MALTA ARQUEOLÒGICA: UN RECORREGUT PER 10 JACIMENTS I MUSEUS DE MALTA I GOZO



arqueologia, Patrimoni de la Humanitat, Unesco, Unesco World Heritage Malta, megalitisme




Malta és un petit Estat del Sud de la Unió Europea que compta amb molts atractius: paisatge, monuments, museus, gastronomia, clima...; i no hi ha dubte que un dels seus tresors més destacats és el ric patrimoni arqueològic, una part del qual és Patrimoni de la Humanitat, concretament els Temples megalítics de Malta i l’Hipogeu de Hal Saflieni.

No obstant el patrimoni arqueològic de Malta és molt ric i variat i no només inclou jaciments arqueològics prehistòrics, sinó també de l’Edat del Bronze, d’època fenícia, romana, paleocristiana i medieval.

No hi ha dubte que la situació estratègica de Malta, al Mediterrani Central i a mig camí entre Àfrica, Orient i Europa, ha estat decisiva per atraure els diferents pobles i cultures que s’han instal.lat a l’arxipèlag de Malta al llarg de la història.



Temples megalítics de Malta, patrimoni de la humanitat, arqueologia, Unesco World Heritage


Temples de Tarxien, un dels jaciments arqueològics de Malta que són Patrimoni de la Humanitat


Per tal de poder gaudir millor del patrimoni arqueològic de Malta, us recomano adquirir  el Heritatge Malta Multisite Pass, que per un preu de 50 euros us dóna lliure accés als jaciments i monuments arqueològics més importants tant  de l’illa de Malta com la de Gozo amb una validesa de 30 dies, i el podreu comprar tant per internet com presencialment a la majoria de jaciments i museus gestionats per Heritage Malta. Amb aquest passi podreu entrar a 8 dels 9 monuments de pagament que us he seleccionat, excepte l’Hipogeu de Hal Saflieni, que queda exclòs d’aquest passi.

En aquesta entrada faré un recorregut per l’arqueologia de Malta, tot seguint un ordre cronològic. He d’aclarir que no pretenc fer un llistat exhaustiu, i que dels 10 jaciments i museus inclosos a la selecció l’únic que no vaig poder visitar va ser l’Hipogeu de Hal Saflieni.

Cada jaciment o museu té la meva puntuació personal, que segueix aquest criteri:

***        Molt interessant, de visita “obligada”
**         Interessant
*           Poc interessant, prescindible






Mapa de Malta i Gozo amb la localització dels 10 jaciments i museus arqueològics


Abans de començar amb el recorregut pels 10 jaciments i museus arqueològics de Malta i Gozo, us deixo aquest 2 enllaços d'utilitat, ambdós en anglès:

Heritage Malta  (Patrimoni nacional de Malta), per saber les dades pràctiques (preus, horaris) dels monuments i museus, així com per ampliar informació de caràcter històric i científic.
Patrimoni mundial de la Unesco a Malta, per si voleu ampliar informació tant dels Temples megalítics de Malta com de l’Hipogeu de Hal Saflieni.



1- Museu Nacional d’arqueologia de Malta


arqueologia, Malta arqueològica, Patrimoni de la Humanitat



(Valoració **)


El museu d’arqueologia està situat al centre històric de La Valletta i les seves reduïdes dimensions fan que sigui una visita còmoda i ràpida. És per això que és molt pràctic com una introducció a la història i arqueologia de Malta i així poder contextualitzar tots els monuments i jaciments arqueològics. La seva divisió en diferents seccions ben senyalitzades – Neolític, Edat del Bronze, fenicis, romans, bizantins- facilita la visita.

Per tractar-se d’un museu d’àmbit nacional vaig sortir lleugerament decebut, en el sentit que esperava una col.lecció de troballes molt més extensa, en consonància amb la gran riquesa arqueològica de Malta.


2-  Ghar Dalam



arqueologia, Europa, Heritage Malta


(Valoració *)


La cova de Ghar Dalam és el jaciment arqueològic que té les restes més antigues de l’ocupació humana a l’arxipèlag de Malta, amb una cronologia aproximada de 5200 aC.

La cova de Ghar Dalam és visitable en els seus primers 80 metres, i alguns dels materials trobats a les excavacions arqueològiques estan exposats a 2 sales de l’edifici de la recepció. Entre els materials recuperats cal destacar algunes peces de ceràmica d’estil molt similar a la cultura Stentinello, del Sud-Est de Sicília, fet que reforça la hipòtesi que els primers pobladors de Malta haurien arribat des de Sicília. Així mateix algunes vitrines contenen material paleontològic, com fòssils d’elefants i hipopòtams nans.

La meva valoració és només *, possiblement molt condicionada perquè va coincidir en què era dia de portes obertes a Ghar Dalam i vaig haver d'esperar gairebé una hora per a poder visitar la cova.


3- Temples megalítics d’Skorba i de Ta’Hagrat


Temples prehistòrics de Malta, Patrimoni de la humanitat, arqueologia, Unesco world heritage


(Valoració *)


Skorba i Ta’Hagrat són dos conjunts de temples megalítics situats al Nord-Oest de l’illa de Malta i separats un de l’altre per una curta distància d’1 km.

Tots 2 monuments són Patrimoni de la Humanitat, com a part integrant del bé “Temples megalítics de Malta”, que inclou un total de 7 conjunts de temples prehistòrics. Personalment opino que són els “menys” interessants de tots, perquè són els que estan pitjor conservats, especialment Skorba.

No obstant a nivell arqueològic Skorba ha aportat informació molt valuosa del Neolític Antic i de la fase immediatament anterior a l’Època dels Temples. El fet de ser el temple megalític de Malta excavat en època més “recent” i amb metodologia més científica, durant els anys 60 del s. XX, va ser decisiu alhora de poder conèixer molt millor l’evolució d’aquest jaciment arqueològic.

Com a dada pràctica heu de tenir en compte que si voleu visitar els Temples megalítics d’Skorba i Ta’Hagrat,  només obren 3 dies a la setmana.


4- Temples megalítics de Ġgantija


arqueologia, Patrimoni de la humanitat, Unesco world heritage malta


(Valoració ***)


De tots els Temples megalítics de Malta que són Patrimoni de la Humanitat, els de Ġgantija són els únics ubicats a l’illa de Gozo.

Ġgantija és un conjunt de 2 temples adjacents units per una gran muralla, que en alguns punts es conserva en molt bon estat, degut a que la pedra utilitzada és calcària coral·lina, de gran duresa i resistència.

L’estructura dels 2 temples de Ġgantija mostra complexitat, amb 5 absis distribuïts entorn un passadís central a cada temple. En aquests absis s’hi han localitzat diversos altars, i el fet d’haver-se desenterrat ossos d’animals durant les excavacions arqueològiques suggereix que s’hi haurien fet sacrificis rituals d’animals.

Els temples van ser construïts entre el 3600 i 3200 a C, que precisament es coneix com la Fase Ġgantija, que correspon amb el 1r moment d’esplendor del Període dels Temples, que va durar més de 1.500 anys, concretament entre el 4100 i el 2500 a C.
No obstant cal aclarir que els temples de Ġgantija tenen algunes parts que són posteriors a la Fase Ġgantija.


5- Temples megalítics de Ħaġar Qim i de Mnajdra


patrimoni de la humanitat, unesco world heritage Malta, arqueologia


(Valoració ***)

Els temples de  Ħaġar Qim estan situats dalt d’un petit turó molt a prop del mar i van ser construïts en diverses èpoques, si bé el temple principal està datat entre el 3600 – 3200 a C, és a dir durant la Fase Ġgantija.

Ħaġar Qim també fa honor a la denominació de monument megalític, que en grec significa pedra gran, i el seu mur exterior està fet de grans blocs de pedra, un dels quals té unes dimensions que esgarrifen: més de 5 m d’alçada i unes 20 tones de pes.

Entre els materials arqueològics recuperats cal destacar nombroses estatuetes de pedra i fang, una de les quals es coneix com la Venus de Malta, símbol de la fertilitat i relacionada amb el culte a la deessa mare. De fet alguns autors creuen que moltes plantes dels temples megalítics de Malta estan dissenyades imitant la forma d’aquestes estàtues de deesses femenines.


Arqueologia, patrimoni de la humanitat, Unesco World heritage Malta

Llarga avinguda que condueix als temples de Mnajdra, ubicats en un entorn privilegiat vora el mar


A només 500 de  Ħaġar Qim trobareu els temples de Mnajdra, en un emplaçament encara més espectacular, perquè són a tocar dels penya-segats i gairebé és possible escoltar la remor de les onades, una simbiosi gairebé perfecta entre la natura i l'arquitectura prehistòrica.

Mnajdra és un complex de tres temples, essent el més antic el temple Est, construït durant la  Fase Ġgantija, mentre que els temples central i Sud són posteriors, de la Fase Tarxien (3150- 2500 aC).

El temple Sud de Mnajdra és el més peculiar, perquè durant els equinoccis els primers raigs de sol penetren dins del monument de tal manera que s’alineen perfectament amb l’eix central del temple. En canvi el dia dels solsticis, els primers raigs de sol il.luminen directament 2 altars de la sala més gran.


6- Hipogeu de Hal Saflieni



(Foto obtinguda de wikipedia; autor: Hamelin de Guettelet)


(Valoració ***)


L’Hipogeu de Hal Saflieni és l’únic de tots els monuments del present llistat que no vaig poder visitar, perquè cal reservar les entrades mesos abans, o bé anar ben d’hora ben d’hora a les taquilles del Fort Sant Elm a La Valetta a comprar les poques entrades “last minute” disponibles.

He considerat que havia d’incloure’l, perquè és un monument excepcional, l’únic temple prehistòric subterrani que es coneix, amb més de 7.000 individus enterrats, format per diferents sales i galeries connectades entre sí al llarg de tres nivells diferents, i utilitzades durant uns 1.500 anys, entre el 4000 a C i el 2500 aC.

Un dels indrets més espectaculars de l’Hipogeu de Hal Saflieni són les cambres del segon nivell decorades amb pintures d’ocre vermell, un cas únic a tot l’arxipèlag de Malta.




7- Temples de Tarxien


arqueologia, patrimoni de la humanitat, Unesco world heritage Malta


(Valoració ***)


A menys d’1 km de l’Hipogeu de Hal Saflieni i del Gran Port natural de la Valetta hi trobareu els Temples de Tarxien, que sorprenen per la seva ubicació en un entorn ben urbà, amb alguns edificis gairebé a tocar.

La cronologia de Tarxien és una de les més àmplies de tots els jaciments arqueològics de Malta, perquè va del 3600 al 1500  a C, distingint 2 fases: primer el Període dels Temples, del 3600 al 2500 aC; i després l’Edat del Bronze, del 2400 al 1500 aC, en què Tarxien és reaprofitat com a gran necròpolis.

Els 4 temples de Tarxien són la principal font d’informació de l’última fase del Període dels Temples, que precisament s’anomena fase Tarxien (3200- 2500 aC).

El jaciment de Tarxien a més de mostrar una arquitectura més complexa i perfeccionada respecte les fases anteriors del Període dels Temples, també ha aportat molt material arqueològic (ceràmica, estàtues, relleus escultòrics) que fa palès que és una societat més desenvolupada.


8- Borg in-Nadur


Arqueologia, Temples megalítics, Heritage Malta


(Valoració *)


Borg in-Nadur és un jaciment arqueològic que també té un llarg horitzó cronològic, amb les restes d’un temple megalític de finals de la fase Tarxien (3200-2500 aC), i d’un poblat de l’Edat del Bronze.

Cal destacar que el poblat de l’Edat del Bronze té algunes restes de muralles i de sitges, fet que reforça la hipòtesi que va necessitar protegir-se d’amenaces externes i de possibles setges de llarga durada.

Tant el temple megalític com les restes del poblat i de les muralles de l’Edat del Bronze tenen un estat de conservació precari, i només us recomano d’anar-hi si ho combineu amb la visita a la cova de Ghar Dalam, a només 15 minuts a peu de Borg in-Nadur.


9- Solcs de Carro (“Cart-Ruts”)


Arqueologia, Heritage Malta


( Valoració *)

L’origen i el final del Període dels Temples megalítics no és l’únic dels grans misteris de l'arqueologia de Malta, perquè els anomenats “Cart-Ruts” també han donat origen a moltes teories, algunes de les quals apunten a obra d’extraterrestres.

Els “Cart-Ruts” o Solcs de Carro consisteixen en 2 línies paral.leles excavades a la roca, amb profunditats que oscil.len dels 10 fins als 60 centímetres.

Molts autors consideren que van ser fetes durant l’Edat del Bronze, cap el 2000 aC, i que corresponen a l’erosió produïda pel pas continu de les rodes del carros, que haurien transportat material molt pesat, com grans blocs de pedres destinades a construir grans monuments.

No obstant és una teoria que no respon a tots els interrogants, perquè en casos de solcs amb una profunditat que supera el mig metre és impossible que els carros hi poguessin circular. Igualment tampoc pot explicar els casos en què els “Carts-Ruts” penetren dins del mar, perquè l’actual nivell del mar és resultat de la pujada que va succeir a l’inici de l’Holocè, quan va finalitzar la darrera glaciació quaternària, fa uns 10.000 anys. Això ha donat peu a que algun autor hagi afirmat que els "Cart-Ruts" serien obra de civilitzacions amb més de 10.000 anys d'antiguitat.

Aquests “Cart-Ruts” es troben distribuïts per diferents zones tant de l’illa de Malta com la de Gozo, i la més important concentració la trobareu a l’indret que es coneix com Clapham Junction, molt a prop dels coneguts Dingli Clifts (penya-segats de Dingli).



10- Catacumbes de Sant Pau (St. Paul's Catacombs) 


Arqueologia, Heritage Malta, Europa


(Valoració ***)

Si molts pensàveu que les grans catacumbes són exclusives de Roma i d’unes poques ciutats italianes, esteu ben equivocats, perquè a Malta i Gozo també en trobareu, especialment a la ciutat de Rabat, la zona de l’illa de Malta on hi ha la major concentració.

Les catacumbes més importants de Rabat són les de Sant Pau (Saint Paul), amb una extensió de 10.000 m2  i un total de 23 catacumbes, moltes d’elles connectades entre sí.

Tot i que les Catacumbes de Sant Pau són d’època imperial romana i s’utilitzen fins almenys el s. VII dC, hi ha indicis que fan pensar que podrien ser anteriors, perquè s’ha documentat a la zona de Rabat l’existència de diversos hipogeus d’època fenícia i púnica, és a dir s. IV-III aC.

Una de les dades més interessants de les Catacumbes de Sant Pau és que no van ser utilitzades únicament per cristians, sinó que hi ha altres tombes amb símbols de la religió jueva i també de la pagana, un fet excepcional que posa de manifest que a Malta durant l’antiguitat tardana les diferents cultures i religions van compartir els llocs d’enterrament, i que per tant conviurien en pau.

Finalitzaré que existeix una llegenda que vincula aquestes Catacumbes amb la possible arribada i estada de l’Apòstol Sant Pau a Malta.



Altres entrades del blog relacionades






>>>>>>>>>  Viatjar a Malta: alguns consells i dades pràctiques

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT