ESCAPADA AL MATARRANYA (dia 1): ESTRETS DEL PARRISSAL, BESEIT I VALL-DE-ROURES




Senderisme, Terol, Aragó, Beseit, els Ports


El Matarranya és una comarca amb un espectacular patrimoni cultural: conjunts històrics, monuments gòtics i renaixentistes, jaciments arqueològics; però seria injust obviar la seva riquesa natural, especialment al sud de la comarca, on trobem els Ports, un massís muntanyós que té una gran biodiversitat i que és compartit per la província de Castelló i per les Terres de l’Ebre (Tarragona).

Bé, doncs  el 1r dia de la nostra escapada al Matarranya  vam estar pels Ports i vam fer una ruta que va combinar el senderisme amb la visita a 2 pobles que són conjunt històric: Beseit i Vall-de-roures.



mapa amb la localització exacta dels Estrets del Parrissal, Beseit i Vall-de-roures


Som-hi amb la ruta pel Matarranya:


- Ruta senderista dels Estrets del Parrissal



Matarranya, Beseit, senderisme, els Ports, natura


El Parrissal és una ruta senderista emblemàtica no només dels Ports i del Matarranya, sinó també de tota la província de Terol.

La ruta senderista ressegueix el curs del riu Matarranya fins arribar als Estrets del Parrissal, un indret de gran bellesa en què el riu s’encaixa entre les altes parets de roca calcària, que formen un congost tan estret que en alguns punts és gairebé possible tocar ambdós costats del riu estirant els braços.


Matarranya, Beseit, els Ports, Terol, Aragó, natura, ruta senderista
Ruta del Parrissal, inici del tram amb passarel.les 

Potser és una gran obvietat comentar que els Estrets del Parrissal són la part més bella i espectacular de la ruta, però no és menys cert que l’excursió té altres indrets de gran bellesa, començant per les passarel.les, que estan instal.lades en molts punts de la ruta en què el riu s’engorja, i que fan possible travessar el Matarranya sense mullar-se.

Un dels trams amb passarel.les més bonics és la Badina Negra, un espectacular passadís en què les aigües són totalment cristal·lines i el fons s’aprecia amb total nitidesa, malgrat la profunditat superi els 5 metres.


art rupestre esquemàtic, patrimoni de la humanitat, Beseit, Matarranya, Terol, Aragó
Pintures rupestres de la Fenellassa, situades a l'inici de la ruta del Parrissal

Així mateix cal destacar que gairebé a l’inici de la ruta podreu visitar la Fenellosa, un petit abric que conserva unes poques pintures rupestres d’estil esquemàtic, que formen part del bé “Art rupestre de l’arc mediterrani”, declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l’any 1998. Malauradament s’han perdut una part de les pintures, i les que encara es conserven s’aprecien amb dificultat.

Matarranya, Beseit, els Ports, Terol, Aragó, ruta senderista
Estrets del Parrissal, pas equipat amb corda fixa


Dades pràctiques de la ruta senderista dels Estrets del Parrissal

-Durada total: Unes 3 hores entre anar i tornar fins l'inici dels Estrets del Parrissal a ritme molt tranquil i comptant les parades. Si no circula aigua pel Matarranya podeu travessar tots els Estrets i continuar més amunt.

-Longitud: 8,6 km

-Desnivell positiu (de pujada) acumulat: 123 m.

-Grau de dificultat tècnica i física: baixa, tot i que gairebé a l’entrada dels Estrets del Parrissal hi ha un petit pas equipat amb una corda fixa. Tampoc és recomanable anar amb nens menors de 7 anys.

-Èpocatot l’any, però en època de pluges només serà possible arribar fins a l’entrada dels Estrets del Parrissal, perquè hi circula aigua i quedaríeu ben xops.

-Circular: No

-Punt de sortidaAparcament de pagament núm. 3 del Parrissal , situat a 6 km de Beseit per pista asfaltada (marcat al mapa amb la P). En temporada alta haureu de matinar, perquè el parking s’omple aviat i aleshores hauríeu de deixar el vehicle en un altre aparcament més allunyat.

-Enllaç disponible de la ruta: Sí, al wikiloc, i en aquest altre amb recomanacions i els preus del parking.



- BESEIT (BECEITE)


Els pobles més bonics d'Espanya, pobles amb encant, conjunt històric, patrimoni cultural, Terol, Aragó


Si feu la ruta senderista del Parrissal, us recomano aturar-vos a Beseit, un poble que us ve de pas i que podreu visitar en poca estona, perquè és petit.

Beseit és un dels cinc pobles del Matarranya que han estat declarats Conjunt Històric, i tot i no tenir monuments especialment destacables, té un nucli antic molt interessant, l’origen del qual es remunta a l’època de la dominació àrab.

El nucli medieval de Beseit està situat en un petit turó al marge dret del riu Matarranya, i encara s’hi pot accedir pels antics portals de la muralla del S XVI, la majoria dels quals continuen dempeus.


Els pobles més bonics d'Espanya, pobles amb encant, conjunt històric, patrimoni cultural, Terol, Aragó
Nucli antic de Beseit


El  casc antic de Beseit està format per petits i estrets carrerons medievals, i el seu centre neuràlgic és la Plaça de la Constitució, situada al capdamunt del poble, i presidida per l’església barroca de Sant Bartomeu.

Fora de l’antic recinte emmurallat cal destacar altres elements, com un bonic pont dels S XV-XVII, l’ermita de Santa Anna (S XVII-XVIII) , i alguns molins paperers, una activitat industrial que va generar molta riquesa a Beseit, especialment durant els S XIX i XX, i que va produir paper de gran qualitat, que va anar destinat com a paper moneda, com a naips, i fins i tot el mateix Goya va fer-ne ús per als seus gravats.


- VALL-DE-ROURES (VALDERROBRES)


Matarranya, els pobles més bonics d'Espanya, pobles amb encant, conjunt històric, patrimoni cultural, Terol, Aragó


A l’igual que Beseit, Vall-de-roures està banyat pel riu Matarranya, i també té un centre històric molt ben conservat, que es concentra a la riba dreta del Matarranya, perquè les cases i construccions de la riba esquerra són el resultat del creixement urbanístic que va tenir lloc a partir del S XIX.

L’element més destacat i visible del nucli antic de Vall-de-roures és el conjunt monumental del castell i l’església de Santa Maria la Major, ambdós situats al capdamunt del poble.


Matarranya, patrimoni cultural, art gòtic, els pobles més bonics d'Espanya, pobles amb encant, Terol, Aragó
Santa Maria la Major, detall de la portada gòtica


Tant el castell com l’església són dos edificacions gòtiques de gran bellesa, especialment l’església de Santa Maria la Major, que està considerada com un dels millors exemples de l’arquitectura gòtica aragonesa.

Un dels elements més destacats de Santa Maria la Major és la façana meridional, que té una gran portada amb onze arquivoltes i dos grups escultòrics de personatges bíblics.

Així mateix cal destacar la rosassa triangular de la façana nord-est, una forma molt excepcional, i que alguns autors ho vinculen amb simbologia dels templers.


Matarranya, els pobles més bonics d'Espanya, pobles amb encant, Terol, Aragó, patrimoni cultural, art gòtic
Castell de Vall-de-roures


La darrera singularitat que esmentaré de l’església, és que existeix un passatge aeri que la comunicava amb el castell, de manera que evitava que el senyor del castell hagués de sortir al carrer per anar a l’església.

Respecte el castell cal comentar que va ser construït a finals de S XII damunt una anterior fortalesa musulmana, si bé va patir importants reformes i ampliacions entre finals de S XIV i mitjan S XV per part de l’Arquebisbe de Saragossa, que des de mitjan S XIV havia esdevingut el nou propietari.

El castell continua conservant el seu majestuós i imponent aspecte medieval, a mig camí entre fortalesa i palau, i gràcies a les obres de restauració, iniciades l’any 1984, és possible fer un recorregut per la majoria de les seves estances originals: celler, sala capitular, cuina, saló de les xemeneies, pati d’armes.

A més de l’interès històric i arquitectònic el castell té un 3r al·licient, i és l’espectacular panorama que podreu contemplar de tot el poble i dels seus voltants des dels grans finestrals de les 2 sales situades al 3r i últim pis.


Matarranya, els pobles més bonics d'Espanya, pobles amb encant, conjunt històric, Terol, Aragó, patrimoni cultural, art gòtic
El panorama que podeu contemplar des del 3r pis del Castell de Vall-de-roures és espectacular


Òbviament tan la visita al castell com a l’església de Santa Maria la Major val molt la pena i per 5 euros (preu desembre 2017) existeix una entrada conjunta a ambdós monuments que també inclou la visita al museu de Vall-de-roures.

No obstant la visita a Vall-de-roures no s’ha de limitar al castell i a l’església, perquè cal tenir present que Vall-de-roures és conjunt històric, i  per tant  us recomano de fer un tomb ben complert por tot el seu nucli antic.

Al meu parer el centre històric de Vall-de-roures té 2 racons amb especial encant ( a més a més del conjunt monumental del castell i l’església, és clar):


Matarranya, els pobles més bonics d'Espanya, pobles amb encant, conjunt històric, Terol, Aragó, patrimoni cultural, art gòtic
El Pont de Pedra i el Portal de Sant Roc, un dels racons més bonics de Vall-de-roures


- El primer és el Portal de Sant Roc, una de les 2 portes de la muralla medieval que encara es conserven, al qual s’accedeix després de passar pel bonic Pont de Pedra d’origen medieval que travessa el riu Matarranya. Des del pont podreu contemplar un bonic panorama del centre històric de Vall-de-roures.

- Just passat el Portal de Sant Roc accedireu a la Plaça Espanya, el 2n indret que us aconsello, i que està presidida per l’Ajuntament, un bonic edifici renaixentista. El bell conjunt de la plaça ho completa els edificis senyorials de la Fonda de la Plaça, del S XIV, la Casa Pereret i la Casa Pallarés.

Vall-de-roures va ser la darrera visita d’un primer dia molt ben gaudit i aprofitat pel Matarranya.













Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT