11 DIES DE RUTA PER BÈLGIGA I PAÏSOS BAIXOS (agost 2014) 3a part: MAASTRICHT I UTRECHT



Versión en español


English Version






Canal d'Utrecht Holanda Països Baixos


5è dia- divendres 22 d'agost


Avui entrem a un país que és inèdit per a tots 2, i es tracta dels Països Baixos, un Estat amb unes característiques geogràfiques úniques dins d’Europa, atès que com molts ja sabeu, aproximadament un 25% del territori és sota el nivell del mar; d’aquí el nom de Països Baixos, que sovint es confon amb Holanda, que és només una gran regió dels Països Baixos.

Mapa Països Baixos Holanda


Mapa dels Països Baixos amb la situació detallada de Maastricht i Utrecht



Com a dada anecdòtica us comentaré que possiblement molts milions de persones que cada any viatgen als Països Baixos amb avió no saben que  l’aeroport d’Amsterdam-Schiphol – el de més passatgers de tots els Països Baixos i el 4t d’Europa- és sota el nivell del mar.

La primera visita que fem és Maastricht, una ciutat situada a l’extrem Sud-est del país, travessada pel riu Mosa, i a tocar de la frontera amb Bèlgica i Alemanya.


Maastricht Països Baixos riu Mosa

Maastricht


Maastricht és especialment coneguda per ser la població on es va signar l’any 1992 el Tractat de la Unió Europea, tractat que va suposar una profunda reforma i renovació de la fins el moment anomenada Comunitat Econòmica Europea (CEE), creada l’any 1957, i que a partir de l’any 1993 passa a dir-se Unió Europea (UE).

No obstant la història de Maastricht no es limita a la seva vinculació amb la Unió Europea, sinó que hem de remuntar-nos més de 2.000 anys enrere, quan era un assentament celta, i unes centúries més tard va ser ocupada pels romans.

Segles més tard va adquirir una gran notorietat a l’esdevenir seu episcopal durant el S IV d C i posteriorment a l’Edat Mitjana com a lloc de veneració de les relíquies de  Sant Servaci, precisament el Bisbe que havia fundat la Diòcesi de Maastricht.


Basílica de Sant Servaci Maastricht Països Baixos

Basílica de Sant Servaci


El record de Sant Servaci continua present al Maastricht actual, atès que un dels monuments més notables de la ciutat és la Basílica de Sant Servaci, construïda bàsicament en estil romànic, i el lloc on és enterrat el Bisbe Sant Servaci.

No obstant, el centre històric de Maastricht és molt monumental, amb altres esglésies medievals així com restes de les antigues muralles, alguns carrers amb cases dels S XVI i XVII i una gran plaça presidida per l’elegant Ajuntament, edificat a mitjan de S XVII

Nucli antic de Maastricht Països Baixos

Nucli antic de Maastricht


A més de l’aspecte monumental i patrimonial, he de fer esment que és una ciutat molt animada, tant pel seu immens mercat situat a la plaça de l’Ajuntament, com perquè és una ciutat universitària, amb els carrers plens de joves estudiants.

Com a nota negativa destacaré que si aneu amb cotxe i voleu aparcar gratis al carrer, prepareu-vos per a caminar uns 20-25 minuts fins el centre històric.


Ajuntament de Maastricht mercat Països Baixos

L'Ajuntament de Maastricht presidint un dels animats mercats de carrer de la ciutat


Si us interessa ampliar informació de Maastricht aquí us deixo un útil enllaç a la  Guia Michelin


Havent dinat - un senzill picnic - ens dirigim cap a una altra ciutat històrica dels Països Baixos, Utretcht, que a l’igual que Maastricht ha agafat rellevància per un  tractat, el Tractat d’Utrecht, signat l’any 1713, i que complementat posteriorment pel Tractat de Rastatt i altres menors, posava fi a la  Guerra de Successió d'Espanya.

També a l’igual que Maastricht, a Utrecht és extremadament complicat – per no dir impossible- trobar aparcament gratuït al carrer. De fet nosaltres vam desistir ràpidament perquè la tarda estava força avançada i vam preferir aprofitar al màxim la llum solar deixant el cotxe a un cèntric pàrking.



Utrecht Països Baixos Holanda

Utrecht


Si aneu amb cotxe i amb temps de sobra, us aconsello de deixar el cotxe a uns aparcaments habilitats situats als afores de la ciutat i amb el distintiu P + R.

Aquests aparcaments estan molt ben connectats amb el centre urbà amb transport públic i a més a més tenen un preu combinat molt reduït d’aparcament + transport públic.
Aquí teniu un enllaç al  P + R d'Utrecht en anglès

Pel que fa a la visita de la ciutat, aquesta té uns quants elements d’interès, començant per la catedral gòtica (Domkerk), que té el campanar més alt – 112 m – de tots els Països Baixos.

Aquest campanar - Domtoren en neerlandès - inicialment estava adossat a la Catedral, però un fort temporal de vent l'any 1674 va esfondrar una part de la nau i des d'aleshores que està separada uns quants metres de la Catedral


Domtoren Utrecht Països Baixos Holanda

L'impressionant Domtorem d'Utrecht, de 112 m d'alçada


A més de la Catedral, és possible  trobar al centre històric medieval d’Utrecht altres 12 esglésies, moltes d’elles d’origen medieval.

Els canals  són un altre dels atractius de la centre històric medieval, atès que compten amb un original disseny medieval que els fa únics, de manera que el moll de càrrega és gairebé a nivell de l’aigua. Molts d’aquests antics molls i magatzem són actualment animats bars i restaurants.

Un altre aspecte rellevant de la ciutat és el dels museus, en que destaquen entre altres, el Central Museum o el Museu del Ferrocarril.
Canal d'Utrecht Països Baixos Holanda


Canal d'Utrecht, de disseny medieval, amb els antics magatzems i molls a ran d'aigua


Finalment, els amants de l’arquitectura contemporània també trobaran edificis representatius al districte de De Uithof, on està ubicada la Universitat.

La situació d'Utrecht és ideal com excursió d'un dia des d'Amsterdam, atès que és a menys de 50 km. i molt ben comunicada amb transport públic.

Si teniu interès en ampliar la informació  aquí us deixo el següent enllaç amb PDF que també inclou un plànol de la ciutat:  Guia oficial d'Utrecht 

Finalitzada la visita d’Utrecht ja és hora d’anar a l’ Hotel Steyn , situat a Zeist, a 10 km. i que és dels pocs allotjaments no reservats des de Barcelona, sinó que ho hem fet avui mateix a 1a hora del matí via booking.com.


Altres #posts del blog relacionats

11 dies de ruta per Bèlgica i Països Baixos (1a part): Brussel.les


Grand Place de Brussel.les nocturna Belgica


>>>>>>>






11dies de ruta per Bèlgica i Països Baixos (2a part): Valònia i Aachen


Chateau castell medieva de Beersel Flandes Belgica





>>>>>>>>







Postamigo


La Maleta de Glo >>>>>>>>>>> Dia 11: Campen, Elburg, Den Haar, Utrecht


Comentaris

  1. No conozco ninguna de las dos ciudades, a ver si vuelvo por la zona y las visito, se ven preciosas. Me ha gustado mucho la entrada; las fotos muy bonitas. Un saludo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Caliope,
      vas a hacer que me ponga "rojo", porque valoro mucho tu comentario de que te haya gustado tanto la entrada como las fotos. Saludos.

      Elimina
  2. Utrecht es una de mis ciudades favoritas en los Países Bajos. He estado un par de veces y me gusta mucho. Maastricht, en cambio, me resultó menos atractiva.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola fmanega,
      A nosotros también nos gustó más Utrecht que Maastricht, aunque esta última también tiene cosas interesantes. Saludos

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT