1 DIA A LES CIUTATS MEDIEVALS DE PISA I LUCCA (TOSCANA, ITÀLIA)


Itàlia



Durant el 8è dia del nostre viatge per la Toscana i Cinque Terre  vam visitar Pisa i Lucca, 2 ciutats amb un importantíssim patrimoni cultural i monumental, que és el reflex del gran poder i riquesa que van aconseguir a l’Edat Mitjana, fins el punt que totes 2 ciutats van arribar a esdevenir  Repúbliques independents durant més de 100 anys.

Heus aquí el resum del nostre recorregut per Pisa i Lucca, 2 boniques ciutats medievals de la Toscana.




PISA


Toscana, Itàlia, Patrimoni de la Humanitat, Unesco Heritage


Mencionar Pisa és sinònim de parlar de la famosa Torre inclinada de Pisa, un dels monuments més visitats i fotografiats no només de la Toscana, sinó també de tota Itàlia.

La Torre de Pisa és un monument tan conegut que molta gent oblida injustament que forma part del gran conjunt de la Catedral de Pisa, una obra mestra de l’art romànic que va poder ser construïda perquè Pisa va ser una de les grans potències marítimes del Mediterrani entre els s. XI i inicis del XIII, un fet que òbviament va aportar molta prosperitat i riquesa a la ciutat.

Concretament va ser amb el botí obtingut a la victòria a Palerm davant els sarraïns  l’any 1063 que Pisa va poder iniciar les obres del conjunt de la catedral.

L’ambiciós projecte incloïa un espectacular Duomo (Catedral) de 5 naus, el baptisteri, el campanar i el cementiri, i va ser erigit  en uns terrenys situats al Nord-Oest de Pisa, que en aquella època estaven molt pròxims al port fluvial del riu Auser, un afluent de l’Arno que va ser navegable fins al s. XIV, moment en què el port de Pisa va ser abandonat.

La major part dels elements del conjunt monumental de la Catedral són del s. XII, tot i que el Cementiri és de finals de s. XIII, i el Baptisteri i la Torre no van ser acabats fins al s. XIV, amb algunes parts en estil gòtic.

A nivell artístic els 2 elements més notables són la Catedral (Duomo) i el Baptisteri, on hi van treballar escultors de fama mundial com Nicola Pisano i el seu fill Giovanni Pisano autors dels púlpits gòtics del baptisteri i de la catedral respectivament.

Toscana, Itàlia, Patrimoni de la Humanitat, Unesco Heritage, Art romànic

"Postureig" habitual davant la Torre de Pisa



Malauradament molts visitants estan més pendents del “postureig” per quedar ben immortalitzats en una foto “pseudo-original” davant la Torre inclinada que no pas de contemplar una excepcional obra d’art, que gaudeix del reconeixement de la Unesco des de l’any 1987, quan va ser declarada Patrimoni de la Humanitat

Finalitzaré aquestes breus línies amb unes dades pràctiques: De tot el conjunt monumental de la Catedral, únicament és gratuït el Duomo, si bé cal treure l’entrada prèviament a les taquilles oficials, situades davant del Duomo.
Aquí us deixo aquest enllaç al Conjunt monumental de la Catedral de Pisa, amb els preus i horaris.

Lamentablement la nostra visita a Pisa va limitar-se a la Piazza dei Miracoli, la gran plaça on està ubicat el Conjunt monumental de la Catedral, perquè anàvem escanyats de temps i volíem visitar Lucca per la tarda.


LUCCA


Toscana, Itàlia, Art romànic


A només 20 quilòmetres de Pisa es troba Lucca, l’altra gran ciutat històrica del Nord-oest de la Toscana, que a l’igual que Pisa, va tenir una gran època d’esplendor a l’Alta Edat Mitjana, especialment durant els s. XII i XIII, quan el comerç de la seda i l’activitat financera van aportar molta riquesa a Lucca.

Aquest esplendor econòmic també es veu reflectit en els seus carrers i edificis medievals, molts dels quals afortunadament encara es conserven.

A continuació us detallaré el nostre recorregut per Lucca, que és l’itinerari senyalitzat de l’oficina de turisme de Lucca i que vam seguir majoritàriament, fins que la manca de llum solar ens va obligar a marxar.




Mapes interactius de Lucca amb el recorregut detallat que vam fer per la ciutat


1- Muralles de Lucca

(Punt A al mapa interactiu Lucca 1)

Toscana, Itàlia


El primer que apreciareu a nivell monumental en la visita a Lucca no és pas algun dels seus monuments medievals, sinó les muralles dels s. XVI-XVII, que es conserven en la seva totalitat.
És una bona manera de començar a visitar la ciutat, perquè des de l’agradable passeig de ronda de les muralles podeu tenir una bona perspectiva del nucli antic de Lucca, i a més sense patir si teniu un grup nombrós davant vostre o us creueu amb altres persones, perquè el passeig és prou ample que inclús permet el pas de bicicletes.

Un cop dins del recinte emmurallat de Lucca, heu d’estar preparats per si patiu el temible síndrome d’Stendhal, perquè la “dosi” d’art i de monuments és considerable. En aquest sentit no és cap casualitat que Lucca sigui coneguda com la ciutat de les 100 esglésies.

2 – Piazza San Martino 

(Punt B al mapa interactiu Lucca 1)

Toscana, Itàlia, Art romànic

Si veniu des del sud o des de l’estació de tren, el primer monument important que us trobareu un cop hagueu franquejat les muralles de Lucca és el “Duomo”, oficialment la Catedral de San Martino, temple romànic del s. XII amb un característic pòrtic  asimètric de marbre de tres arcs i tres fileres de galeries obertes, adornades amb escultures, un estil ben habitual del romànic pisà.

3 – Església dels Sants Joan i Reparada (Chiesa dei Santi Giovanni e Reparata)

(Punt C al mapa interactiu Lucca 1)

Ben a prop del Duomo trobareu  l’església dels Sants Joan i Reparada (“Chiesa dei Santi Giovanni e Reparata”), en què predomina l’estil romànic, si bé els orígens es remunten al s. V.

4- Piazza Napoleone

(Punt D al mapa interactiu Lucca 1)

Toscana, Itàlia



La següent parada del passeig urbà per Lucca és la Piazza Napoleone, presidida pel gran Palau Ducal. Aquesta gran i elegant plaça arbrada va ser dissenyada a inicis de s. XIX per encàrrec d’Elisa Baciocchi, germana de Napoleó.


5-  Església de Sant Romà (Chiesa di San Romano)

(Punt E al mapa interactiu Lucca 1)

Toscana, Itàlia, Art romànic


L’Església de Sant Romà formava part del convent dels dominics, que la van construir al s. XIII damunt les restes d’un petit oratori del s. VII. No obstant, és una església inacabada, detall que podreu apreciar perquè la façana és de maó, quan havia d’estar revestida de marbre.

6- Casa natal i monument a Giacomo Puccini

(Punt F al mapa interactiu Lucca 1)

El gran compositor d’òperes Giacomo Puccini és possiblement el fill més il·lustre de Lucca i és obvi que un recorregut pel centre de Lucca ha de passar per la seva casa natal, un edifici del s. XVI,  transformada en museu dedicat a Puccini des de 1979. Just davant de la seva casa natal hi trobareu una estàtua dedicada a aquest gran compositor.

7- Piazza San Michele

(Punt A al mapa interactiu Lucca 2)

Toscana, Itàlia, Art romànic




La Piazza San Michele ocupa una cèntrica ubicació dins del recinte emmurallat de Lucca, i és que antigament aquest espai va ser el Forum de la ciutat romana.

L’element més destacat d’aquesta gran plaça és l’església de Sant Miquel (Chiesa di San Michele in Foro), iniciada en estil romànic a finals de s. XI, i finalitzada en estil gòtic uns centenars d’anys més tard.


8- Torre de les Hores (Torre delle Ore)

(Punt B al mapa interactiu Lucca 2)

Toscana, Itàlia, Art romànic



La Torre de les Hores és una de les poques torres medievals de Lucca que continuen dempeus. Va ser construïda possiblement al s. XIII i a finals de s.XIV les autoritats locals van decidir instal·lar-hi un rellotge, que continua funcionant, tot i que l’actual és del s. XVIII. Si pugeu al capdamunt de la torre, aneu en compte, perquè podríeu topar-vos amb el fantasma de Lucida Mansi, que segons una llegenda encara resideix a la Torre.


9- Piazza dell’Anfiteatro (Plaça de l’Amfiteatre)

(Punt C al mapa interactiu Lucca 2)


Toscana, Itàlia


La Plaça de l’Amfiteatre té una característica forma ovalada, degut a què ha conservat el mateix traçat de l’amfiteatre romà de Lucca, construït al S I dC, i actualment ja desaparegut. L’actual plaça va ser dissenyada per  l’arquitecte Nottolini a mitjan s. XIX, que va decidir enderrocar tots els edificis que ocupaven l’antiga arena, de manera que va alliberar un gran espai el.líptic interior. Personalment va ser un dels indrets que més em va agradar de Lucca, per la seva originalitat i vitalitat.



10- Basílica de Sant Frediano

(Punt D al mapa interactiu Lucca 2)

Toscana, Itàlia, Art romànic

Si no teníeu prou dosis d’art romànic a Lucca, la Basílica de Sant Frediano n’és una altra interessant mostra, i sense haver-hi d’entrar ja podreu admirar un dels seus elements més destacats: el mosaic de la façana principal, del s. XIII. També té un esvelt campanar, una monumental font romànica i uns frescos renaixentistes.

11- Porta di Borgo

(Punt E al mapa interactiu Lucca 2)


Toscana, Itàlia, Art romànic


La Porta di Borgo és una de les 2 portes de la muralla medieval de Lucca que encara es conserven. Malgrat haver estat reaprofitada en èpoques posteriors com a habitatge, continua tenint encant.

 11-  Torre Guinigi

(Punt F al mapa interactiu Lucca 2)

La Torre dels Guingi és un dels monuments emblemàtics de l’arquitectura medieval civil de Lucca i és l’única torre medieval de propietat privada de la ciutat que no va ser enderrocada total o parcialment al s. XVI. Aquesta torre té una gran singularitat, i és que la part superior té un jardí penjant amb set alzines, una tradició que podria ser molt antiga, tal com es desprèn d’un dibuix del s. XV, en què ja apareixen algunes torres amb arbres a la part superior.


12- Porta de Sant Gervasi

(Punt G al mapa interactiu Lucca 2)


Toscana, Itàlia, Art romànic



La Porta dels sants Gervasi i Protasi és l'altra porta de la muralla medieval de Lucca que encara es conserva. Té dos grans torres laterals cilíndriques i antigament la seva entrada estava protegida per un pont llevadís i un fossar.

Amb la Porta de Sant Gervasi vam donar per finalitzat el nostre recorregut per Lucca, una fantàstica ciutat que us aconsello de visitar, i millor si podeu dedicar-hi un dia sencer, perquè s’ho mereix.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT