LA VALL DEL RIU VÉZÈRE, UN VIATGE A LA PREHISTÒRIA (PERIGORD, FRANÇA)

 

Perigord negre, Dordonya, Dordogne, França, Nova Aquitània, Patrimoni de la Humanitat, Unesco, Arqueologia

El segon dia del nostre viatge al Perigord vam visitar la vall del riu Vézère (en occità Vesera), situada al Perigord negre, i declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l’any 1979 per la gran concentració de jaciments prehistòrics i de coves amb art parietal que reuneix.

Per tant, vam visitar una zona que ja estava habitada fa 350.000 anys, tal com ho han evidenciat les troballes del Paleolític inferior del jaciment arqueològic de La Micoque, el que té les restes arqueològiques més antigues trobades fins ara a la vall del Vézère.

D’un total de 147 jaciments prehistòrics i 25 coves amb art rupestre distribuïts per tota la vall del Vézère,  15 són els que estan inclosos dins el bé cultural material protegit per la Unesco “Jaciments prehistòrics i grutes decorades de la vall del Vézère”. Alguns d’aquests 15 jaciments prehistòrics són mundialment coneguts, com l’Abric de Cromanyó (que va donar nom a l’Home de Cromanyó, que ja pertany a la nostra subespècie, l’Homo sapiens sapiens, la de l’home modern), o la Cova de Lascaux, considerada per molts com la “Capella Sixtina de l’art parietal Paleolític”, amb el permís de la Cova d’Altamira, és clar.

No obstant, la vall del Vézère no només és un dels grans santuaris de la prehistòria, sinó que també té pobles amb encant, castells, i una excel·lent restauració, en què destaca el foie, un dels grans tresors gastronòmics del Perigord.

Bé, sense més preàmbuls us passaré a descriure breument les 4 meravelles que vam visitar de la vall del Vézère, amb una recomanació gastronòmica final.

 

1- COVA DE FONT-DE-GAUME (GROTTE DE FONT-DE-GAUME)

Perigord negre, Perigord, Dordonya, Dordogne, Nova Aquitània, arqueologia, patrimoni de la Humanitat, Unesco, França, Francia, art rupestre


La Cova de Font-de-Gaume és un dels 15 jaciments que formen part  del bé “Jaciments prehistòrics i grutes decorades de la vall del Vézère”, declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, i és especialment important per les seves pintures rupestres del Paleolític Superior, descobertes l’any 1901.

Està situada als afores del poble de les Eyzies de Tayac, als peus d’una cinglera, i està formada per un llarg passadís principal de 120 metres de longitud i uns 3 metres d’amplada, i del qual surten tres galeries laterals.

El material trobat durant les campanyes d’excavacions arqueològiques de la cova de Font-de-Gaume és bàsicament del Chatelperroniá (final del Paleotític Mig) i de l’Aurinyacià (Paleolític Superior)

Una característica que converteix la Cova de Font-de-Gaume en un jaciment prehistòric excepcional és que es tracta de l’únic jaciment arqueològic de França amb pintures policromades que encara és obert al públic.

Quant a l’art parietal de la Cova de Font-de-Gaume, cal assenyalar que allotja més de dues-centes representacions pintades o gravades de bisons, cavalls, mamuts i rens, representacions humanes estilitzades, signes abstractes, organitzades en composició (fris), fins i tot en escenes (rens enfrontats). Entre totes les pintures i gravats, l’animal majoritari és amb gran diferència el bisó, i destaca especialment l’extraordinari fris que conté cinc bisons, 3 mascles i 2 femelles, bellament representats amb contorns finament gravats, cossos pintats en negre-marró i vermell, amb un teló de fons de concrecions grogues de pedra calcària.

Per comparació estilística, aquests testimonis artístics s'han atribuït majoritàriament al període magdalenià (vers el 15.000 aC).

És una visita que us recomano sí, o sí; al meu parer un imprescindible de la vall del Vézère, encara que no us apassioni l’arqueologia ni l’art rupestre.

Si us interessa ampliar informació, aquí us deixo aquest enllaç a la web oficial de la Cova de Font-de-Gaume 

 

2- COVA DE LES COMBARELLES (GROTTE DES COMBARELLES)

Perigord negre, Perigord, Dordonya, Dordogne, Patrimoni de la Humanitat, Unesco, Arqueologia, Nova Aquitània, França


A l’igual que la Cova de Font-de-Gaume, la Cova de les Combarelles és un dels 15 jaciments que formen part  del bé “Jaciments prehistòrics i grutes decorades de la vall del Vézère”, declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, i també està situada a les Eyzies de Tayac, a uns 2 km de la Cova de Font-de-Gaume.

La Cova de les Combarelles va ser descoberta l’any 1901, només uns dies abans que la Cova de Font-de-Gaume, i està formada per 2 galeries independents, Combarelles I i Combarelles II, essent Combarelles I la més llarga, amb una longitud total de 249 m en un traçat sinuós en forma de ziga-zaga. A més a més Combarelles I és la part més   important quant a art rupestre i és la que es visita.

La Cova de les Combarelles ofereix un extraordinari repertori de l’art parietal del Paleolític Superior, concretament del Magdaleniá, però a diferència de la Cova de Font-de-Gaume, a Combarelles els gravats són els més abundants amb molta diferència, de manera que l’art pictòric té una presència gairebé testimonial.

En total hi ha més de 600 figures gravades amb una gran varietat: cavalls, rens, felins, mamuts, rinoceronts, figures antropomorfes, signes tectiformes..., essent el cavall l’animal més representat amb molta diferència respecte la resta de gravats.

És una visita que també us recomano, però heu de tenir present que al tractar-se gravats, és una mica més complicat apreciar-los amb claredat, i en alguns casos cal tirar molt de la imaginació. Si per prioritats només poguéssiu visitar una de les 2 coves, us aconsello que trieu primer la Cova de Font-de-Gaume.


3- SAINT LÉON SUR VÉZÈRE

Perigord negre, Perigord, Dordonya, Dordogne, Nova Aquitània, França, els pobles més bonics de França


Saint Leon sur Vézère és un petit poble situat a 17 km de les Eyzies de Tayac, al Perigord negre, a la riba del riu Vèzère, a uns pocs metres d’un espectacular meandre que forma el Vézère, un riu íntimament lligat amb la història i creixement del poble, perquè és navegable, i a partir del segle XVI el transport fluvial hi va ser especialment intens, amb el desenvolupament dels intercanvis comercials entre el Perigord i Bordeus. Saint Léon sur Vézère va ser una de les poblacions més afavorides, fins el punt que al s. XVII va esdevenir el port principal del Vézère.

Quant al poble, tot i ser petit, conserva el seu aspecte medieval, presidit per l’església de Saint Leónce, l’element més notable de Saint Leon sur Vézère. L’església és d’estil romànic, si bé en les excavacions arqueològiques es van trobar elements d’èpoques anteriors:  les restes d’una vil·la gal·lo-romana i enterraments paleocristians.

La primera menció a l’església de Saint Léonce és a un document de  l'any 1153, amb el nom llatí de  "Sancti Leontii ", i inicialment va ser la seu d'un petit priorat que depenia de l’Abadia de Sarlat.

A més a més de l’interès arquitectònic, l’ésglésia de Saint Léonce conserva pintures murals, de finals del segle XIII o principis del s. XIV.

A uns centenars de metres de l’església hi trobareu un altre monument destacat, la “Manoir de la Salle” (la Mansió de la Salle), una gran mansió medieval amb una imponent torre quadrada del s. XII, i rodejada d’un gran jardí que té un gran cedre. Fins l’any 2021 no ha estat obert a les visites, gràcies a que el seu nou propietari, el poderós empresari francès Jean-Max Touron, ho ha fet possible.

Per a finalitzar amb Saint Léon sur Vézère, cal esmentar que està merescudament considerat com un dels Pobles més bonics de França.


4- SAINT AMAND DE COLY

Perigord negre, Perigord, Nova Aquitània, Dordonya, Dordogne, França, els pobles més bonics de França


Saint Amand de Coly és un tranquil poble del Perigord negre situat a uns 20 km de Saint León sur Vézère i de Sarlat, i destaca per tenir un element arquitectònic que per les seves grans dimensions sorprèn trobar en un poble que possiblement no arribi al centenar d’habitants: l’abadia fortificada.

El poble porta el nom d'Amand, un ermità d'origen llemosí que al segle VI va venir a evangelitzar la població de la vall del riu Coly, i es va instal·lar en una cova prop de la qual va créixer el poble

La construcció de l'abadia es va iniciar a principis del segle XII i va acabar a principis del segle XIII . Probablement va ser durant la Guerra dels Cent Anys quan es van posar en marxa els sistemes de defensa que van donar l’actual aspecte a l'abadia de Saint-Amand-de-Coly, l'església fortificada més gran del Périgord.

Als peus de l’abadia fortificada s’estenen les cases del poble, de pedra de color ocre i teulada de pissarra, formant un bell conjunt harmònic.

A l'igual que Saint Léon sur Vézère, Saint Amand de Coly és considerat com un dels Pobles més bonics de França.

 

 DADES PRÀCTIQUES DE LA VALL DEL VÉZÈRE

Perigord negre, Perigord, Dordonya, Dordogne, art rupestre, patrimoni de la Humanitat, Unesco, França, Nova Aquitània
Cavall gravat, Cova de les Combarelles, vall del Vézère

ON MENJAR A LA VALL DEL VÉZÈRE

Nosaltres vam dinar al restaurant la Grignotiere, situat a les Eyzies de Tayac, un lloc que té una òptima ubicació per tal de visitar alguns dels principals jaciments arqueològics de la vall del Vézère (Abric de Cromanyó, Grotte de Font de Gaume, Grotte des Combarelles...) i el Museu de la Prehistòria. Restaurant que us recomano, amb un menú de migdia els dies laborables a 18 euros. Vam poder tastar una de les delícies gastronòmiques del Perigord: el magret d’ànec.

- VISITA A LA COVA DE FONT-DE-GAUME I LA COVA DE LES COMBARELLES

Ambdues coves prehistòriques són de titularitat estatal i són gestionades pel  Centre des monuments nationaux (Centre dels monuments nacionals), un organisme públic adscrit al Ministeri de Cultura de França.

Per visitar aquestes 2 coves heu de reservar prèviament l’entrada a la web del Centre des monuments nationaux (CNM), i són amb visita guiada. A més a més les entrades surten a la venda a la web només 1 mes abans.

En un matí és possible visitar les 2 coves, tal com vam fer nosaltres, però heu de tenir en compte que per visitar les 2 coves us heu de presentar prèviament a la recepció de la Cova de Font de Gaume. Per aquest motiu, i atès que els horaris són una mica justos, és molt millor visitar primer la Cova de Font de Gaume i després la Cova de les Combarelles.

El preu és d’11,50 euros cada cova (octubre 2022).

Mapa de la vall del Vézère amb els llocs visitats per nosaltres i el lloc on vàrem dinar

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT