10 RECINTES EMMURALLATS QUE ET TRANSPORTARAN A L'ÈPOCA MEDIEVAL (I MODERNA)






Versión en español


English Version







Muralles d'Alarcón, Conca, Castilla-La Mancha, ciutats medievals



Contemplar una ciutat emmurallada és un fantàstic espectacle que ens porta a altres èpoques de la història, en què les guerres i invasions eren habituals i les ciutats havien de protegir-se amb les muralles.

A partir de la revolució industrial la funció defensiva de les muralles perd importància i moltes poblacions les enderroquen per tal d’adaptar-se als nous i canviants temps: eixamplar la ciutat davant l’arribada massiva de nous immigrants, que majoritàriament són ma d’obra per a treballar a les noves fàbriques.
No obstant la higiene va ser un altre condicionant important en la demolició de les muralles, atès que una ciutat densament poblada dins un recinte tancat i fortificat estava fortament exposada a infeccions i malalties.

En aquest article farem un passeig per la història visitant 10 pobles i ciutats que he pogut conèixer, i que encara conserven llurs  recintes emmurallats d’època medieval o posterior, una excepció avui en dia.

Novament tinc el plaer de compartir el repte amb els amics Floren i Jordi; no deixeu de llegir les seves publicacions:

-          10 ciudades amuralladas alrededor del mundo (Jordi)


Som-hi amb la llista,





Mapa amb les 10 ciutats emmurallades


1 – Monemvasia (Grècia)


Monemvasia, Peloponès, Grècia, ciutats medievals emmurallades


Al SudEst del Peloponès trobem aquesta petita ciutat situada en un escarpada i petita illa, unida al continent per un estret braç artificial de terra.

Les restes més antigues trobades són del S IV d C, i a causa de la seva estratègica ubicació i de ser un lloc de fàcil defensa davant dels atacs enemics, va canviar de mans diverses vegades al llarg de la història: Bizanci, el Papa de Roma, la República de Venècia, l’Imperi Otomà...

Les muralles protegeixen tres dels quatre flancs de la ciutat, perquè el quart té la defensa natural del penya-segat que domina la ciutat.
Aquest penya-segat està presidit per les ruïnes de la fortalesa medieval i a l’interior del recinte hi ha l’església de Santa Sofia, del S XIII, que encara conserva alguns frescos. Unes escales que es fan interminables comuniquen la ciutat amb la fortalesa, però l’esforç de pujar-hi paga la pena.


2 – Monteriggioni (Itàlia)


Monteriggioni, Toscana, Itàlia, ciutats medievals emmurallades


Monteriggione és un poble medieval de la Toscana situat a uns 15 km de Siena que va néixer al S XIII com una fortalesa que depenia de Siena, per a controlar la important via de comunicació que hi passava pel costat, així com també per a prevenció de possibles incursions o atacs de Florència, la ciutat rival.

Les muralles, que rodegen tot el perímetre del poble, són un dels millors exemples d’arquitectura medieval en excel.lent estat de conservació de tota Itàlia, atès que tant les muralles com els edificis  han sofert molt poques restauracions o alteracions des que vans ser construïdes al S XIII.


3- Lucca (Itàlia)


Muralles de Lucca, Toscana, Itàlia, ciutats medievals emmurallades


Lucca és una ciutat toscana d’origen romà, amb una gran abundància de monuments medievals, però les seves muralles exteriors, que es conserven en tot el seu traçat original de gairebé 4.5 km, no són ni romanes ni medievals, sinó del S XVI-XVII,

Les muralles modernes, que ampliaven el perímetre de l’anterior muralla medieval, van ser dissenyades per a resistir els impactes de l’artilleria, però curiosament no va ser necessari posar-les a prova perquè la ciutat no va rebre cap atac.

El seu caràcter defensiu amb el pas del temps va perdre sentit, i a inicis del  S XIX es van plantar al capdamunt de les muralles una doble filera de plataners, til.lers, roures i castanyers, de manera que es va transformar en un elegant passeig arbrat per als habitants de Lucca, que avui en dia ho continua sent.


4- Aigues-Mortes (França)



(Foto obtinguda de wikipedia)


Al Sud de França es localitza aquesta població, de gran importància a l’Edat Mitjana, atès que va ser el principal port francès del Mediterrani fins a finals de S XV i punt de sortida de 2 expedicions de les Croades.

El rei francès Lluís IX  l’any 1240 va fer construir Aigües-Mortes en una zona pantanosa i d’aiguamolls, propera a la Camarga, amb la finalitat de tenir un port amb sortida directa al Mediterrani. 

La primera construcció va ser el castell, del que queda l’anomenada Torre de Constance, i posteriorment els descendents de Lluís IX van completar la tasca, de manera que cap a l’any 1300  tot el recinte de la ciutat ja s’havia fortificat.

A causa del rebliment del port i de la incorporació de Marsella a la Corona francesa l’any 1481, Aigues-Mortes va perdre la seva importància estratègica.



5- Neuf-Brisach (França)



Muralles de Neuf-Brisach, Alsàcia, França, Patrimoni de la Humanitat, Sites Vauban


Amb el tractat de Rijswijk, signat l’any 1697, França va haver de cedir al Sacre Imperi romanogermànic les ciutats de  Freiburg, Breisach y Philippsburg, situades a la riba dreta del Rhin.

Per aquest motiu el Rei Lluís XIV va ordenar a l’enginyer militar Vauban dissenyar i construir una ciutat fortificada molt a prop del Rhin, com a plaça estratègica per a defensar i protegir els nous límits fronterers del Regne de  França.

El resultat va ser una gran fortalesa de nova planta amb forma d’estrella de 16 puntes i amb un complex sistema de muralles i baluards que la feien gairebé inexpugnable.

Les obres de les muralles i casamates de Neuf-Brisach, finalitzades l’any 1703, van ser el darrer projecte de Vauban i són Patrimoni de la Humanitat junt amb altres 11 fortificacions de França dissenyades per Vauban.


6- Carcassona (França)


Cité de Carcasssonne de nit, Aude, País Càtar, França, Ciutats medievals emmurallades


És una de les ciutats medievals més conegudes i visitades de tota Europa, i al S XIII va ser un escenari important de la Croada contra els Albigesos, organitzada per l’Església Catòlica per a combatre els heretges càtars, molt implantats al Sud de França.

Les muralles medievals de la “Cité” de Carcassona formen un doble recinte amb 52 torres i una longitud total de 3 km, essent la muralla interior més antiga, amb algunes parts d’època galo-romana.
La muralla exterior va ser construïda al llarg del  S XIII després que Carcassona hagués caigut sota dominis del Rei de França.

No obstant, el que contemplem en l’actualitat és resultat de la polèmica restauració realitzada per l’arquitecte Viollet-le-Duc durant la 2a meitat del S XIX, atès que les muralles i el castell comtal s’havien deteriorat molt i amenaçaven ruïna.

A l’igual que Neuf-Brisach, la “Cité” de Carcassona és Patrimoni de la Humanitat des de l’any 1997. 


7- Artajona (Navarra)


El cerco de Artajona, Navarra, Ciutats medievals emmurallades

El “Cerco” d’Artajona és un recinte emmurallat dels S XI-XIII situat dalt del turó que domina la població d’Artajona.

Els seus orígens cal situar-los en una donació de finals de S XI del Bisbe de Pamplona als canonges del santuari francès de Sant Serni de Tolosa de Llenguadoc, com agraïment per haver col.laborat en les reformes internes del Capítol de la Catedral de Pamplona.

De les 14 torres originals se’n conserven 9, i destaca l’església-fortalesa de San Saturnino, amb una bella portada gòtica de finals de S XIII.


8- Pedraza (Castilla y León)


Pedraza, Segovia, Castilla y León, España, ciutats medievals emmurallades

Puerta de la Villa, Pedraza


Aquesta localitat segoviana, declarada Conjunt Històric l’any 1951, és segons la prestigiosa revista National Geographic un dels 10 pobles medievals més bonics d’Espanya.

La Pedraza medieval va assentar-se en un lloc estratègic de fàcil defensa natural entre 2 turons, en un lloc que ja havia estat habitat en època celtibèrica i romana, tal com ho demostren les troballes arqueològiques.

Les muralles medievals són un dels elements destacats de Pedraza, però seria molt injust si obviés l’espectacular Plaza Mayor porticada, el castell medieval, l’església romànica de San Juan, o el Carrer Major...

Com a anècdota esmentaré que Pedraza ha estat triada com a escenari de rodatge de diverses pel.lícules, sèries i anuncis  per part de prestigiosos directors i directores de cinema com Orson Welles (Mister Arcadin), Louis de Funès (Deliris de grandesa) o Pilar Miró (La petición).


9 – Alarcón (Castilla-La Mancha)



Muralla de Alarcón, Conca, Castilla-La Mancha, España, ciutats medievals emmurallades


Al Sud de la província de Conca trobem aquesta monumental població castellana, ja habitada en època dels ibers, que van saber treure profit de la seva privilegiada situació, aprofitant com a defensa natural una península formada per un  meandre del riu Xúquer.


El seu sistema defensiu és un dels més espectaculars de tota la Península Ibèrica, atès que presenta tres línies de muralles consecutives.

A l’igual que Pedraza, us aconsello de visitar el nucli antic, atès que té destacats monuments, entre ells el castell medieval, actualment restaurat i convertit en Parador de Turismo. També trobareu diferents esglésies i palaus senyorials d’època medieval i renaixentista.

Com anècdota històrica,  Alarcón pot presumir d’haver resistit el setge de les tropes dels Reis Catòlics, fins el punt que l’any 1480 els monarques van haver de reconèixer la propietat d’Alarcon i els seus dominis al Marquès de Villena, que havia recolzat Juana la Beltraneja, la rival d’Isabel la Catòlica en la lluita pel tron de Castella.



10 – Montblanc (Catalunya)


Muralles de Montblanc, Conca de Barberà, Camp de Tarragona, ciutats medievals de Catalunya


Montblanc és una vila que va néixer a mitjan de S XII, poc després que Ramon Berenguer IV hagués conquerit  un territori que estava en mans dels sarraïns.

Les actuals muralles de Montblanc es van construir en el període de màxim esplendor de la població, al S XIV, quan va arribar a esdevenir la setena ciutat més important de Catalunya.

El recinte emmurallat té un perímetre total de 1.500 m , amb un total de 17 torres conservades, la meitat de les que van existir.


Com a fet anecdòtic cal destacar que és la població on va tenir lloc la llegenda de Sant Jordi, segons el gran etnòleg i folklorista català Joan Amades. 

Comentaris

  1. Caram!!!! Doncs et dic el que li he dit al Floren. En desconeixo la meitat. I ni tan sols n'havia sentit a parlar d'una bona quantitat d'elles! I una pena perquè les de Lucca, Monteriggoini i Lucca les he tingut ben aprop. I fixa't que les de Montbanc no les he visitat, tot i que d'aquest any m'he promès que no passa!
    Un plaer compartir repte amb vosaltres, una vegada més!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Me n'alegro que hagis dit la de Montblanc. Tal com li he dit al Jordi, precisament ahir vaig estar a Montblanc de calçotada i la seva muralla és realment maca. La de Monteriggioni em va agradar molt també, en canvi Lucca no ho conec.

      Felicitats perquè feu unes col·laboracions molt interessants, sou molt treballadors els tres, unes màquines :-)

      Elimina
    2. Hola Jordi,
      Ara és bon moment per visitar Montblanc, amb l'avinentesa d'anar de calçotada al Camp de Tarragona. El plaer també ha estat meu de tornar a compartir el repte

      Elimina
    3. Hola M Teresa, No et pots queixar que hagi inclòs una població del Camp de Tarragona, malauradament una demarcació massa oblidada per molts catalans i catalanes, entre els que jo m'incloc. Lo de ser màquines més el Jordi i el Floren, que jo tinc motor "diesel" i vaig més lent a escriure i publicar

      Elimina
  2. Tret de Montblanc i carcassonne...em queden moltes jeje

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Verónica.

      Artajona és l'excusa ideal per combinar amb un escenari de Joc de Trons: les Bardenas Reales, atès que no queda gaire lluny una de l'altra. Salutacions

      Elimina
  3. Fantástica lista, enhorabuena. Me pasa como a Jordi, de varias apenas había oído hablar. Concretamente de Monemvasia, Monteriggioni, Aigues-Mortes e incluso Artajona. Tampoco he visto la de Lucca, el resto sí y me parecen todas de mucho interés.

    Un placer compartir de nuevo reto contigo y a por el próximo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Floren,
      He intentado llegar a vuestro nivel, que ponéis el listón muy alto. Artajona nos sorprendió mucho y creo que la descubrimos hace varios años gracias a un artículo de National Geographic Viajes, cuando aún era una revista con contenidos de calidad...
      El placer también ha sido mío de volver a compartir un reto juntos después del pequeño paréntesis.

      Elimina
  4. Totes precioses. Cadascú suposo que diu les que més li atrauen. Jo també hagués posat Albarracín a Terol. Chus

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola,
      Malauradament no conec Albarracín, un destí espanyol que tinc pendent. Per les fotos que he vist crec que seria un candidat seriós a entrar al llistat top 10. Una abraçada

      Elimina
  5. La introducció breu i molt bé documentat. Jo em quedo amb Montblanc, si aneu uns quants dies us recomano allotjament i menjars a Cal Blasi, estareu com a casa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola,
      Gràcies pel teu consell de Cal Blasi, que tindrem molt en compte quan tornem a Montblanc. Una abraçada

      Elimina
  6. De las otras dos listas he visitado algunas pero de la tuya ninguna, he batido el récord con tu selección, jeje. Buena lista, espero llegar a pisar todos esos maravillosos recintos amurallados. Un saludito y felicidades por la entrada :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Caliope, contigo es difícil poner algún lugar que no conozcas. Del listado obviamente todos me gustan, pero Alarcón y Monemvasia me sorprendieron muchísimo. Saludos y gracias por tu comentario

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT