6 ESGLÉSIES DE VENÈCIA QUE SÓN GRANS OBRES D'ART

 

Les millors esglésies de Venècia, Venezia, Veneto, Itàlia



Venècia és una ciutat d’Itàlia que no necessita presentació, i la informació disponible de Venècia ja sigui en forma de guies en paper, blogs, i altres fonts digitals és extensíssima. La meva aportació en el present article es centrarà en les esglésies de Venècia, que són una part molt important del paisatge, de la vida i de la història de Venècia, i és important tenir present que algunes de les millors obres d’art de Venècia són dins les esglésies, o fins i tot el conjunt de l’església és en sí mateix una gran obra d’art.

No pretenc escriure un article exhaustiu de totes les esglésies de Venècia, i només em  limitaré a recomanar-vos 6 esglésies de Venècia que em van agradar molt i que considero que són de visita imprescindible. Algunes de les esglésies del present llistat són conegudíssimes, però altres són més desconegudes, que em van semblar grans joies, i per aquest motiu he considerat que havia de recomanar-vos-les.

Bé, som-hi doncs amb aquestes 6 esglésies de Venècia que són grans obres d’art:

 

1- BASÍLICA DE SANT MARC (BASILICA DI SAN MARCO)

Les millors esglésies de Venècia, Piazza San Marco, Venezia, Veneto, Itàlia, Patrimoni de la humanitat, Unesco


La basílica de Sant Marc està situada al rovell de l’ou de Venècia, a l’emblemàtica Plaça de Sant Marc (Piazza di San Marco), possiblement l’indret més visitat de tota Venècia. La història de la basílica es remunta a l’any 832, quan es va construir expressament una nova església per allotjar-hi les relíquies de Sant Marc, que havien portat d'amagat i de forma astuta i enginyosa des d’Alexandria 2 mercaders venecians, tal com narra una llegenda. Des d’aquell moment Sant Marc esdevindria el patró de Venècia.

L’actual edifici és el tercer que es va construir, havent-se iniciat els treballs l’any 1063. El resultat, després de modificacions i afegits en èpoques posteriors, és una fantàstica obra d’art que inclou els mosaics, les escultures, els cavalls de bronze de la façana, les 5 grans cúpules... Un dels elements més destacats de la basílica de Sant Marc és la “Pala d’Oro”  (Retaule d’Or), situada darrera l’altar major de la basílica. Mesura uns 3,3 metres d’amplada i uns 2 metres d’alçada i està dividit en panells que representen figures religioses i escenes de la vida de Crist. La decoració, que conté  més de 1.900 incrustacions de pedres precioses i d’esmalts, evidencia les influències de l’art bizantí i gòtic.

Les millors esglésies de Venècia, Piazza di San Marco, Venezia, Veneto, Itàlia, art romànic, patrimoni de la humanitat, Unesco
Basílica de Sant Marc

Un altre element ben distintiu de la basilíca de Sant Marc és el “campanile” (campanar), una torre exempta de la basílica, de 98,6 m d’alçada,  que forma part de l’icònic “skyline” de Venècia, i és considerat com un dels grans símbols de Venècia. El primer campanar de la basílica de Sant Marc de Venècia data del s. IX i va tenir la funció de talaia i de far del port de Venècia. Al llarg dels segles ha sofert diverses modificacions i ampliacions, la darrera de les quals va ser l'any 1912, perquè 10 anys abans el campanar s'havia esfondrat de manera inesperada.

Finalitzaré amb una dada històrica interessant: la basílica de Sant Marc no va esdevenir Catedral de Venècia fins l’any 1807.

Preu de l’entrada (no inclou la Pala d’Oro ni el museu ni el campanile): 3 euros.


2- BASÍLICA DE SAN GIORGIO MAGGIORE

Les millors esglésies de Venècia, Venezia, Veneto, Itàlia, Patrimoni de la humanitat, Unesco


Just davant de la Piazza de San Marco, i separada d’aquesta pel Gran Canal de Venècia, trobareu la basílica de San Giorgio Maggiore, situada a l’illa homònima.

La basílica forma part del complexe de l’Abadia benedictina de San Giorgio Maggiore, fundada l’any 982. Al s. XVI la comunitat de l’abadia va encarregar al gran arquitecte renaixentista Andrea Palladio la construcció d’una nova església. Palladio va projectar una façana innovadora, d’un resplendent marbre blanc, amb 2 frontons i 4 semicolumnes. L’interior és auster i luminós, amb 3 naus allargades i cúpula central, i conté obres de grans artistes de l’època com Tintoretto, Carpaccio, Bassano i De Brule.

El campanar (campanile) de la basílica de San Giorgio Maggiore està inspirat en l’estil del proper campanar de la basílica de Sant Marc, i al meu parer és una visita que considero imprescindible, i val la pena pagar els 8 euros de l’entrada, perquè té un fantàstic panorama de Venècia i de les illes properes.  Si podeu, pugeu a darrera hora de la tarda, quan el sol s’acosta a l’horitzó, perquè gaudireu d’una espectacular posta de sol damunt Venècia.

Preu de l’entrada: la basílica és gratuïta i el campanile són 8 euros (no accepten targeta de crèdit) i hi pujareu còmodament amb ascensor.

 

3- ESGLÉSIA DE SANT ZACARIES (SAN ZACCARIA)

Chiesa di San Zaccaria, Bellini, Venezia, Veneto, Itàlia, patrimoni de la humanitat


L’església de Sant Zacaries està situada molt a prop de San Marco, al “sestriere” (barri) venecià de Castello. En la seva construcció hi van intervenir 2 arquitectes: inicialment Antonio Gambello, fins que va morir l’any 1481, i aleshores Mauro Coducci el va succeir i es va encarregar d’acabar les obres de la façana. És per això que l’església de Sant Zacaries té una barreja d’estil gòtic flamíger i renaixentista.

L’interior de l’església allotja algunes grans obres d’art, essent la més destacada el Retaule de Sant Zacaries o “Madonna in trono col Bambino e santi “ de Giovanni Bellini, una obra mestra de la pintura del Renaixement, en què està representada la Mare de Déu amb l’infant Jesús i envoltats de Sant Pere, Santa Llúcia, Sant Jeroni i Santa Caterina d’Alexandria.

Així mateix cal destacar 2 altres elements de l’església de Sant Zacaries: per un part la capella de Sant Tarasi, amb frescos i 3 polítpics (retaule de 3 o més peces) medievals; i per altra part la cripta, dels s. X y XI, on antigament hi havia les tombes dels primers dux de la República de Venècia, i on segons la tradició, també hi havia el cos de sant Zacaries. La cripta és sota el nivell del mar, de manera que durant la major part de l'any està inundada.

Preu de l’entrada: l’església és gratuïta, però cal pagar 3,5 euros per visitar la Capella de Sant Tarasi i la cripta (Inclosos dins el Chorus Pass).


4-ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DEI MIRACOLI

Venezia, Cannaregio, Itàlia, patrimoni cultural, les millors esglésies de Venècia, patrimoni de la humanitat


L’església de Santa Maria dei Miracoli està situada al “sestriere” de Cannaregio, i és una de les poques esglésies de Venècia que es manté gairebé inalterada des que va ser construïda.

El promotor de la construcció de l’església veneciana de Santa Maria dei Miracoli va ser el ric mercader venecià Lombardo Angelo Amadi, que hi volia custodiar una imatge de la Verge amb el nen Jesús, que era considerada miraculosa pels habitants de Cannaregio. Lombardo Angelo Amadi va encarregar el projecte de la nova església a l’arquitecte toscà Pietro Lombardo, que la va dissenyar i construir en 8 anys: del 1481 al 1488.

El resultat va ser una gran obra mestra del Renaixement, una església amb forma de gran cofre, i decorada amb marbres policromats que cobreixen i embelleixen tant les parets exteriors com les internes, creant una fantàstica harmonia entre exterior i interior.

Pel que fa a l’interior, la volta de canó està decorada amb un enteixinat de fusta que conté les imatges de 50 profetes i patriarques de l’Antic Testament. L’altar està elevat i s’hi accedeix per una elegant escalinata, obra també de l’arquitecte Pietro Lombardo.

Preu de l’entrada: 3,5 euros (Inclosa dins el Chorus Pass)


5- ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DI NAZARETH

Chiesa degli Scalzi, Venezia, Cannaregio, Itàlia, Veneto, patrimoni cultural


L’església de Santa Maria di Nazareth, també coneguda com a església dels Scalzi (descalços), està situada a l’igual que Santa Maria dei Miracoli al “sestriere” de Cannaregio, a tocar de l’estació de tren de Venècia i del Gran Canal, i va ser consagrada l’any 1705.

És una església del barroc tardà, dels arquitectes Baldassarre Longhena i Giuseppe Sardi, que havien rebut l’encàrrec de l’orde dels Carmelites Descalços. Un dels elements més destacats del seu interior és l’altar major, dissenyat per Fra Giuseppe Pozzo, un gran baldaquí sostingut per columnes retorçades, que recorda el Baldaquí de Bernini de Sant Pere del Vaticà.

Preu de l’entrada: gratuïta


6- ESGLÉSIA DE SANT SEBASTIÀ (SAN SEBASTIANO)

Chiesa di San Sebastiano, Dorsoduro, Venezia, Itàlia, patrimoni de la humanitat, Unesco, il Veronese


L’església de Sant Sebastià està situada al “sestriere” de Dorsoduro, i va ser fundada per l’orde dels Pobres Eremites de Sant Jeroni l'any 1396. Un segle més tard, l’arquitecte Antonio Abbondi, conegut com Scarpagnino, va dissenyar una nova església d’estil renaixentista, les obres de la qual van finalitzar l’any 1548.

Just entrar per la porta de l’església de Sant Sebastià descobrireu un extraordinari conjunt pictòric, obra de Paolo Caliari, més conegut com il Veronese, que quan va rebre l’encàrrec l’any 1555 era un jove pintor de 27 anys que acabava d’arribar a Venècia.

L’ambiciós conjunt pictòric de il Veronese tenia la intenció de representar una al·legoria del triomf de la fe sobre l'heretgia, i el resultat va ser una gran obra d’art, en la què el jove Veronese hi va invertir 15 anys.

El primer espai que va pintar il Veronese va ser el sostre de la sagristia amb la Coronació de la Verge i escenes de  l'Antic Testament. Posteriorment va emprendre la complexa decoració del sostre de la nau central de l'església, amb motius del Llibre d'Esther; els frescos de la part superior de la nau central (Pares de l'Església, Profetes, Sibil·les i personatges bíblics), els frescos del cor de l’església (episodis de la vida de Sant Sebastià) i les portes de l'orgue i el parapet (Presentació de Jesús al Temple i la Nativitat, Probatic).

En la fase final del gran conjunt pictòric, que va començar l’any 1565, il Veronese va pintar el gran retaule amb la Mare de Déu amb sant Sebastià i altres sants i els dos llenços laterals del presbiteri que representen els sants Marc i Marcel·lí  conduïts al martiri; i el Martiri de sant Sebastià respectivament. El presbiteri acull també la tomba de il Veronese.

Finalment, cal esmentar que al cor trobareu 4 estàtues de l’escultor Girolamo Campagna.

Preu de l’entrada: 3.5 euros (Inclosa dins el Chorus Pass).

 

Dades pràctiques de les esglésies de Venècia

-El Chorus Pass és un bitllet que permet visitar 20 esglésies de Venècia amb un preu de 14 euros. Jo vaig adquirir in situ la modalitat que permet visitar 3 esglésies de Venècia amb un preu de 7 euros

-Heu de tenir en compte que si no us allotgeu a Venècia, haureu de pagar una taxa turística per visitar la ciutat, 10 euros diaris, i 5 euros si la compreu amb un mínim d'una anticipació de 5 dies abans. Aquí teniu l'enllaç a la pàgina oficial de l'ajuntament de Venècia que explica detalladament com i on comprar-la i els dies de 2025 en què serà vigent aquesta taxa.

 


Mapa interactiu amb les 6 esglésies de Venècia seleccionades marcades amb un cercle vermell i 3 punts




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

15 MONUMENTS EMBLEMÀTICS DE L'ART ROMÀNIC

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT

10 GRANS MONUMENTS DE LA GRÈCIA CLÀSSICA I HEL.LENÍSTICA