48 HORES A LYON -2a part: PRESQU'ILE I CROIX-ROUSSE






Place de Bellecour, Presqu'ile, Lyon, Lió, Rhône-Alpes, France

Place de Bellecour, Presqu'ile, Lyon


En el 1r article dedicat a Lyon vam fer un recorregut per la història i geografia de la ciutat i pels barris de Vieux Lyon i Fourvière. La present entrada està dedicada a 3 altres zones emblemàtiques de la ciutat. Anem a veure quines són:



Mapa de Lyon amb la ubicació de Presqu'ile i Croix-Rousse
(font: www.guiadefrancia.org)

PRESQU’ILE


És la franja de terra situada entre el Rhone i Saona i arriba fins l’aiguabarreig de tots 2 rius, formant una península allargada.
La zona de més interès turístic és la delimitada per la Place des Terreaux al Nord, i la Place de Bellecour al Sud, i està inclosa al Lyon Històric, declarat Patrimoni de la Humanitat.

És cert que les comparacions són odioses, però és el sector de la ciutat que em recorda més a París, tant per les amples avingudes i carrers com pels elegants edificis. Això és el resultat d’una gran transformació urbanística realitzada a Presqu’ile durant els S XVIII i XIX.

Presqu'ile, Lyon, Lió, Rhône, Rhône-Alpes, França, France

El Rhône, al seu pas pel barri de Presqu'ile


De totes maneres, cal tenir present  que  Presqu’ile té més de 2.000 anys d’història, atès que les excavacions arqueològiques han detectat  restes d’ocupació  romana tant a  Cordeliers com a Bellecour.

Postreriorment, durant l’Alta Edat Mitjana van instal.lar-s’hi alguns ordes religiosos, i la construcció d’un pont sobre el Saona a finals de S XI va afavorir que també ho fessin alguns gremis d’artesans.

Uns segles més tard, a partir de finals de S XV, amb la implantació de la impremta i de la indústria i comerç de la seda, Presqu’ile desplaça el Vieux Lyon com a centre econòmic de la ciutat.

Bé, ara anem a mencionar els llocs més interessants de Presqu’ile per a recórrer:

Època medieval

Basilique d'Ainay,Presqu'ile, Lyon, Lió, Rhône, Rhône-Alpes, França, France

Basílica d'Ainay


-Basílica d'Ainay, situada al límit Sud, és una de les esglésies més antigues de Lyon i és d’estil romànic, de finals de S XI, restaurada al S XIX. Marca el límit Sud de la zona delimitada per la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat.

-Esglésies gòtiques de Saint-Nizier i de Saint-Bonaventure , properes a la Place des Terreaux.

-Rue Merciere: és un dels carrers més antics de Lyon i va ser una important via comercial durant l’Edat Mitjana i Època Moderna, atès que va ser el lloc on van instal.lar-s’hi molts gremis d’artesans, i a partir de la 2a meitat del S XV ho van fer els tallers d’impremta.

Encara és possible apreciar alguns edificis del Renaixement i dels S XVII, XVIII i XIX, en un carrer que actualment és ple de restaurants i tavernes locals, els anomenats “bouchons”.


Eglise Saint-Nizier, Presqu'ile, Lyon, Lió, Rhône, Rhône-Alpes, França, France

Església gòtica de Saint-Nizier, a Presqu'ile


Època moderna i contemporània

És difícil quedar-se amb algun element concret, perquè davant de tot el que destaca és el conjunt de Presqu’ile.

Possiblement triaria la Place des Terreaux, una mostra de l’urbanisme del S XVII, i envoltada de monuments emblemàtics, començant per l’Ajuntament, bonic edifici de mitjan de S XVII, i reconstruït després d’un incendi a inicis de S XVIII per l’arquitecte Hardouin-Mansart, el famós autor del Palau de Versalles.

Place des Terreaux, Presqu'ile, Lyon, Lió, Rhône, Rhône-Alpes, França, France

La Place des Terreaux


A un altre costat de la plaça trobem el Palais (Palau) de Saint Pierre, una antiga abadia del S XVII, que actualment és la seu del Museu de Belles Arts de Lyon,   un dels més importants de França, amb una vasta col.lecció de pintura, escultura i altres peces que comprèn diferents èpoques i civilitzacions (egípcia, etrusca, romana, medieval, moderna...)

L’altre element rellevant de la Place des Terraux és una monumental font realitzada per Bartholdi, l’autor que va dissenyar i aixecar la famosa Estàtua de la Llibertat de NY.

Si podeu, heu de fer una visita nocturna a la Place des Terreaux, perquè fa molt de goig il.luminada.

Place des Terreaux nuit, Fontaine Bartholdi, Presqu'ile, Lyon, Lió, Rhône, Rhône-Alpes, França, France

Visió nocturna de la Place des Terreaux, amb la font de Bartholdi en primer pla


Al darrera de la Place des Terraux hi ha un altre edifici destacat; es tracta de l’Òpera, un equipament cultural construït l’any 1831 que ha generat divisió d’opinions a causa de la seva ampliació i remodelació l’any 1993, quan l’arquitecte Jean Nouvel – l’autor de la Torre Agbar a Barcelona o de l’Institut del Món Àrab a París - va afegir-hi un sostre de vidre d’innovador disseny.

Opera de Lyon, Presqu'ile, Lyon, Lió, Rhône, Rhône-Alpes, França, France

L'Òpera de Lyon

La Place de Bellecour és un altre espai de Presqu’ile que cal visitar. Tot i que al meu parer no és tan bonica com la Place des Terreaux, les seves dimensions impressionen: amb 62.000 m2 de superfície és la plaça per a vianants més gran d’Europa i està presidida per una gran estàtua eqüestre de Lluís XIV, realitzada l’any 1825 per François-Frédéric Lemot.

D’altra banda seria injust no mencionar unes altres 2 places de Presqu’ile que també tenen molt encant: La Place de la Republique i la Place des Jacobins.


Place des Jacobins, Presqu'ile, Lyon, Lió, Rhône, Rhône-Alpes, França, France

Place des Jacobins


Per acabar Presqu’ile mencionaré els museus de la zona que considero interessants: a més del Museu de Belles Arts, trobem el Museu de la Impremta i el Museu de les Confluències.

Aquest darrer és un espai multifuncional inaugurat l’any 2014 amb col.leccions de ciències naturals, arqueologia, etnologia, art contemporani, situat a l’extrem Sud de Presqu’ile, ja fora del perímetre del Lloc Patrimoni de la Humanitat, gairebé a tocar de l’aiguabarreig dels rius Rhone i Saona, al districte de Confluence -  un barri tradicionalment marginal, però que els darrers anys ha rebut fortes inversions públiques i una destacada revitalització-.
He d'aclarir que no vam visitar cap d'aquests museus que us he citat.


Place de Bellecour, Presqu'ile, Lyon, Lió, Rhône, Rhône-Alpes, França, France

Place de Bellecour



CROIX-ROUSSE



A partir de la Place des Terreaux la ciutat canvia, perquè el terreny es torna accidentat, dominat per carrers amb fortes pujades i llargues escales; entrem al districte de Croix-Rousse, situat al voltant del turó i altiplà també anomenats de Croix-Rousse.

Croix-Rousse, Lyon, Lió, Rhône, Rhône-Alpes, França, France

Típic carrer costerut de Croix-Rousse


Croix-Rousse és especialment conegut per ser el barri on es van instal.lar la major part dels canuts –els obrers de la indústria de la seda – durant el S XIX, però amaga altres elements:
Anem a descobrir els més significatius:

-Amphithéâtre des Trois gaules (Amfiteatre de les Tres Gàlies): Els romans van construir-hi al s I d C  un petit amfiteatre com espai annex a un santuari gal, i va ser ampliat un segle més tard.
Encara es conserven restes de les graderies inferiors, i es pot apreciar parcialment la forma el.líptica original.


Amphitheatre des Trois Gaules, Croix-Rousse, Lyon, Lió, Rhône, Rhône-Alpes, França, France


Amphithéâtre des Trois Gaules


-Montée de la Grande Côte: és un carrer amb un tram exclusiu de vianants  i un dels principals eixos històrics de Croix-Rousse, atès que a partir del S XVI esdevé una via de sortida i entrada de la ciutat direcció Nord. Salva el desnivell de pujada amb alguns trams d’escales.

Personalment crec que és un dels carrers més bonics de tot el barri, perquè encara es conserven força edificis del S XVI  i  els colors ocres i vermellosos de les façanes li donen una estètica molt peculiar que recorda alguns pobles de la Provença.

Montée de Grande Côte, Croix-Rousse, Lyon, Lió, Rhône, Rhône-Alpes, França, France

Montée de la Grande Côte, Croix-Rousse

-Esglésies barroques de Sant Bruno i Sant Policarp. Són testimonis de l’època anterior a la revolució industrial, en que la presència humana a Croix-Rousse pràcticament es limitava a camps de conreu i alguns convents d’ordes religiosos.


-Traboules: al igual que al Vieux Lyon, Croix Rousse és ben ple d’aquests passatges interiors que comuniquen 2 o més carrers. De totes maneres, la cronologia dels de Croix-Rousse és posterior; del S XIX, quan es construeixen les cases per als canuts.
Possiblement el més interessant i espectacular és el situat a la Place Colbert, 9, que salva un desnivell considerable, i si el feu de baixada, us semblarà que condueix directament a l’infern.


Traboule de la Place Colbert 9, Croix-Rousse, Lyon, Lió, Rhône, Rhône-Alpes, França, France


Traboule de la Place Colbert, 9, Croix-Rousse


-Maison des Canuts: Es un museu i centre d’interpretació de la indústria tèxtil de la seda. Hi trobareu el teler Jacquard, un invent revolucionari d’inicis del S XIX molt usat pels canuts.
Precisament una de les raons del perquè molts tallers i habitatges de canuts es traslladessin a Croix Rousse són les excepcionals dimensions d’aquests telers, que requerien plantes amb una alçada mínima de 4 m. Per tant calia construir nous edificis adaptats als telers Jacquard.


TÊTE D’OR


Parc de la Tête d'Or, Lyon, Lió, Rhône, Rhône-Alpes, França, France

Parc de la Tête d'Or

Aquest sector de Lyon queda fora del perímetre de protecció de la Unesco, però és una visita que considero imprescindible.
Es tracta d’una gran zona verda de més de 100 ha. inaugurada l’any 1856, situada al NordEst de la ciutat, a la vora del riu Rhone, i a uns 20-25 minuts a peu de la Place des Terreaux, a Presqu’ile.
Destaca pel seu immens llac central, que convida a un agradable i “relaxing” passeig al seu voltant, o simplement a seure en un banc o a la gespa.


Parc de la Tête d'Or, Lyon, Lió, Rhône, Rhône-Alpes, França, France

Llac del Pac de la Tête d'Or

Així mateix el zoo és dins d’aquest gran espai verd, igual que el Jardí Botànic.


Bé, fins aquí la 2a part dedicada a Lyon. El següent article el dedicaré a comentar dades pràctiques de la ciutat: transport, allotjament, menjar...


LYON 1A PART:




>>>>>>>>>>>>>>






Postamigo

Relats d'altres viatgers #postamic

-Milviatges ha publicat Un paseo por Presqu'ile


Comentaris

  1. Fa molt bona pinta la ciutat. A veure si en elgun moment la puc incloure dins d'una escapadeta per França!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hala Jordi,
      Efectivament, a nosaltres ens va semblar una ciutat amb molt encant, i per estar-hi uns quants dies. Salutacions

      Elimina
  2. Ens encanta tot el que té a veure amb l'època medieval, aquesta ruta deu ser impressionant!!! :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, la veritat és que Lyon té monuments dels darrers 2.000 anys, i de medievals no en falten. salutacions

      Elimina
  3. Lió es veu preciós, a cada relat que fas em queda més clar que haig de tornar-hi a fer una visita en profunditat, no només una parada tècnica com vam fer nosaltres.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Sandra. Sí, Lyon mereix almenys una visita de 2 dies sencers. També hi ha llocs propers dels que tinc molt bona referència, com Perouges. Salutacions

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT