LA CITÉ DE PÉROUGES: LA JOIA MEDIEVAL DE RHÔNE-ALPES




Citè medievale de Pèrouges, Place du Tilleul, Ain, Rhône-Alpes, França


Pérouges és un petit municipi situat al departament francès de l’Ain, a la regió d'Auvergne-Rhône-Alpes, a uns 40 km al NordEst de Lió (Lyon).

És un gran conjunt monumental que heu d’incloure a la vostra programació si teniu previst viatjar a Rhône-Alpes.




Els seus monuments i edificis medievals són testimoni d’un brillant passat, que us explicaré de manera resumida:

La llegenda diu que Pérouges va ser fundada per un grup de gals que venien de la ciutat italiana de Perugia poc després de la caiguda de l’Imperi Romà d’Occident.



Cité médiévale de Pérouges, Ain, Rhône-Alpes, França


Típic carrer medieval de la Cité de Pérouges


Tot i que és innegable la similitud d’ambdós topònims, alguns documents situen el nom de Perouges com un derivat de pedra vermella (“pierre rouge” en francès), que podria correspondre a un indret de culte amb una pedra de sacrificis tacada pel vermell de la sang, i per tant qüestionaria la versió de la llegenda.

De totes maneres, l’arqueologia ha posat de manifest que la zona de Pérouges ha estat habitada des del Calcolític (2500 – 1800 a C).



Cité médiévale de Pérouges, Ain, Rhône-Alpes, França


No obstant, l’època de màxim esplendor de Pérouges és la Baixa Edat Mitjana, a partir que al s. XIV rep una sèrie de privilegis econòmics i fiscals que afavoreixen la seva activitat comercial, especialment la tèxtil. També hi contribueix la seva estratègica situació, a la vora de la important via que comunicava Ginebra amb Lió.

Un fet històric que demostra la importància i el poder de Pérouges a finals de l’Edat Mitjana és que l’any 1468 va ser capaç de resistir el setge de les tropes del Delfinat (Dauphiné). Una inscripció a una de les portes de la muralla commemora aquest fet.

Aquesta prosperitat econòmica continua durant uns segles, fins a finals de S XVIII, en què la revolució industrial i la construcció d’una nova carretera i del ferrocarril aïllen Pérouges de les principals vies de comunicació.


Cité médiévale de Pérouges, Ain, Rhône-Alpes, França


Porta d'en Bas de Pérouges, amb la inscripció commemorativa del setge de 1468


Davant d’aquest empobriment molta població emigra, fins el punt que a finals de S XIX el Vieux Pérouges - el nucli medieval - es queda amb poc més d’una desena d’habitants.

Tot això fa que  davant l’amenaça de ruïna de molts habitatges, l'any 1909 les autoritats planifiquin enderrocar el nucli antic, però afortunadament la forta oposició d’algunes persones influents ho atura, i l’any 1912 es crea el “Comité de Défense et de Conservation du Vieux Pérouges ”, que emprèn els treballs de restauració.


Cité médiévale de Pérouges, Ain, Rhône-Alpes, França



Bé, ara ens centrarem en la visita a Pérouges.

A l’igual que a l’Edat Mitjana, les 2 entrades principals del Vieux Pérouges són 2 portes de la muralla, la Porte d’en haut (Porta alta), i la Porte d’en bas (Porta baixa).
Especialment espectacular és la Porte d’en haut, que encara conserva la imponent torre medieval del s. XV.


Cité médiévale de Pérouges, Ain, Rhône-Alpes, França


La Porte d'en Haut de Pérouges, del S XV



Una vegada dins del recinte medieval arribareu fàcilment fins la bonica Place du Tilleul (Plaça del Til.ler), centre neuràlgic de Pérouges, i presidida per un gran i elegant til.ler, plantat l’any 1792, durant la Revolució Francesa. Atès que es va plantar en aquesta etapa tan transcendental de la història de França és també conegut com “l’Arbre de la llibertat”.



Cité médiévale de Pérouges, Ain, Rhône-Alpes, França


La Place du Tilleul de Pérouges, presidida pel til.ler bicentenari


De la Place du Tilleul igualment cal destacar que és l’indret on antigament es trobaven les llotges medievals (en francès “halles”), de les que encara es conserva la dels teixidors, un bonic edifici amb bigues de fusta a la façana.

Un altre element d’interès de la Plaça és el bonic rellotge solar instal.lat a una de les façanes.



Cité médiévale de Pérouges, Ain, Rhône-Alpes, França


El Halle des Tisserands, Pérouges


Podeu continuar el recorregut pel Vieux Pérouges amb la visita de l’església de “Sainte-Marie-Madeleine” del S XV, que també es coneix com l’església-fortalesa perquè un  dels seus murs forma part de la muralla.
 Tot i que la seva aparença exterior sigui poc atractiva, l’interior del temple és una bona mostra d’arquitectura gòtica.

Tampoc podeu deixar de passejar pels seus bonics carrers empedrats, entre ells la "Rue des Princes", amb les restes del castell, i la “Rue des rondes”, que ressegueix el perímetre interior de la ciutat i que connecta les 2 antigues portes d’entrada a Pérouges.


Cité médiévale de Pérouges, Ain, Rhône-Alpes, França

Pérouges, la rue des Princes i l`église de Sainte-Marie-Madeleine


Abans de passar a les dades pràctiques us deixo una dada anecdòtica que evidencia el bon estat de conservació de la ciutat medieval: Pérouges ha estat escenari de rodatge d’algunes pel.lícules com Els Tres Mosqueters (versió francesa de 1961), Fanfan la Tulipe (1952) o l’Advocat (1993).


DADES PRÁCTIQUES:


Com arribar amb transport públic:

Des de Lyon hi ha combinació per anar a Pérouges tant amb tren com amb autobús.

Si agafeu el tren, heu d’anar a l’estació de Lyon Part-Dieu i baixar a Meximieux-Pérouges. El trajecte dura una mica més de 30 minuts i després haureu de caminar uns 20 minuts per arribar a la Cité de Pérouges.

Si opteu per l’autobús, des de Lyon (al cèntric Pont Guillotière) surt la línia núm. 132, que fa el recorregut Lyon  -  Bourg-en-Bresse. El trajecte dura uns 55 minuts i haureu de baixar a la parada “Pérouges-bifurcation”. Després us tocarà caminar uns 10 minuts fins la Cité de Pérouges.

Aquí teniu els enllaços als horaris de tren   i  autobús



Cité médiévale de Pérouges, Ain, Rhône-Alpes, França



Com arribar amb vehicle propi:

Des de Lyon heu d’agafar l’autopista A 42 i prendre la sortida 7. Des d’aquesta sortida en menys de 10 km arribareu a Perouges, per una carretera que ho indica molt bé.
Als afores de la Cité de Pérouges hi ha un gran parking que costa 2 euros per tot el dia, però si voleu aparcar gratis, haureu de deixar el cotxe més allunyat i caminar un mínim de 10 minuts.


Enllaços d’utilitat

Web de l'oficina de turisme de Pérouges   amb informació molt complerta dels punts d’interès, plànol del poble, restaurants, allotjament...



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT