5 EXCURSIONS D'UN DIA DES DE BARCELONA AMB TRANSPORT PÚBLIC (II)





Excursions des de Barcelona amb transport públic, Pirineus, natura, senderisme



Barcelona és una ciutat amb moltes coses per fer i per veure, però no ha de ser pas impediment per descobrir altres racons meravellosos de la província de Barcelona i zones limítrofes.

Per això avui recupero un tema que vaig escriure fa alguns anys, dedicat a cinc propostes d'excursions  amb transport públic des de Barcelona.

No només està pensat pels que residiu a Barcelona i rodalies, sinó també pels que de tant en tant viatgeu a Barcelona, perquè totes 5 excursions són pensades per fer amb transport públic, de manera que llogar cotxe serà totalment innecessari.

La proposta inclou per a tots els gustos: una escapada urbana a una ciutat que és Patrimoni de la Humanitat, un destí de sol i platja, o una excursió a una recòndita vall dels Pirineus de Girona.

Bé, som-hi amb aquestes 5 propostes d'excursions d'un dia des de Barcelona amb transport públic.






1- ESPAIS NATURALS DEL DELTA DEL LLOBREGAT

Catalunya, ruta de senderisme



Ben a prop de Barcelona, i a tocar de l'Aeroport i de la desembocadura del riu Llobregat trobareu els Espais naturals del Delta del Llobregat, unes zones humides que reuneixen una gran biodiversitat, amb aiguamolls litorals, algunes platges i pinedes ben conservades i també zones agrícoles.

Atesa la seva importància ecològica, els Espais naturals del Delta del Llobregat estan legalment protegits com a ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus), com a Xarxa Natura 2000, i com a Reserva Natural Parcial.
Diversos itineraris senyalitzats  us permetran conèixer aquests Espais naturals, ja sigui a peu o bé amb bicicleta.


Com arribar als Espais naturals del Delta del Llobregat amb transport públic des de Barcelona:

Per arribar des de Barcelona haureu de fer transbord al Prat de Llobregat, però no és una combinació complicada: en primer lloc haureu d'anar fins el Prat de Llobregat amb tren (línia R2 de Rodalies de Renfe, estació El Prat de Llobregat), o bé amb Metro ( Línia 9, estació El Prat Estació); després anar a la parada d'autobusos, ubicada al costat de les estacions de la Renfe i del Metro, agafar l'autobús PR3 i baixar a la la parada Cementiri Sud – Tanatori. Des d'aquesta parada tardareu uns 5 minuts a peu fins arribar a l'inici de l'tinerari número 3 , Brunyola-Carrabiners-Semàfor, dels Espais naturals del Delta del Llobregat.

El Prat de Llobregat és inclòs dins la zona 1 del Sistema Tarifari Integrat, per tant podeu arribar amb un bitllet senzill o bé la T-Usual o la T-Casual d'una zona des de Barcelona.


2- TARRAGONA


Conjunt Arqueològic de Tarraco, Catalunya, excursions des de Barcelona amb transport públic


El que inicialment va ser un campament militar fundat per Gneu Escipió als inicis de la Segona Guerra Púnica va esdevenir a finals de s. I aC la Capital de la Província romana de la Hispania Citerior.

Òbviament al tractar-se d’una ciutat amb rang de Capital de Província romana, l'Imperi Romà va haver de construir grans infraestructures per als equipaments tant administratius (fòrums, residència del governador...), com de serveis (aqüeductes, vies), religiosos (temples), o de lleure (circ, amfiteatre, teatre).

Afortunadament en l’actualitat continua dempeus una bona part d'aquest llegat romà, i això ha estat motiu més que suficient per a que la Unesco declarés l'any 2000 el Conjunt arqueològic de Tarraco com a Patrimoni de la Humanitat.

No obstant, l'Edat Mitjana també va deixar notables testimonis, com la magnífica Catedral de Santa Tecla, d'estils romànic i gòtic.

Igualment mereix una visita el Serrallo, el barri de pescadors, on és possible assistir per la tarda a la subhasta del peix, o bé tastar el peix o marisc de Tarragona a algun dels seus restaurants.

Als que us agrada la platja esteu de sort, perquè Tarragona és una ciutat que viu de cara al mar, i trobareu un total de 10 platges i cales repartides al llarg dels seus 15 km de costa. La Platja del Miracle i la Platja de l'Arrabassada són les més properes al nucli urbà, i hi podreu accedir sense haver d'agafar transport públic.

Finalitzo amb aquest enllaç molt complert de l'oficina de turisme de Tarragona l'Oficina de Turisme de Tarragona


Com arribar a Tarragona amb transport públic des de Barcelona:

A Tarragona podreu arribar tant amb tren com amb autobús. Els trens surten des de Passeig de Gràcia i des de l'Estació de Sants, i els autobusos de la companyia Alsa surten des de l'estació d'autobusos Barcelona Nord, al C/ d'Ali Bei, 80. El preu del bitllet d'autobús és de 17.20 euros anar i tornar, mentres que el preu del bitllet de tren convencional és de 16.10 Euros anar i tornar, i tarda 1.10 hores des de Sants Estació. 
Si aneu amb tren, no agafeu l'AVE, l'Avant o l'Alvia, perquè paren a una altra estació, situada a uns 10 km del centre de Tarragona.



3- VALL DE NÚRIA


Excursions des de Barcelona amb transport públic, Pirineus, natura, senderisme


Del litoral tarragoní passem als Pirineus de Girona, a la Vall de Núria, un paratge situat a gairebé 2.000 m d'alçada i únicament accessible amb tren cremallera, a part de pujar-hi a peu, és clar. Si pugeu a Núria tant en cremallera com a peu, gaudireu d'un recorregut espectacular, que us permetrà contemplar les profundes Gorges de Núria i els seus diversos salts d'aigua.

Al fons de la Vall de Núria i a la vora d'un bonic llac artificial està ubicat el Santuari de Núria, una moderna construcció que conserva la imatge romànica de la Mare de Déu de Núria, del s. XII o inicis de s. XIII, i com moltes Mare de Déu trobades està associada a una llegenda que es remunta a l'arribada de Sant Gil a la Vall de Núria pels volts de l'any 700.

La Vall de Núria és una de les portes d'entrada al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, de manera que la natura i l'excursionisme són un dels principals atractius a l'estiu, perquè a l'hivern també podreu esquiar a la petita estació d'esquí de la Vall de Núria.

Des de Núria teniu excursions de diversa durada i dificultat, com la fàcil i curta pujada al Pic de l'Àliga, baixar a Queralbs pel camí paral·lel a les Gorges de Núria, o bé l'ascensió al Puigmal, que amb 2.910 m és un dels cims més alts dels Pirineus Orientals. 
Aquí us deixo un enllaç pràctic a un plànol amb els  senders de la Vall de Núria

Com arribar a Núria amb transport públic des de Barcelona:

Tal com he comentat abans, l'únic accés a Núria és amb el cremallera, que haureu d'agafar a Ribes de Freser. L'estació del cremallera és al costat de l'estació de tren. Per arribar amb tren fins a Ribes de Freser haureu d'agafar la línia de Renfe de Rodalies R3 a Sants Estació o bé a Plaça Catalunya. Hi ha un bitllet combinat de tren + cremallera a un preu de 33,5 Euros anada i tornada.


4- SITGES


Catalunya, excursions des de Barcelona amb transport públic, platja


Sitges és una agradable població banyada pel mar Mediterrani, situada a només 40 km al sud de Barcelona.

Un dels primers descobridors dels encants de Sitges va ser el polifacètic artista modernista Santiago Rusiñol, que l'any 1892 va comprar 2 antigues cases de pescadors, les va enderrocar i va construir la seva casa-taller, el famós Cau Ferrat, que va esdevenir un indret ben emblemàtic del Modernisme a Catalunya, on sovint s'hi reunien alguns dels artistes de més renom del moment.

Gairebé a tocar del Cau Ferrat – actualment és un museu- trobareu l'església parroquial de Sant Bertomeu i Santa Tecla, un altre dels símbols de Sitges, que des de la seva enlairada posició té unes vistes privilegiades de tot el front marítim de Sitges.

Des de l'església de Sant Bertomeu i Santa Tecla podeu dirigir-vos al proper Passeig Marítim i fer-hi una agradable caminada, que us permetrà contemplar el mar i les elegants mansions noucentistes de les primeres dècades del s. XX.

Si aneu a l'estiu, òbviament és gairebé “obligat” que porteu el banyador i la tovallola per gaudir d'una estona de platja.

Un altre dels grans atractius de Sitges són les festes tradicionals i els grans esdeveniments culturals com el Carnaval, el Corpus, el Festival Internacional de Cinema Fantàstic, o el Ral·li Internacional de cotxes d'època Barcelona-Sitges.

Com arribar a Sitges amb transport públic des de Barcelona:

La manera més còmoda per arribar a Sitges és amb la línia R2 Sud de Rodalies de Renfe que podeu agafar tant a Sants Estació com a Passeig de Gràcia. El trajecte dura uns 40 minuts i el preu del bitllet és de 9 Euros anar i tornar. L´estació de tren de Sitges és a uns 5 minuts a peu del centre.




5-VIC


Catalunya, Excursions des de Barcelona


El Centre històric de Vic és a nivell monumental un dels més importants i interessants de la Catalunya interior, perquè conserva un excepcional patrimoni tan arquitectònic com museístic i etnològic, reflex de més de 2.000 anys d’ocupació.

Sens dubte un dels indrets més emblemàtics de Vic és la La Plaça Major o Mercadal de Vic, una de les places porxades més belles de tota Catalunya. Cada dimarts i dissabte s’hi celebra un animat mercat, una tradició mil·lenària documentada almenys des del s X, i sempre en aquest mateix indret.

Ben a prop de la Plaça Major hi trobareu tant la Catedral de Sant Pere, un monument ben eclèctic, amb elements romànics, gòtics, barrocs, neoclàssics i contemporanis.

Just davant del campanar romànic de la Catedral de Vic trobareu un altre indret de gran interès cultural: el MuseuEpiscopal de Vic (MEV), que reuneix una de les col·leccions d’art medieval més importants de tota Catalunya. Si sou uns apassionats de l’art medieval i dels museus, és una visita que us recomano, i que pot ocupar un matí o una tarda sencers.

Un altre dels “imprescindibles” del Centre històric de Vic és el temple romà, un dels dos únics temples romans a tot l’Estat espanyol que es conserven pràcticament complets (font: Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya).

Nogensmenys, la llista de coses per fer i per veure a Vic és llarga, perquè també hi trobareu l'interessant Barri de les Adoberies, restes de les muralles, un pont medieval, així com gastronomia – la qualitat dels embotits de Vic és ben reconeguda-.

Finalitzo Vic amb l’enllaç a aquest completíssim mapa interactiu del Centre històric de Vic

Com arribar a Vic amb transport públic des de Barcelona:

És possible arribar a Vic tant amb tren com amb autobús de línia. Si opteu pel tren, és la línia R3 de Rodalies de Renfe, que podeu agafar tant a Sants Estació com a Plaça Catalunya o a Sant Andreu Arenal (Fabra i Puig). Des de l'estació de tren de Vic tardareu uns 10 minuts a peu en arribar al Centre històric. El preu del bitllet és de 13,90 Euros anar i tornar (vigència 2020) i el trajecte dura entre 1 i 1'30 hores depenent del tren que agafeu

Si us decidiu per anar amb autobús, l'empresa Sagalés fa el trajecte entre Barcelona i Vic. A Barcelona té la parada a Av. Meridiana cantonada C/ Garcilaso, i a Vic arriba a l'estació d'autobusos, situada a uns 10 minuts a peu del Centre Històric. El trajecte amb autobús dura una hora. Aquí teniu un enllaç als horaris dels autobusos.



Mapa interactiu amb les 5 propostes d'excursions d'un dia des de Barcelona amb transport públic



Altres enllaços d'aquest bloc relacionats:



5 Excursions d'un dia des de Barcelona amb transport públic (I)



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT