VIATJAR A MALTA: ALGUNS CONSELLS I DADES PRÀCTIQUES




Viatjar per lliure




Malta és un petit Estat de la Unió Europea situat a menys de 100 km al Sud de Sicília. De fet és tan petit que la seva superfície total, 316 km2, no arriba ni a la meitat de l’illa de Menorca.

No obstant al contrari del què us pugui semblar, és un país amb molt per fer i per veure, i és per això que us recomano dedicar almenys 6 o 7 dies a visitar aquest arxipèlag, si us agrada anar a un ritme tranquil. Òbviament la vostra estada pot ser de menys dies, però considero que Malta és un país per a recórrer sense presses.

En aquesta primera entrada dedicada a Malta em limitaré a facilitar-vos alguns consells i dades pràctiques: allotjament, transport i visites al patrimoni cultural.

Començaré doncs per l’allotjament.



1- ALLOTJAMENT A MALTA


Viatjar per lliure



Com gairebé sempre en tots els meus viatges i escapades, el preu de l’allotjament és un dels factors més importants a l’hora de la tria, si bé també valoro molt la puntuació de l’establiment i la ubicació.

No obstant en el cas de Malta és important la ubicació de l’allotjament, especialment si us heu de moure amb transport públic, perquè la majoria de línies d’autobusos de l’illa de Malta surten o passen per La Valletta. Per tant òbviament us recomano allotjar-vos a La Valletta, o bé el més a prop possible.


Viatjar per lliure

Panoràmica de Msida, ciutat situada davant la península de La Valletta, i on vaig estar allotjat


En el meu cas vaig triar NSTS Campus Residence , reservat a través de Booking.com, i situat a Msida, a uns 3 km de l’estació d’autobusos de La Valletta. L’allotjament és el típic “hostel” pensat per a persones joves, amb una bona relació qualitat-preu (vaig pagar per 6 nits un total de 176 euros per una habitació individual que incloïa aire condicionat, bany exterior per a ús exclusiu meu, i un més que correcte esmorzar buffet).

Malgrat no estar situat a La Valletta, és a només 5 minuts a peu d’una parada d’autobusos per la què passen algunes de les línies més importants de l’illa de Malta, entre elles les línies X1 i X2, que comuniquen directament amb l’aeroport. La línia X1 a més a més va a Cirkewwa, la terminal dels Ferrys amb destinació a les illes de Gozo i Comino.


2- TRANSPORT PÚBLIC A MALTA


Viatjar per lliure amb transport públic


Per moure’m per Malta només he fet servir transport públic, ja sigui autobús o bé els  “ferrys” per anar a les illes de Gozo i Comino, i em va ser molt útil la targeta “Explore Card”, que per 21 Euros dóna dret a un ús il.limitat dels autobusos públics de Malta i Gozo durant 7 dies, i que la podeu comprar al mateix aeroport, en una màquina automàtica.

Malta té en línies generals una bona xarxa de transport públic d’autobusos, que connecten els principals punts tant de l’illa de Malta com la de Gozo.

De totes maneres, tal com us he comentat prèviament en el tema de l’allotjament, heu de de tenir present que la majoria de línies d’autobusos surten o passen per La Valletta, i això és un condicionant important a l’hora de moure-us amb transport públic, perquè en cas de no estar allotjats a La Valletta, i depenent del lloc de Malta on vulgueu desplaçar-vos, estareu obligats a agafar 2 autobusos diferents i fer transbord a l’estació central d’autobusos de La Valletta, situada a Triton Square.

No obstant hi ha altres detalls importants de la xarxa d’autobusos de Malta que heu de tenir en compte:   les retencions de trànsit són habituals en hores punta en determinats indrets de Malta, especialment a l’aglomeració urbana de La Valletta. 
Potser és  per això que els horaris de les línies, que estan posats a les parades d’autobús, són orientatius, i no són 100% fiables, almenys en la meva experiència.


Viatjar per lliure amb transport públic, Malta

La Font dels Tritons, situada a la plaça homònima, i a pocs metres de l'estació d'autobusos de La Valletta


Així mateix hi ha algunes línies que en festius no circulen, o bé la seva freqüència de pas disminueix molt.

Els conductors dels autobusos de Malta i Gozo mereixen una menció especial per la seva amabilitat– excepte un cas aïllat –, i no van tenir problemes a resoldre els meus dubtes, i fins i tot a avisar-me de la parada en la què havia de baixar.

Finalment us deixo aquests 3 enllaços de molta utilitat:

1 - Plànol en pdf de tota la xarxa  d'autobusos públics de Malta i Gozo

2-  Informació de les línies i horaris de tots els  autobusos que connecten amb l'aeroportRespecte els horaris, heu de tenir en compte que a gairebé totes les línies el darrer autobús que surt de l’aeroport ho fa a les 22.30.

3- Informació dels horaris i preus dels "ferrys" que enllacen les illes de Malta i Gozo. Per arribar amb autobús a Cirkewwa (la terminal dels transbordadors) des de La Valeta haureu d’agafar les línies 41 o 42.



3- VISITES ALS MONUMENTS I MUSEUS DE MALTA


Patrimoni de la Humanitat, Unesco, World Heritage, Arqueologia


No hi ha dubte que els monuments de Malta són un dels grans atractius del país, especialment els construïts en època prehistòrica, els més importants dels quals han estat declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco: l'Hipogeu de Hal Saflieni  i els Temples megalítics de Malta.

No obstant el patrimoni cultural i monumental de Malta abasta un amplíssim horitzó cronològic que comença al Neolític, i arriba fins l’actualitat.

Atès que la llista de monuments i museus de Malta és força llarga, us recomano d’adquirir  el "Heritage Malta Multisite Pass" , que per un preu de 50 euros us dóna lliure accés a 23 monuments i museus tant de l’illa de Malta com de Gozo amb una validesa de 30 dies. A més a més aquest passi també inclou l’entrada a l’Aquari Nacional de Malta, situat a Saint Paul. 


Heritage Malta, viatjar per lliure

Fort St Elmo, La Valletta, un dels 23 monuments/museus inclosos al "Heritage Malta Multisite Pass"


Podeu comprar aquest passi tant per internet com a la majoria dels 23 monuments o museus inclosos, excepte si es tracta d’un monument molt petit, com podrien ser els Temples megalítics d’Skorba o de Ta’hagrat.

Com aspecte negatiu d’aquest passi és que no inclou l’entrada ni a l’Hipogeu de Hal Saflieni ni a la Cocatedral de Sant Joan de La Valeta, 2 monuments que considero de visita imprescindible.

Respecte l’Hipogeu de Hal Saflieni us he d’aclarir que no el vaig poder visitar, perquè cal reservar l’entrada molts mesos abans, o bé presentar-vos ben d’hora ben d’hora (a les 6 del matí com a mínim) al Fort St Elmo de La Valletta, on venen 20 entrades diàries.

Arqueologia, Malta Heritage Multisite Pass

Catacumbes de St Paul, Rabat, illa de Malta, un altre jaciment arqueològic inclòs a la "Heritage Malta Multisite Pass"


Acabaré aquest apartat dedicat als monuments i museus de Malta amb 2 advertències:

-La primera és que els monuments i museus tanquen a les 17.00, tot i que en horari d’estiu (d'abril a setembre) alguns tanquen a les 18.00 h.
-La segona és que la senyalització dels accessos a alguns monuments “menors” és inexistent, de manera que us recomano utilitzar el “google maps” o gps per a trobar-los.


 Agraïment final

Vull finalitzar aquesta entrada amb un agraïment a María Grau, autora del blog "Tu hobbie tu viaje", per les seves recomanacions de Malta, que m’han estat molt útils.
Us aconsello llegir les entrades del seu  blog dedicades a Malta.


Altres entrades del blog relacionades








Comentaris

  1. Muchas gracias por tu mención. Siempre es un placer ayudar a viajeros como tu. Me alegro mucho que te haya gustado esta preciosa isla

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, ambos estamos de acuerdo en que es una fantástica isla, con mucho por ver y hacer. Un fuerte abrazo

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT