RUTA DE 2 DIES PEL LLAC DE COMO (ITÀLIA)



Llombardia, Alps italians, Itàlia, roadtrip pel Llac de Como



El Llac de Como està situat al Nord d’Itàlia, a la regió de la Llombardia, a uns 50 km al Nord de Milà.

La zona on està ubicat el Llac de Como es un  territori plenament alpí, malgrat que la seva alçada sigui de només 199 m sobre el nivell del mar.
Una altra característica del Llac de Como és la seva forma d’Y invertida i estreta, i la gran profunditat, que en algun punt supera els 400 m.

A més de la bellesa natural i paisatgística, que en alguns llocs pot semblar més un fiord noruec que no pas un llac alpí, cal afegir l’espectacular patrimoni cultural i monumental de la zona.

Nosaltres vam poder descobrir alguns dels encants del Llac de Como en una ruta de 2 dies, que a continuació us detallaré:



Mapa amb la nostra ruta de de dos dies pel Llac de Como



1- BRIENNO

(Punt A al mapa)



Llac de Como, Llombardia, Itàlia


Brienno és un petit poble de poc més de 300 habitants situat a la riba occidental del Llac de Como.

Del petit nucli antic destaca l’església dels Sants Nazaro e Celso, d’estil barroc i amb un elegant campanar, així com les cases més properes al llac, algunes de les quals sembla que surin directament damunt de l’aigua, com si fos Venècia.

No és un poble especialment bonic des de dins, ho és més des de la llunyania, però el fet de trobar-se  a tocar del Llac de Como, amb bones vistes de la zona, i de ser de reduïdes dimensions i molt poc turístic, hi dóna un encant especial.



2 – MENAGGIO


(Punt B al mapa)


Llac de Como, Llombardia, Alps Italians, Itàlia


Si Brienno pot produir certa sensació “d’ofec”, amb les cases del poble concentrades en un reduït espai, i amb les muntanyes ben a sobre, Menaggio és una població amb un perfil muntanyós molt més suau, per tant amb unes condicions més favorables per a instal.lar-s’hi.

De fet les ruïnes del Castell de Menaggio són testimoni que la zona va ser ocupada des de l’Edat Mitjana, si bé és molt possible que més de 1000 anys  abans ja hagués estat habitada, tal com es desprèn d’algunes troballes arqueològiques.

No obstant el castell de Menaggio ha quedat totalment en 2n terme davant del “glamour” i el luxe que s’hi respira en l’actualitat, que va començar a la 1a meitat de s. XIX amb la construcció d’algunes vil.les per part de l’aristocràcia i la burgesia.

Ben aviat la fama de Menaggio com a lloc d’estiueig de les classes més adinerades va traspassar les fronteres i va atraure especialment a les elits britàniques, que van arribar a fundar a inicis de s. XX el Menaggio & Cadenabbia Golf Club.

Aquest luxe i glamour s’aprecia passejant pels carrers del centre de Menaggio, que encara conserva l’ambient i l’arquitectura de la “Belle epoque”.

Al meu criteri Menaggio no és un dels “imprescindibles” del Llac de Como, tot i que si us agraden molt les vil.les heu de tenir en compte que algunes d'elles són visitables.




3 - GRAVEDONA


(Punt C al mapa)


Llac de Como, art romànic, romànic llombard, Alps italians, Itàlia



Gravedona és una població situada a la riba occidental del Llac de Como, gairebé a la punta septentrional del Llac.

El principal atractiu de Gravedona, i que al meu parer ja justifica el desplaçament és l’església de Santa Maria del Tiglio, una joia del romànic llombard.

Als que sigueu apassionats del romànic i hagueu recorregut unes quantes esglésies i monestirs del nostre país, segur que l’estil us resulta familiar; i no és casualitat, perquè heu de tenir present que moltes esglésies i monestirs romànics de Catalunya van ser construïts en l’anomenat estil romànic llombard, o primer romànic, que precisament va sorgir d’aquesta regió del Nord d’Itàlia, a la qual pertany el Llac de Como.

A més de l’arquitectura, Santa Maria del Tiglio té altres elements de gran interès artístic, com un crucifix del s. XII,  els frescos que decoren les parets (s. XIV-XVI), i els mosaics reaprofitats de l’anterior baptisteri paleocristià.




4 – BELLAGIO


(Punt D al mapa)


Llac de Como, Llombardia, Alps Italians, els pobles més bonics d'Itàlia, Itàlia



Bellagio és la població que més ens va agradar de les què vam visitar en la nostra ruta de 2 dies pel Llac de Como. En aquest sentit no és pas casualitat que Bellagio sigui coneguda com la “Perla del Llac de Como”.

Quan abans us he comentat que el paisatge del Llac de Como en alguns punts recorda als fiords noruecs, Bellagio és un d’aquests indrets a què em referia.

La seva situació privilegiada, a la punta de la península que separa els dos braços del Llac de Como, fa que tingui unes vistes excel.lents, amb els cims nevats dels Alps com a teló de fons.

Així mateix el poble en sí també té molt encant, amb el seu traçat medieval, i els seus carrerons estrets i empedrats; però també amb un agradable passeig a la vora del Llac.


Llombardia, Alps Italians, Itàlia

Les vistes del Llac de Como des de Bellagio són senzillament magnífiques


Malauradament Bellagio és un destí que des de fa molt de temps està de moda entre les classes més adinerades, i pel meu gust és excessivament turístic i “glamourós”.

Per a finalitzar us recomano l’experiència d’arribar i/o sortir de Bellagio amb “ferry”, perquè podreu gaudir relaxadament del fantàstic paisatge del Llac de Como sense haver d’estar pendents del volant.




5- COMO

(Punt E al mapa)

Llac de Como, Alps Italians, romànic llombard, Llombardia, Itàlia, ciutats amb encant


Como és la ciutat situada a l’extrem Sud-oest del Llac de Como, essent tant per extensió com per número d’habitants (supera els 80.000) la població més important del llac.

Malgrat ser una ciutat molt industrial – amb una gran importància i tradició de la manufactura dels teixits de seda - Como ens va deixar una bona impressió, amb un bonic centre històric.

D’entrada la primera cosa que destaca del nucli antic de Como són les muralles medievals, que encara conserven un 70% del perímetre original, un fet poc usual, perquè sovint només queden dempeus petits trams i algunes torres aïllades.

Un cop dins del recinte emmurallat de Como us recomano de dedicar-hi una bona estona a passejar pels seus carrerons medievals, que encara conserva nombrosos edificis antics, entre els què cal destacar el “Broletto”, un bonic edifici del s. XIII que va ser la seu del govern de la ciutat durant l’Edat Mitjana.

Així mateix al costat del Broletto hi trobareu el Duomo o Catedral, on hi predomina l’estil renaixentista, i que va tardar més de 300 anys en ser totalment construïda ( finals s. XIV – s. XVIII).

Fora del recinte emmurallat Como té molts altres elements d’interès, un dels quals és l’església de Sant’Abbondio,  una altra  joia del romànic de la regió.

Art romànic, romànic llombard, Llombardia, ciutats amb encant, Alps italians, Itàlia

Sant'Abbondio, una de les joies del romànic llombard que podreu visitar a Como


Igualment cal destacar la Vil.la Olmo, una bella mansió dels s. XVIII-XIX situada a la vora del Llac de Como, a la què podreu arribar des del centre de Como per un agradable i curt passeig a peu que voreja el Llac.

Per si esteu interessats en conèixer tot el què es pot fer i veure a  Como, us deixo aquest enllaç a la web oficial de turisme de Como.



6 - BRUNATE


(Punt F al mapa)

Alps Italians, Llombardia, pobles amb encant, Itàlia


Brunate és un petit municipi situat a mig vessant de la muntanya, a uns 5 km de Como.

No és especialment interessant a nivell monumental, però sí a nivell paisatgístic, perquè té molt bones vistes del braç occidental del Llac de Como, des d’una situació elevada i amb molt bona perspectiva.

Si no disposeu de vehicle, podeu arribar còmodament a Brunate des de Como amb funicular. Des de l’estació del funicular de Brunate ja tindreu bona vista panoràmica, però si voleu tenir millors vistes, podeu arribar fins el Faro Voltiano, situat a uns 30 minuts a peu de la mencionada estació.


- Algunes dades practiques del Llac de Como:


Llombardia, pobles amb encant, Alps Italians, Itàlia



En l’apartat de dades pràctiques seré breu, perquè el Llac de Como és relativament a prop tant de l’aeroport de Milà-Malpensa  (a 50 km)  com del de Bergamo (a 40 km), tots 2 aeroports connectats amb Barcelona amb companyies aèries “lowcost”, i a on podreu llogar cotxe amb qualsevol buscador (skyscanner, Momondo, Kayak...).

És possible moure's pel Llac de Como amb transport públic, tant amb autobús com amb vaixell que connecta algunes poblacions, però el cotxe dóna molta més llibertat de moviments i d'horaris. 


Quant a l’allotament, us recomano fer nit a Como, tal com vam fer nosaltres, perquè té molta oferta hotelera, que us permetrà ajustar el pressupost. 
Nosaltres vam dormir al B & B Agrifoglio Como , amb una relació qualitat-preu molt bona i un tracte excel.lent. 
Òbviament si disposeu de pressupost elevat, us aconsello allotjar-vos en alguna de les històriques vil.les del Llac de Como transformades en luxosos hotels.

Finalment no us puc recomanar cap restaurant al Llac de Como, perquè acabo de descobrir que el que més ens va agradar ha tancat, i no serà a causa de la nostra valoració negativa a Tripadvisor.





Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT