RUTA PEL BAIX BERGUEDÀ: DEL ROMÀNIC A LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL


Patrimoni cultural


Avui torno al meu estimat Berguedà amb una ruta centrada en el patrimoni cultural, tot i que també inclou un paratge natural i un consell gastronòmic.

Aquesta vegada he triat el Baix Berguedà, una zona  amb uns paisatges possiblement menys espectaculars que els de l’Alt Berguedà,  però que en canvi ens ofereix una gran riquesa quant a patrimoni cultural, amb un dilatadíssim horitzó cronològic que abasta des de la prehistòria fins la revolució industrial.

Durant aquesta ruta pel Baix Berguedà us portaré per 8 indrets diferents que s'estenen per 3 municipis: Viver i Serrateix, Casserres i Gironella. Som-hi doncs,



Mapa de la ruta pel Baix Berguedà




1-  Monestir de Santa Maria de Serrateix

(Punt A al mapa interactiu)




Beguedà, art romànic, ruta del romànic Catalunya


El Monestir de Santa Maria de Serrateix apareix documentat per primer cop al s. X, si bé l’actual església del monestir no va ser consagrada fins l’any 1126, havent-se iniciat les obres l’any 1077.

De la primitiva església del s. IX-X es conserva una nau sota el creuer, que al s. XVII va ser reaprofitada com a Sepultura Capitular. També és d’època preromànica l’anomenada Torre de l’Abat, que actualment forma part del Palau abacial, construït als s. XIV-XV.

La resta del monestir és igualment una barreja d’estils, essent romàniques la nau i l’absis central de l’església, gòtics els absis laterals de l’església, i neoclàssic el claustre.

Atès que va patir importants desperfectes durant la Guerra Civil, ha hagut de ser restaurat en diverses fases al llarg de la segona meitat del s. XX i del s. XXI.

El Monestir de Santa Maria de Serrateix únicament és visitable els diumenges de 13 a 14 hores, si bé és possible concertar visita en diferent horari al tlf.  93 8390240.


2 – Sant Pere de Serrateix

(Punt A al mapa interactiu)




Berguedà, art romànic, ruta del romànic Catalunya


A un centenar de metres del Monestir de Santa Maria hi trobareu Sant Pere de Serrateix, que va ser l’església parroquial de Serrateix des del s. IX fins al s. XVIII.

És una església de planta basilical amb 3 naus i encara conserva els 3 arcs de ferradura de la capçalera preromànica. Durant el s. XV va ser profundament modificada i actualment és la seu de l’Ajuntament.


3- Sant Joan de Montdarn

(Punt B al mapa interactiu)

Berguedà, art romànic, ruta del romànic Catalunya


Sant Joan de Montdarn és una església que apareix documentada per primer cop a finals de s. IX com un monestir de monjos depenent del gran Monestir de Sant Joan de les Abadesses, fins que al s. XI va passar a ser una simple parròquia rural.

És una església d’origen romànic molt modificada en èpoques posteriors, de manera que  del primitiu temple romànic només es conserva l’absis, un pany del mur nord i la portada.

A finals de s. XVIII va ser molt reformada, amb una ampliació de la nau, i la construcció del cimbori i de l’actual campanar.

A l’estar ubicada en un altiplà fa que tingui unes vistes excel.lents de les muntanyes de l’Alt Berguedà.


4- Alzina dels Colls

(Punt C al mapa interactiu)


Berguedà, natura, arbre monumental de Catalunya

Un quilòmetre abans d’arribar a Casserres i a uns pocs centenars de metres de la carretera  trobareu l’Alzina dels Colls, una magnífica i majestuosa alzina que ha estat declarada Arbre Monumental , l’únic de tot el Baix BerguedàNo és difícil de trobar, perquè la desviació a l’Alzina dels Colls està indicada des de la carretera.

És una visita que us recomano; arbres com aquest són excepcionals i són un meravellós regal de la natura.



5- Casserres

(Punt D al mapa interactiu)


Berguedà, ruta del romànic de Catalunya


Casserres és un poble que a primera vista no és especialment bonic, però mereix una visita pel seu nucli antic, que sí té alguns elements de gran interès, especialment el carrer Major, que encara conserva belles cases dels s. XVII i XVIII. 
També cal mencionar l’església barroca de la Mare de Déu dels Àngels, que al seu interior amaga un bonic retaule barroc.


6- Sant Pau de Casserres

(Punt E al mapa interactiu)


Art romànic, ruta del romànic Catalunya


L’església de Sant Pau de Casserres està situada a uns 3 km de Casserres en direcció a Gironella.

Construïda principalment en estil romànic, arquitectònicament es caracteritza per tenir una sola nau de volta de canó apuntada i 1 absis semicircular. En un període posterior (S. XVII o XVIII)  van ser afegides  2 capelles laterals.

L'interior  de l’església amaga 2 conjunts pictòrics murals de gran interès artístic, uns dels més importants de tot el romànic del Berguedà. El 1r és el que es localitza a un mur proper a l'absis, i que té com a tema central el Judici Final. La seva importància es deu a que és una mostra excepcional de la transició de l'estil romànic al gòtic. Les pintures originals són al Museu Diocesà de Solsona.
El 2n conjunt, descobert durant unes obres de restauració l'any 1979, està ubicat a un dels murs laterals de la nau principal i mostra la figura del dimoni amb cap de toro i sostenint una balança. En aquest cas sí que es conserven les pintures in situ.


7- Gironella

(Punt F al mapa interactiu)


Catalunya, patrimoni cultural, ruta de les colònies tèxtils del Llobregat


Gironella és després de Berga el municipi més important de tot el Berguedà i  s’estén per  les 2 ribes del riu Llobregat, amb el nucli antic de Gironella a la riba esquerra.

Tot i ser petit val la pena que us acosteu a donar un tomb pel centre històric de Gironella, que ocupa un turó presidit per les restes del castell medieval i encara conserva el típic traçat medieval, amb carrers estrets i costeruts.

Us recomano d’accedir-hi a peu des de l’altra riba del Llobregat creuant el Pont Vell, d’origen medieval, perquè les vistes del nucli antic són molt bones.


8- Colònia tèxtil de Viladomiu Nou

(Punt G al mapa interactiu)


Berguedà, ruta de les Colònies tèxtil del Llobregat


Viladomiu Nou és una de les 15 colònies tèxtils que van funcionar al Baix Berguedà a partir de la segona meitat del s. XIX, distribuïdes al llarg d’un curt tram del riu Llobregat, que amb les seves aigües va subministrar una part de l'energia necessària per moure els telers i les màquines de filar.

Com la resta de colònies tèxtils del Baix Berguedà, Viladomiu Nou va copiar el model de colònia britànica, molt auster, que concentrava al voltant de la fàbrica, els habitatges, les botigues, l’escola i l’església, de manera que esdevenien autèntics pobles.

Un dels elements més destacats de la Colònia de Viladomiu Nou és la Torre de l’Amo, anomenada així, perquè la família Viladomiu, els propietaris de la colònia, hi residia durant els estius o bé durant algunes estades puntuals.

Aquest edifici inaugurat l’any 1902 és actualment el Centre d’Interpretació de les Colònies del Llobregat, amb tres espais visitables i una exposició permanent sobre les colònies tèxtils i el seu patrimoni monumental.


Berguedà, ruta de les colònies tèxtils del Llobregat, Catalunya

La visita teatralitzada de la Colònia tèxtil de Viladomiu Nou


A més a més alguns dies festius hi fan visites teatralitzades, una manera ben entretinguda i diferent de gaudir del patrimoni. Vaig tenir el privilegi de poder assistir a una, en el marc d'una trobada "d'instagramers".

Per a horaris, preus, i dies de visita us deixo aquest enllaç de la  Colònia tèxtil de Viladomiu Nou



Recomanació gastronòmica

No hi ha res millor que arrodonir el dia amb un bon dinar. En aquest cas us recomano el Restaurant Cal Peret, situat a Cal Bassacs, una barriada dels afores de Gironella. 
No espereu cuina molt elaborada, sinó menjar casolà a bona relació qualitat-preu, amb menú els diumenges a un preu de 13.50 Euros.



Altres entrades del blog relacionades







Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT

15 MONUMENTS EMBLEMÀTICS DE L'ART ROMÀNIC