DESCOBRINT L'ALSÀCIA (III): RUTA PEL PARC NATURAL "DES BALLONS DES VOSGES"






Alsàcia, França, senderisme



En el tercer dia del nostre viatge per l’Alsàcia  vam fer una ruta que ens va endinsar pel Sud dels Vosges, un massís muntanyós orientat de Nord a Sud, paral.lel al Rin, i amb una longitud total d’uns 180 km.

Les muntanyes dels Vosges són d’alçades modestes, essent el Grand Ballon el cim més alt amb 1.424 m, i tenen gran biodiversitat, amb un clar predomini dels boscos, que ocupen un 60% del total de la superfície del massís.

És degut a aquests valors naturals que una bona part del Sud del Vosges gaudeix de la protecció legal com a Parc natural des Ballons des Vosges.

Una manera de conèixer el Parc natural és a través de l’anomenada “Route des Crêtes, una carretera de muntanya que amb un recorregut total de 89 quilomètres  travessa el Parc de Nord a Sud gairebé seguint la carena del massís dels Vosges, i per tant amb molt bones vistes.


Ballon d'Alsace, Par natural des Ballons des Vosges, Alsàcia, França, senderisme

Monument als "demineurs"(artificiers que desactivaven les mines), Ballon d'Alsace.
Els vosges van ser escenari de diversos combats durant les 2 Guerres Mundials 


Aquesta històrica ruta va ser oberta pel l’exèrcit francès durant la 1a Guerra Mundial amb l’objectiu de desplaçar amb eficàcia les tropes a través dels Vosges, que des del Tractat de Frankfurt, signat l’any 1871, havien esdevingut la frontera  entre França i Alemanya. Per tant  els Vosges van ser una zona estratègica durant la 1a Guerra Mundial, i hi van tenir lloc nombrosos combats entre l’exèrcit francès i l’alemany.

Després d’aquest breu apunt històric, us detallo l’itinerari que vàrem fer:



Mapa amb la nostra ruta pel Parc natural des Ballons de Vosges




Ballon d’Alsace 

(Marcat amb la B al mapa)

Parc natural des ballons des Vosges, Alsàcia, França, senderisme



Amb una alçada de 1.247 m és un dels cims principals del Vosges, però sorprenentment la Route des Cretes no hi passa. De fet nosaltres vam arribar-hi per error, perquè el vam confondre amb el Grand Ballon, que en alguns mapes i webs apareix escrit com a Grand Ballon d’Alsace.

De totes maneres és un indret que us recomano de visitar, tant per les espectaculars vistes, com per la història que s’hi amaga, o per l’interès natural i astronòmic.

Davant la manca d’evidències tant arqueològiques com escrites cal ser prudent, però molt possiblement el Ballon d’Alsace va ser a l’Antiguitat un santuari i un observatori astronòmic celta dedicat al culte del déu Belenos.

La toponímia recolzaria aquesta hipòtesi, perquè alguns dels cims més importants dels Vosges s’anomenen Ballon en francès, i Belchen en alemany, mots que deriven de Belenus, el déu celta del sol, la llum i el foc.

Parc natural des Ballons des Vosges, Alsàcia, França, senderisme

Espectaculars vistes des del Ballon d'Alsace, que possiblement va ser un santuari celta fa més de 2.000 anys



Així mateix cal destacar que durant els equinoccis i els solsticis es produeix una alineació de la sortida del sol respecte altres Ballons o Belchen, tant dels Vosges com del Jura i de la Selva Negra, un fenomen astronòmic que possiblement coneixerien els celtes.

En la història més recent va ser un lloc estratègic en les 2 Guerres Mundials del S XX; per això un monument anomenat “des Demineurs” (els artificiers) erigit l’any 1952 recorda els 500 francesos i centenars d’italians, polonesos i alemanys que hi van morir o van patir importants mutilacions durant la 2a Guerra Mundial en  l’intent de desactivar les mines que havia enterrat l’exèrcit alemany a la zona.

La carretera us deixa a uns centenars de metres del punt geodèsic del Ballon d’Alsace, però no us aconsello de pujar-hi directament des de l'aparcament, sinó de fer com nosaltres, un petit itinerari circular senyalitzat d'1'5 hores de durada. Només pel gran panorama que contemplareu ja val la pena de fer-lo, però heu de tenir en compte que a l’hivern hi neva força, i si no porteu raquetes de neu possiblement no podreu realitzar aquest itinerari. De fet nosaltres vam tenir la sort d’anar-hi  un desembre amb molt poca neu.

L´unic aspecte negatiu del Ballon d’Alsace és que és un indret “humanitzat”, tot i que de forma lleu, perquè a l’hivern s’explota com a estació d’esquí, tant alpí com de fons, i a peu de carretera hi trobareu algunes edificacions i remuntadors.


Grand Ballon 

(Marcat amb la D al mapa)


Route des Crêtes, Parc natural Ballons des Vosges, Alsàcia, França, senderisme

A punt d'arribar al cim del Grand Ballon


Un cop vam  poder agafar la Route des Crêtes, el primer lloc important que vam trobar venint des del Sud és el Grand Ballon, el punt més elevat de tots els Vosges, a 1.424 m.

En condicions normals no hi haguéssim pogut accedir, perquè habitualment la Route des Crêtes és tancada a causa de la neu des de mitjan novembre fins inicis de maig, i a més durant la temporada d’esquí alguns trams d’aquesta carretera són aprofitats com a pistes d’esquí nòrdic i alpí. Per tant heu de tenir en compte que malgrat que la carretera estigui neta de neu, les barreres romanen baixades durant tot l’hivern, amb cartells que adverteixen del risc de traspassar-les.

La pujada al Grand Ballon és un curt i agradable passeig d’uns 20 minuts des de l’aparcament, i durant el camí alguns cartells adverteixen que es tracta d’un espai natural protegit molt sensible, i que per tant és prohibit caminar fora dels senders senyalitzats.

Si les vistes des del Ballon d’Alsace són impressionants, des del Grand Ballon ho són encara més, perquè en un dia clar podreu contemplar els alps francesos i suïssos, la Selva Negra, el Jura, així com bona part de la Plana Alsaciana.
Malauradament nosaltres no vam poder gaudir d’aquest panorama, perquè el cim estava emboirat i a més hi bufava un fort vent glacial.

Route des Crêtes, Parc natural Ballons des Vosges, Alsàcia, França, senderisme

"Monument des Diables Bleus" enmig de la boira al cim del Grand Ballon


Dalt del cim hi trobareu 2 construccions: la 1a i la més “aparatosa” és un radar de l’aviació civil amb una immensa cúpula, instal.lat l’any 1997. Al menys els constructors van tenir el petit detall de col.locar-hi una gran taula d’orientació als peus d’aquesta infraestructura.

La 2a construcció és el “ Monument des Diables Bleus”, dedicat al regiment francès dels “chasseurs” que hi va combatre durant la 1a Guerra Mundial.


Col de la Schlucht

(Marcat amb la E al mapa)



Route des Crêtes, Parc natural Ballons des Vosges, Alsàcia, França, senderisme

Panorama des de la Route des Crêtes poc abans d'arribar al Col de la Schlucht




Amb una alçada de 1.139 és un dels ports emblemàtics dels Vosges, i està situat aproximadament al km 60 de la Route des Crêtes venint des del Sud.

No és un lloc especialment bonic, perquè hi ha una estació d’esquí, i a diferència de la del Ballon d’Alsace aquesta està molt més edificada.

Així mateix el Col de la Schlucht és el punt de partida per a fer diverses excursions a peu pels Vosges, de les que destaca "le Sentier des Roches" , un dels senders més bonics i espectaculars de tot el massís, però heu de tenir en compte que no és fàcil i que té alguns trams exposats i aeris.

Malauradament des del Col de la Schlucht ens veiem obligats a abandonar la Route des Cretes, perquè el dia s'ha emboirat i ha començat a plovisquejar. Per tant baixem per la carretera direcció Munster




Munster

(Marcat amb la F al mapa)



Route des Crétes, Parc natural Ballons des Vosges, Alsàcia, França, Mercats de Nadal, senderisme


Munster és una històrica població de l'Alsàcia, atès que va ser la seu d'una important abadia benedictina, fundada a mitjan de S VII. De fet Munster deriva del mot llatí "monasterium".


Així mateix és coneguda per ser una de les portes d'entrada del Parc natural des Ballons des Vosges i especialment  perquè dóna nom al formatge Munster, distingit amb el prestigiós segell  AOC (Apellation Origine Contrôlée), l'equivalent a les DO d'Espanya

A nivell monumental no és especialment interessant, i el més destacat és la gran església protestant del S XIX, les escasses ruïnes de l'antiga abadia benedictina, i algunes cases amb l'entramat de fusta.


Mercats de Nadal, Parc natural des Ballons des Vosges, Alsàcia, França, senderisme

L'animat Mercat de Nadal de Munster


Malgrat això va valdre la pena haver-nos-hi aturat, perquè vam poder passejar per l'animat mercat de Nadal, que encara estava obert. Òbviament és un mercat molt més petit que el de Colmar, però cal reconèixer que qualsevol mercat de Nadal de l'Alsàcia té encant, i vam poder veure'l tant amb llum solar, com il.luminat per la nit.

Des de Munster vam posar fi a una magnífica jornada pel Parc natural des Ballons des Vosges.








Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT