OS DE CIVÍS, UN POBLE AL COR DEL PARC NATURAL DE L'ALT PIRINEU



Alt Urgell, Parc natural de l'Alt Pirineu, Pirineu de Lleida, Catalunya, senderisme


Os de Civís, el periclavament dels Pirineus lleidatans


Os de Civís és un poble del Pirineu de Lleida, muncipi de Les Valls de Valira, situat a molt pocs km d’Andorra, país amb el que té un lligam molt estret, perquè l’únic l’accés per carretera asfaltada només és possible des d’Andorra, el que es coneix com periclavament.



Mapa amb la situació d'Os de Civís i dels llocs mencionats a l'excursió



Aquesta dependència amb Andorra no només és a nivell de comunicacions, sinó  també de la majoria de serveis bàsics, excepte del subministrament d’electricitat.

A nivell anecdòtic, un altre vincle molt especial que ha tingut Os de Civís amb Andorra ha estat a través del joc, que fins fa molt poc no estava autoritzat a Andorra. 
Als anys 80 del S XX hi va haver un casino il.legal, freqüentat especialment per andorrans, que va ser desmantellat pels Mossos d'Esquadra que van haver d'entrar a Os de Civís  per pistes forestals amb vehicles tot terreny per tal de poder agafar "in fraganti" als infractors.


A nivell històric Os de Civís  ja apareix citat a la documentació l’any 1110, quan Guillem Guitard de Caboet llega en testament al Bisbat d’Urgell els castells d’Aos (Os) i de Civís.

De l’època medieval es conserven alguns monuments, com la Torre Colomer d’en Jovany o l’església de Sant Pere, que presideix el poble des del punt més elevat.



Alt Urgell, Parc natural de l'Alt Pirineu, Pirineu de Lleida, Catalunya, Senderisme

Església romànica de Sant Pere


L’església de Sant Pere, romànica, tot i que modificada es va construir al mateix emplaçament que el castell, del què únicament tenim constància documental.
A nivell artístic cal fer esment que a la paret Sud de l’església hi havia unes pintures murals gòtiques que representen el Sant Sopar, si bé actualment  són al Museu Diocesà d’Urgell, a la Seu d’Urgell.



Alt Urgell, Parc natural de l'Alt Pirineu, Pirineu de Lleida, Catalunya, Senderisme


Típiques cases de pedra i teulada de pissarra a Os de Civís


A més de l’església de Sant Pere el poble mereix un passeig pels seus bonics carrers que ens transporten a l'Edat Mitjana, i que ens ofereixen interessants mostres d’arquitectura popular amb pedra i amb teulada de pissarra.

Tampoc hi manquen les bordes, típiques construccions senzilles del Pirineu que s’utilitzaven per a tancar el bestiar, i per a guardar les eines del camp i el farratge. No obstant cal aclarir que en algunes zones del Pirineu les bordes tenen l’accepció d’habitatge de ramaders.



Alt Urgell, Parc natural de l'Alt Pirineu, Pirineu de Lleida, Catalunya, Senderisme
  
Una borda, típica construcció senzilla del Pirineu


Moltes de les cases d’Aos de Civís són actualment segones residències, que han estat restaurades i rehabilitades de manera molt respectuosa amb l’arquitectura tradicional.



El Parc natural de l’Alt Pirineu



Alt Urgell, Pirineu de Lleida, Catalunya, Senderisme

Vall de Salòria, Parc natural de l'Alt Pirineu


Os de Civís no és només patrimoni cultural, perquè tal com he escrit a l’encapçalament, està situat  dins del Parc natural de l’Alt Pirineu, el més extens de tota Catalunya, amb gairebé 70.000 ha protegides, i a on trobem el punt més alt de tota Catalunya, la Pica d’Estats, amb 3.141 m.

La Vall d’Os de Civís no té cims tan elevats, però sí que té un pic força conegut dels Pirineus lleidatans, el Salòria, el més alt de tota la comarca de l’Alt Urgell, amb 2.789 m.

El gran poeta Mossèn Cinto Verdaguer hi va pujar l’estiu de 1882 i va escriure el següent:

“Lo panorama és igual, si no millor, que el de Rubió. Lo Pirineu se deixa veure des del cim de la vall d'Aran fins a Soldeu, clapejat de congestes tot ell, i blancs de neu sos cims més elevats. Lo Pallars no es veu tant com des de Rubió, per quedar Salòria a un costat, mes, en canvi, se poden seguir totes les grans i petites serres d'Andorra”.

Alt Urgell, Parc natural de l'Alt Pirineu, Pirineu de Lleida, Catalunya, Senderisme


Borda de la Plana, punt de sortida de l'excursió


El Pic de Salòria és una excursió factible a l’estiu des d’Os de Civís, però cal estar mitjanament preparat, perquè són uns 1.200 m de desnivell i més de 7 h de durada.

De totes maneres hi ha altres itineraris més assequibles i ben senyalitzats: 3 a peu i 1 amb Btt.

Nosaltres vam fer gairebé sencer l’itinerari que va fins la Collada de Conflent, situada a gairebé 2.200 m d’altitud, i amb unes vistes espectaculars dels Pirineus lleidatans i andorrans.



Alt Urgell, Parc natural de l'Alt Pirineu, Pirineu de Lleida, Catalunya, Senderisme


La neu ben aviat fa acte de presència camí del Coll de Conflent


L’itinerari surt des d’Os de Civís, però pot escurçar-se, perquè la carretera asfaltada arriba fins la Borda de la Plana, actualment un hotel-restaurant, on podeu deixar el cotxe.

A partir de la Borda de la Plana cal seguir la pista i la senyalització del Parc natural, inicialment direcció “Borda Gavatxó”.

La pista va paral·lela al riu de Salòria, a través d’un bonic bosc majoritàriament de pi negre, amb alguns bedolls.
Ben aviat ens trobem amb la neu, que ja no ens abandonarà durant la resta del camí.

Quan la pista és a punt d’arribar al riu, es transforma en corriol, que es pot anar seguint per les fites de pedra.



Alt Urgell, Os de Civís, Pirineu de Lleida, Catalunya, Senderisme


Poc després arribem a una bonica explanada, el Pla de la Cabana, on podem apreciar els bonics salts d’aigua que fa un afluent per arribar al fons de la vall.

Malauradament  a partir del Pla de la Cabana  la neu, força abundant encara a inicis d'abril, impedeix que arribem a la Collada de Conflent, perquè ja és molt tova, ens enfonsem massa, i no anem suficientment equipats. Una llàstima, atès que possiblement només ens queden uns trenta minuts per arribar fins la Collada de Conflent.



Alt Urgell, Parc natural de l'Alt Pirineu, Pirineu de Lleida, Catalunya, Senderisme


El Pla de la Cabana



En total hem estat unes 3,5 hores caminant a un ritme molt tranquil, amb pauses per a fer fotos i gaudir del paisatge. Fins la Collada de Conflent i sense neu pot fer-se en unes 4 hores anar i tornar des de la Borda de la Plana.



Com arribar a Os de Civís


Un cop entreu a Andorra per la frontera espanyola de la Farga de Moles heu de continuar fins a Sant Julià de Lòria. A la sortida de Sant Julià de Lòria, a la primera rotonda que us trobareu després del Túnel de la Tàpia, veureu la indicació de "Aixovall - Os de Civís", per una carretera a l'esquerra, que haureu de prendre. Des de la rotonda són 8 km fins Os de Civís








Comentaris

  1. Aquests poblets del Pirineu on la pedra és material quasi únic de construcció son molt bonics. La veritat és que mai havia sentit a parlar d'Os de Civís. Ben curiós que només s'hi pugui entrar des d'Andorra!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jordi, en efecte Os de Civís és molt bonic i poc turístic, almenys quan nosaltres hi vam anar. Suposo que tothom (o quasi) es queda a Andorra a comprar.

      Elimina
  2. M'encanta Os de Civís. Hi vam estar fa uns quants anys i sempre he pensat que es mereixia dedicar-li una entrada del bloc, però com que s'acumula la feina, ho he anat deixant.

    Bon cap de setmana

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola M Teresa, a nosaltres també ens va agradar molt, és un poble molt tranquil i el seu entorn és igualment fantàstic. Sembla mentida que estigui a tan pocs km dels grans centres comercials d'Andorra ;)

      Elimina
  3. Quina gràcia Dani, en aquest poblet hi vaig passar 3 o 4 dies un hivern de fa un munt d'anys, en una casa particular. No hi havia cap més comoditat que un immens foc a terra a la cuina! I pels carrers només s'hi veien vaques. Ara fa 2 anys hi vaig tornar i semblava un altre lloc: alguns autocars, restaurants, una botiga ... Vam fer la passejada del riu Salòria i fins i tot m'hi vaig banyar!
    Fins aviat!
    Núria F.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Núria, estic molt content que t'hagis decidit a fer un comentari. Malgrat que el temps hagin canviat i hagi arribat més turisme, crec que Os de Civís continua sent un poble amb molt encant. Salutacions

      Elimina
  4. Nosaltres vam fer el mateix recorregut un bon dia de gener però sortint des d'ós de Civís pujant per la vesant oposada, amb raquetes de neu. Molt recomanable.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, aquesta zona de l'Alt Urgell és una meravella.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT