DESCOBRINT EL CENTRE HISTÒRIC DE SIENA

 

Toscana, Itàlia, Patrimoni de la Humanitat, Unesco Heritage

Siena és una ciutat italiana que gairebé no necessita presentació, perquè alguns dels seus indrets i monuments més emblemàtics com la “Piazza del Campo”, el “Palazzo Pubblico” o el Duomo són mundialment coneguts i són una mostra de l’excepcional patrimoni de Siena, el centre històric de la qual va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l’any 1995.

Aquest reconeixement per part de  la Unesco fa un èmfasi especial en el patrimoni medieval de Siena, tot afirmant que “Siena és una ciutat medieval excepcional que ha conservat el seu caràcter i qualitat fins a un grau notable. La ciutat va influir substancialment en l'art, l'arquitectura i l'urbanisme durant l'edat mitjana, tant a Itàlia com a altres llocs d'Europa. La ciutat és una obra mestra de dedicació i inventiva en què els edificis han estat dissenyats per adaptar-se al teixit urbà planificat i també per formar un tot amb el paisatge cultural dels voltants.” Per tant, a Siena també haureu de vigilar amb no agafar la síndrome d’Stendhal, que no és exclusiva de la propera Florència.

A continuació us donaré unes pinzellades del què vam veure i vam fer durant un dia pel centre històric de Siena, una ciutat que al meu parer mereix dedicar-hi més d’un dia.

Abans de començar el recorregut pel centre històric de Siena, he d’advertir-vos que tota la ciutat és un gran tresor, que val la pena perdre’s per qualsevol carrer, perquè tots tenen el seu encant i ens evoquen al seu brillant passat medieval.


- Piazza del Campo

toscana, Itàlia, art gòtic, patrimoni de la humanitat, Unesco heritage

La Piazza del Campo és un dels grans símbols del poder i esplendor de la Siena medieval, atès que era la seu del govern de la República de Siena, que va arribar a ser un petit i poderós Estat independent des del s. XII fins a mitjan s. XVI, quan passà a dependre definitivament de la ciutat rival de Florència.

Fins a finals de s. XIII la Piazza del Campo va ser l’indret de la ciutat destinat a la celebració de fires i mercats, però el nou govern de la ciutat, el Consell dels Nou, va decidir reformar la plaça i construir-hi un gran palau que fos la seu del govern de la ciutat. El resultat va ser un bell conjunt en forma de petxina inclinada molt ben adaptat a les irregularitats i inclinacions del terreny, amb un paviment dividit en nou parts, que simbolitzen els nou membres del Consell dels Nou.

De la Piazza del Campo cal destacar també la Fonte di Gaia, una bella i monumental font d’inicis de s. XV, si bé la font actual és una còpia de l’original, que es conserva al Museo Civico de Siena

L’actual configuració de la Piazza del Campo de  Siena poc ha canviat en els darrers sis segles, igual que el Palio, una tradició que es celebra en aquesta mateixa plaça des del s. XVII, que consisteix una gran cursa de cavalls que té lloc els dies 2 de juliol i 16 d’agost de cada any.

 

- Palazzo Pubblico

Toscana, Itàlia, patrimoni de la humanitat, Unesco heritage


El "Palazzo Pubblico", és el majestuós palau gòtic que presideix la Piazza del Campo i que va ser construït entre finals de s. XIII i inicis de s. XIV amb la finalitat de ser la nova seu de les màximes autoritats civils de la República de Siena: la "Podestà" i el Consell dels Nou.

El nou palau gòtic va ser dissenyat i projectat amb molt detall, de tal manera que la seva façana principal és lleugerament còncava, tot respectant l’harmonia del traçat curvilini de la Piazza del Campo.

Un altre dels elements arquitectònics destacats de la façana del Palazzo Pubblico és la Torre del Mangia, l’espectacular gratacels-campanar de 88 m d’alçada que va ser adossat pocs anys més tard, a mitjan s. XIV, com a resposta al desafiament de la ciutat rival de Florència, que havien construït uns anys abans la Torre d’Arnolfo.

El Palazzo Pubblico allotja el Museo Civico, atès que moltes de les seves estances són autentiques galeries d’art, decorades amb frescos de pintors de la prestigiosa Escola Sienesa, molt activa a inicis del “Trecento”.

 

- Duomo de Siena

Toscana, Itàlia, art gòtic, Patrimoni de la Humanitat, Unesco Heritage


El Duomo o Catedral de Siena és una de les grans joies no només del gòtic de la Toscana, sinó també de tot el gòtic italià, si bé té alguns elements romànics, com el “campanile” (campanar).

L’ambiciós projecte de construir una immensa catedral gòtica va haver de ser modificat sobre la marxa, en primer lloc perquè van adornar-se a temps de l’error dels càlculs i que els murs no resistirien el pes de la gran cúpula projectada; i en segon lloc per la gran crisi de la Pesta Negra del 1348, que va afectar molt els recursos econòmics.

No obstant, la Catedral de Siena és un monument excepcional, tant l’exterior, amb una bella façana revestida amb vistós marbre de 2 colors (verd i blanc); com l’interior, que és dels que deixa bocabadats i amb el perill de patir la síndrome d’Stendhal. I és que a més de l’arquitectura, l’interior  és una mostra de grans obres d’art escultòriques (el púlpit de Nicola Pisano, Sant Jeroni de Bernini, Sant Joan Baptista de Donatello...), pictòriques (frescos de la Biblioteca Piccolomini), de vitralleria, i els 56 panells de marbre del paviment, gravats amb motius tant bíblics com pagans.

Dins del conjunt catedralici, si bé en un edifici a part, cal fer esment del Baptisteri de Sant Joan, un monument que segueix l’estil gòtic de la catedral, amb la façana amb marbre de 2 colors, verd i blanc. No obstant, a l’interior hi trobareu 2 obres del Renaixement, del s. XV: els frescos de Lorenzo di Pietro, conegut com la "Vecchietta", i la pica baptismal de Jacopo della Quercia, Lorenzo Ghiberti i Donatello.

 

- Museo dell’Opera Metropolitana del Duomo

Toscana, Itàlia, Art gòtic, patrimoni de la humanitat, Unesco heritage

El Museo dell’Opera Metropolitana del Duomo ocupa les dependències del què havia de ser la Catedral Nova de Siena, projecte que finalment va ser abandonat el 1348, l’any de la Pesta Negra.

És un dels museus privats més antics d'Itàlia, essent fundat l’any 1869, i acull obres d'art de la catedral i d'altres esglésies de la diòcesi de Siena.

Entre les obres més destacades cal esmentar les estàtues que Giovanni Pisano va esculpir per a la façana de la Catedral i la Maestà que Duccio di Buoninsegna va pintar per a l’altar major.

 

- Facciatone

Siena, Toscana, itàlia, patrimoni de la humanitat, Unesco heritage, art gòtic

El Facciatone és un impressionant mirador de Siena, situat al capdamunt d’un dels murs de la inacabada Catedral Nova que havia començat a construir-se l’any 1339. Afortunadament aquesta nau inacabada va salvar-se de la demolició que havia ordenat l’any 1357 el Govern de la ciutat.

Des del Facciatone tindreu un fantàstic panorama de tota la Siena medieval i també dels voltants; sens dubte és una de les millors vistes aèries de nuclis medievals que jo recordi haver experimentat mai.

 

- Oratori de San Bernardino

L’Oratori de San Bernardino és un edifici creat per acollir la Confraria de Santa Maria i Sant Francesc al segle XVI. Destaca especialment per l’esplèndida capella de la planta superior, dedicada a Santa Maria degli Angeli i completament pintada al fresc a principis del segle XVI per Domenico Beccafumi, Giovanni Antonio Bazzi, conegut com a "Sodoma" i Girolamo Pacchia.

 

- Algunes dades pràctiques de Siena

 

-Visitar el Duomo de Siena

Siena, art gòtic, Toscana, itàlia, patrimoni de la humanitat, Unesco heritage

El Duomo o Catedral de Siena és de pagament i podeu comprar diferents modalitats d’entrades que us donaran dret a un accés més limitat o més ampli: des del bitllet que només inclou l’entrada simple a la Catedral, fins a un de més complet que inclou la Catedral, el Baptisteri, el Museu del Duomo, el Facciatone i l’Oratori de San Bernardino. Nosaltres vam agafar aquest darrer, que era gairebé el més complet, tot i que no incloïa
 “La porta del cel”, que  permet accedir a les teulades de la Catedral i contemplar les naus des de les altures. Per saber les diferents modalitats d’entrada, així com preus i horaris, us deixo aquest enllaç a la web oficial de la Catedral de Siena 

 

- Aparcar a Siena

Siena, Toscana, Itàlia, patrimoni de la humanitat, Unesco heritage

Si aneu amb vehicle propi o de lloguer a Siena, us recomano deixar-lo al parking de l’estació de tren de Siena, que té una tarifa molt baixa (1 euro tot el dia, preu setembre 2015). L’estació de tren queda una mica allunyada del
  centre històric de Siena, però ho compensa amb escreix unes escales mecàniques gratuïtes que surten des del costat de l’estació de tren i que us deixaran a 5 minuts a peu del nucli antic de Siena.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT