DESCOBRINT SPACCANAPOLI I EL CENTRE HISTÒRIC DE NÀPOLS



Campania, Itàlia, viatjar per lliure



És possible que us pugui arribar a agradar una ciutat caòtica, descuidada, amb escombraries que s’acumulen als carrers durant dies, on se sent constantment el clàxon dels vehicles, on sovint la gent crida més que parla...? Doncs a Nàpols sí és possible, i no és fàcil trobar explicació de perquè em va agradar tant.

Aquest magnetisme que exerceix Nàpols ja va atraure fa més de 2.500 anys els grecs, que procedents de la propera colònia de Cumas, van fundar una nova ciutat, Neapolis.
Així doncs Nàpols té més de 25 segles d’història, i a mi sempre m’han agradat les ciutats com Nàpols, que són testimonis de tants segles d’història i d’haver vist passar diverses cultures.
Això va ser un dels motius pels quals la Unesco decidís declarar Patrimoni de la Humanitat el Centre Històric de Nàpols l’any 1995.

En aquest sentit, un dels documents de la Unesco que acompanyen aquesta inscripció de Nàpols com a Patrimoni Mundial afirma que «Nàpols és una de les ciutats més antigues d’Europa, el teixit urbà contemporani del qual conserva els elements de la seva llarga i eficaç història. El traçat rectangular de l'antiga fundació grega de la Neàpolis és encara discernible i ha continuat proporcionant la forma bàsica per al teixit urbà actual del Centre Històric de Nàpols, una de les principals ciutats port mediterrànies. Des de l’edat mitjana fins al segle XVIII, Nàpols va ser un punt focal en termes d’art i arquitectura, expressat en els seus antics forts, els conjunts reials com el Palau Reial de 1600 i els palaus i esglésies patrocinades per les famílies nobles.»


Campania, Itàlia, Patrimoni de la Humanitat, Unesco
Centre històric de Nàpols

Atès que el Centre Històric de Nàpols protegit per la Unesco s’estén per una superfície molt gran de més de 1.000 ha, em centraré en una part, el barri que ocupa l’antiga ciutat grega i romana, un dels més atractius de Nàpols segons el meu parer.

Aquest barri del centre històric s’estructura entorn 2 grans eixos que van d’Est a Oest i paral·lels a la costa: són la Via dei Tribunali i la Via San Biagio dei Librai – popularment coneguda com Spaccanapoli- , que segueixen exactament l’antic traçat del decumanus maximus i del decumanus inferior respectivament.
Malgrat ser carrers estrets i molt freqüentats tant per turistes com pels mateixos napolitans, és agradable passejar-hi i perdre’s per tot aquest laberint, perquè hi podreu captar l’ambient i l’ànima de Nàpols.

Bé, som-hi amb aquest recorregut per  Spaccanapoli i el Centre Històric de Nàpols, que no pretén ser exhaustiu ni molt menys, sinó tan sols un «tast» amb 12 indrets d’aquesta ciutat tan horriblement atractiva



Proposta de recorregut per Spaccanapoli i el Centre Històric de Nàpols


1- Duomo de Nàpols

(Punt A al mapa interactiu)

Campania, Itàlia, Patrimoni de la Humanitat, Unesco

El «Duomo» o  « cattedrale metropolitana di Santa Maria Assunta»  és el lloc ideal per començar el recorregut pel Centre Històric de Nàpols, atès que hi és present gran part de la història de la ciutat:  des de l’època greco-romana (ruïnes al subsol, malauradament tancades «temporalment» des de fa temps), paleocristiana, gòtic, Renaixement, barroc, fins l’estil neogòtic del s. XIX de la façana.

Tot i estar dedicada a l’Assumpció, el gran protagonista del Duomo és Sant Gener – San Gennaro- el patró de Nàpols, si bé en alguns moments vaig arribar a dubtar si en realitat el patró més venerat i estimat a Nàpols no és pas “San Diego Armando Maradona”.

San Gennaro hi té dedicada una important capella barroca al Duomo, i a més a més les seves restes descansen dins d’una urna ubicada a la cripta de la catedral.
Una de les manifestacions més importants de la devoció dels napolitans per San Gennaro es produeix 3 cops l’any, quan s’exhibeix al públic la sang solidificada del màrtir a l’espera que  tingui  lloc el prodigi de la seva liqüefacció. Al voltant d’aquest fet, que a vegades es produeix, existeixen algunes explicacions científiques (Revista Nature, núm. 353, 1991).

Abans de finalitzar el Duomo he d’esmentar dos elements de gran interès d’origen paleocristià, actualment integrats al conjunt catedralici : la Basílica de Santa Restituta i el Baptisteri di San Giovanni in Fonte. Aquest darrer destaca especialment pels bonics mosaics del s. V de la cúpula, alguns dels quals representen escenes del Nou Testament. La visita al Baptisteri és de pagament (2 euros).

Per si voleu ampliar informació  aquí us deixo aquest enllaç a la Catedral de Nàpols

2-  Napols Subterrània i el Teatre romà 

(Punt B al mapa interactiu)

Campania, Itàlia, arqueologia, Patrimoni de la Humanitat, Unesco


A tocar de la «Via dei Tribunali», l’antic decumanus maximus de la Nàpols romana, trobareu aquest  conjunt de galeries, túnels i cisternes subterranis amb una antiguitat que es remunta a l’època grega, i que van ser aprofitats fins ben entrat el s. XX com a refugi antiaeri durant la II Guerra Mundial.

La visita guiada, que dura gairebé 2 hores i té un preu de 10 euros – 9 amb la Campania Arte Card –, també inclou les ruïnes del teatre greco-romà, situat molt a prop de les galeries de «Napoli Soterranea».

3- Basílica de San Lorenzo Maggiore

(Punt C al mapa interactiu)

Campania, Itàlia, Centre Históric de Nàpols, Patrimoni de la Humanitat, Unesco


També a tocar de la Via dei Tribunali i de Napoli Soterranea hi trobareu la magnífica basílica de San Lorenzo Maggiore, una de les esglésies gòtiques més importants de Nàpols. Així mateix cal destacar que al seu subsòl  és possible visitar les restes del fòrum romà. Els 9 euros (7 amb la Campania  Arte Card) de l'entrada inclouen la zona arqueològica, el claustre i altres dependències de l'antic convent, així com un petit museu. En el meu cas únicament vaig visitar l'interior de l'església gòtica.

4- Via San Gregorio Armeno

(Punt D al mapa interactiu)

Campania, Itàlia, Patrimoni de la Humanitat, Unesco


Aquest petit i estret carrer que comunica els antics decumanus maximus (Via Dei Tribunali) i decumanus inferior (Spaccanapoli) és mundialment conegut per les seves botigues i aparadors dedicats a les figures del Pessebre de Nadal, una tradició molt arrelada a Nàpols, i documentada almenys des del s. XVII.

Aquest carrer té una altra particularitat, i és que per anar de punta a punta d’aquesta Via haureu de passar sota el bonic campanar de l’església de San Gregorio Armeno

5- Cappella Sansevero

(Punt E al mapa interactiu)

Campània, Itàlia, Patrimoni de la Humanitat, Unesco
Detall del Cristo Velato
(Foto obtinguda de commons.wikimedia.org/wiki/, autor David Sivyer)


La Capella Sansevero és un petit temple d’estil barroc, destinat com a panteó familiar dels di Sangro, un important llinatge que va acumular diversos títols nobiliaris, entre ells el de Príncep de Sansevero.

Actualment la capella està desacralitzada i al seu interior hi podreu contemplar diferents obres tan pictòriques com escultòriques de gran valor artístic, essent la més emblemàtica el “Cristo Velato” (Crist Vetllat), una impressionant escultura del cos sense vida de Jesucrist cobert amb un subtil vel transparent, i que va ser realitzada per Giuseppe Sanmartino l’any 1753 sota l’encàrrec de Raimondo di Sangro, el gran impulsor del panteó del llinatge dels di Sangro, i molt vinculat a la maçoneria i l’esoterisme.

El preu de l’entrada és de 8 euros (6 amb la Campania Arte Card), i no és permès fer-hi fotos.

6 – Monestir de Santa Chiara

(Punt F al mapa interactiu)

Campania, Itàlia, Patrimoni de la Humanitat, Unesco, Centre Històric de Nàpols


Ubicat a Spaccanapoli, l’antic decumanus inferior, el monestir de Santa Chiara (Santa Clara) és un altre dels grans monuments del Centre Històric de Nàpols, vinculat amb una de les famílies més importants de l’Europa Baix Medieval: la casa Anjou, atès que va ser el rei de Nàpols Robert I d’Anjou, qui va posar la primera pedra del monestir l’any 1310. Per tant l’església i una part de les dependències del monestir són en estil gòtic, peró també cal destacar el claustre, originalment redissenyat al s. XVIII amb pilars, rajoles i ceràmica majòlica. Així mateix al subsòl hi trobareu les restes d’unes termes romanes.
Malauradament els bombardeigs de la II Guerra Mundial van causar importants desperfectes en el conjunt del monestir.
L’entrada costa 6 euros, si bé jo només vaig arribar a visitar l’interior de l’església.

7 – Església del Gesù Nuovo

(Punt G al mapa interactiu)

Campania, Itàlia, Centre Històric de Nàpols, Patrimoni de la Humanitat, Unesco


Molt a prop del monestir de Santa Chiara, trobareu l’església del Gesú Nuovo o de la Trinità Maggiore, un altre edifici religiós de Nàpols de gran interès, amb una bona mostra tant de pintura com d’escultura barroca.
Quant a l’arquitectura de l’església cal fer especial esment de la façana, perquè originàriament era la del Palau renaixentista Sanseverino, fins que els béns de la nissaga Sanseverino van ser confiscats per les autoritats i el Palau va ser adquirit per la Companyia de Jesús, els Jesuïtes, que van transformar-lo en una església al s. XVII.

8- Piazza Bellini

(Punt H al mapa interactiu)

Campania, Itàlia, arqueologia, Centre Històric de Nàpols, Patrimoni de la Humanitat, Unesco


La Piazza Bellini no destaca per la seva bellesa, però sí que és important per les restes arqueològiques que encara es conserven al bell mig de la plaça. Es tracta d’un petit tram de les muralles de la Neàpolis grega, datades del s. IV aC.

Així mateix cal mencionar que és una plaça força animada, tant per la presència de bars i restaurants, així com la d’alguns centres universitaris i del conservatori de música.

9- Piazza Dante

(Punt I al mapa interactiu)

Campania, Itàlia, Centre Històric de Nàpols, Patrimoni de la Humanitat, Unesco


La Piazza Dante és una de les places més importants de Nàpols, i és el límit occidental de la ciutat medieval emmurallada i el punt on neix la comercial i concorreguda Via Toledo.
Fins a mitjan s. XVIII va ser la seu d’un dels 2 grans mercats de Nàpols, moment en què va ser objecte d’una important reforma per part de l’arquitecte Luigi Vanvitelli, que li va donar l’actual forma. La gran estàtua dedicada al poeta Dante va ser afegida l’any 1871.
En un dels extrems de la plaça hi ha la Porta d’Alba, una de les entrades de la ciutat emmurallada, i així anomenada per ser don Antonio Álvarez de Toledo, duc d'Alba, qui la va fer construir l’any 1625 .

10 – Porta  San Gennaro

(Punt J al mapa interactiu)

Campania, Itàlia, Centre Històric de Nàpols, Patrimoni de la Humanitat, Unesco

La Porta San Gennaro és una de les més antigues de Nàpols, i ja apareix documentada al s. X, si bé l’emplaçament actual no es correspon amb l’original, que havia estat traslladada més d’una vegada, la darrera l’any 1537, sota les ordres de Pedro de Toledo .
El gran fresc ubicat damunt l’arc de la porta és de Mattia Preti, que havia rebut l’encàrrec de pintar un motiu religiós relacionat amb l’epidèmia de pesta que havia afectat Nàpols l’any 1656. En el fresc apareixen Sant Gennaro, Sant Francesc Saverio i Santa Rosalia , els tres patrons de la ciutat, que supliquen per la fi d’aquesta terrible plaga.

Annex: Castel Nuovo i Piazza del Plebiscito

Campània, Itàlia, Patrimoni de la Humanitat, Unesco World Heritage Site, Centre Històric de Nàpols


Tant el Castel Nuovo com la Piazza del Plebiscito són 2 indrets que per uns centenars de metres queden fora del que seria l’antiga ciutat grega i romana de Nàpols, però pel seu gran interès i bellesa he considerat que són mereixedors amb escreix d’entrar en aquesta proposta de recorregut.

El Castel Nuovo és un espectacular castell medieval que va fer construir el rei Carles I d’Anjou l’any 1279. Amb el pas del temps va anar canviant de mans i també va ser objecte de diferents reformes, la més destacada de les quals va ser al s. XV sota Alfons el Magnànim, rei d’Aragó i comte de Barcelona, que va fer construir la gran Sala dels Barons i l’arc triomfal de l’entrada principal.

La Piazza del Plebiscito és una bonica plaça presidida pel Palau Reial i per la basílica de Sant Francesc de Paula. Un gran i elegant columnata semicircular envolta la mencionada basílica, que recorda la columnata de Bernini de la Plaça de Sant Pere del Vaticà a Roma.


Recomanació gastronòmica de Nàpols


La pizza és un dels grans protagonistes de la gastronomia napolitana, i un local on us recomano tastar-la és la Pizzeria di Matteo , situada a la cèntrica Via Tribunali, 94, molt a prop del Duomo.
A més de les pizzes també preparen unes “frittatina” molt bones, que tenen la fama de ser les millors de Nàpols. Les “frittatina” són petits timbals fregits de pasta amb salsa beixamel normalment farcits de carn picada o pernil. Tant les pizzes com les "frittatina" podeu menjar-les al local o bé emportar-vos-les.

Així mateix faré esment de 2 altres locals propers que també tenen molt bona fama quant a les seves pizzes: da Michele i Sorbillo. No obstant ambdós restaurants són molt freqüentats i sempre que vaig passar-hi pel davant vaig veure llargues cues

Agraiment final

A la M Teresa T i a la Pepa, autora del bloc Caliope Viajes y vivencias, per les seves recomanacions tan valuoses.




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT