DESCOBRINT LES ILLES DE GOZO I COMINO (MALTA)


Malta, senderisme


Gozo i Comino són dos petites illes que pertanyen a Malta, un petit arxipèlag i Estat de la Unió Europea situat a menys de 100 km al Sud de Sicília.

Malgrat que a nivell turístic l’illa de Malta s’emporti la major part del protagonisme, Gozo i Comino són 2 illes amb molt per fer i per veure, tant a nivell de patrimoni cultural i arqueològic, com de natura i paisatges. Si no, que ho diguin a HBO, que va triar alguns paratges espectaculars de Gozo per a filmar-hi algunes escenes de la seva emblemàtica producció televisiva “Joc de Trons”.

Per tant Gozo i Comino són 2 illes que cal tenir ben presents en un viatge a Malta, sempre i quan disposeu de temps suficient.

En la present entrada us donaré algunes pinzellades de la ruta que vaig fer per Gozo i Comino,  desplaçant-me només amb transport públic i a peu. Som-hi doncs.


ILLA DE GOZO



Mapa interactiu de la ruta per Gozo



1- Temples Megalítics de Ggantija

(Punt  B al mapa interactiu)




Arqueologia, Malta, patrimoni de la humanitat, Unesco heritage site


Els temples megalítics de Ggantija són un dels principals atractius de l’illa de Gozo, atès que van ser declarats  Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco com a part integrant del bé "Temples megalítics de Malta", que inclou altres 5 conjunts de temples prehistòrics localitzats a l’illa de Malta.

Malgrat tenir una antiguitat superior a 5.000 anys el seu estat de conservació és en línies generals força bo, de manera que encara és possible apreciar clarament l’estructura dels 2 temples i entrar al seu interior, protegit per espectaculars murs ciclopis.

Hi arriben els autobusos 307 i 322.


2- Molí de vent de Ta’Kola



Malta


A menys de 5 minuts a peu dels Temples de Ggantija trobareu aquest antic molí de vent del s. XVIII que ha estat musealitzat i que és visitable per dins. La visita és de pagament, però  l’entrada als Temples de Ggantija inclou també l’accés al molí de Ta’Kola. No és un museu que consideri imprescindible, però si podeu entrar-hi gratis, no desaprofitaria l’ocasió.



3-  Temple megalític de Santa Verna



Malta, arqueologia, patrimoni cultural


A uns 15 minuts a peu de Ggantija, trobareu un altre temple megalític, el de Santa Verna.  Tant Ggantija com Santa Verna van ser construïts durant el Període dels Temples, una fase de la prehistòria maltesa que va durar més de 1.500 anys, concretament entre el 4100 i el 2500 aC, i que va deixar com a llegat més de 30 monuments distribuïts tant per l’illa de Malta com la de Gozo.

Malauradament  el Temple de Santa Verna només conserva uns pocs blocs de pedra, per la qual cosa és una visita totalment prescindible, excepte si sou uns apassionats de l’arqueologia.  A més a més em va costar de trobar-lo, perquè les indicacions per arribar al jaciment són gairebé inexistents.


4- Victoria (ir-Rabat)

(Punt C al mapa interactiu)


Malta, Patrimoni de la Humanitat, Unesco world heritage,


Victòria és la capital i  la població més important de l’illa de Gozo, i això també es fa evident en la xarxa de transport públic de Gozo, perquè gairebé totes les línies hi passen, de manera que és quasi inevitable posar els peus a Victoria si us desplaceu amb autobús per l’illa.

De fet millor que sigui així, perquè segons el meu parer Victoria  és un altre dels “imprescindibles” de Gozo.

El que més destaca de Victoria és la seva ciutadella, ben visible des de la distància, i protegida per unes impressionants muralles que han estat testimoni dels diferents ocupants de la ciutadella durant més de 3.000 anys: des de l’Edat del Bronze fins l’època sota domini britànic (1814-1964). 

La ciutadella de Victoria és en sí una petita ciutat, on val la pena perdre’s pels seus estrets carrers així com gaudir del gran panorama de l’illa de Gozo des del capdamunt del passeig de ronda de les muralles.

A més a més la ciutadella és un notable conjunt monumental, que inclou la catedral barroca, l’antic castell medieval -actualment seu de l’interessant Museu del Folklore-, així com altres palaus i museus i les restes arqueològiques d’alguns habitatges medievals.

Fora del recinte de la ciutadella Victoria té altres elements d’interès, però he d’admetre que vaig prioritzar la visita a la ciutadella, perquè anava escanyat de temps.


5-Dwejra

(Punt D al mapa interactiu)



Malta


Dwejra és un petit i bonic poble de pescadors situat a la costa Oest de Gozo, i és especialment conegut perquè molt a prop hi havia un penya-segat amb una original formació geològica anomenada “Blue window” (finestra  blava), que segur que els afeccionats a la sèrie televisiva “Joc de Trons” la coneixeu amb escreix. Malauradament aquesta gran finestra natural va desaparèixer durant els temporals marítims que van castigar l’illa de Gozo l’hivern de 2017.

No obstant Dwejra continua sent mereixedor d’una visita, perquè els paratges que l’envolten són de gran bellesa, començant per l’”Inland Sea” , un petit i espectacular llac interior d’aigua salada que comunica amb el mar a través d’una cova natural al penya-segat, que si voleu la podreu travessar, perquè algunes barques ofereixen aquest servei. En aquest marc increïble no vaig poder resistir a la temptació de banyar-m'hi.

També us recomano acostar-vos fins els propers penya-segats de Dwejra Bay, una bonica badia resguardada per una petita illa anomenada “Fungus Rock”, on creix un tubercle que va ser molt apreciat segles enrere per les seves suposades propietats medicinals.

A Dwejra hi arriba l’autobús 311.


ILLA DE COMINO




Mapa interactiu de la ruta a peu per Comino



Comino és una petita illa de tan sols 3,5 km2 situada entre Malta i Gozo i vaig poder fer aquesta ruta a peu, que us recomano, especialment per la bellesa paisatgística de la costa de Comino.



1- Blue Lagoon (Llacuna Blava)

(Punt A i D al mapa interactiu)


Malta


La "Blue Lagoon" és una badia que tal com el seu nom indica té les aigües de color blau turquesa. Òbviament és l’indret més conegut i emblemàtic de l’illa de Comino, i molts turistes hi van només per tal de poder banyar-se a les seves aigües.

Tot i ser un indret bonic em va decebre una mica, potser perquè no m’esperava trobar tanta gent, tantes barques i iots, i tantes parades de venda de menjar i begudes.

No obstant a la que us allunyeu una mica de la “Blue Lagoon”, de seguida tornareu a trobar la tranquil.litat.



2- Santa Maria Bay

(Punt B al mapa interactiu)



Malta, els llocs més bonics de Malta


A només 20 minuts a peu de la “Blue Lagoon” hi trobareu aquesta agradable badia, amb una petita capella dedicada a la Sagrada Famílía i un petit complex hoteler que no causa un gran impacte visual. És una gran alternativa a la “Blue Lagoon” si voleu banyar-vos al mar sense trobar massificació.

Des de Santa Maria Bay us recomano caminar uns 10 minuts més direcció Est en lleugera pujada fins arribar al capdamunt d’uns penya-segats, perquè val la pena contemplar el panorama d’aquest tram costaner de Comino, que em va recordar els abruptes paisatges de Formentor, a Mallorca (Aquest punt l'he assenyalat al mapa interactiu amb el símbol dels binocles).


3 – Santa Maria Tower 

(Punt C al mapa interactiu)



Malta, els llocs més bonics de Malta


Des de la Badia de Santa Maria per una ampla pista arribareu en uns 20 minuts fins aquesta antiga torre defensiva, construïda a inicis de s. XVII. La torre no és un monument excepcional, i a més estava tancada, però us aconsello arribar fins aquest indret, perquè també té un panorama sensacional, i podreu contemplar a més dels penya-segats de Comino, les illes de Malta i Gozo.

Des de la Torre de Santa Maria podeu tornar fins la “Blue Lagoon” per un petit corriol que va vorejant els penya-segats, un trajecte que dura uns 15 minuts.


Com arribar fins les illes de Gozo i Comino des de Malta


Malta, els llocs més bonics de Malta


Els vaixells que van a Gozo i Comino des de Malta surten de Cirkewwa, accessible des de la Valletta amb les línies d’autobusos 41 i 42. Malgrat que Malta sigui una illa petita, heu de preveure que arribar fins a Cirkewwa des de la Valletta amb autobús pot suposar més d’1 hora de viatge.

A uns pocs metres de l'estació d’autobusos de Cirkewwa hi trobareu tant la terminal dels Ferrys que van a Gozo, com les taquilles d'una de les empreses que fa la ruta amb vaixell fins Comino.

El preu del Ferry a Gozo és de 4,65 euros anar i tornar, i el de Comino 10 euros anar i tornar (octubre 2018). Si heu llogat cotxe, és possible embarcar-lo als Ferrys que van a Gozo.


Altres entrades del blog relacionades













Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT