20 ESPAIS NATURALS D'EUROPA QUE T'ENAMORARAN






El Torcal, Antequera, Andalucía


Avui farem un recorregut per 20 espais naturals d’Europa que m’han enamorat. Ha estat una selecció complicada, com gairebé sempre que em proposo fer un llistat, perquè he prioritzat el criteri d’incloure la màxima varietat possible d’espais naturals i de països, i he hagut d’excloure alguns indrets –especialment hàbitats alpins - amb mèrits més que suficients per a ser-hi inclosos.


Abans de començar amb la selecció, és important que us comenti que és el 2n cop que tinc el gran plaer de participar en aquest repte conjuntament amb els 2 grans amics, viatgers i blogers Floren i Jordi, que a la vegada han triat 20 espais naturals. No deixeu de llegir els seus articles:

-20 espacios naturales con nota en Europa
-20 espacios naturales en Europa que te dejan sin aliento




Mapa amb la situació dels 20 espais naturals. Podreu comprovar que hi ha importants mancances, com Europa de l’Est, el Nord d’Europa o les Illes Canàries, i això és degut a que són llocs que malauradament encara no he visitat o dels que conec únicament alguna ciutat.


1-     Etretat (França)


A la salvatge costa atlàntica de Normandia trobem aquests imponents penya-segats de color blanquinós, que són un autèntic espectacle visual.


(foto obtinguda de wikipedia)


2-     Islas Cíes (Galícia)


Es un arxipèlag de gran valor ecològic i paisatgístic ubicat a l’Oceà Atlàntic, just davant de la Ría de Vigo.
Cal destacar que una de les seves platges, la Platja de Rodas,  està considerada com una de les més maques del món.


(foto obtinguda de wikipedia)

3-     Isle of Skye (Escòcia)


És una illa d’origen volcànic amb uns paisatges  horriblement bonics, en què les formacions en roca basàltica són protagonistes importants. Un dels paratges més coneguts d’Skye és Old Man of Storr, un gegantesc monolit basàltic.


4-     La Camarga (França)


A més de ser un restaurant de Barcelona molt conegut per haver-s’hi realitzat unes gravacions amb micròfons ocults, és una de les zones humides i d’aiguamolls més importants d’Europa, i un paradís per als amants de les aus.


(foto obtinguda de wikipedia)

5-     Duna de Pyla (França)


Situada a la costa atlàntica francesa, molt a prop de Bordeus és la duna més gran de tota Europa, amb unes dimensions que esgarrifen: 105 m d’alçada, 500 m d’amplada i 2,7 km de longitud.

Duna de Pyla, Gironde, Aquitania, França, France


6-     Bardenas Reales (Navarra)


És un paratge natural semidesèrtic amb unes formacions geològiques molt espectaculars, que serien més pròpies d’altres continents i latituds que no pas de la Península Ibèrica. Darrerament està d’actualitat, perquè s’hi han rodat algunes escenes de la 6a temporada de Joc de Trons.

Parque natural de las Bardenas Reales, Navarra

7-     Montserrat  (Catalunya)


Gairebé tothom coneix aquesta muntanya, però és innegable que té un relleu únic, en roca conglomerada, que vist de lluny fa honor al seu nom:  Mont-serrat, el seu perfil muntanyós és similar al d’una serra.

Parc natural de la Muntanya de Montserrat, Catalunya

8-     Coves d’Skocjan (Eslovènia)


Es tracta d’un excepcional conjunt de coves i galeries calcàries, que són travessades per un riu subterrani que ha arribat a excavar un impressionant canó.


(foto obtinguda de unesco.org)

9- Glen Coe (Escòcia)


És una preciosa vall d’origen volcànic, un paratge emblemàtic de les Highlands escoceses, on l’aigua cristal·lina i el color verd pur hi són ben presents. A finals de S XVII va ser escenari d’una matança de més de 30 membres del clan MacDonald.

Glen Coe, Highlands, Escòcia, Scotland

10- Gorges de Vikos (Grècia)


Són unes gorges situades al massís del Pindos, al NordOest de Grècia, ben a prop de la frontera amb Albània. És un dels canons més profunds del món; al llarg dels gairebé  20 km. de recorregut les parets de roca calcària en algun punt arriben als 900 m d’alçada.

Vikos Gorge, Parc Nacional de Vikos-Aoos, Pindos, Grècia, Hellas, Greece


11- El Torcal (Andalusia)


És un paratge natural geològic que sembla d’un altre planeta; les roques kàrstiques com a resultat de l’erosió de l’aigua, del gel i del vent durant milions d’anys tenen unes formes inimaginables, que sovint semblen desafiar la llei de la gravetat, com en el cas del famós “tornillo”.

Paraje natural El Torcal de Antequera, Andalucía, Andalusia


12- Fageda del Retaule (Catalunya)


En aquesta selecció no podia faltar un bosc, més concretament una fageda, un dels hàbitats naturals per on més m’agrada passejar, i on sempre que hi vaig sento una gran pau interior. Sincerament he de reconèixer que tinc dubtes de si és la més maca de totes les que he visitat, però l’he triada per la seva especial ubicació, al massís del Port, i per la latitud poc habitual. Segons diverses fonts consultades( wikipedia, gencat.cat, Desnivel...),  és la fageda més meridional de la Península Ibèrica i una de les més meridionals d’Europa.

Fageda del Retaule, Faig Pare, Parc natural dels Ports, Terrres de l'Ebre, Catalunya, Tarragona


13- Achensee (Tirol, Àustria)


És el llac més gran del Tirol, situat en un entorn alpí de gran bellesa, al límit oriental del Parc natural del Karwendel.  

Achensee, Tirol, Alps, Austria

  

14- Llac de Bohinj (Eslovènia)


Es tracta d’un dels indrets més bonics i bucòlics del Parc Nacional del Triglav, molt menys turístic i freqüentat que el proper Llac de Bled.
El Llac de Bohinj és el més gran d'Eslovènia, i està envoltat per una exuberant fageda i per cims que arriben gairebé als 2.000 m d’alçada

Bohinjsko jezero, Eslovènia, Llac de Bohinj, Triglav, Triglavski Narodni Park


15- Krimmler Wasserfälle (Àustria)


Són unes catarates situades als Alps austríacs. Malgrat que no tenen unes dimensions de Record Guiness són un autèntic espectacle, tant pel cabal d’aigua que porten, com per la seva alçada, de  380 m, repartida en tres salts.

Krimml, Hohe Tauern, Austria, Alps

16-  Circ de Gavarnie (França)


Als Pirineus francesos es troba aquest circ muntanyós que forma un semicercle gairebé perfecte, de 6 km de diàmetre i amb unes parets calcàries que en arriben als 1500 m de desnivell.


(foto obtinguda de wikipedia)

17- Vallée de l’Onde (França)

És una vall alpina situada al cor del Parc National des Ecrins. Al ser un sector poc conegut del Parc, la tranquil·litat està garantida i no serà difícil que a l’estiu pugueu trobar i saludar  les simpàtiques marmotes.

Vallée de l'Onde, Parc National des Ecrins, Hautes Alpes, Alps, França, France

18- Vall del Madriu (Andorra)

Als Pirineus andorrans trobem aquesta salvatge vall, declarada Patrimoni de la Humanitat, per la bellesa del seu paisatge, els valors mediambientals i l’aprofitament sostenible del  territori per part dels pastors i agricultors. És important destacar que no hi penetra cap carretera ni pista forestal, únicament camins de muntanya aptes per a persones i bestiar.

Vall del Madriu, Principat d'Andorra, Patrimoni de la Humanitat, Unesco World Heritage, Pirineus

19- Val Gardena (Itàlia)

Les Dolomites són una emblemàtica cadena muntanyosa dels Alps italians, que es caracteritza per un espectacular relleu i per la seva roca, precisament anomenada dolomia, en honor del geòleg francès Déodat de Dolomieu . L’únic paratge de les Dolomites que he pogut visitar és Val Gardena

Val Gardena, Dolomites, Dolomiti, Italia, Alps


20-  El Pedraforca (Catalunya)


Finalitzo amb aquesta muntanya màgica, situada al Parc natural del Cadí-Moixeró, que no endebades dóna nom al meu blog.

Pedraforca, Parc natural del Cadí-Moixeró, Alt Berguedà, Berguedà, Catalunya


Comentaris

  1. Caram! Una llista excepcional. Es nota que lo vostre son les muntanyes. N'hi ha una pila que no les he visitat i que friso per fer-ho. Vall Gardena, Gavarnie, Vikós,...no se pas per quin em decantaria. Realment excepcional i que et dóna ganes de fer la maleta i marxar avui mateix! Ha estat un plaer poder comtar amb tu per aquest repte.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jordi,
      Vosaltres Déu n'hi do també de muntanyes. M'ha encantat les 3 dedicades a Suïssa, país que conec, però molt poquet. Igualment, també ha estat un plaer compartir el repte amb vosaltres. Salutacions

      Elimina
  2. Me has dejado trabajo de verdad, porque tan solo he visitado uno de los lugares de tu lista. Y muy superficialmente además. El resto tiene pinta de ser una selección excelente, habrá que ponerse las pilas e intentar llegar hasta alguno de ellos.

    Enhorabuena por el post y un placer compartir reto contigo de nuevo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola fmanega,
      Como nos gusta mucho la naturaleza ha sido un post donde he podido "lucirme", aunque me faltan lugares emblemáticos del Norte de Europa o las Canarias, que en cambio tú si conoces.
      El placer también ha sido mío de haber podido colaborar con vosotros por 2a vez.
      Un fuerte abrazo

      Elimina
  3. Una llista fantàstica i només he estat a dos d'aquests llocs, ja em puc posar les piles! ;-)

    Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola,
      Espero que 1 dels 2 llocs que coneixes sigui Montserrat ;) No pateixis, que encara ets jove i tens molt de temps per anar visitant els indrets que he triat.
      Una abraçada

      Elimina
    2. Si si, he estat a Montserrat, per descomptat! I a Bardenas Reales a Navarra. La resta de llocs tenen molt bona pinta, me n'apunto algun que desconeixia...

      Elimina
  4. Muy buena lista de la que me queda mucho por conocer; de ella sobre todo le tengo ganas a Meteora, ya caerá. Felicidades por la selección. Un abrazo. (por cierto, cada vez que quiero dejarte un comentario me cuesta horrores, siempre me sale error).

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Calíope,
      Meteora es increible, aunque lo he dejado fuera de la selección, y ha sido una decisión difícil, pero al ser parecida a Montserrat, he decidido "barrer para casa". Ya habrás apreciado que hay un lugar que no te queda muy lejos.
      Un abrazo.

      Elimina
  5. ai.....quins llocs més bonics.....teletransportació JA!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Mónica,
      A mi també m'encantaria fer una teletransportació i fugir de la feina i dels usuaris pesats ;)

      Elimina
  6. La Serra do Xurés a la frontera entre Ourense i Portugal, és espectacular i molt desconeguda!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT