RUTA D'UN DIA PER LA COMARCA DE LA SELVA I LES GUILLERIES (GIRONA)

La Selva, Guilleries, Girona, rutes per Catalunya



La Selva és una de les comarques gironines menys conegudes, malgrat que un dels seus municipis, Lloret de Mar, sigui un dels més turístics i visitats de tota la Costa Brava.
No obstant, si fugiu de la costa i us endinseu per l’interior de la comarca de la Selva, no haureu de patir, perquè tindreu la tranquil·litat ben assegurada i podreu gaudir d’una gran diversitat de paisatges: des de la plana de la Selva, banyada per la Tordera i els seus afluents, fins  les zones més muntanyoses i boscoses de les Guilleries, el Montseny i el Collsacabra.

En aquesta variada ruta que us he preparat per l’interior de la comarca de la Selva i les Guilleries podreu passejar per 3 poblacions -una dels quals és Conjunt Històric-, visitareu un espectacular castell medieval, i finalment gaudireu de les vistes privilegiades de les Guilleries i del Collsacabra des d’un antic priorat medieval.




Mapa de la ruta per la comarca de la Selva i les Guilleries


Bé, comencem amb aquesta ruta per la comarca de la Selva i les Guilleries


1- SANTA COLOMA DE FARNERS

(Punt A al mapa interactiu)


La Selva, Girona, rutes per Catalunya


Santa Coloma de Farners és la capital administrativa de la comarca de la Selva, amb gairebé 13.000 habitants; i els seus orígens són mil·lenaris, atès que a finals de s. IX ja apareix documentada una església dedicada a Santa Coloma.

El nucli antic de Santa Coloma es vertebra entorn de l’església parroquial, d’origen gòtic, però molt modificada en èpoques posteriors, i pràcticament és l’únic monument medieval que es conserva del centre històric.

Ben a prop de l’església parroquial i de la neuràlgica Plaça Farners podreu visitar Can Gironès, un edifici modernista que allotja la Casa de la Paraula, un centre cultural amb un espai permanent dedicat al poeta Joan Vinyoli i al pintor Josep Beulas.

Un altre element interessant del centre històric de Santa Coloma de Farners és la Pastisseria Trias, que des de la seva fundació l’any 1908 continua ubicada al número 45 del carrer Centre, i segueix elaborant les delicioses Teules i Galetes Trias, ara ja la quarta generació.

Fora del centre històric cal fer esment del bonic Parc de Sant Salvador, així com de diverses fonts i brolladors termals, alguns dels quals han estat aprofitats com a balnearis o moderns centres lúdics i termals.

Si voleu ampliar informació aquí teniu l’enllaç a la pàgina de turisme de Santa Coloma de Farners

2- CASTELL I ERMITA DE FARNERS

(Punt B al mapa interactiu)


La Selva, Girona, rutes per Catalunya


El Castell de Farners és un dels monuments medievals més notables de la comarca de la Selva. Situat a uns 5 km de Santa Coloma de Farners, al capdamunt d’un turó que domina una àmplia extensió de territori, apareix citat per primer cop a mitjan s. XI, durant el govern del comte de Barcelona Ramon Berenguer I.

Quant al seu estat de conservació cal comentar que és molt bo, amb els 4 murs perimetrals dempeus i coronats amb merlets, igual que la torre circular interior. Les obres de restauració realitzades entre els anys 2001 i 2003 van permetre recuperar els murs més malmesos, alhora que van condicionar el castell per a la visita.

Als peus del turó on s’aixeca el Castell de Farners hi trobareu l’Ermita de Farners, una església d’origen pre-romànic, si bé molt modificada al s. XVIII. Al seu interior es conserva la talla romànica de la Mare de Déu de Farners, molt venerada pels colomencs.

Una pista sense asfaltar en bon estat arriba fins l’Ermita de Farners, però l’accés al Castell és a peu des de l’Ermita en uns 15-20 minuts. Si teniu temps, és possible pujar-hi a peu des de Santa Coloma de Farners per un sender ben senyalitzat de 4 km de longitud.

Si voleu ampliar informació, aquí teniu l'enllaç a aquesta pàgina del Castell de Farners

3- ANGLÈS

(Punt C al mapa interactiu)


La Selva, Guilleries, Girona, rutes per Catalunya


Agafant la carretera d’Olot des de Santa Coloma de Farners, de seguida arribareu a la següent destinació de la ruta per la comarca de la Selva: Anglès, una vila amb un interessantíssim nucli antic, declarat conjunt històric l’any 2012.

El nucli antic d’Anglès està situat en un petit turó al voltant de l’església de Sant Miquel i del desaparegut castell; i en el seu creixement i consolidació hi va tenir un paper molt important l’autorització reial de l’any 1294 per tal de poder-hi fer un mercat setmanal i una fira anual que s’han celebrat durant més de 700 anys a l’actual plaça de la vila.

Dins del nucli antic d’Anglès destaquen especialment el carrer Major i el carrer d’Avall, que encara conserven cases que són majoritàriament del gòtic final – principis del renaixement.
Tot i ser de reduïdes dimensions, us recomano dedicar-hi temps a passejar pel nucli antic d’Anglès amb tranquil·litat, que val molt la pena.

Als afores d’Anglès trobareu un altre element d’interès, la Fàbrica Burés, inaugurada l'any 1887 i dedicada a a la indústria tèxtil del cotó fins que va tancar. Una de les seves dependències, l’edifici del vapor, va ser declarat monument històric l’any 2010, perquè encara allotja la màquina de vapor fabricada l’any 1900, que després de més de d'un segle continua en perfecte estat de conservació i de funcionament en el mateix lloc on va ser ubicada en els seus inicis, un fet excepcional en el patrimoni industrial.


4- OSOR

(Punt D al mapa interactiu)


La Selva, Guilleries, Girona, rutes per Catalunya


Osor és un petit poble de la comarca de la Selva de menys de 400 habitants situat al cor de les Guilleries, al fons de l’estreta i profunda vall que dibuixa la riera d’Osor.
El poble d’Osor és d’origen medieval, atès que  la parròquia de Sant Pere ja apareix citada a inicis de s. X.

Sens dubte l’element més característic d’Osor és el Pont Vell sobre la riera d’Osor, construït al s. XV, i  posteriorment reconstruït en diverses ocasions.
És un pont d’una sola arcada, si bé originàriament en tenia 4 més de menors, actualment ocultes sota les cases que  van anar construint-se posteriorment.

La zona del Pont Vell és un indret de gran bellesa, amb la imatge del pont medieval i les cases ben juntes amb les façanes que miren directament la riera.

Altres racons amb encant a Osor són la Torre de Recs, d’origen medieval, i la Font del Borrell,  documentada des del s. XVIII, i situada als afores del poble.


5- SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DEL COLL

(Punt E al mapa interactiu)


La Selva, Osor, Guilleries, Girona, rutes per Catalunya

Des d’Osor surt una estreta carretera que s’enfila muntanya amunt i arriba fins el Santuari de la Mare de Déu del Coll en un trajecte de 7 km.
L’excel·lent ubicació del Santuari, en ple massís de les Guilleries i en una posició ben enlairada i privilegiada, fa que tingui unes vistes de 360 graus «per emmarcar», de manera que podreu contemplar l’embassament de Susqueda, el Collsacabra i el Far, els Pirineus, i Osor al fons de la vall. Només pel panorama ja val la pena arribar al Santuari de la Mare de Déu del Coll.

De l’antic priorat benedictí del s. XII subsisteixen la petita església, l’antiga casa prioral i l’hostatgeria, si bé l’únic que es conserva gairebé intacte és el temple romànic. Així mateix cal destacar que del temple procedeixen una talla romànica de la Verge i  un frontal d'altar del segle XII, 2 obres d’art que són actualment al Museu Episcopal de Vic.

-RECOMANACIÓ GASTRONÒMICA FINAL

A Osor podeu menjar a Can Sidro, que en dissabtes fan un menú a 14 euros, de molt bona relació qualitat-preu, i a més el personal és molt amable i atent.






Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT