RUTA SENDERISTA PER LA COSTA AMALFITANA (ITÀLIA): "IL SENTIERO DEGLI DEI"



Campània, Itàlia, Patrimoni de la Humanitat, Unesco Heritage, ruta de senderisme, hiking


No hi ha dubte que la Costa Amalfitana és un dels indrets més turístics i visitats de la Campània i del Sud d’Itàlia, i és que no hi manquen atractius: espectaculars paisatges, costa salvatge amb penya-segats verticals, pobles mil·lenaris  amb encant, patrimoni arquitectònic i artístic, luxe, “glamour”... Un territori singular i únic declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l’any 1997.

Una bona manera de conèixer la Costa Amalfitana és a peu, a través de la bona xarxa de senders existent, i jo en vaig poder fer un tast caminant per l’anomenat “Sentieri degli Dei” – sender dels déus en italià-, possiblement el més emblemàtic i conegut de tota la Costa Amalfitana.

A continuació us en faré un resum i us facilitaré algunes dades pràctiques del “Sentieri degli Dei”, una gran experiència per la Costa Amalfitana que us recomano sí o sí.


Dades de la ruta senderista “Sentieri degli Dei” – Costa Amalfitana



Mapa de la ruta senderista per la Costa Amalfitana "il sentiero degli Dei"

-Durada total: Unes 3,5-4 hores a ritme tranquil i comptant les parades
-Longitud: 9,8 km
-Desnivell: si comenceu a Bomerano, és baixada : des de 630 m fins Positano, a nivell del mar.
-Grau de dificultat tècnica i física: baixa. L’única dificultat és algun petit tram proper als penya-segats, que pot fer patir a les persones amb molt vertigen. És factible fer-la amb nens. Si la feu a l'estiu, us recomano matinar, perquè hi fa molta calor i humitat. 
-Fonts: 3- a Bomerano, al “Colle la Serra” (a uns 2,4 km de Bomerano), i a  Nocelle.
-Circular: No. El més habitual és fer només la ruta senderista en sentit de baixada, i per tant hauríeu de disposar de 2 cotxes, o bé fer combinació de transport públic. Si voleu evitar les complicacions logístiques, també és possible arribar només fins el poble de Nocelle (punt B al mapa interactiu), fer mitja volta i tornar pel mateix camí fins a Bomerano, o bé contractar alguna de les agències locals que ofereixen aquesta ruta senderista.
-Punt de sortida: Bomerano (llogaret del municipi d’Agerola), punt A al mapa interactiu
-Punt d’arribada: Positano, sempre que feu la ruta sencera. És el punt D al mapa interactiu
-Enllaços disponibles de la ruta: Sí, al wikiloc, i a la web del CAI Monti Lattari

-Descripció de la ruta senderista “Sentiero degli Dei”

Campània, Itàlia, Patrimoni de la Humanitat, Unesco Heritage, ruta de senderisme, hiking


El punt de sortida de la ruta senderista “il Sentiero degli Dei” és Bomerano, un poble que pertany al municipi d’Agerola i situat a una alçada de 630 m. De seguida sabreu que no us heu equivocat de poble per les abundants senyalitzacions de l’inici de “il Sentiero degli Dei” i per la presència d’algunes botigues d’esport especialitzades en material de muntanya i “trekking”. També trobareu alguna botiga de queviures, de manera que no patiu si us falta menjar i/o beguda.

Des de la sortida de Bomerano el sender comença a baixar, però de manera suau i progressiva, i de seguida flanqueja una gran paret calcària per la vora de la Grotta (cova en italià) Biscotto. Des d’aquest bonic paratge ja podreu contemplar petites terrasses de cultius amb el mar com a paisatge de fons, un aperitiu del què us trobareu més endavant.


Campània, Itàlia, Patrimoni de la Humanitat, Unesco Heritage, ruta de senderisme, hiking
Colle la Serra, on comença el tram amb les millors vistes de tot el "Sentiero degli Dei


Quan aproximadament hagueu caminat uns 2,4 km (25-30 minuts) arribareu al “Colle la Serra”, una collada on hi trobareu una font, i on comença el tram amb les millors vistes de tot el “Sentiero degli Dei”: un balcó permanentment obert al mar i a la Costa Amalfitana.

Des del “Colle la Serra” fins el poble de Nocelle us espera tram d’uns 3,5 km que és una autèntica meravella. Aquí entendreu perquè s’anomena el “sender dels déus”, un nom que li fa totalment justícia.

A Nocelle és on oficialment finalitza (o comença) el “sentieri degli Dei”, però la majoria allarga la ruta senderista fins a Positano, opció que us recomano. Per arribar fins a Positano teniu 2 camins possibles, i jo em vaig decidir pel camí que passa pel poble de Montepertuso, d’acord amb els consells del simpàtic guia d’un dels grups que m’havia trobat durant la ruta senderista, que em va comentar que l’opció de Montepertuso té una baixada menys directa i un tram d’escales molt menys pesat.

Campània, Itàlia, Patrimoni de la Humanitat, Unesco Heritage, ruta de senderisme, hiking
Nocelle, un dels pobles que travessa "il Sentiero degli Dei" i on trobareu una font per beure


Des de Nocelle fins a Positano hi ha uns 4 km, amb un primer tram per carretera asfaltada fins a Monterpertuso; i a partir d’aquest poble us haureu de desviar per un tram d’escales fins a Positano, el punt final d’aquesta fantàstica ruta senderista per la Costa Amalfitana. Si us queden forces i teniu temps, us recomano fer un tomb per Positano, un poble d’origen medieval amb molt encant, tot i que també molt turístic i massificat.

Com a cirereta del pastís, podeu arrodonir el dia amb un bany a la bonica platja de Positano, una experiència que no oblidareu ;)

- Advertències importants de "il Sentiero degli Dei"

Campània, Itàlia, Patrimoni de la Humanitat, Unesco Heritage, ruta de senderisme, hiking


- Material necessari: a Bomerano hi ha rètols que recomanen l’ús de bastons, però al meu parer només són útils en el darrer tram de baixada a Positano si teniu molèsties o alguna antiga lesió als genolls o turmells. Òbviament sí són necessàries les botes de muntanya, tot i que unes de canya baixa són suficients. També us recomano barret i crema solar, perquè és un sender amb pocs trams ombrívols i a l'estiu fa molta calor a la Costa Amalfitana.

- És factible fer el “Sentiero degli Dei” en solitari (sempre que no tingueu molt vertigen), perquè és molt popular i crec que sempre hi trobareu algú, i a més a més està perfectament senyalitzat. No patiu si teniu por de trobar-lo molt massificat, perquè encara és molt lluny de semblar Mont-rebei o el Turó de l’Home.

- Camineu sense presses, fent totes les pauses que calgui per gaudir de les vistes excepcionals de la Costa Amalfitana.


- Com arribar a Bomerano amb transport públic des de Nàpols

Campània, Itàlia, Patrimoni de la Humanitat, Unesco Heritage, ruta de senderisme, hiking
Botiga de Bomerano, el poble on comença "il Sentiero degli Dei" i a on podeu arribar amb autobús


Finalitzo la present entrada amb el tema logístic, que és el que em va causar més maldecaps per diverses raons. Teòricament hi ha un autobús des de Nàpols fins a Bomerano, però vaig ser incapaç de trobar l’adreça exacta de la parada a Nàpols des de la qual surt l’autobús fins a Bomerano (línia 5080 de la companyia SITA Sud).

Finalment vaig optar per la combinació de tren i autobús: a Nàpòls vaig agafar el tren anomenat Circumvesuviano, línia Nàpols-Sorrento, i vaig baixar a l’estació de Via Nocera, al municipi de Castellammare Di Stabia. Un cop a l’exterior de l’estació vaig anar a peu per la Via Giuseppe Cosenza fins la cruïlla amb Viale Europa, on vaig girar a l’esquerra i vaig pujar per Viale Europa fins una petita parada d’autobús situada poc després d’una rotonda. Entre l’estació de tren i la parada d’autobús hi ha només 500 m.
A la parada d’autobús vaig esperar gairebé durant 1 hora – la puntualitat no és una virtut dels transports públics de l’àrea de Nàpols-  fins que va arribar l’autobús  de la línia 5080 de la companyia SITA Sud, que va parar a Bomerano.

També podeu arribar amb autobús a Bomerano  des d’Amalfi, una opció que us desaconsello, perquè tardareu molt més a arribar a Amalfi des de Nàpols.

En canvi la tornada a Nàpols des de Positano és més senzilla i ràpida: autobús de Positano a Sorrento, i tren Circumvesuviano de Sorrento a Nàpols.

Campània, Itàlia, Patrimoni de la Humanitat, Unesco Heritage, ruta de senderisme, hiking
Positano, el poble on finalitza "il Sentiero degli Dei"

És molt important que tingueu en compte 2 coses: primer, no podeu comprar el bitllet d’autobús de la companyia SITA Sud directament al conductor, sinó que l’haureu d’adquirir a l’estanc o al quiosc; i en segon lloc, tal com  he comentat abans, no us fieu al peu de la lletra dels horaris, perquè l’autobús havia de passar per la parada de Castallammare a les 10.00 i gairebé no ho va fer fins les 11.00.

Finalitzo amb 2 enllaços molt útils: els horaris de l’autobús de la línia 5080  de la companyia SITA Sud, i el mapa del trajecte a peu entre l’estació de tren de Via Nocera i la parada d’autobús.




Comentaris

  1. M'ha agradat molt aquest post, especialment pels consells pràctics que dones i que tan s'agraeixen a l'hora de viatjar. Felicitats!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Núria. Crec que era necessari posar la informació del transport públic, perquè tal com explico, va ser complicat trobar la millor manera d'arribar-hi des de Nàpols

      Elimina
  2. La veritat és que les vistes són espectaculars. Típic de la dolce vitta. Chus

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Chus. Sí, és una excursió que no oblidaré mai, entre altres coses pels magnífics paisatges. Abraçada. Dani

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT