RUTA PER OSONA: VIC, EL MUSEU DEL TER I L'ESQUERDA



Ruta per Osona, patrimoni cultural, Catalunya





Osona és una comarca situada al nord-est de la província de Barcelona, i pertany a la denominada Catalunya Vella, és a dir, el conjunt de comtats creats a finals de s. VIII – inicis s. IX per l’Imperi Carolingi per tal de defensar i governar els territoris del nord-est de la Península Ibèrica, que acabaven de ser conquerits als sarraïns.

Aquesta època, l’Alta Edat Mitjana, ha deixat alguns testimonis excepcionals en el patrimoni cultural de la comarca, però seria molt injust obviar que el mot Osona etimològicament deriva dels ausetans, la tribu ibèrica que va instal.lar-se als actuals territoris d’Osona, i els ausetans també han deixat alguns testimonis notables en el patrimoni arqueològic.

En aquesta entrada us proposo una ruta que us per permetrà fer un petit tast no només del patrimoni medieval i arqueològic d’Osona, sinó també del seu patrimoni industrial, que ha deixat una important empremta a algunes zones de la comarca a partir de mitjan segle XIX.
És una ruta centrada en Vic i els seus voltants, més adient per fer-la en dos dies si voleu visitar amb calma els 2 museus que he inclòs, i finalitza amb unes recomanacions gastronòmiques. 

Bé, som-hi amb aquesta ruta per Osona.




Mapa interactiu de la ruta per Osona

VIC

(Punt A al mapa interactiu)


Art romànic, Patrimoni cultural, ruta per Osona, Catalunya


Amb més de 45.000 habitants Vic és la població més gran d’Osona, essent la seva capital històrica i administrativa.
El Centre històric de Vic és a nivell monumental un dels més importants i interessants de la Catalunya interior, perquè conserva un excepcional patrimoni tan arquitectònic com museístic i etnològic, reflex de més de 2.000 anys d’ocupació.

Seguint un criteri cronològic, caldria començar la visita al Centre històric de Vic  pel Temple romà, un dels un dels dos únics temples romans a tot l’Estat espanyol que es conserven pràcticament complets (font: Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya). Atès que el Temple romà formava part del pati central del castell romànic dels Montcada, no va ser descobert fins l’any 1882, quan s'estava enderrocant el castell.

Ruta per Osona, Catalunya, arqueologia, patrimoni cultural
Temple romà de Vic


A uns centenars de metres del Temple romà trobareu un altre dels “imprescindibles” del Centre històric de Vic, la Catedral de Sant Pere, un dels monuments religiosos més eclèctics que conec de tota Catalunya: des de l’estil romànic de la cripta i el campanar, el claustre gòtic, i alguna capella barroca, a l’estil neoclàssic del temple, que alhora té les seves parets decorades amb les pintures  de Josep Maria Sert, de la primera meitat del segle XX.
La Catedral de Vic és un monument que continua aportant sorpreses, perquè fa uns 2 anys es va fer un descobriment excepcional: una nau gran romànica que formava part de l’antiga Canonja de la Catedral, ja visitable, si bé només amb visita guiada.

Gairebé a tocar del campanar romànic de la Catedral de Vic trobareu un altre indret de gran interès cultural: el Museu Episcopal de Vic (MEV), que reuneix una de les col·leccions d’art medieval més importants de tota Catalunya, i que inclou tant escultura com pintura i altres arts decoratives. Si sou uns apassionats de l’art medieval i dels museus, és una visita que us recomano, i que pot ocupar un matí o una tarda sencers. Així mateix el MEV organitza exposicions temporals que són molt interessants, com la que va commemorar el mil·lenari del nomenament del Bisbe Oliva l’any 2018.

Art romànic, Patrimoni cultural, ruta per Osona, Catalunya
Cripta romànica de la Catedral de Vic

Finalitzo el breu repàs del més destacat del patrimoni medieval del Centre històric de Vic amb un esment a les muralles de Pere III (només es conserva un tram), així com el Pont de Queralt, d’estil romànic, que donava accés al portal homònim de la muralla de Vic després de travessar el riu Mèder.

A pocs metres del Pont de Queralt hi trobareu el Barri de les Adoberies, antigament dedicat a la indústria de la pell, una activitat econòmica molt important a Vic des de l’Edat Mitjana, que va tenir continuïtat fins a mitjan s. XX. A nivell arquitectònic és un barri relativament "modern", dels segles XVIII a XX, amb alguns edificis en estat ruïnós, però pel seu interès etnològic, històric i social està legalment protegit com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en la categoria de Zona d’Interès Etnològic. Si us interessa molt el tema de l’adoberia i la indústria de la pell, a Vic podeu visitar el Museu de l’Art de la Pell, situat molt a prop del Centre històric.

Ruta per Osona, patrimoni cultural, Catalunya
Dissabte de mercat a la Plaça Major de Vic

La Plaça Major o Mercadal de Vic és un altre indret emblemàtic del Centre històric de Vic, i és  sens dubte una de les places porxades més belles de tota Catalunya. Cada dimarts i dissabte s’hi celebra mercat, una tradició mil·lenària, documentada almenys des del s X, i sempre en aquest mateix indret, si bé inicialment no era una plaça, sinó simplement una gran explanada, abans que Vic construís les muralles.
Les cases de la Plaça Major són de diversos estils i diferents èpoques, entre les què cal destacar la Casa Cortina i la Casa Comella, ambdues del Modernisme, un estil ben present a tot el Centre històric de Vic.

Finalitzo Vic amb l’enllaç a aquest completíssim mapa interactiu del Centre històric de Vic

MUSEU DEL TER (Manlleu)

(Punt B al mapa interactiu)

Osona, Catalunya, patrimoni cultural


La següent parada d’aquesta ruta per Osona és el Museu del Ter, ubicat a Manlleu, a uns 12 km de Vic. És un museu relativament jove, de l’any 2004, i ocupa l’edifici de l’antiga fàbrica tèxtil de can Sanglas, que va haver de ser restaurat i rehabilitat.

La visita al Museu del Ter és un viatge en el temps i implica retrocedir fins l’any 1841, quan va entrar en funcionament la fàbrica de can Sanglas, dedicada a la filatura del cotó. Can Sanglas va ser una de les 33 indústries tèxtils que van aparèixer a Osona, en el curs mitjà del riu Ter entre Sant Quirze de Besora i les Masies de Roda, al llarg del segle XIX. Va ser una època de grans canvis a gran part de la comarca d’Osona,  i entre altres coses va suposar importants moviments migratoris de població del camp a les fàbriques i a les ciutats, algunes de les quals van créixer de manera exponencial, com Manlleu, que en poc temps va passar de 1.000 habitants a més de 5.000 i va arribar a ocupar un lloc capdavanter com a motor econòmic d’Osona.

Algunes d’aquestes indústries tèxtils del riu Ter van ser simplement fàbriques, com can Sanglas, i d’altres van ser colònies industrials, que incloïen la fàbrica, els habitatges dels treballadors i sovint l’escola i altres serveis. Aquestes fàbriques i colònies tèxtils del riu Ter majoritàriament van produir únicament el fil de cotó, a diferència de les colònies tèxtils del riu Llobregat, que feien la filatura i a més a més els teixits de cotó.

Osona, Catalunya, patrimoni cultural


De les tres plantes del Museu del Ter, la planta baixa i el primer pis estan dedicats a la industrialització tèxtil i el seu context tecnològic, històric, social i econòmic, mentre que el darrer pis està dedicat a temàtica mediambiental relacionada amb el Ter i els rius mediterranis. Així mateix al primer pis hi ha un espai reservat a les exposicions temporals.

Us recomano fer la visita guiada pel Museu del Ter, perquè us permetrà assistir a una demostració pràctica i interessantíssima del funcionament de la Turbina Fontaine, que encara aprofita l’aigua del Canal industrial de Manlleu per fer funcionar les màquines de la fàbrica. Des d’aquí aprofito per agrair al nostre guia la seva lliçó magistral i el seu temps dedicat a nosaltres.


Video del Museu del Ter i de la Turbina Fontaine



JACIMENT ARQUEOLÒGIC DE L'ESQUERDA (Les Masies de Roda)

(Punt C al mapa interactiu)

Osona, Catalunya, patrimoni cultural, arqueologia


Després del Museu del Ter toca fer un salt més gran en el temps i anar a l’època dels ibers i a l’Edat Mitjana, a visitar el jaciment arqueològic de l’Esquerda, la darrera parada d’aquesta ruta per Osona.
L’Esquerda és un jaciment arqueològic estratègicament ubicat en una península  formada per un meandre del riu Ter, i té 2 grans fases d’ocupació separades en el temps: l’oppidum ibèric ausetà i el poblat medieval. No obstant, les darreres excavacions arqueològiques van posar al descobert un fons de cabana del Bronze Final, amb una cronologia aproximada del s X aC, per tant gairebé 5 segles anterior a la tribu ibèrica dels ausetans.

L’oppidum ibèric és situat a la zona més septentrional del jaciment arqueològic de l'Esquerda, i és el pitjor conservat, tot i que a nivel arqueològic ha aportat informació molt valuosa del període ibèric. D’acord amb les evidències arqueològiques es desprèn que l’oppidum ibèric es fortifica a finals de s. V – inicis s. IV aC , s’abandona al s. I aC. i no torna a ser ocupat fins l’època visigòtica.

El poblat medieval és la zona més extensa i espectacular de tot el jaciment arqueològic de l’Esquerda, amb un ampli horitzó cronològic: des dels visigots (s. V-VI dC ) fins la seva definitiva destrucció l’any 1314.

És especialment interessant el sector de la necròpolis, on són ben visibles les tombes antropomorfes excavades a la roca, que tenen una cronologia dels segles VIII, IX i X. Aquesta necròpolis és gairebé a tocar de les ruïnes de l’església romànica de Sant Pere, que substituïa una d’anterior, documentada al s. X, si bé podria ser més antiga.

Osona, arqueologia, patrimoni cultural, Catalunya


En dates molt recents (desembre 2019)  ha estat inaugurat el Museu Arqueològic de l’Esquerda, situat al costat del jaciment arqueològic. De moment tant l’entrada al jaciment com al museu són gratuïtes.


DADES PRÀCTIQUES (gastronomia)


On menjar a Osona: us recomano el restaurant Vinyals d’en Jordi, a Sentfores, molt a prop de Vic. Hi he dinat 2 vegades, amb una relació qualitat-preu molt bona, i si aneu a l’hivern, podeu optar per l’espectacular menú de calçotada, que heu de reservar prèviament.

- On comprar embotit a Vic: Quant a alimentació l’embotit és possiblement el producte estrella de la comarca d’Osona, que té la fama d’elaborar alguns dels millors embotits de tota Catalunya. Si en voleu comprar,  us aconsello Ca la Teresona, al carrer dels Argenters, 4, molt a prop de la Plaça Major de Vic. No és barata, però és un producte de gran qualitat i varietat: fuet, bull, secallona, sumaia, botifarra, botifarró, cansalada...





Comentaris

  1. El quadre que tinc, i del què et vaig parlar, és del pont romànic i el barri de les adoberies. Per altra banda sempre m'han impactat les tombes excavades en roca com les del jaciment de Roda de Ter. Chus

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Chus. Sí, les tombes excavades a la roca són espectaculars. A Olèrdola també n'hi ha moltes. Abraçada. Dani

      Elimina
    2. farem la teva ruta el día 20...moktes gràcies per les informacions

      Elimina
    3. Un plaer. Me n'alegro que t'hagi estat útil. Salutacions

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ