MONTBLANC, L'ESCENARI OBLIDAT PER JOC DE TRONS



Conca de Barberà, Joc de Trons, Juego de Tronos, Game of Thrones


Si heu començat a llegir aquest article pensant-vos que parlaria de Joc de Trons, no cal que continueu, perquè no hi dedicaré cap línia. Simplement era un titular sensacionalista, amb sentit metafòric, per a “denunciar” que la productora nord-americana que finança aquesta conegudíssima sèrie de televisió ha comès un error al no triar la vila medieval de Montblanc com un dels seus escenaris de rodatge.

En aquest article intentaré descobrir-vos el Montblanc medieval, vila situada a uns 40 km al Nord de Tarragona, i que vam visitar el 2n cap de setmana de març de 2016, convidats per l’Oficina de Turisme de Montblanc, junt amb altres membres i bloggers de bcnTB.


Primer de tot us situaré en el marc històric:


Marc històric de Montblanc



Montblanc medieval, Conca de Barberà, Joc de Trons, Game of Thrones
Restes del primitiu castell de Montblanc al Pla de Santa Bàrbara, el punt més alt de la vila



Montblanc va ser fundada cap l’any 1150 en una zona acabada de conquerir als sarraïns per part de l’exèrcit de Ramon Berenguer IV.

Incialment va rebre el nom de Vila-salva – vila lliure d’impostos-  i estava situada en un altre indret proper, a la confluència dels rius Francolí i d’Anguera, però per tal d’evitar riscs d’inundacions, i per tal de poder aconseguir una millor defensa natural, va traslladar-se a l’actual emplaçament.

La nova vila va passar a anomenar-se definitivament Montblanc, en referència a la seva ubicació a un turó pelat, mancat de vegetació, i el Rei Alfons I l’any 1163 va atorgar-li una nova carta de poblament, en la què respectava els privilegis econòmics i fiscals de l’anterior carta.


Conca de Barberà, Tarragona
Carrer del nucli medieval de Montblanc



Poc a poc la vila va anar creixent tant a nivell econòmic com urbanístic, de manera que a la 1a meitat del S XIV va assolir l’època de màxim esplendor, moment en què es construeixen les actuals muralles.

A partir de mitjan de S XIV va entrar en un llarg període de decadència, del què no es va recuperar fins el S XVIII, gràcies a les activitats agrícoles.




PRINCIPALS ELEMENTS D'INTERÈS DE MONTBLANC




La Muralla medieval



Conca de Barberà, Tarragona, Catalunya



Contemplar i visitar la impressionant muralla medieval ja justifica de per sí una escapada a Montblanc.

Amb un perímetre de  1.500 m i un total de 31 torres la muralla va ser construïda a partir de l’any 1366, quan el Rei Pere III el Cerimoniós va ordenar fortificar diferents viles del Regne a causa de la guerra contra Castella, coneguda com la Guerra dels dos Peres, perquè ambdos sobirans compartien el mateix nom.  
Atesa la urgència de l’obra, van obligar a treballar-hi als habitants de la vila i de la rodalia, de manera que els treballs de construcció van finalitzar en només 30 anys.

L’estat de la muralla va anar deteriorant-se amb el pas dels segles i de diferents guerres, de forma que al S XVIII la seva funció defensiva era pràcticament inexistent.

Així a partir de mitjan de S XVIII les autoritats de la vila van arrendar les torres i els fossars  de la muralla com a habitatges i terres de pastura respectivament.
Més endavant, molts trams de la muralla van ser aprofitats per a construir-hi habitatges adossats.

A partir de l’any 1925 van començar els primers treballs de restauració i recuperació de la muralla, que  havia quedat oculta a bona part del traçat a causa dels mencionats habitatges adossats.

Conca de Barberà, Tarragona, Catalunya
Pas de ronda de la muralla medieval de Montblanc


Gràcies a aquestes intervencions que s’han anat fent al llarg del S XX i XXI, una part de la muralla és visitable, i l’Ajuntament ha habilitat un recorregut entre algunes torres a través del pas de ronda.

L’Oficina de Turisme de Montblanc és qui gestiona aquestes visites guiades de la muralla, que opcionalment poden fer-se combinades amb una degustació gastronòmica i tast de vins, tal com ens ho van preparar a nosaltres.


Església de Santa Maria la Major



Montblanc Medieval, Conca de Barberà, Tarragona, Catalunya
Escales d'accés a l'església de Santa Maria la Major.
 Perfectament podrien ser un escenari de Joc de Trons



És un gran temple gòtic del S XIV, construït damunt la primitiva església romànica, però la gran epidèmia de Pesta Negra de mitjan de S XIV va impedir que pogués finalitzar-se, de manera que la nau és incomplerta i per tant és més curta amb relació a la seva amplada.

També hi destaca un retaule del S XIV i la bella portada barroca, que va reemplaçar la gòtica, destruida durant la Guerra dels Segadors del S XVII.



La Plaça Major



Conca de Barberà, Tarragona, Catalunya
La Plaça Major


Es tracta del centre neuràlgic de Montblanc, i durant molts anys s’hi va celebrar el mercat.

Es un conjunt de gran bellesa, parcialment porxat, i amb elements de gran interès, com la Casa de la Vila, d’origen medieval,  el Casal Desclergue, del S XVI, o la Font Major, dels S XVIII. 



El Call



Conca de Barberà, Tarragona, Catalunya
Carrer del Call de Montblanc


El call és el barri de la ciutat on van instal·lar-se els jueus a l’Edat Mitjana, i tot i ser petit, és un bonic indret que encara conserva el caràcter medieval.



Església de Sant Miquel



Conca de Barberà, Tarragona, Catalunya
Interior de l'església de Sant Miquel, amb l'enteixinat de fusta policromat


És una església d’estil romànic de transició o proto-gòtic del S XIII, amb un enteixinat de fusta policromat de gran valor artístic.

Una dada històrica d’interès és que va ser la seu on es van celebrar les corts generals de Catalunya dels anys 1307, 1333 i 1370.



Pla de Santa Bàrbara



Montblanc medieval, Conca de Barberà, Tarragona, Catalunya
Panorama de les muralles des del Pla de Santa Bàrbara


És el punt més elevat de Montblanc, on es va construir el primer castell de la vila, del què encara es conserven algunes restes.

En aquest mateix indret hi va existir molts segles abans un poblat ibèric, excavat durant els anys 70 del S XX.

És molt recomanable pujar al turó de Santa Bàrbara per la dilatada panoràmica que ens ofereix, no només de Montblanc i les seves muralles, sinó també dels voltants.



Antic Hospital de Santa Magdalena



Montblanc medieval, Conca de Barberà, Tarragona, Catalunya
Claustre de l'antic Hospital de Santa Magdalena


Com molts altres hospitals medievals que tenien la missió d’atendre els indigents, peregrins i malalts va construir-se fora del recinte emmurallat per raons d’higiene, i el seu element més destacat és el bonic claustre gòtic.

Actualment és la seu de l’Arxiu Comarcal, tot i que la seva funció al llarg de la història ha estat ben diversa: hospital, centre educatiu, consultori mèdic o empresa tèxtil


Antiga Església de Sant Francesc


Montblanc medieval, Conca de Barberà, Tarragona, Catalunya



A l’igual que l’Antic Hospital de Santa Magdalena es va construir fora muralles, havent-se iniciat les obres possiblement a finals de S XIII.

De l’antic convent només resta dempeus l’església gòtica, atès que la resta de dependències es van veure afectades a partir del S XIX per saqueigs i per l’exclaustració i desamortització.

Actualment és la seu de l’Oficina de Turisme, però també s’aprofita per a exposicions, concerts i altres actes. 


La Setmana Medieval

No forma part del patrimoni material arquitectònic o museístic de Montblanc, però és una festa molt popular i consolidada que se celebra cada any des del 1988, amb la representació de la Llegenda de Sant Jordi com l'acte més emblemàtic.  És important tenir present que l'erudit Joan Amades va situar la matança del drac per part de Sant Jordi a Montblanc.



Montblanc medieval, Conca de Barberà, Tarragona, Catalunya
El Foradot, tram de la muralla de Montblanc on es representa la Llegenda de Sant Jordi


La Setmana Medieval està declarada com a Festa d'Interès Turístic tant per part de la Generalitat com pel Govern d'Espanya, i òbviament es celebra durant els 2 caps de setmana que volten la Diada de Sant Jordi, el 23 d'abril.



ALGUNES DADES PRÀCTIQUES DE MONTBLANC:



Com arribar:

El  transport públic tant d’autobusos de línia com de ferrocarril arriba a Montblanc, tot i que la freqüència de trens és baixa, sobretot si veniu des de Barcelona.

L’accés amb vehicle particular és molt ràpid i còmode, atès que la sortida 9 de l’autopista AP7 és a només 3 km de Montblanc.



On menjar i beure

Durant el blogtrip vàrem anar a 2 restaurants, en els què vam menjar molt bé:


-Restaurant Sant Francesc 


Montblanc
Vista privilegiada del restaurant Sant Francesc
(foto obtinguda de www.santfrancesc.rest)



És un restaurant nou, situat en un lloc privilegiat amb vistes directes a la muralla, amb una cuina molt elaborada, moderna i creativa.

Carles Barneda és el seu xef, amb una dilatada trajectòria professional a diferents restaurants de prestigi, així com uns quants reconeixements i guardons oficials a la seva feina.

Els menús de migdia tenen el preu 15 euros els dies laborables, i 25 euros els festius, molt bon preu tenint en compte la qualitat del restaurant.


-Restaurant “Cal Jordi”

És un restaurant que funciona des de l’any 2003, dirigit amb molt entusiasme per en Jordi Silvestre, el xef i propietari, que va tenir el gran detall de preparar-nos personalment “les tres cassoles”, un original i deliciós plat en què va mesclar tres tipus de carn: conill, galtes, i peus de porc.


En Jordi  emplatant "les tres cassoles" de Cal Jordi



Es caracteritza per una cuina casolana amb productes de la terra, amb una interessant fusió de cuina tradicional amb moderna i està situat al bell mig del nucli antic de Montblanc.

A l’igual que el restaurant Sant Francesc els menús de migdia tenen un preu molt assequible: 10 euros els laborables i 19 euros els festius.


-BonÀrea:

És un restaurant que pertany a l’Area de Guissona, que té una petita cadena de locals amb bufet lliure oberts ininterrompudament des de 1a hora del matí. Hem dinat a algun dels restaurants de la cadena, si bé no al de Montblanc

És l’opció més “lowcost”, atès que el preu del bufet és de 5 euros els dies laborables i 6 els festius. Això sí, no espereu qualitat  ni cambrers que us recullin els plats, perquè ho heu de fer vosaltres.



- Vins de Pedra

Montblanc, a més de tenir un excepcional patrimoni monumental, és zona de vins amb denominació d’origen (DO) pròpia: Conca de Barberà.


Montblanc
Fent el tast de vins a Vins de Pedra

A Vins de Pedra, un celler familiar amb vinyes i bodegues pròpies, podreu fer degustació i compra de vins d’aquesta DO. 
Alguns dels vins que produeixen han rebut premis internacionals. 

Si aneu al seu local a més a més tindreu l’oportunitat de visitar una part de la muralla, atès que aprofita una de les torres del recinte emmurallat.



On Dormir



Allotjament a Montblanc
Espaiós i còmode apartament de "El Nas del Gegant"


És l’allotjament on vam dormir durant el blogtrip, uns apartaments situats a l’entrada del recinte emmurallat de Montblanc.

Estan equipats amb totes les comoditats: ampli menjador i dormitori, cuina moderna, calefacció, wifi..., i tenen una òptima il.luminació natural.

A més a més la Neus, la propietària,  va solucionar de manera molt eficient un imprevist que ens va sortir, i li estem molt agraïts.

-----

Finalitzo amb un altre agraïment a l'Oficina de Turisme de Montblanc per haver-nos convidat al blogtrip, a la Marta, la guia que ens va acompanyar durant el recorregut per la vila, i especialment al Quim, el responsable de l'Oficina de Turisme, que va desviure's per nosaltres.

Comentaris

  1. Montblanc és una vil·la encantadora, ideal per passar-hi un cap de setmana. No sé si encara ho fan, però em va encantar la ruta teatralitzada pels principals monuments que es fa coincidint amb la setmana medieval. M'ho van regalar els amics quan vaig fer els 50, coneixen bé els meus gustos! De restaurants, també està molt bé el Molí del Mallol.

    Bon cap de setmana!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, tindré molt en compte el teu consell del restaurant Molí del Mallol. Segur que la visita teatralitzada val la pena fer-la. Una abraçada

      Elimina
  2. Me encanta tu post, Dani. Esta muy interesante con la información historica de Montblanc y todo lo que se puede hacer en la ciudad. En Montblanc se come de maravilla. Un saludo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Cristina. La verdad es que comimos muy bien en Montblanc, sobretodo el 2º día, que teníamos más hambre después de haber hecho la pequeña excursión a pie. Saludos

      Elimina
  3. Una població amb la que tinc un deute pendent, doncs per naps o per cols no l'he arribat a visitar mai. M'ha agradat molt l'enfocament del post.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jordi, no pateixis, que al final hi acabaràs anant. Jo també he tingut - i tinc - molts deutes pendents. Sense anar més lluny no conec Berlin, ni cap de les Illes Canàries... Salutacions

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT