LA VALLÉE D'AURE, UN PETIT PARADÍS ALS PIRINEUS FRANCESOS

  

natura, senderisme

La Vall d’Aura (Vallée d’Aure en francès) és una petita regió natural situada al Departament francès dels Alts Pirineus (Hautes Pyrénées en francès), fàcilment accessible des d’Espanya a través del Túnel de Bielsa.

És una vall típicament alpina, dominada per cims que superen els 3.000 metres, amb una abundant presència de bucòlics llacs i de rius de muntanya que baixen amb gran força fins el fons de les valls. És per tant un paradís per als amants de la natura i dels esports de muntanya (senderisme, alpinisme, btt, esquí...)

No obstant, la Vall d’Aura també és sinònim de patrimoni cultural, ja que encara es conserven alguns monuments que són testimoni del passat medieval de la regió, quan creuar la serralada dels Pirineus era gairebé una heroïcitat.

Així doncs en la present entrada us faré un tast d’aquesta bonica vall dels Pirineus francesos, centrat en la zona de la capçalera de la Vall d'Aura, amb la visita a cinc indrets, que combina natura i patrimoni cultural.


VALLON DE LA GÉLA

Vallée d'Aure, Pirineus, França, natura, senderisme


La Vall de la Géla (Vallon de la Géla en francès) és una de les valls tributàries del riu Neste d’Aure i fa de frontera natural amb el Pirineu aragonès, al vessant sud de la serralada. El seu accés queda força amagat, al costat d’un dels revolts de la carretera que baixa de la boca nord del Túnel de Bielsa.

És una vall força encaixada i solitària, on els ramats de vaques pasturen a gust, veient passar alguns excursionistes de tant en tant. Una solitud que fa 100 anys no existiria, perquè entre 1912 i 1931 una empresa va explotar unes mines de galena argentífera, de la qual obtenien plom i argent. El principal lloc d’extracció del mineral era a una altitud de 2.160 m, i encara es conserven en aquest indret i en altres punts de la vall de la Géla les ruïnes d’edificis, galeries i trinxeres.

Afortunadament això ja forma part del passat, i la tranquil·litat ha tornat a aquests paratges dels Pirineus francesos.

Des de l’inici de la Vall de la Géla el camí va paral·lel al riu i ben aviat guanya alçada, fins arribar a uns plans on a l’estiu les vaques pasturen pacíficament. Aquest bucòlic indret és una de les portes d’entrada del Parc National des Pyrénées, i fins aquí tardareu uns 45 minuts en arribar-hi.

Des d’aquí us recomano pujar fins els llacs de Barroude, un paratge de gran bellesa situat dins del Parc National des Pyrénées, però per arribar-hi heu d’estar mínimament preparats, perquè és una excursió exigent, amb un desnivell que supera els 1.000 m i més de 3 hores de durada des de l’aparcament de la carretera.   

Aquí teniu un enllaç al wikiloc amb la ruta a peu per la Vall de la Géla

 

CAPELLA DELS TEMPLERS

Vallée d'Aure, Pirineus, França


Ben a prop de l’entrada de la Vall de la Géla i ben visible des de la carretera trobareu la Capella dels Templers, una petita església construïda durant la 2a meitat del s. XII per l’orde dels Hospitalers de Sant Joan de Jerusalem. Formava part d’un complex hospitalari més gran, que acollia els viatgers i pelegrins que emprenien la difícil missió de creuar els Pirineus.

De tot el conjunt de dependències només queda dempeus la petita església o capella i un fragment del mur de l’antic hospital, que posteriorment va ser aprofitat com a campanar de l’església.

Quant a la capella, és un edifici d’una sola nau i absis semicircular, i a l’interior es conserven algunes pintures murals del s. XIV. Si la voleu visitar, en aquesta pàgina podeu consultar els horaris de la Capella dels Templers

 

RESERVA NATURAL DE NÉOUVIELLE

Vallée d'Aure, Pirineus francesos, natura, senderisme


La Reserva natural de Néouvielle és un paradís de la natura i de la biodiversitat, amb més de 70 llacs, i amb alguns endemismes tant de fauna com de flora. Degut al seu microclima més càlid i sec que als macissos veïns dels Pirineus francesos, algunes plantes poden sobreviure a altituds molt poc freqüents, com el pi negre, que a la Reserva natural de Néouvielle arriba fins els 2.600 m, el rècord d’Europa.

L’accés a la Reserva natural de Néouvielle des de la Vall d’Aura és per una espectacular carretera de muntanya d’11 quilòmetres de longitud, l’anomenada “route des lacs” (carretera dels llacs). Atès que aquesta carretera arriba fins una altitud de 2.100 m, només és oberta des de finals de maig fins a finals d’octubre, però això pot variar en funció de la neu que hagi caigut. També heu de tenir present que l’aparcament de la Reserva natural és de pagament les 24 hores del dia, i no és pas barat. És possible aparcar el vehicle abans d’arribar a la barrera del parking, situada al llac d’Oredon, però hi ha poc espai.

Des del Llac d’Oredon podeu fer diferents excursions per a tots els nivells: des de la  senzilla i bonica volta circular als llacs de Néouvielle , fins la llarga i exigent  ascensió al pic de Néouvielle , que amb 3.091 m és un dels més alts de la zona.

La carretera dels llacs no acaba pas al Llac d’Oredon, sinó que continua fins el Llac de Cap de Long, que és un altre dels accessos al Parc National des Pyrénées, i que us recomano visitar. Des del Llac de Cap de Long també teniu a l'abast altres excursions, tant fàcils com difícils.


TRAMEZAÏGUES

Vallée d'Aure, Pirineus, França


Tramedaigas (Tramezaïgues en francès) és un petit poble situat a tocar de la confluència dels rius Neste d’Aure i Neste de Rioumajou; una circumstància que queda ben reflectida en el topònim, perquè Tramedaigas significa entre 2 aigües.

Les cases del nucli de Tramedaigas  s’agrupen al voltant de l’església de Saint-Denis Saint-Nicolas i formen un conjunt que fa goig amb els sostres de pissarra i les finestres a les teulades. Una mica separat del poble, i al capdamunt d’un petit turó, encara sobreviu la torre medieval de l’antic castell, que des de la seva enlairada i privilegiada posició controlava el pas tant de la Vall d’Aura com de la Vall de Rioumajou.


VALL DE RIOUMAJOU

Pirineus, França, Vallée d'Aure, natura, senderisme


La Vall de Rioumajou és un altre paratge natural de gran bellesa de la Vall d’Aura, amb un entorn que convida a endinsar-s’hi relaxadament, i contemplar com  les aigües de la Neste de Rioumajou baixen plàcidament, a diferència de la Vall de la Géla, on el riu sembla que tingui pressa per arribar al final de la vall.

Precisament els desnivells suaus fan que la Vall de Rioumajou sigui òptima per a excursions familiars i per a persones de totes les edats. A això cal sumar-hi un accés molt fàcil, perquè una pista asfaltada arriba fins Frédançon, una gran explanada amb taules de pic-nic situada al cor de la Vall de Rioumajou.

Des de Frédançon podeu fer una agradable caminada d’una hora per la pista que va paral·lela a la Neste de Rioumajou fins l’Hospice de Rioumajou, situat al final de la vall.

L’Hospice de Rioumajou és un indret amb molta història, atès que des de fa segles - ja apareix documentat al s. XV - acull els pelegrins que fan el Camí de Sant Jaume i creuen els Pirineus pel Port d’Urdiceto.

No obstant, si sou excursionistes amb experiència, podeu optar per rutes  amb més desnivell i difultat, com la pujada al Port d’Urdiceto, o bé pujar a alguns 3.000 de la zona com el Lustou o el Culfreda.


Mapa amb la localització dels 5 indrets de la Vall d'Aura (Vallée d'Aure)

 

 

 


Comentaris

  1. Una zona que desconec. Probablement perquè l'accés és una mica feixuc. A veure si ho puc combinar algun estiu amb Gavarnie, que veig que queda aprop. Gràcies per l'entrada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Fa molts anys que conec la Vall d'Aura, però havia passat molt de temps des de la darrera vegada que hi havia anat. Gavarnie queda molt a prop en línia recta, però per carretera són uns 100 km.

      Elimina
  2. Veient aquests paisatges queda clar que els Pirineus no coneixen de fronteres. Son fotografies que ben bé equiparables a la part catalana. Molt bonic i atractiu per anar-hi Dani.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, la Vall d'Aura és un destí que mereix una escapada "slow travel", amb moltes rutes i excursions per descobrir. Jo només m'he limitat a donar unes pinzellades. Gràcies per comentar.

      Elimina
    2. Doncs bon itinéraire, que dirien per la contrada

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT