RUTA PELS ABRICS AMB ART RUPESTRE PATRIMONI DE LA HUMANITAT DE LES MUNTANYES DE PRADES (TARRAGONA)

Tarragona, Patrimoni de la Humanitat, Pintures Rupestres de l'Arc Mediterrani
Les Muntanyes de Prades són  un espai natural protegit que forma part de la Serralada Prelitoral situat al nord de la província de Tarragona, i ocupant també una petita extensió del sud de la província de Lleida.

A més de la variada biodiversitat, aquest espai natural  té un altre gran atractiu: les pintures rupestres, que a més són  Patrimoni de la Humanitat des de l’any 1998, quan la Unesco les va incloure dins del gran bé cultural “Art rupestre de l’arc mediterrani de la Península Ibèrica”, que comprèn 758 jaciments distribuïts per Catalunya, Aragó, València, Múrcia, Castella-la Manxa, i Andalusia.Tarragona, Montblanc, Patrimoni de la Humanitat, Art rupestre de l'arc mediterrani de la Península Ibèrica, Catalunya


Mapa amb la situació del barranc d'en Llort, la zona de les Muntanyes de Prades amb pintures rupestres que vam visitar


En total s’han documentat una quarantena de jaciments amb pintures rupestres a la zona de les Muntanyes de Prades, amb una cronologia aproximada que va des del 9000 a C  i fins el  I Mil.leni a C.

Les primeres manifestacions de pintures rupestres de les Muntanyes de Prades es situen en un context de comunitats de caçadors-recol.lectors de l’Epipaleolític, un cop havia finalitzat la darrera glaciació del Quaternari, amb un clima molt més favorable i uns pocs mil.lenis abans que s’introduís l’agricultura i la domesticació d’animals al Mediterrani occidental.Serra de Prades, Montblanc, Patrimoni de la Humanitat, Art rupestre de l'arc mediterrani de la Península Ibèrica, Conca de Barberà, Tarragona, Catalunya


Típica pineda de les Muntanyes de Prades a les proximitats dels abrics amb pintures rupestres


L’estil artístic que van practicar aquests grups de caçadors-recol.lectors s’anomena naturalista, perquè és una pintura realista o figurativa, amb gran presència de figures de mida petita -entre 5 i 25 cm- que representen arquers i animals, pintats amb tons vermellosos o negres.


En canvi les comunitats del Neolític van adoptar l’estil anomenat esquemàtic, caracteritzat per ser representacions abstractes, amb color vermell i traces més gruixudes i menys precises, perquè a vegades usaven els dits de les mans en substitució dels fins pinzells.
Serra de Prades, Montblanc, Patrimoni de la Humanitat, Art rupestre de l'arc mediterrani de la Península Ibèrica, Conca de Barberà, Tarragona, Catalunya


L'abric de Mas d'en Ramon d'en Bessó, envaït pels "paparazzi" del blogtripA les Muntanyes de Prades trobem tots 2 estils, tot i que l’esquemàtic és el majoritari amb diferència.

En la ruta que vam fer per les Muntanyes de Prades durant el cap de setmana que vam visitar Montblanc vam tenir l’oportunitat de conèixer algunes de les pintures rupestres de la zona.

L’excursió va consistir en una ruta circular a peu d’unes 4 hores de durada que ens va preparar l’Oficina de Turisme de Montblanc als socis de bcnTB que vam participar al blogtrip de #bcntbMontblanc, i  vam poder visitar 2 abrics amb 3 conjunts de pintures rupestres.

Aquests són els 3 conjunts que vam visitar:


1- Mas d'en Llort


Serra de Prades, Montblanc, Patrimoni de la Humanitat, Art rupestre de l'arc mediterrani de la Península Ibèrica, Conca de Barberà, Tarragona, Catalunya

Cabra en estil figuratiu, Mas d'en Llort


És un petit abric amb pintures d’estil figuratiu o naturalista, amb un total de 10 figures representades, tant humanes com d’animals, en què es distingeixen de manera ben visible un arquer, així com una cabra, tot i que aquesta darrera malauradament no conserva les extremitats posteriors.

Atès que cadascun dels animals està pintat en un estil diferent, els investigadors creuen que es tracta de diferents pintors i potser també de diferents èpoques.


2 – Portell de les Lletres


Serra de Prades, Montblanc, Patrimoni de la Humanitat, Art rupestre de l'arc mediterrani de la Península Ibèrica, Conca de Barberà, Tarragona, Catalunya


Pintura rupestre d'estil esquemàtic, Portell de les Lletres


El Portell de les Lletres és un petit abric amb pintures d’estil esquemàtic, situat a molt pocs metres de l’abric del Mas d’en Llort, que té les pintures d’estil figuratiu.

Aquest fet demostra que va ser un indret sagrat durant molt de temps, perquè els estils son de 2 èpoques ben separades cronològicament.

En l’aspecte històric cal destacar que aquest abric va ser el primer jaciment amb art rupestre descobert en territori català, a finals de S XIX.


3- Mas d’en Ramon d’en BessóSerra de Prades, Montblanc, Patrimoni de la Humanitat, Art rupestre de l'arc mediterrani de la Península Ibèrica, Conca de Barberà, Tarragona, Catalunya

Bòvid en estil figuratiu, abric Mas d'en Ramon d'en Bessó


Aquest abric i  el d’en Mas d’en Llort són els 2 únics conjunts de totes les Muntanyes de Prades en què les seves pintures rupestres són d’estil figuratiu, per tant amb la cronologia més antiga, d’època Epipaleolítica.

Així mateix tots 2 abrics estan situats molt a prop un respecte l’altre, separats per uns 500 m, a la capçalera del barranc d’en Llort.

L’abric del Mas d’en Ramon d’en Bessó té diverses escenes distribuïdes per tota la paret, la més important de les quals és la del sector de l’esquerra, que representa un bòvid o brau, pintat amb gran detall, i que està rodejat de tres petits caçadors amb arc.Dades pràctiques


-Com arribar:

Des de Montblanc cal anar fins al llogaret de Rojals per la carretera local TV-7042. A Rojals podeu començar l’excursió, tot i que opcionalment podeu continuar amb el cotxe per una pista sense asfaltar durant uns 2 km aproximadament.


Serra de Prades, Montblanc, Patrimoni de la Humanitat, Art rupestre de l'arc mediterrani de la Península Ibèrica, Conca de Barberà, Tarragona, Catalunya


Les valles impedeixen l'accés als abrics amb pintures rupestres, alhora que eviten accions vandàliques


-És possible fer la ruta per lliure, però us aconsello contractar-la a l’Oficina de Turisme de Montblanc per 2 motius molt importants: en primer lloc els abrics estan vallats i tancats amb clau, perquè malauradament algunes pintures han estat objecte d’actes vandàlics; i per tant no podríeu veure les pintures des de l'exterior del recinte vallat. En segon lloc l’excursió passa per pistes i corriols secundaris sense senyalitzar, i si no coneixeu molt bé la zona, és possible que us perdeu.


- La ruta es complementa molt bé amb la visita al  Centre d’Interpretació d’Art Rupestre, Muntanyes de Prades (CIAR) , situat a Montblanc.

-Enllaç de l’excursió: és una  ruta de wikiloc, molt similar  a la que vam fer nosaltres.
Comentaris

 1. Genial Dani!!!!. Tan a prop de casa i no ho conec. Molt bona idea agafar l'excursió a l'Oficina de Turisme, arribar i trobar-se tancat no deu fer gaire gràcia. A veure si abans d'acabar l'any podem fer-hi una escapada, m'has posat les dents llargues.

  Una abraçada

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola M Teresa, crec que és la millor opció fer la visita guiada, perquè si no et quedes sense veure les pintures, el principal al.licient de l'excursió. Una abraçada

   Elimina
 2. Fa temps que tinc ganes de veure-ho. No és Altamira pero la veritat es que l'excursió del valdre la pena!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Jordi, en efecte no és Altamira, perquè a diferència de l'art rupestre franco-cantàbric del Paleolític, les figures dels abric de la Serra de Prades són petites, això del "m'ho imaginava més gran". De totes maneres, si t'agrada el tema, per descomptat que val la pena. Una abraçada

   Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT