RUTA SENDERISTA PEL CONGOST DE MU (LLEIDA)

ruta senderista, Lleida, Catalunya



El Congost de Mu (o Congost del Mu) és un paratge natural de gran bellesa paisatgística situat al municipi d'Alòs de Balaguer, a la comarca lleidatana de la Noguera. Rep aquest nom perquè a pocs metres de l’inici d’aquest congost que forma el riu Segre hi desemboca el Barranc del Mu, que alhora baixa des del pic homònim del Mu. 

Malgrat que passi gairebé inadvertit a causa de la relativa proximitat al gran Congost de Mont-rebei, el Congost de Mu és un indret que us aconsello visitar. Tot i ser molt menys espectacular, és innegable que és un indret de gran bellesa, i a més respecte Mont-rebei no haureu de patir per la gentada, de manera que tindreu assegurada la tranquil.litat.

Al tractar-se d’un congost òbviament l’aigua és part important en aquesta ruta senderista, que transcorre gairebé en la seva totalitat per l’Espai d’Interès Natural de l'Aiguabarreig Segre-Noguera Pallaresauna zona natural protegida vertebrada pels rius Segre i Noguera Pallaresa, que baixen encaixonats entre els penya-segats calcaris de les serres de Mont-roig i Carbonera.

ruta senderista, Lleida, Catalunya



A nivell de biodiversitat cal destacar el seu caràcter mediterrani, tot i que amb alguns elements continentals, com la important presència del carrascar, un arbre molt semblant a l’alzina. Respecte a la fauna cal esmentar la presència d’algunes aus rapaces (voltor comú, aufrany, trencalòs), així com aus aquàtiques, la llúdriga, alguns quiròpters, i alguns endemismes d’aràcnids.

Finalment cal mencionar que l’home ha viscut en aquest espai natural des de fa milers d’anys, tal com ha estat documentat a les excavacions arqueològiques de la Cova del Parco, on als nivells més antics hi van trobar materials del Magdalenià, cultura que correspon al Paleolític Superior final.


La ruta senderista pel congost de Mu


ruta senderista per Catalunya, Lleida, Catalunya


Dades pràctiques de la ruta senderista

-Durada total: Unes 4 hores a ritme tranquil i comptant les parades
-Distància: 13 km
-Desnivell positiu (de pujada) acumulat: 525 m
-Dificultat: baixa, i és factible fer-la amb nens, però heu de tenir en compte que són més de 4 hores de caminar.
-Fonts durant el recorregut: A prop de l’inici de la ruta senderista, a uns 20-25 minuts a peu d’Alòs de Balaguer hi trobareu la Font de l’Espadella, amb bancs i taules.
-Circular: No. De totes maneres podeu fer combinació de cotxes, i aleshores la distància seria de només 6.5 km
-Punt de sortida: Font del Pont, als afores d’Alòs de Balaguer.
-Època: tot l’any, però a l’estiu pot fer molta calor.
-Enllaç disponible del “track” de la ruta: Sí, al  wikiloc



Mapa amb la localització de la ruta senderista del Congost de Mu




El punt de sortida de la ruta senderista del Congost de Mu és la Font del Pont, situada a la sortida d’Alòs de Balaguer i al costat del pont que creua el riu Segre. A la Font del Pont trobareu la primera indicació de la ruta a seguir. Si teniu un vehicle alt o un tot terreny podríeu continuar uns 1.000 m més  per la pista que va paral.lela al riu, però us recomano fer aquest tram a peu, que és força bonic.

Uns 20 minuts després de l’aparcament passareu per la Font de l’Espadella, una petita àrea de pícnic amb bancs i taules i on tindreu la darrera oportunitat d’omplir les cantimplores d’aigua.


ruta senderista per Catalunya, Lleida

Estret del Mu


Després de caminar uns 20 minuts més la pista s’acaba, i dóna pas a un curt i espectacular tram amb passarel.les, l’Estret del Mu, en què el riu Segre va ben encaixat entre les altes parets. És un dels punts més bonics de tota la ruta senderista del Congost de Mu.

Passat l’Estret del Mu el camí continua paral.lel al riu Segre i va guanyant alçada progressivament, però no és un esforç exigent, perquè el desnivell a superar és d’uns 100 m.  

Un cop superada la cota més elevada el camí torna a baixar i ja és possible contemplar la part final del Congost de Mu, que encara ens reserva algunes sorpreses.


Ruta senderista per Catalunya, Lleida

Pont penjant sobre el riu Segre, Congost de Mu


La primera d’aquestes sorpreses és l’espectacular pont penjant de fusta que creua el riu Segre, i que trobareu 1 hora després d’haver superat el tram de passarel.les de l’Estret del Mu.

Després del pont penjant el camí continua per l’altra ribera i fins a trobar el darrer “obstacle”, les passarel.les finals, que salven un salt d’aigua que fa el riu Segre uns pocs metres abans de l’aiguabarreig amb el Noguera Pallaresa.

Abans d’arribar a aquestes passarel.les finals trobareu una bifurcació que indica “Sant Jordi i Camarasa” i que us podria fer dubtar. No heu d’agafar-la, sinó continuar paral.lels al riu.


ruta senderista per Catalunya, Lleida

Tram final de passarel.les al Congost de Mu


Aquest bonic tram de passarel.les finalitza en una petita zona d’aparcament, des d’on podreu contemplar la presa i la central hidroelèctrica de Camarasa, que en el moment de ser inaugurada – any 1920- va ser la presa més alta d’Europa, amb una alçada de 101 m.

La ruta senderista del Congost de Mu finalitza aquí, i la tornada és pel mateix camí d’anada. Opcionalment podeu començar la ruta aquí i fer-la en sentit invers, perquè és possible arribar-hi amb cotxe des del poble de Camarasa i la carretera C-13.


Com arribar a l’inici de la ruta senderista del Congost de Mu


Congost de Mu, ruta senderista per Catalunya, Lleida

La presa de Camarasa, el final (o inici) de la ruta senderista del Congost de Mu


Des de Barcelona heu d’anar per l’autovia A-2 fins poc després de Cervera, on haureu d’agafar la sortida 517, que indica “Agramunt/ Cervera (Nord)”. Un cop arribeu a Agramunt haureu d’agafar la carretera C-14 direcció “Artesa de Segre i Tremp”.

Haureu d’entrar a Artesa de Segre, seguir la indicació “Isona / Tremp” i estar atents, perquè al centre del poble i a mà esquerra trobareu una petita desviació senyalitzada cap Alòs de Balaguer, on haureu d'aparcar el cotxe per començar la ruta senderista del Congost de Mu.


Altres entrades del blog relacionades






>>>>>>>>>  Ruta de 3 dies per la Val d'Aran i el Pallars

Comentaris

  1. Ja m'imagino una escapada per aquesta zona per fer la ruta abans no es massifiqui com el congost. Gràcies per compartir-la!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Anna,
      No t'amoïnis per anar-hi de seguida, que dubto molt que aquesta ruta arribi als nivells de massificació de Mont-rebei. Una abraçada

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT