que tenim bones referències – té el sobrenom de la “Suiza Manchega” - , i si bé a l’igual que Liétor té una impressionant ubicació en un indret on el Río Mundo s’engorja entre espectaculars parets de roca; la seva arquitectura i monuments són poc destacables.


Ayna, Albacete, Castilla La Mancha, Amanece que no es poco, La Suiza Manchega

Ayna, Albacete, Castilla La Mancha, Amanece que no es poco, La Suiza Manchega

Ayna


Ayna és el darrer lloc visitat d’un llarg dia, perquè les hores passen sense adonar-te i quan marxem d’Ayna fa estona que el sol és darrera l’horitzó.


2n dia – dissabte 19 d’abril

Avui serà un dia dedicat a la natura, perquè anirem a las Lagunas de Ruidera, declarades Parc natural des de 1979 , amb una superfície de 3.772 hectàries, i situades a uns 90 km a l’oest d’Albacete, ocupant una part de les províncies d’Albacete i de Ciudad Real. Per tant, avui visitarem 2 províncies diferents.

Las Lagunas de Ruidera és un espai natural format per 15 llacunes connectades entre sí seguint el curs del riu.

Lagunas de Ruidera, Albacete, Castilla La Mancha, Parcs naturals d'Espanya

Lagunas de Ruidera


A causa de les característiques geològiques tan peculiars del terreny, el riu salva el desnivell existent d’una llacuna a una altra amb petits salts d’aigua, que durant la primavera i després de pluges són un magnífic espectacle.
Gairebé és un espai natural únic, perquè a Europa només trobem un indret amb una hidrogeologia similar: el Parc Nacional dels Llacs de Pltvice, a Croàcia.

A més de l’interès geològic, cal destacar la gran biodiversitat del Parc natural, tant pel que respecta a la flora com a la fauna,  i per aquest motiu està també catalogada com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), dins del marc de la legislació de la Unió Europea.

Lagunas de Ruidera, Albacete, Castilla La Mancha, Parcs naturals d'Espanya

Una carretera asfaltada ressegueix gairebé totes les llacunes per la riba Nord, i té molts llocs per aparcar i aturar-se a contemplar les llacunes i els petits salts d’aigua; si bé existeix un altre camí que va per la riba oposada, i que està molt menys freqüentat i massificat.

No obstant només hi ha un únic  punt al sector central del Parc que permet passar a peu d’un costat a l’altre de les llacunes, i és molt difícil de localitzar, atès que no està indicat. Nosaltres vam poder trobar-lo després de preguntar a un dels guardes del Parc.

Aquest punt està situat entre la Laguna Colgada i la Laguna de Batanas, a uns 300 m. de l’Alberg Juvenil Alonso Quijano i coincideix amb un dels 3 itineraris a peu que té el Parc, però actualment no està senyalitzat i cal un guia per realitzar-lo. Davant la manca de senyals vam limitar-nos a seguir el camí que voreja la llacuna i no vam poder fer la ruta circular prevista de l’itinerari.

Finalitzada la petita excursió a peu vam dirigir-nos fins el límit més Occidental del Parc, l’embassament de Peñarroya, on es localitza un monument molt interessant: el Castillo de Peñarroya.

El Castillo de Peñarroya és una fortalesa medieval d’origen islàmic, que a finals de S XII va passar a dominis cristians i a partir de 1215 va esdevenir propietat de l’Orde de San Juan.


Castillo de Peñarroya, Ciudad Real, Castilla La Mancha

Castillo de Peñarroya

Ubicat en un  emplaçament privilegiat, al capdamunt d’un penya-segat que  domina l’embassament de Peñarroya,  el seu estat de conservació és força bo, i permet apreciar bona part de les parts del castell medieval: les muralles, camí de ronda, fossat, torre de l’homenatge, i una petita capella. Un altre punt a favor és que té l’accés lliure.


Castillo de Peñarroya, Ciudad Real, Castilla La Mancha

Castillo de Peñarroya, dominant l'embassament del mateix nom


Quan marxem del castell el sol comença a estar més baix, avinentesa que aprofitem per tornar a fer un ràpid recorregut en cotxe per algunes de les Lagunas de Ruidera, ja que trobarem una fantàstica llum i estaran molt menys massificades que pel matí.

Lagunas de Ruidera, Albacete, Castilla La Mancha

Lagunas de Ruidera a darrera hora de la tarda


La darrera activitat del dia serà totalment diferent: de camí cap Albacete aprofitem per aturar-nos a Ossa de Montiel a una botiga que trobem oberta i fer alguna compra, però és una botiga especial, atès que es tracta d’una fàbrica de formatges, dels mítics FORMATGES MANXEGOS.


Altres #posts del blog relacionats


Descobrint Castilla-La Mancha: Albacete i Cuenca (2a part)





>>>>>>>









Postamigo


Relats d'altres viatgers #Postamic

Turisteando el mundo han publicat Las Sierras de Alcaraz y de Segura en Albacete

Mis viajes y sensaciones han publicat Nacimiento del río Mundo, la belleza del agua en la Sierra de Alcaraz



Comentaris

  1. Gràcies per apropar-me a aquesta província, del tot desconeguda per mi! Fins ara no em cridava l'atenció anar-hi, però veig que estava equivocada! 

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Sandra,

      En efecte, Albacete és una mica com Teruel o Guadalajara, són províncies oblidades i desconegudes injustament, perquè tenen molt per veure.

      Salutacions.

      Salutacions

      Elimina
  2. Una más que aún no había cogitado la idea de conocer Albacete. Que bueno es poder cambiar de idea. A mi niño le encantará conocer el Castillo de Peñarroya y las vistas desde las Lagunas de Ruidera son miuy bonitas.

    Un saludo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Os gustará tanto Peñarroyo como las Lagunas de Ruidera, aunque también aconsejo ir al nacimiento del Río Mundo, que está en otra zona algo más alejada de la provincia de Albacete.

      Saludos

      Elimina
  3. No coneixia aquesta provincia i per les fotos que surten es precios, la tindre en compte de visitarla quan estigui a prop!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Pedro,

      Albacete val la pena, i no només com a lloc de pas, sinó per estar uns quants dies, tal com vam fer nosaltres.

      Salutacions

      Elimina
  4. Muy de acuerdo con tu comentario: es un destino próximo pero injustamente olvidado. Saludos. Dani

    ResponElimina
  5. Moltes gràcies per compartir la experiéncia però El embassament, el Castell de Peñarroya i les fotos de les llacunes i els salts d'aigua que has possat no són Albacete, es Ciudad Real.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, correcte, una part del Parc natural de las Lagunas de Ruidera pertany a la província de Ciudad Real i sí que ho he posat, concretament en el primer paràgraf que segueix a "2n dia - dissabte 19 abril". Sí que és cert que m'ha faltat especificar a partir de quina zona del Parc natural hi ha el canvi administratiu de províncies. Salutacions. Dani

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT