RUTA SENDERISTA PEL PARC NACIONAL D'ORDESA I MONT PERDUT

Senderisme, Pirineus, Aragó, Patrimoni de la Humanitat, Unesco Heritage

El  Parc Nacional d'Ordesa i Mont Perdut   és un espai natural protegit situat als Pirineus d’Osca, i amb més d'un segle d'existència - va ser creat l’any 1918- és el segon Parc Nacional més antic d'Espanya. Aquest espai natural a més a més de gaudir del marc de protecció legal de Parc Nacional, és també Reserva de la Biosfera Ordesa-Vinyamala (creada l’any 1977) i Patrimoni de la Humanitat (inscrit l’any 1997 amb el nom de Pirineus-Mont Perdut com a part integrant d’un bé que inclou territoris d’ambdós vessants dels Pirineus).

4 grans valls, Ordesa, Pineta, Añisclo i Escuaín, són les que formen el Parc nacional d’Ordesa i Mont Perdut, i entre les 4 reuneixen una excepcional mostra de biodiversitat i de bellesa paisatgística gairebé única a tots els Pirineus.

En la present entrada us proposo una ruta senderista per la Vall d’Ordesa, que va ser el nucli originari del Parc Nacional, fins que l’any 1982 una ampliació va incorporar al Parc Nacional d’Ordesa les altres 3 valls que actualment formen el Parc: Añisclo, Escuaín i la capçalera de la Vall de Pineta.

 

DADES DE LA RUTA SENDERISTA PEL PARC NACIONAL D'ORDESA I MONT PERDUT

Pirineus, senderisme, Parc nacional d'ordesa i Mont Perdut, Patrimoni de la Humanitat, Unesco Heritage



Mapa interactiu de la ruta senderista per la Vall d'Ordesa


-Durada total: Unes 7’5-8 hores, comptant les parades per fer fotos i per dinar.

-Distància:  Uns 20 km. Les diferents versions de wikiloc que he consultat no coincideixen, de manera que m’he basat en la distància que marca la web oficial de Turismo de Aragón.

-Desnivell: 784 m de desnivell positiu (és una dada orientativa, perquè a l'igual que la distància, hi ha força diferències en les versions consultades del wikiloc)

-Dificultat tècnica i física: Tècnicament és fàcil i el desnivell és moderat, però heu d’estar mínimament en forma, perquè és una excursió llarga. També heu de tenir present que hi ha un petit tram de la Faja de Canarellos que pot fer patir a les persones amb molt vertigen. No és un pas aeri, però és estret i permet intuir clarament el “pati” que hi ha fins el fons de la vall.

-Senyalització: A partir del desviament cap a Cotatuero i Faja de Canarellos hi ha poca senyalització, però és molt visible i evident, de manera que és molt difícil que us perdeu. La resta de la ruta senderista està molt ben senyalitzada, atès que segueix les marques blanques i vermelles del GR11. De totes maneres, sempre recomano portar cartografia en paper.

-Millor època: Tot l'any, excepte l’hivern.

-Fonts: Cap. De totes maneres trobareu molts cursos d’aigua, on podreu beure en cas de necessitat.

-Circular: Parcialment.

-Punt de sortida: Aparcament de la Pradera de Ordesa. A l’estiu, Setmana Santa, caps de setmana d’octubre i Pont d’1 de novembre només hi podreu accedir a peu, o bé amb servei d’autobús públic des de Torla.

-Enllaços disponibles de la ruta: Sí, al  wikiloc

  

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA SENDERISTA PER LA VALL D’ORDESA

Vall d'Ordesa, senderisme, Pirineus, aragó, Patrimoni de la Humanitat, Unesco Heritage



Aquesta ruta senderista és la més popular i freqüentada de tot el Parc Nacional d’Ordesa i Mont Perdut, i ja l’he realitzat 3 vegades, però el darrer cop, setembre de 2021, vaig agafar la variant de Cotatuero i Faja de Canarellos, per tal de donar-hi un toc més alpí i per evitar tanta massificació.

Els 10 primers minuts de la ruta senderista són comuns i van pel GR11, fins que trobareu la desviació a mà esquerra cap a Cotatuero, que haureu de prendre.

El sender puja de manera més o menys suau per un bonic bosc, fins que arriba als peus de la gran i bonica cascada i circ de Cotatuero. Aquí trobareu una bifurcació molt evident i senyalitzada, i haureu d’agafar el camí de la dreta, indicat amb “Canarellos”. Poc després de la desviació comença el camí de la Faja Canarellos, un dels trams més espectaculars de tota la ruta senderista, perquè les altes parets calcàries cauen directes i verticals fins el sender, amb el circ i cascada de Cotatuero com a marc de fons. El camí de la Faja Canarellos inicialment puja de forma suau, i després d’arribar a una collada comença la lenta i progressiva baixada fins el Bosque de las Hayas, una de les fagedes més belles i impressionants de tot el Parc Nacional d’Ordesa i Mont Perdut.

Vall d'Ordesa, Pirineus, senderisme, Aragó, Patrimoni de la Humanitat, Unesco Heritage
Grades de Soaso


Al Bosque de las Hayas us retrobareu amb el freqüentat GR11, el sender que surt des de l’aparcament de la Pradera de Ordesa.

Des del final del Bosque de la Hayas només us separen uns 15-20 minuts d’un altre indret  emblemàtic de la Vall d’Ordesa: les Gradas de Soaso, un tram en què el riu Arazas salva el desnivell del terreny en forma de petits salts d’aigua seguits. És un lloc molt fotogènic, però el millor moment per fer fotos i després pujar-les a instagram amb “postureig” inclòs és per la tarda, quan hi dóna directament la llum solar.

A partir de les Gradas de Soaso el camí esdevé gairebé pla, va paral·lel al riu Arazas, que circula de manera tranquil·la pel fons de la Vall d’Ordesa, i ens ofereix una privilegiada vista del massís de las Tres Sorores, que està presidit pel Mont Perdut, que amb 3.355 m és el cim més alt de tot el Parc Nacional.

Des de les Grades de Soaso tardareu uns 30-40 minuts en arribar al punt final de la ruta senderista: la Cola de Caballo, una de les cascades més boniques de tot el Pirineu d’Osca, i que com molt bé expressa el seu nom té forma de cua de cavall. Des de la Pradera de Ordesa vaig tardar un total de 4 hores en arribar a la Cola de Caballo a un ritme tranquil i amb moltes pauses.

Cascada, Parc Nacional d'Ordesa i Mont Perdut, Aragó, senderisme, Patrimoni de la Humanitat, Unesco Heritage
La Cola de Caballo


La tornada la vaig fer pel camí normal que va pel fons de la Vall d’Ordesa, el GR11. Tot i estar força concorregut, és molt recomanable, i a més de passar per les Grades de Soaso i el Bosque de las Hayas, permet la possibilitat de contemplar la bellesa de 3 cascades del riu Arazas, ja situades relativament a prop de l’aparcament de la Pradera de Ordesa. Malgrat que quedin una mica apartades del camí, val la pena desviar-vos per  admirar l’espectacle visual i auditiu de la Cascada del Estrecho, la Cascada de la Cueva i la Cascada de Arripas.

L’arribada a la Pradera de Ordesa, situada als peus dels majestuosos Tozal del Mallo i Pic de Salarons, és la cirereta del pastís d’aquesta fantàstica ruta de senderisme per la Vall d’Ordesa.

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT