UNA SETMANA AL MARROC PER LLIURE (I): VALORACIÓ, ITINERARI I ALLOTJAMENT

Marroc, viatjar per lliure



Hi ha països que bé perquè queden fora de la “zona de confort” o bé per altres raons, m'imposen molt “respecte” a l’hora de viatjar-hi per lliure i en solitari, i el Marroc és un d’ells.

Després de molts anys amb dubtes, finalment una bona oferta de Vueling em va fer decidir a comprar bitllets per a Marràqueix durant la primera setmana de novembre de 2019, concretament del 2 al 9.

Ara que he fet un primer “tast” del Marroc i puc reflexionar, us puc assegurar què és una experiència de la què no estic gens penedit, i torno amb una valoració força positiva del viatge i del país, tot i que reconec que no ha estat satisfactori al 100%, i que alguns tòpics o advertències prèvies són ben reals (algunes actituds poc ètiques vers els turistes; regateigs que poden arribar a ser “esgotadors”;  brutícia als carrers; incidències gastro-intestinals – afortunadament lleus en el meu cas- ...).
Amb ganes de tornar-hi? Sí, però no hi tornaria a curt o a mig termini; el Marroc m’ha agradat, però no fins al punt que m’hagi robat el cor.

Bé, després d’aquesta breu valoració, passaré a comentar-vos l’itinerari i l’allotjament:

ITINERARI PEL MARROC



Mapa del Marroc amb els llocs visitats durant una setmana


Dia 1: Marràqueix
Dia 2: Marràqueix
Dia 3: Essaouira
Dia 7: Marràqueix

Durant 7 dies sencers pel Marroc he estat en un total de 3 llocs diferents: Marràqueix, Essaouira i l’Atles, i m’hi he desplaçat amb diferents tipus de transport públic: autobús de línia, autobús de línia de luxe, taxi, grand taxi (taxis compartits), i furgoneta gran.

Viatjar per lliure al Marroc, senderisme

Carretera de l'Atles


És possible que alguns que heu estat al Marroc quan hagueu llegit l’itinerari pugueu preguntar-me: i des de Marràqueix, perquè no vas contractar l’excursió a les Cascades d’Ouzoud, a Ouarzazate, o bé 3 dies al desert i Merzouga?

És una bona pregunta, i la veritat és que vaig valorar contractar alguna d’aquestes 3 excursions, especialment la del desert, però havia llegit prèviament que anar 3 dies al desert i a Merzouga des de Marràqueix suposa 10-12 hores de carretera d’anada, i 10-12 més de tornada, al meu criteri un empatx excessiu de carretera per a tan pocs dies.


ALLOTJAMENT AL MARROC


Abans de detallar els llocs on he estat allotjat, he de comentar que en tots els casos sempre hi he anat amb reserva des del portal booking.com, si bé en una única ocasió vaig reservar prèviament des de Barcelona, i la resta sobre la marxa des del mateix Marroc, perquè als llocs on he estat allotjat, excepte a Imlil (Atles), tenien wifi i he pogut reservar per internet.
Un detall important és que cap d’ells accepta targeta de crèdit, de manera que cal pagar en efectiu, però accepten tant Dirhams com euros.

Allotjament a Marràqueix:

Marroc, viatjar per lliure

Medina de Marràqueix, darrera d'alguna d'aquestes senzilles portes podria amagar-s'hi algun fantàstic i acollidor riad


A Marràqueix vaig dormir a 2 riads diferents, que són allotjaments típics de diverses zones del Marroc. El terme riad en àrab significa edèn o jardí; i per extensió, al Marroc designen a aquelles cases o estructures veïnals que es vertebren entorn el seu pati central, en què sol haver-hi elements naturals com fonts d’aigua, plantes o flors.
Les habitacions es distribueixen precisament entorn aquest pati, i normalment no són més de 5 o 6, de manera que el tracte és més familiar i acollidor que no pas a un hotel convencional.
Malgrat que l’aparença exterior dels riads en molts casos sigui molt senzilla, i fins i tot “cutre”, per dins són una autèntica sorpresa i constitueixen l’indret ideal per aïllar-se del bullici de la Medina.


Situat gairebé a l’extrem Nord de la Medina de Marràqueix, hi vaig dormir les 2 primeres nits, i va ser l´únic allotjament que vaig reservar des de Barcelona.

-Preu: 46 euros per 2 nits en una habitació individual amb bany i dutxa i esmorzar.
-Puntuació a Booking: 7.8, si bé al meu parer és una nota generosa amb criteri d’allotjaments a Espanya. Personalment hi posaria un 6.5.

- Aspectes positius: 1. Neteja de l’habitació, 2. Habitació espaiosa, 3. Esmorzar molt complet, 4. Dutxa de plat, 5. Tracte amable per part del personal, amb bona disposició a aclarir dubtes logístics, 6. Proximitat a l’estació d’autobusos i de taxis i grand taxis, 7. Possibilitat de reservar per internet.

- Aspectes negatius: 1. Habitació interior sense il.luminació natural,  2. Canonades de la dutxa amb olor lleugerament desagradable, 3. Sense sabó o xampú de cortesia, 4. Proximitat a la mesquita (si no porteu taps o no dormiu profundament, és fàcil que us desperteu de matinada durant la crida a l’oració), 5. Porta d’entrada molt petita que pot passar desapercebuda des del carrer.


- Riad Al Mida

Situat també a l’extrem Nord de la Medina de Marràqueix i molt a prop del Riad Dar T4, hi vaig dormir la quarta i la setena nit.

-Preu: 26 euros per nit per una habitació individual amb bany i dutxa i esmorzar.
-Puntuació a Booking: 7.3, una nota que també em sembla generosa i que personalment hi posaria un 6.5.

-Aspectes positius: 1. Neteja de l’habitació; 2. Wc i dutxa sense olors desagradables, 3. Habitació amb finestra exterior i llum natural, 4. Més allunyat de la mesquita, 5. Proximitat a l’estació d’autobusos, de taxis i grand taxis, 6. Sabó de cortesia, 7. Te (infusió) de cortesia, 8. Possibilitat de reservar per internet, 9. Possibilitat de contractar prèviament el taxi a l’aeroport per 10 euros (ho vaig fer servir, perquè a les 7 del matí havia d’estar a l’aeroport).

-Aspectes negatius: 1. Habitació petita; 2. Dutxa però sense plat; 3. Porta de l’habitació poc segura, que es tanca amb cadenat, amb la sensació que pugui cedir amb una puntada de peu ben donada; 4. Ubicació al final d’un carreró estret i secundari, que pot ser difícil de trobar.

Allotjament a Essaouira

Marroc, viatjar per lliure

Panoràmica de la Medina d'Essouira des de l'habitació de l'hotel

Situat a l’interior de la Medina d’Essaouira, hi vaig dormir la tercera nit.

-Preu: 15 Dirhams (14.25 euros) per una habitació individual amb bany i dutxa i sense esmorzar.
-Puntuació a Booking: 7.7, també generosa al meu criteri, de manera que personalment hi posaria un 7.

- Aspectes positius: 1. Neteja de l’habitació, 2. Habitació exterior amb molt bones vistes i molt espaiosa, 3. Ubicació al bell mig de la bonica Medina d’Essaouira, 4. Amabilitat del personal, amb bona disposició a aclarir qualsevol dubte, 5. Sabó de cortesia, 6. Possibilitat de reservar per internet.

- Aspectes negatius: 1. Dutxa sense plat, 2. Aigua tèbia tirant a freda (almenys quan jo em vaig dutxar), 3. Sense tovallola, 4. 3r pis sense ascensor.

Allotjament a Imlil (Atles)

Marroc, viatjar per lliure


Situat a 1.5 km d’Imlil, hi vaig dormir la 5a i la 6a nits.

-Preu: 34 euros per 2 nits a una habitació individual sense bany ni dutxa i amb mitja pensió.
-Puntuació a Booking: 8.8, generosa al meu criteri, de manera que hi posaria un 8.

-Aspectes positius: 1. Tracte familiar excel·lent, 2. Tant els esmorzars com els sopars són molt complerts, amb diferència els millors dels 4 allotjaments, 3. Habitació espaiosa, 4. Ubicació òptima per començar la ruta al cim del Toubkal, 5. Facilitat per a contractar a bon preu els guies per a l’ascensió al Toubkal, 5. Bones vistes de la Vall d’Imlil i de les muntanyes properes, 6. Ubicació en un poble molt tranquil, 7. Possibilitat de reservar per internet, 8. Neteja de l’habitació.

- Aspectes negatius: 1. Habitació sense bany ni dutxa (a booking informaven el contrari), 2. Allunyat d’Imlil ( a uns 40 minuts a peu), on arriben els taxis i autobusos des de Marràqueix i Asni, 3. Sense connexió wifi, 4. Sense tovallola.


Agraïment final: agraeixo els diferents consells i ajudes de R@conets, Milcamins, Maruxaina y su mochila, i Viajar cueste lo que cueste, que han fet possible que el meu primer viatge al Marroc per lliure hagi estat una mica més fàcil i agradable.

Comentaris

  1. M'agraden les fotos però com ja t'he comentat per mail la meva favorita és una altra. Chus

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Chus,
      És possible que la foto que em comentes la pengi a alguna de les properes entrades que dediqui al Marroc. Una abraçada

      Elimina
  2. Muchas gracias por la mención Dani.
    Aunque no te haya robado el corazón seguro que tarde o temprano volverás a Marruecos. Merece la pena seguir descubriendo el país, verás que es mucho más que Marrakech ;)
    ¡Un abrazo!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Maruxaina,
      Sí, es muy posible que en el futuro vuelva para conocer otras zonas de Marruecos, y seguir disfrutando de su gran gastronomía y de sus deliciosos tes a la menta.
      Un abrazo
      Dani

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT